Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

petargrip

read-only
3 февруари 2016
42
7
@FLEGMA Спомна дека користиш Екосал и Дезинтал (ваљда 5 и 10%), но никогаш не рече зошто баш овие, дали се против мувла и плесен? Исто така како што разбрав ги користиш за све, од пластики, дувач па и на коилите? Како што знам најубаво е да се користат испарувачки агенти (без потреба од плакнење) и баш има вакви специјални за клима, ама кај нас мислам дека нема такви - а ако си видел кажи ми, само знам дека има некои за коли ама не им ја знам дали таа намена може да се преведе и за во домашен мини сплит.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
@FLEGMA Спомна дека користиш Екосал и Дезинтал (ваљда 5 и 10%), но никогаш не рече зошто баш овие, дали се против мувла и плесен? Исто така како што разбрав ги користиш за све, од пластики, дувач па и на коилите? Како што знам најубаво е да се користат испарувачки агенти (без потреба од плакнење) и баш има вакви специјални за клима, ама кај нас мислам дека нема такви - а ако си видел кажи ми, само знам дека има некои за коли ама не им ја знам дали таа намена може да се преведе и за во домашен мини сплит.
Не е страшна филозофија. Едно од двете средства не се плакнеше (прочитај) а и да се плакни не е страшно. Ова го правам со врела вода.
Прскаш на испарителот.
Аки веќе се појавила мувла тоа значи дека климата не е чистена со години и дека треба да се расклопи и да се чисти настрана, да не се лажеме.

petargrip

read-only
3 февруари 2016
42
7
@FLEGMA Значи ти на добро одржуван систем покрај филтрите го прскаш и испарителот и тоа е тоа? Јас ако отварам, а ќе отварам, што би препорачал да користам - истиве средства и за вентилаторот што има мувла или нешто ко оцет и сода бикарбона или да земам белило дикретно?

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
@FLEGMA Значи ти на добро одржуван систем покрај филтрите го прскаш и испарителот и тоа е тоа? Јас ако отварам, а ќе отварам, што би препорачал да користам - истиве средства и за вентилаторот што има мувла или нешто ко оцет и сода бикарбона или да земам белило дикретно?
Испарителот и перката.

Никакво белило, бикарбони и киселини.
Корозивни се и ќе ја запустиш климата.

Оние две средства кои ги наведов се најевтина варијанта.
Ако ти се даваат пари тогаш оди на "специјални" спрејови или аеросоли кои ионака се наменети за чистење на авто клими пошто се недостапни испарителите.

Екосал/Дизентал се користат за дезинфекција на операциони сали и прибор.

Следно појаки средства од нив се чист Хлор и Бетадине кои нема да ги употребиш на клима, ок?

antikmkd

read-only
3 јули 2016
40
6
Предложете инвертер 3.5ка- буџет до 26к, кој модел е bestbuy за парите. VIVAX, Haier и сл.
Ќе се користи за греење/ладење на просторија од 25м2, со добра изолација.

Mao

user
5 јуни 2007
1.339
1.094
Mao's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 3900X + BeQuiet Dark Rock Pro 4
Motherboard
Asus Rog Strix B450-F Gaming
Storage
Samsung Evo Plus 970 M2 nVME SSD
PSU
CM 850W M2 Silent Pro
RAM
Kingston Predator/Fury 32GB 3200Mhz
Video card
Asus Rog Strix 1070 8GB
Case
DeepCool Mattrex RGB
Mouse
Logitech G502 Hero
Keyboard
Cooler Master MK750
Monitor
Alienware 25" 240hz
OS
Win 10 Pro
Здраво, ако може мислење за климава / понудава? Како што читав тука Haier Thundra се препорачани.

fZylysa.jpg

Flamel

read-only
16 јули 2018
3
0
Здраво на сите.

Планирам да купувам клима којашто ќе биде скоро исклучиво за ладење.
Се работи за стан, на последен (7ми) спрат, со постара (мада солидна) дрвена дограма.
Собата која што ќе се лади е дневна од околу 33m2, но која што има две врати, кон ходник и кон кујна, коишто ќе бидат постојано отворени.
Живеам во Скопје.

E сега, бев во салон и дечкото таму беше супер и ми објасни се, но би сакал да чујам и ваше мислење колку да не ми биде мисла :).

Бев тргнат да купам Gree LOMO LC GWH12QB-K6DNB4I, меѓутоа мислењето на дечкото беше дека таа би била преслаба за мојата намена и дека најдобра опција за мојот буџет би била Gree Fairy GWH12ACC-K6DNA1D.

Ме интересира кое е вашето мислење за ова, и дали има некој којшто лади слична просторија како мојава со Gree LOMO-то и колку е задоволен.

Второ, дали воопшто ми се исплаќа да земам инвертер клима којашто ќе биде само за ладење?

И трето, дали на една клима и е потешко да лади простор или да го загрева? И дали спецификациите на климите за препорачана квадратура се базирани на едното или другото, или можеби некој просек?

Фала однапред.

Поздрав.

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Ментална :D
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
Benq DL2215-B 1920x1080 Full HD
OS
Windows 10 PRO 64bit
Здраво дечки.

Дали е добра климава за 21m2 дневна соба (стан) и кога ќе отворам врата за во спалната од 13.26m2 со ходниче меѓу собите 2.10m2 ќе има ли досег ладењето за во спалната?

Ќе се користи исклучиво за ладење.

Буџет 20.000 ден.

Инвертер клима уред VIVAX ACP12 CH35AEMI, 3.52/3.81kW, R32, WiFi

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
Здраво дечки.

Дали е добра климава за 21m2 дневна соба (стан) и кога ќе отворам врата за во спалната од 13.26m2 со ходниче меѓу собите 2.10m2 ќе има ли досег ладењето за во спалната?

Ќе се користи исклучиво за ладење.

Буџет 20.000 ден.

Инвертер клима уред VIVAX ACP12 CH35AEMI, 3.52/3.81kW, R32, WiFi
Нашкрабај набрзина скица на станот и кај би стоела климата. Повеќе ќе можат да ти помогнат.

Sent from my Redmi Note 4X using Tapatalk

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
OS
Windows 10 PRO 64bit
Еве аматерски план. :eek:h::D
IMG_20190614_144951.jpg

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
Одма ти кажувам нема шанси. Или ќе треба да напраиш мраз у дневна, ама пак се сомневам дека нешто ќе отиде до спална. Глуп е воздухон ич несака врати и кривини . Едино ако можеш климата да ја поместиш доле десно на цртежот па да праи некаковно струење низ вратата кога би ја отворил.

StOrMK

lurker
25 јули 2015
974
484
Скопје
StOrMK's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5 - 4440
Motherboard
Gigabyte H81M-S
Storage
TOSHIBA DT01ACA100 1TB
RAM
Kingston HyperX Fury 8GB
Case
Mouse
Motospeed V70
Keyboard
Motospeed CK 104
Audio
Realtek HD Audio
Monitor
OS
Windows 10 PRO 64bit
Одма ти кажувам нема шанси. Или ќе треба да напраиш мраз у дневна, ама пак се сомневам дека нешто ќе отиде до спална. Глуп е воздухон ич несака врати и кривини . Едино ако можеш климата да ја поместиш доле десно на цртежот па да праи некаковно струење низ вратата кога би ја отворил.

Многу е незгоден рапоредот на станот, знам, косата ми се крева од таквите планови што ги правеле (а и денес не е многу поразлично, се градат згради само плукни-залепи).

Доколку ја стаам врз вратата (единствено таму би била втората локација, пошто скроз доле десно на дневната соба се наоѓа кревет, а малку подолу од климата во дневната соба доколку се повлече климата, ќе биде врз другиот креветпод неа) додека дува нема да смее да се пројде од една до друга соба, а и плус цевката која ќе оди од климата до терасата (до вентилаторот) ќе треба да биде од огромна должина (посебно ако е сместена климата над вратата).

А доколку го насочам издувот на воздухот од климата нагоре, би ги мавала ли лицата што ќе седат под климата на кревет, пошто еднаш само во живот имам лежено под клима и ми маваше директно во глава, и после уживањето-главата тупан ми беше.

А инаку климава вреди ли за ладење, ќе потенцирам дека станот е на јужна страна?

marv

poweruser
5 октомври 2007
5.788
5.507
Многу е незгоден рапоредот на станот, знам, косата ми се крева од таквите планови што ги правеле (а и денес не е многу поразлично, се градат згради само плукни-залепи).

Доколку ја стаам врз вратата (единствено таму би била втората локација, пошто скроз доле десно на дневната соба се наоѓа кревет, а малку подолу од климата во дневната соба доколку се повлече климата, ќе биде врз другиот креветпод неа) додека дува нема да смее да се пројде од една до друга соба, а и плус цевката која ќе оди од климата до терасата (до вентилаторот) ќе треба да биде од огромна должина (посебно ако е сместена климата над вратата).

А доколку го насочам издувот на воздухот од климата нагоре, би ги мавала ли лицата што ќе седат под климата на кревет, пошто еднаш само во живот имам лежено под клима и ми маваше директно во глава, и после уживањето-главата тупан ми беше.

А инаку климава вреди ли за ладење, ќе потенцирам дека станот е на јужна страна?
Ќе кажат поупатените колку и како ја бива. Јас само кажав дека нема да успееш се да оладиш. Тешко до спалната ќе стига.

Darko Veleski

read-only
24 октомври 2016
26
19
Здраво,се работи за инвртер PANASONIC CU-E12QKE ,редовно чистена ,почна да капи вода од страните ма внатрешнта еденица ؛цревото за одвод е чисто,кога е изваден капакот без филтри не капи,кога е вратен на место почнува да капи вода؛што би мозело да биде؛ФАЛА ОД НАПРЕД.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Здраво,се работи за инвртер PANASONIC CU-E12QKE ,редовно чистена ,почна да капи вода од страните ма внатрешнта еденица ؛цревото за одвод е чисто,кога е изваден капакот без филтри не капи,кога е вратен на место почнува да капи вода؛што би мозело да биде؛ФАЛА ОД НАПРЕД.
Или не е нивелирана како што треба или цревото за одвод нема добар пад.
Или пак е приклештено (ама во овој случај постојано ќе капи)

Трета работа што ми текнува е кадичката (не се гледа) да е затната или изместена при монтажа/демонтажа на климата.
Барај го сервисерот кој ти ја местеше да ја провери и да ја извади предната маска за одблиску да видите што се случува со одводот.
Кадчката (се најдува некаде под филтрите од предната страна и не се гледа) има сопствен пад и најверојатно е таа во прашање.

Darko Veleski

read-only
24 октомври 2016
26
19
Дојде сервисерот, ја извади предната маска,во ред е со нивелирање и водата која се збира во кадата нормално си истекува,само кога е ставена предната маска течи вода странично.кога нема маска се си е во ред,цревото за одвод дирекно е пуштено во ѕидот и си има пад, еве и слики.

Атачменти

• IMAG8772.jpg
    IMAG8772.jpg
    852,2 KB · Прегледи: 69
  • IMAG8775.jpg
    IMAG8775.jpg
    922,9 KB · Прегледи: 69
  • IMAG8776.jpg
    IMAG8776.jpg
    1,1 MB · Прегледи: 69
  • IMAG8778.jpg
    IMAG8778.jpg
    973,5 KB · Прегледи: 68
  • IMAG8779.jpg
    IMAG8779.jpg
    1,4 MB · Прегледи: 69

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Нема никаква логика предната маска да го нарушува истекувањето на кондензат. Мора да се работи за некаква деформација на пластиките па кога се стават филтри (или маска) доведува до изместување на нешто па имаш течење.

Или мајсторот не гледа како што треба или не сака да си ја види грешката на монтажа (ако е истиот мајстор)

“Кај се најде баш кај тебе, ти си прв со ваков проблем. 100 сме наместиле досега ова се нема случено“ отприлика ова е логиката и правдањето.
Барај ги МИС Електрокомпани.

Кој и да е или не се разбира или не сака да си ја признае грешката.

[edit]
Пробај да истуриш вода по испарителот на склопена клима. Не смее да течи
Ова секој салам мајстор треба да го направи после монтажа.

Последни теми

Последни огласи

На врв Дно