DelphiUser
user
Тоа неото да не е Грее Ломо Еко. Толку пари отприлика беше ЛомоЕко на акција. Она Г во името е симптоматично.
Штом е буџето до 60.000, значи дека можи да си дозволиш нешто проверено, како на пример ова: TOSHIBA SUZUMI PLUS RAS-B16N3KV2-E1/RAS-16N3AV2-E1 по супер цена од 49.990 ден..Здраво на сите. Од неодамна го пратам форумов и гледам дека има доста корисни информации за инвертер клима уредите. Би сакал мислење доколку некој има искуство со брендот CARRIER. Сакам да се префлам од греење со дрва на инвертер. Би го користел претежно за греење. 40м2 салон со трпезарија и кујна
и навечер да се отворат вратите на ходник 4м2 и спална соба 10м2. Куќа со изолација 5см стиропор и пвц прозорци со к-фактор и 4-сезони стакло. Буџет околу 60 000 ден.
Слабо искуства со Кериер. Како бренд треба да се (релативно) ок, ама за одделни модели кој да знае.
Инаку ме интересира зошто баш Кериер те интересираат?
Пошто истата продавница која ги увезува Кериер, продава и Тошиба клими.
Според буџетот можеш да си дозволиш јапонски бренд. Прочитај на претходната страница, предлози за сличен простор како твојот.
Мислам дека Carrier користат Toshiba компресориСлабо искуства со Кериер. Како бренд треба да се (релативно) ок, ама за одделни модели кој да знае.
Инаку ме интересира зошто баш Кериер те интересираат?
Пошто истата продавница која ги увезува Кериер, продава и Тошиба клими.
Според буџетот можеш да си дозволиш јапонски бренд. Прочитај на претходната страница, предлози за сличен простор како твојот.
Штом е буџето до 60.000, значи дека можи да си дозволиш нешто проверено, како на пример ова: TOSHIBA SUZUMI PLUS RAS-B16N3KV2-E1/RAS-16N3AV2-E1 по супер цена од 49.990 ден..
Во случајов, ќе се согласам со @Lokvan дека јапонец ти е добра идеја, а за Carrier, искуствата се мали, ама еве една позитивна референца: еден мој колега купи зимава (најмалиот модел, веројатно овој: CARRIER Ventus Supreme 42QHC009D8SW / 38QHC009D8SW по супер цена од 31.490 ден. за во детска соба), и задоволен е, а иначе машинец е, термо-инженер и пицајзла...[
TOSHIBA SUZUMI PLUS RAS-16PKVSG-E/RAS-16PAVSG-E оваа е 59 990 не знам што е разликата?
TOSHIBA SUZUMI PLUS RAS-16PKVSG-E/RAS-16PAVSG-E оваа е 59 990 не знам што е разликата?[/QUOTE]Штом е буџето до 60.000, значи дека можи да си дозволиш нешто проверено, како на пример ова: TOSHIBA SUZUMI PLUS RAS-B16N3KV2-E1/RAS-16N3AV2-E1 по супер цена од 49.990 ден..
Во случајов, ќе се согласам со @Lokvan дека јапонец ти е добра идеја, а за Carrier, искуствата се мали, ама еве една позитивна референца: еден мој колега купи зимава (најмалиот модел, веројатно овој: CARRIER Ventus Supreme 42QHC009D8SW / 38QHC009D8SW по супер цена од 31.490 ден. за во детска соба), и задоволен е, а иначе машинец е, термо-инженер и пицајзла...![]()
Не ми е битно нов или стар модел, ни фреон R-410 или R-32 ни 10 000 ден.Разликата е во тоа што таа поевтината е постар модел, користи R410 фреон, за разлика од поскапата (понов модел) која користи R32.
Јас без двоумење би одел на поевтината.
Немам представа колкава е разликата помеѓу 16 000 BTU и 18 000 BTU
Да тоа го видов предходно, ама онака нашки кажано во пракса
Значи според твоето мислење постариот модел ќе го има истиот ефект со новиот. Инаку во спалната соба навечер би бил задоволен со 16-17°C доволно за комотно спиењеСве зависи од потребите (и желбите).
Со наведената добра изолација на домот/станот, со отворени врати може да се очекуваат некои ~4с до 5с температурна разлика во соседната просторија. Тоа значи дека со наместено греење од 24с во дневната соба, во спалната соба ќе има некои 20с до 19с (а ходникот 21-22с).
Мене ако ме прашувате, ~19с до 20с во спална соба е одлична температура за спиење. Но кој сака 24с да има и во спалната соба, треба да планира додатно греење таму.
Во муабетов важен е квалитетот на изолацијата, ако истава е добра и температурните загуби се мали, таа Тошиба без проблем ќе го грее целиот стан и тоа со поголема заштеда во потрошувачка во однос на другиве квалитетни брендови. Се работи за одлична клима со твин ротари компресор и докажан модел со многу кориснички искуства (за разлика од моделите на Кериер, кои се релативна непознаница и сеедно што се под ист газда). Новиот модел RAS-16PKVSG-E/RAS-16PAVSG-E е истата клима со понов тип на фреон, теоретските предности на новиот фреон се неколку проценти подобра ефикасност во преносот (што не е правопопорционално со поголеми перформанси на целиот уред). Тоа и многу поголема запалливост на новиот фреон, ама еј овој новиов е поеколошки и ги задоволува правилата на ЕУ (за кои плаќаме и ние, иако останатите 80% од светот загадуваат каконетачникако што Европа загадувала до пред некоја деценија).
1. Да, мала/никаква разлика во перформанси помеѓу тие две варијанти на истиот 16-ка модел.Значи според твоето мислење постариот модел ќе го има истиот ефект со новиот. Инаку во спалната соба навечер би бил задоволен со 16-17°C доволно за комотно спиење
Моите бебиња се 17 и 20г. Така да за мене и сопругата е идеално, инаку климата би работела 24/7 на 26 или 27од октомври до април без никакво намалување и штелување16-17 stepeni vo spalna e ladno.Pogotovo i bebe ako ima vo idnina.Okolu 20 e komotno.
Ke treba navecer da ja macis klimata vo dnevna na 24 i so toa potrosuvacka za da imas vo spalna 17-18 stepeni.
За во бањата и кога се греев на дрва си уклучував калорифер. Со вклучен инвертер 24/7 би бил задоволен со 6000 ден. само за неговата потрошувачка. Инаку со дрва ми беше 2м по 3000ден. За месецНавечер е евтина тарифа, јас не ја намалувам температурата на греење. На одржување 23-24с температура (станот веќе е загреан) кај мене климата во ладните демови навечер троши отприлика 400-600 вати, и не повеќе од 800 вати во десетината најладни денови. 400-600 вати не се ни пола од моќноста, а 800вати не е ни две третини.... Далеку од „мачење“ на климата. Но се разбира тоа зависи од топлотните загуби и изолацијата.
Во две третини од грејната сезона, потрошувачката ретко оди над 220-400 вати, со наместени 24с температура.
едит:
1. Да, мала/никаква разлика во перформанси помеѓу тие две варијанти на истиот 16-ка модел.
2. Ако во дневната соба грееш на 24с температура, тогаш со наведената твоја изолација во спалната секако треба да имаш над 16-17с (со отворени врати). Истото важи и за бањата, ќе ти треба еден мал калорифер ако имаш зимурливи членови на семејството (за 5 минути ќе загрее да биде жешко внатре, пошто бањите се мали а воздухот веќе предзагреан од климата).
Немам искуство никаквоСи се греел досега со клима?
26-27с е на горна граница на премногу. Посебно ако 16-17с ти се доволни за во спална. Ама како што кажуваат, секому неговото.![]()
Јас би ја наместил така па колку постгне толкуСи се греел досега со клима?
26-27с е на горна граница на премногу. Посебно ако 16-17с ти се доволни за во спална. Ама како што кажуваат, секому неговото.![]()
Не иде така работата со климиве. Затоа и се обидов да ти објаснам... Со клима ако сакаш да имаш 23с, ќе наместиш 23с и ако после одредено време немаш дома 23с тогаш нешто или не е во ред со климата или си земал преслаба клима за потребите.Јас би ја наместил така па колку постгне толку
Гри Хансол од 3.5кв.
SOUND AUDIO MIXER ELGATO WAVE XLR MK.2, 10MAN9901
10.480,00 ден
KEYBOARD WIRED USB GEMBIRD SLIM LED backlight, Black, KB-UML-04
650,00 ден
CONVERTOR FAN SPLITER PWM KOLINK 35cm, 4-pin PWM female to 4x male, White, ZUAD-1633
380,00 ден
COOLERS CASE FAN 140mm LIAN LI UNI SL-INFINITY REVERSE BLADE ARGB 1600 RPM PWM, White, 14RSLIN1W
2.010,00 ден
GAMING WHEEL MONITOR STAND LITE NEXT LEVEL RACING, UP TO 55" NLR-A020
7.250,00 ден
USB Flash Drive 3.2 512GB SANDISK ULTRA ECO, Green, SDCZ96-512G-G46
3.220,00 ден