Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Sinisha88

read-only
17 јули 2017
2
0
Здраво, прочитав поголем дел од дискусијата. Станот без бања ми е 70 квадрати, ми требаат клими за греење и ладење, имам изолација и PVC. Веќе имам Panasonic 3.5 која ми стои во дневната, целта ми е да земам 5.5 за во дневната, а Панасоникот да го преместам во детска. Прашањето ми е дали со двете клими ке успеам да го згреам целиот простор, затоа што сум со мали деца и ми треба постојано константна температура? Второто прашање ми е за време на овие горештини доколку климата во дневна работи во текот на ноќта, дали би ѓи разладувала малку спалната и детската, затоа што на овие жештини не се спие? И трето прашање која клима би ми ја препорачале, буџет од 40000-50000? 20170718_190649.jpg

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Ако се отворени вратите ќе разладува, фала богу со затворени прозори. Само да не е пуштена наменски, туку цел ден. Зошто е инвертер и ќе си регулира самата. Стави ја на 25 преку ден и ноќ и после спиј. Ако тие е топло стави ја на 24. Ако ти е ладно стави ја на 26. Ако не па на 23 или 22 и после 3-4 дена ќе ја научиш на колку да ја ставаш за да ти е таман.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Луѓе истите клими вртат илјада пати. Изберете една. Или читајте по странски форуми, српски, бугарски хрватски, имате изобилие на податоци. Запознајте се каков компресор носи, запознајте се што е еуровент. Запознајте се со алгоритам на дифрост. Запознајте се со бучава на климата што ве интересира. Прашајте некој кој ја користи истата како поминал но земете го мислењето со резерва, не секогаш температурата во која тој живее и градбата во која е сместен и телата што ги има во просторот за живеење соодејствуваат на вашите. Всушност никогаш не соодејствува.
Пак ќе напишам читајте, и читајте.
elitemadzone.org - Koja klima ?
Klima - vol. 3 (PROČITATI PRVI POST) - Stranica 301 - Forum.hr
Klima uredjaji - diskusija, pitanja - Strana 98
Dobra klima - Stranica 66 - PC Ekspert Forum
Всичко за климатиците

За мене ова е импресивно.
View: https://www.youtube.com/watch?v=l6p6Dbzg_KQ

offtopic
fh35ve без греач на тацна, ми изгледа дека добро се справува.
Boki led

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Препорака за инвертер клима за правоаголна спална соба од 12 квадрати (4х3)? Нешто што ќе го издржи тестот на годините и ќе биде лесно за одржавање?
Биди стрплив уште 2 недели иако идат жешки денови и ја сум без клима во дневната, стига Warmepumpe Ломо -20 mit WiFi( Вградено!), и уште пар нови клими нордици, јако ке биде мноогу јако :)

Последна промена:

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Во кој дел е импресивноста??
со зададени 26Ц на 1 метар под климата внатре има 22,4Ц, тоа се цели 4Ц разлика а плус тоа троши како за 18ка огромни 1470W.

Поимресивно ке беше да наместо со 26 со зададени 23/24Ц да имаше иста температура од 22,4Ц. Кој супер-гик ја корегирал зададената температура на 26Ц???

Оној од трета смена што дежура навечер и прати како заладува надвор а богами и внатре па појачува или кој ? А ако стопли на -10 ili +2 надвор колку треба да е зададената (наместо 26) за да внатре биде пак 22,5Ц ? ;)

Ако не се лажам и Фанот наместо на Ауто е подесен фиксно на некоја 3та или 4та брзина....па кој бре новајлија би се зезал со оваа игра на подесувања на Фан и температури а платил огромни +60.оооден и очекува да сето тоа подесување иде smooth без многу узер интервенции (тоа е Mitsubisi нели) или ако сакаш узер жонглирања кои за просечен корисник или недај боже новајлија е премногу комплицирано.

Втора негатива на климава е што нa ниски температури нема загревање на уљето во компресорот па ладен старт на пониски температури од -15 не влегува во гаранцијата, прочитај си го сервисното...кога веќе апелираш на едукација-почни од себе. Имаш таму опис за прехеатинг, читни си, и земи клешта ;)

Последна промена:

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Во кој дел е импресивноста??
со зададени 26Ц на 1 метар под климата внатре има 22,4Ц, тоа се цели 4Ц разлика а плус тоа троши како за 18ка огромни 1470W.

Поимресивно ке беше да наместо со 26 со зададени 23/24Ц да имаше иста температура од 22,4Ц. Кој супер-гик ја корегирал зададената температура на 26Ц???

Оној од трета смена што дежура навечер и прати како заладува надвор а богами и внатре па појачува или кој ? А ако стопли на -10 ili +2 надвор колку треба да е зададената (наместо 26) за да внатре биде пак 22,5Ц ? ;)

Ако не се лажам и Фанот наместо на Ауто е подесен фиксно на некоја 3та или 4та брзина....па кој бре новајлија би се зезал со оваа игра на подесувања на Фан и температури а платил огромни +60.оооден и очекува да сето тоа подесување иде smooth без многу узер интервенции (тоа е Mitsubisi нели) или ако сакаш узер жонглирања кои за просечен корисник или недај боже новајлија е премногу комплицирано.

Затоа пишав треба со резерва да се земе секое мислење, толкување или видео. За аутофанот 100 пати е разговарано и разговаравме дека со мелклаудод е јасно зошто и како е регулирана температурата и дека со жичан термометар нема да има гајле. нема што да навлегуваме пак. Гледам 6 часот и 30 минути е, можда дечкото станал за работа па снимал видео, јас во толку станувам. Едниот термометар кажува 22.4 другиот 23.4, и како што можеш да забележиш ниту еден не е под климата директно и да дува во нив.
Импресивно е, импресивно е што на -20 степени надворешна, климава може да како што вели дечково во 45m2 и тоа спрат од куќа, да направи да внатрешна температура е 23 степени.
Не знам дали се сеќава некој ама на -20 јас не можев да дишам надвор ете толку ладно беше.
И до пред некој пост имаше напишано како не може да се напне климава за да затопли и да потроши повеќе kw, овде на видеото гледам дека се напнува и троши за да затопли.
И баш дека позитивното на хансолот е што може и до 2 kw да повлече за да затопли и сеа тоа добро е или не е?
Сеа кај mitsu кос ќе троши е лошо ама кај Хансолот ако троши е оправдано.

Sent from my iPhone using Tapatalk

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Ме интересира еден просечен клима уред како Вивакс 3,5 од 20к инвертар колку струја би потрошил месечно доколку се користи само за ладење 3-4 саати во денот пресметано во денари од прилика?

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Затоа пишав треба со резерва да се земе секое мислење, толкување или видео. За аутофанот 100 пати е разговарано и разговаравме дека со мелклаудод е јасно зошто и како е регулирана температурата и дека со жичан термометар нема да има гајле. нема што да навлегуваме пак. Гледам 6 часот и 30 минути е, можда дечкото станал за работа па снимал видео, јас во толку станувам. Едниот термометар кажува 22.4 другиот 23.4, и како што можеш да забележиш ниту еден не е под климата директно и да дува во нив.
Импресивно е, импресивно е што на -20 степени надворешна, климава може да како што вели дечково во 45m2 и тоа спрат од куќа, да направи да внатрешна температура е 23 степени.
Не знам дали се сеќава некој ама на -20 јас не можев да дишам надвор ете толку ладно беше.
И до пред некој пост имаше напишано како не може да се напне климава за да затопли и да потроши повеќе kw, овде на видеото гледам дека се напнува и троши за да затопли.
И баш дека позитивното на хансолот е што може и до 2 kw да повлече за да затопли и сеа тоа добро е или не е?

Абе ти озбилно ќе објаснуваш? Не ти е познат муабетов? Батали бре тоа.

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57

Hansolot -30 е нордик клима не го заборавај тоа, користи интеркулер, двостепена компресија, 2,5реда изменувач и вклучени греачи, тоа не се вага на вага со Митсуто VE tuku so Митсу VEHZ а таа кошта 1500еу.
Доплатата за Мелклауд кое е само WiFi кој нема да ја смени контролата на климата на температури под -15, ке го смени тоа што ти го напомнав "читај го сервисното", но бара употреба на клешта, измена и отварање на електрониката и вероватно губење на гаранцијата. Све ова во Хансолот е веќе имплементирано нема што да се замараш ни со клешти нит со јампери нит со гаранција, WiFiто е вклучено а греачите се онлине.
Едноставно со 35VE нормално можеш да грееш 20~30м2, за све над тоа каkо што на видеово е прикажано дека грее 45м5 е помочу трикова и мнооогу user-nesvojstveni подесувања кои се далеку од User-Frendly. Треба многу чести промени на подесувањата и играње со даљинското во зависност од надворешната температура. Климата грее јако, ама и троши јако а ако незнаеш да ја контролираш нит ке се згрееш нит малку ке потроши. За почетници со греење на клима не е дефинитивно.
На 26 зададена на видеово едвај грее 22,5Ц со 1500W потрошувачка, а некој тука изјави ке буткале цел спрат со климава со зададена која температура 28??, и потрошувачка која 1900W? Купи си 18ка батка :)

Последна промена:

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
Ме интересира еден просечен клима уред како Вивакс 3,5 од 20к инвертар колку струја би потрошил месечно доколку се користи само за ладење 3-4 саати во денот пресметано во денари од прилика?
Малку, па пресметај сам VIVAX ACP-12CH35AESI+ по супер цена од 23.990 ден. 3,5ка инвертер троши по околу 1-1,2kW/h Х 3часа Х 30дена ... колку е сега киловатот? 5,5 или 6 Денари?!...значи би те чинело со 3 часа користење околу 500-600 Денари. А ако пушти Зајо ефтина од 2-4ПП или од 3-5ПП ...догодина и помалку! Можда и под 400 Денари... Лично да ти кажам право никогаш пред 2 не ја пуштам попладне нели (немам потреба порано да ја вклучувам)... и тоа обична Vivax 09ka ... ама приземје, помалку сенка од дрва, и мала просторија (соба) 4х4.

Биди стрплив уште 2 недели иако идат жешки денови и ја сум без клима во дневната, стига Warmepumpe Ломо -20 mit WiFi( Вградено!), и уште пар нови клими нордици, јако ке биде мноогу јако :)

Шо е тоа? Нова генерација на Gree Lomo веризјата, поштедлива?

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Здраво, прочитав поголем дел од дискусијата. Станот без бања ми е 70 квадрати, ми требаат клими за греење и ладење, имам изолација и PVC. Веќе имам Panasonic 3.5 која ми стои во дневната, целта ми е да земам 5.5 за во дневната, а Панасоникот да го преместам во детска. Прашањето ми е дали со двете клими ке успеам да го згреам целиот простор, затоа што сум со мали деца и ми треба постојано константна температура? Второто прашање ми е за време на овие горештини доколку климата во дневна работи во текот на ноќта, дали би ѓи разладувала малку спалната и детската, затоа што на овие жештини не се спие? И трето прашање која клима би ми ја препорачале, буџет од 40000-50000?Погледнете го атачментот 57234
Ке бидам краток,
Веке си одбрал прилично добро решение. Прашањето е дали и каков е панасоникот кој го имаш сега, дали во дневната и само дневната брка работа. Бидејќи е 33м2 дневната имаш изолација и слично тогаш може и не ти треба 5.5 за таму туку само 2.5 kW за во детската така на буџет ке бидеш најзаштеден или пак ке можеш и во спална да ставеш уште една така и за ладење и греење во сите три со и ке и имаш одделен уред што е најдобро решение.
Е сега ако сакаш подобро и посигурно решение можеби бидејќи дневната е под 40м м2 подобро решение ти е помоќен 3.5кW инвертер во дневна наместо 5.5 kW.
Пример Hansol кој и влегува во буџетот.

Последна промена:

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Препорака за инвертер клима за правоаголна спална соба од 12 квадрати (4х3)? Нешто што ќе го издржи тестот на годините и ќе биде лесно за одржавање?
Просторијата е мала, било која 2.5 kW од солиден бренд ке биде сосема доволна.
Можеш да одеш и на 3.5kW разликата во пари е премногу мала. Ако бараш поквалитетна и економична имаш пример околу 30K Gree lomo lclh
Vivax aeri
Carrier iPlus

Буџет верзии околу 20к исто со добар квалитет:
Vivax aezi, vivax aemi
Gree lomo eco, Haier tundra, Carrier iPlus

Неможеш да згрешеш на 12м2 внимавај само брендот да е солиден не оди со low end брендови како neo, fuego, st, favorit и слично разликата во пари е мала.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Луѓе истите клими вртат илјада пати. Изберете една. Или читајте по странски форуми, српски, бугарски хрватски, имате изобилие на податоци. Запознајте се каков компресор носи, запознајте се што е еуровент. Запознајте се со алгоритам на дифрост. Запознајте се со бучава на климата што ве интересира. Прашајте некој кој ја користи истата како поминал но земете го мислењето со резерва, не секогаш температурата во која тој живее и градбата во која е сместен и телата што ги има во просторот за живеење соодејствуваат на вашите. Всушност никогаш не соодејствува.
Пак ќе напишам читајте, и читајте.
elitemadzone.org - Koja klima ?
Klima - vol. 3 (PROČITATI PRVI POST) - Stranica 301 - Forum.hr
Klima uredjaji - diskusija, pitanja - Strana 98
Dobra klima - Stranica 66 - PC Ekspert Forum
Всичко за климатиците

За мене ова е импресивно.
View: https://www.youtube.com/watch?v=l6p6Dbzg_KQ

offtopic
fh35ve без греач на тацна, ми изгледа дека добро се справува.
Boki led
Се справува подобро затоа што надворешната е монтирана во самата тераса значи е заштитена колку толку од надворешни влијанија , да е надвор изложена можеби приказната би била поинаква. Хансолот затоа што има греачи претпоставувам дека помалку би имал проблеми ако е намотиран и на надворешен ѕид.

Sinisha88

read-only
17 јули 2017
2
0
Ке бидам краток,
Веке си одбрал прилично добро решение. Прашањето е дали и каков е панасоникот кој го имаш сега, дали во дневната и само дневната брка работа. Бидејќи е 33м2 дневната имаш изолација и слично тогаш може и не ти треба 5.5 за таму туку само 2.5 kW за во детската така на буџет ке бидеш најзаштеден или пак ке можеш и во спална да ставеш уште една така и за ладење и греење во сите три со и ке и имаш одделен уред што е најдобро решение.
Е сега ако сакаш подобро и посигурно решение можеби бидејќи дневната е под 40м м2 подобро решение ти е помоќен 3.5кW инвертер во дневна наместо 5.5 kW.
Пример Hansol кој и влегува во буџетот.

Ова е Панасоникот, купен е од предходниот сопственик на станот, не беше добро одржуван, барем така рекоа сервисерите што го чистеа. Проблем беше оваа зима, во најголемите студови фалеа 2-3 степени поголема топлина, а ја греев само дневната. Затоа сакам оваа клима да ја преместам во детската, а во дневна да ставам нова, која би ја греела дневната-33 квадрати и ходникот - 7 квадрати, а Панасоникот да ја грее детската и пред спиење да ја смлачиме спалната. Другото прашање ми е дали 3.5 во дневната би ми ги разладувала и друѓите соби во летните ноќи? Затоа мислев дека нема да постигнат две 3.5, па во дневната да ставам 5.5?
20170719_121406.jpg

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Ова е Панасоникот, купен е од предходниот сопственик на станот, не беше добро одржуван, барем така рекоа сервисерите што го чистеа. Проблем беше оваа зима, во најголемите студови фалеа 2-3 степени поголема топлина, а ја греев само дневната. Затоа сакам оваа клима да ја преместам во детската, а во дневна да ставам нова, која би ја греела дневната-33 квадрати и ходникот - 7 квадрати, а Панасоникот да ја грее детската и пред спиење да ја смлачиме спалната. Другото прашање ми е дали 3.5 во дневната би ми ги разладувала и друѓите соби во летните ноќи? Затоа мислев дека нема да постигнат две 3.5, па во дневната да ставам 5.5?
Погледнете го атачментот 57240
Од другите соби останува претсобјето и спалната, ако е HANSOL или модел од таа класа, да ке има некое разладување но немој да очекуваш да биде ладно како да има клима во спалната, и со 5.5kW пак ке биде исто со спалната со ладењето МОЖЕ поголемиот проток да влијае 1-2 степени пониско ама МОЖЕ. Парите се тие + - за тоа и ти препорачав подобра 3.5kW како опција повеќе во споредба со поефтин модел од 5.5kW. Со поскапата 3.5kW ке ја имаш економијата на потрошувачка, нема да ти смета протокот на воздух бидејќи сепак се 33м2 и 5.5кW модели имаат поголем проток. И нормално ситни бенефиции кои ги носат поскапите модели со себе како што е WiFi, јонизатори, подобро филтри, тивкост, квалитет на изработка и слично.
На твое место во оваа ситуација да сум јас би одел со HANSOL или сличен модел на 3.5kW отколку со поефтин модел на 5.5kW.

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Suzumi 10/13 со еднореден изменувач :(
10ката 44.690, 13ката 49990 .
Скапичок јапанскиов бакар :D
Еве уште слики, немаат ни звучна изолација ставено на компресорот.
Штедено на сите можни начини, али тоа е То шибаааа :)
Компресорот во двете е 8,9 kubika ASM89D16UFZ.
fmzb.md.jpg

flKh.md.jpg

fi1P.md.jpg

Внатрешната:
fJ9e.md.jpg

fmzb
fi1P

Последна промена:

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Storage
PSU
RAM
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 10 Pro X64
Ај дај да видеме за Super Daiseikai 8 -13 ката.
Toshiba Daiseikai 8

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Се опраиле тошиба? На еуровент се слаби за греење, а и по спецификација нивна се слаби и со лош COP на греење.

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Suzumi 10/13 со еднореден изменувач :(
10ката 44.690, 13ката 49990 .
Скапичок јапанскиов бакар :D
Еве уште слики, немаат ни звучна изолација ставено на компресорот.
Штедено на сите можни начини, али тоа е То шибаааа :)
Компресорот во двете е 8,9 kubika ASM89D16UFZ.
fmzb.md.jpg

flKh.md.jpg

fi1P.md.jpg

Внатрешната:
fJ9e.md.jpg

fmzb
fi1P
Слабо многу слабо од Тошиба посебно за цената. Значи многу плакаш ама малку добиваш од јапонскиот бренд.

Па за таа иста цена се зема многу подобра и поспремна машина како оваа со 2.5реден изменувач и бакар колку ти душа сака не штеделе кинезите тука. :) 14570672.jpg
Hansol Nordic

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно