Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Види убаво е да е парапетна. Затоа што ѕидна за греење МОРА да дува (колку-толку) за да го бутне тој топол воздух надоле. Од друга страна парапетната може да оди и со некој минимален вентилатор или во секој случај послаб од ѕидната, а да допринесе за големо загревање во собата.

Значи сакам да кажам дека според движењето на воздухот во собата парапетната би требало со нешто помалку галама да работи, што нормално не би се осетило, ама во спална каде што се спие би се осетило. Секако под услов човекот во собата да може да спие со клима - зошто многу луѓе неможат.

Ѕидна ако се монтира може да се стави што пониско и ќе има сличен ефект како парапетна. Да има барем 30 па убаво и 50цм од таванот над неа. Со тоа што многу помалку место зафаќа ѕидна.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Затоа клима за спална е најтешко. Јас би одел да не се става. Проверете прво.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.761
6.466
SK
proslive tri sezoni se greev so klima i zadovolen,greev 31kv,a navecer se otvarase vrata da se stopli i taa soba,posto sega će se koristi redovno a so edna klima malku tesko se gree koga će zaladi
Oд ова излегува дека имаш солидни топлотни загуби, пошто нели постоечката клима се мачи да загрее кога е најладно. Со оглед дека сега редовно ќе ја користиш и таа соба, сметам дека ќе ти биде добра одлука да си доземеш една клима и за во таа соба. Преку ден ќе помага во греење на станот (кога ќе ја оставиш отворена вратата, како што правиме повеќето од нас кои се грееме со клими).
Навечер ако испадне дека ти сметаат звуците од климата, едноставно ќе ја исклучуваш. Преку отворена врата ако во дневната имаш 24с, во спалната би требало да имаш окулу 20с (кај мене окулу 3с се разликите). За спиење секако не е пријатно да биде претопло, барем за мене и за повеќето е така.

Gorjan15

read-only
9 октомври 2017
19
5
Znam ama sepak ce mora nekoe greenje,uslovite mi se takvi sto do lani taa soba bese spalna a sega ce bide detska pa ce treba izvesen period I nie da spieme vo dnevna a tamu e mits,a kako ce bide spienje so klima vo soba neznam.zatoa idam na varijanta so uste edna klima pa da moze da rabotat navecer na tivok rezim.

Gorjan15

read-only
9 октомври 2017
19
5
za da bide pojasno ziveam vo kuca so pvc prozori i vrati,tavan trska izoliran od gorna strana so tervol,sidovi sidani so blok 25 ama so obicna fasada,malter nadvor vnatre.se raboti za tri sobi koi se great vrata vo vrata,dnevna 20 kujna 11 i spalna(detska)14kv.klimata mi e postavena vo dnevnata taka sto duva direktno vo kujna a od levo vo kujnata e vratata od drugata soba.inace klimata odlicno si ja vrsi rabotata,neznam tocno ama do okolu o stepeni site tri sobi se greaat ama ne ramnomerno,posle toa se zatvora vratat od spalna i se great samo dnevna i kujna bez problem,navecer se otvarase vrata od spalna za da se stopli.imase poteskoti normalno zimoto koga tem idea ispod 20.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Ок, извинување на информацијава, другарот зел ECO му се видело 2000-3000 денари поефтино и затоа го зел, иако стрикно му потенцирав ломо со сериски број. Јбг.
Пипл невр лисн.

И на овој форум освен flagship моделот на Mitsubishi FH, SF или останати модели од Mitsubishi ниту еднаш не се препорачани.
100% се препорачуваат GREE lomo, eco и VIVAX моделите со по некој Panasonic.
Купување на ниска или средна класа јапонски топлотни пумпи, освен можеби квалитет и долготрајност издржливост не нудат многу.
Исто како Самсунг нуди ремек дело flagship телефон ама средната и ниска се катастрофа осакатени. Секогаш е подобро да се избере некој xiaomi, или huawei.
Истово и во овој случај можеби е подобро да се избере GREE или VIVAX или Harrier.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Дали има некакво инфо за Lomo ECO 12 како ги служело за загревање на прошлава блага зима? Гледам дека одамна е постов па затоа прашувам. Ми е потребна една таква за скали да подгрева, и подзаладува.

Ако можеш да прашаш.

@sumi исто така некој ако знаеш за Lomo Eco 12ка како се задоволни за пригревање?

Gorjan15

read-only
9 октомври 2017
19
5
dali klimive moze da se setiraat sami da se palat vo odredeno vreme.na primer ja gasis sekoja vecer vo 22 ili 23 casot a de se pali samata vo 05 ili 06 casot.i da idam so uste eden hansol koj sega e na promocija taka sto dvete klimi bi imale negde za greenje po okolu 23kv,pa koga i bi gi gasel navecer,nautro pobrzo bi postigle temperatura i bi go greele prostorot

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Тоа палење и слично се вика неделен тајмер и го имаш на твојата FH35VE.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.761
6.466
SK
Дали има некакво инфо за Lomo ECO 12 како ги служело за загревање на прошлава блага зима? Гледам дека одамна е постов па затоа прашувам. Ми е потребна една таква за скали да подгрева, и подзаладува.
@kodus има искуство, цела зграда монтирање со овие клими. Наводно сосема пристојни за парите, се разбира освен во најладните денови (имаат релативно мал надворешен изменувач). Но мислам дека не е активен на форумов, ти пиши му ПП, ако не овде можеби на омлетот е поактивен. Или пиши ми мене ПП па ќе ти дадам телефон од него.

a da idam na varijanta na uste edna klima sidna vo detska pa ako ima potreba navecer da se gasat i dvete,a rano nautro da se palat.
Ова нема логика од ниеден аспект. Од економски аспект повеќе пари ќе потрошиш на струја ако оставиш да се излади станот и потоа пак од почеток да го топлиш. Поефикасно за климите е кога одржуваат температури, а бонус е што така ги штедиш на амортизација. Климите повеќе се амортизираат од јака работа, отколку од работа на минимум сила кога одржуваат постигната температура.

Од ергономски аспект и за твоето чуство на благосостојба и удбоност, исто нема смисла. Посебно во дневната соба, лесно ќе најдеш која температура да ја зададеш за климата да работи на ниска модулација и на најмала моќност. Кај мене на пример е тоа е 23-24с, и тогаш климата троши окулу 200вати или 0.2KW електрична енергија.

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
@kodus има искуство, цела зграда монтирање со овие клими. Наводно сосема пристојни за парите, се разбира освен во најладните денови (имаат релативно мал надворешен изменувач). Но мислам дека не е активен на форумов, ти пиши му ПП, ако не овде можеби на омлетот е поактивен. Или пиши ми мене ПП па ќе ти дадам телефон од него.
Пишано до кодус - и за буфери што нудат при монтажа.

Ова нема логика од ниеден аспект. Од економски аспект повеќе пари ќе потрошиш на струја ако оставиш да се излади станот и потоа пак од почеток да го топлиш. Поефикасно за климите е кога одржуваат температури, а бонус е што така ги штедиш на амортизација. Климите повеќе се амортизираат од јака работа, отколку од работа на минимум сила кога одржуваат постигната температура.

Од ергономски аспект и за твоето чуство на благосостојба и удбоност, исто нема смисла. Посебно во дневната соба, лесно ќе најдеш која температура да ја зададеш за климата да работи на ниска модулација и на најмала моќност. Кај мене на пример е тоа е 23-24с, и тогаш климата троши окулу 200вати или 0.2KW електрична енергија.
What? Баш пошто за оваа класа на клими нема нешто многу инфо, гледав дека е бајаги голема и тешка надворешната единица. Особено за цената, за која има само AEQI12ка која е многу помала и полесна. Еве споредено со конкуренција.
cxjwnvD.png

Последна промена:

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.761
6.466
SK
Навистина не знам, така се зборуваше за ЕКО моделите дека имаат помала надворешна единица.
Наводно. Немам лични искуства.

Bagata

hello world
21 август 2010
59
51
Ајде еден предлог, планирам да загревам стан од 65м2, од којшто малата(детска соба) нема да се загрева, примарно е да се загрева дневната соба којашто е 30-35м2 ваљда, и чат-пат ке се отвора вратата на спалната за загревање, зграда има изолација во фасадата, мислам дека е 5цм стиропор, и има пвц прозорци, предлог клима-инвертер :?? Буџет немам одредено, се доаѓа во предвид, фала многу однапред

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Ајде еден предлог, планирам да загревам стан од 65м2, од којшто малата(детска соба) нема да се загрева, примарно е да се загрева дневната соба којашто е 30-35м2 ваљда, и чат-пат ке се отвора вратата на спалната за загревање, зграда има изолација во фасадата, мислам дека е 5цм стиропор, и има пвц прозорци, предлог клима-инвертер :?? Буџет немам одредено, се доаѓа во предвид, фала многу однапред
Јас би одел на Daikin Ururu Sarara FTXZ50N.

Или

Mitsubishi SF50VE.

kristijan_m75

lurker
22 март 2016
772
573
Момци мала помош,имам клима горење околу 15год стара.Не грее дува ладен воздух а цевките на надворешната единица замрзнуваат(делот кај што почнуваат/завршуваат цевките)Ја чистев сам лани внатрешната единица,летово си ладеше ок.

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
dali klimive moze da se setiraat sami da se palat vo odredeno vreme.na primer ja gasis sekoja vecer vo 22 ili 23 casot a de se pali samata vo 05 ili 06 casot.i da idam so uste eden hansol koj sega e na promocija taka sto dvete klimi bi imale negde za greenje po okolu 23kv,pa koga i bi gi gasel navecer,nautro pobrzo bi postigle temperatura i bi go greele prostorot
Речиси сите клими имаат единечен тајмер на далечинското за вклучување и исклучување. Оние со вајфај имаат и поголеми можности, зависи од самиот мобилен софтвер.
Да одбереш клима само заради можноста за повеќекратни тајмери е глупост. Со RM mini или про уредот на Broadlink скоро секоја клима може да се програмира по желба.

Ivan4o

read-only
16 октомври 2018
2
1
Здраво дечки. Сакам сезонава да ставам клима за простор од 40м2. Куќата има изолација од 8цм стиропор и ПВЦ дограма. Ако може некоја препорака за клима да не ми го надмиме буџетот од 700€. Или ако има можност и да ги отворам вратите од спалните по потреба кој се по 14м2.
received_351064265637018.jpeg

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Идеално другар! Со среќа да се служиш. Види отвори neptun, setec, klimi и остали сајтови и сите модели ги имаш.

4000 денари ти е монтажа сосе гумени буфери на било која клима. Тоа прво и најважно да е перфектно изведено! Тука нема штедење или ускратување. Само најдоброто од најдоброто!

А за клима има разни.
Можентално имаш опции од типот на Панасоник ДЕ35 33000. Може да одиш на нешто од типот на Gree Hansol 37000 сега е на акција како нешто појака опција.
Кериер исто има по некое моделче во тој ранг другото искача од цена.

Данаил

read-only
2 октомври 2018
2
2
Здраво на сите.
Сакам да купам поквалитетен inverter клима уред наменет за греење и ладење, но греењето ми е побитно, за простор од околу 28м2 (правоаголна форма - дневна, трпезарија и кујна). Во овој простор има 4 прозорци и 1 балконска врата со вкупна површина од околу 7-8 м2, кои гледаат на исток, југ и запад. На северната страна има врата кон внатрешен ходник и 3 спални соби.
Живеам во самостојна семејна куќа на првиот спрат, со простор што се грее од околу 85м2. На долниот спрат се грее само дел, околу 35м2. Куќата е постара, зидовите се од цигла + малтер, но има нова фасада со изолација од 10 см бел стиропор и PVC прозорци со широк профил, 3 стакла, 3 гуми. На првиот спрат, таванот е гипс картон + трска, греди и изолација од стаклена волна (се на се околу 20-30 см).
Примарен систем за греење ми е централен котел на пелети (20-35 КW) со радијатори во секоја соба. Во спалните соби имам панелки со механички тајмер и греење од 22 до 07.
Греењето на централниот котел исто така го подесувам на временски периоди неделно + термостат на пумпата, и тоа кога е потопло по 2-3 часа наутро и 1-2 часа попладне и 65C температура на котелот и 20KW јачина, а кога е ладно овие периоди ги зголемувам постепено (65C и 20KW остануваат исти). Панелките исто така ќе работат навечер. Годишно потрошувачката на пелети ми е околу 3.5 Т, за период од околу 6-7 месеци.
Сакам да купам inverter клима уред, само за горниот спрат, која би работела околу 16-тина часа на ден од 07-23 часот, со тоа што котелот на пелети би работел паралелно, но со намален временски опсег од околу 2 часа вкупно во топлите и околу 4 часа на ден во ладните месеци.
Една цел ми е годишната потрошувачка на пелети да се намали (ако е можно), на околу 2.5 Т, да се намали чистењето и одржувањето на котелот, да добијам бекап систем за греење и можност за стартување преку WiFi, како и да се постигне поекономично греење и температура без големи осцилации во дневната соба на спратот.
Ги разгледував следниве клима уреди:
- Gree Hansol -20 GWH12TB-S3DNA2D
- Gree Amber -30 GWH12YD-С6DBA2A
- Fujitsu ASYG12LMCE
- Fujitsu ASYG12KMTA
- Mitsubishi SF35VE
- Daikin FTXF35A

Кој од овие клима уреди би ми го препорачале?
Дали Gree клима уредите имаат eurovent сертификат, како останатите?
Дали ако ставам појак уред 5 KW би можел топлиот воздух да се прошири и кон останатите соби?

Фала.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Од овие конкретно јас би одел на Амберот. И многу поважно монтажата да е апсолутно перфектна со вакумирање соодветно, со најмалку 3 метри цевки, секоја посебно изолирана меѓусебно, и буфери под надворешната единица.

Браво за правилното објаснување и така треба да се објасни ако сакаш соодветен одговор.

Мислам дека Kodus нудат монтажа на греето, со буфери.

Со било која од овие клими греењето ќе ти е загарантирано 98%, и пелети и останати загадувачки и непотребни ствари може да стојат само како бекап. Главното греење во 2019та секаде е на топлински пумпи како Амберот што го спомна.

pinky

lurker
23 мај 2009
525
428
Кој од овие клима уреди би ми го препорачале?
За 28m2 со добра изолација ќе те згрее и клима од 400 евра. На тебе останува да избереш дали и колку сакаш да доплатиш за поголем квалитет, ефикасност, комфор (парапетна единица).

Сакам да купам inverter клима уред, само за горниот спрат, која би работела околу 16-тина часа на ден од 07-23 часот, со тоа што котелот на пелети би работел паралелно, но со намален временски опсег од околу 2 часа вкупно во топлите и околу 4 часа на ден во ладните месеци.
Која клима и да ја одбереш, најдобро е да биде уклучена 24/7. Така е подобро и за климата, и за сметката, и за твој комфор. Само исклучи го радијаторот од таа просторија, и онака те кошта х3 од клима.

Дали ако ставам појак уред 5 KW би можел топлиот воздух да се прошири и кон останатите соби?
Останатите соби можеш малку да ги подгрееш, ама температурната разлика меѓу дневната и тие соби ќе ти биде и по неколку степени кога ќе фатат минуси. Не ради недоволна моќ, туку едноставно дека има многу препреки меѓу климата и тие соби.

Дали Gree клима уредите имаат eurovent сертификат, како останатите?
Не.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.761
6.466
SK
Претпоставувам заради државни „интереси“.

Како што ти кажаа, навечер нема логика да ја исклучуваш климата. Ниту ќе заштедиш (напротив), ниту комфор ќе имаш (ладно). За другово, клима на горниот спрат многу малку ќе загрее на долниот спрат (топлиот воздух бега нагоре, ладниот надолу). На истиот спрат зависно од надворешната изолација ќе имаш од 2-3 па до 6 и повеќе степени разлика во температура.

Но планот ти е добар. Со таа разлика што наместо да земаш 5 киловатна клима, ти земи 3.5кв за горе а ако можеш и една поевтина 3.5кв за долу. Пошто наведуваш дека имаш солидна изолација, еден Хансол за горе, и еден Ломо еко (или ЛЦЛХ ако можеш да си дозволиш) за долу и следна работа ќе ти биде... Да го продадеш котел ќумбето на пелети. :)

Потоа после грејнава сезона можеш да не благословиш што сме те советувале како истовремено да намалиш сметки за греење, и да не се замараш со ложење пелети и чистење печки, ќумци и оџаци, и често кречење. Како бонус ќе знаеш и дека не загадуваш со чадови и саѓи. :)

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв