Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
@klimi.mk
Mitsubishi jako butka na temava, nekoi zemale DURI i po 2...jupiii....48.590 ima cena SF35VE pa me interesira slednovo.
Kolku reda e izmenuvacot vo nadvoresnata na SF35VE za cena od ~50.000?
Se nadevam nepostaviv pretesko prasanje.

Nemora klimi.mk....moze i bilo koj poupatenite da mi odgovorat
Ovie na Mitsubishi napalenive verovatno go znaat odgovorot.

Moze i da im pomogneme
vpATRsV.jpg

tplsQhj.jpg

TnbOZgo.jpg

Последна промена:

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Не само на темава туку и на сите тестови, ривјуа, мерења...

:)

Еве ја ја намонтираа денес FH.

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Не само на темава туку и на сите тестови, ривјуа, мерења...

:)

Еве ја ја намонтираа денес FH.
Primer od "site testovi"? Samo da ne mesas babi i zabi..FHVE od 1000 i FH-VEHZ od 1500eura ne se isto ;)
VEHZ ima dodatno greac na tava za 500eu+(koj ti go nemas vo VE verzija) i famozniot nedelen tajmer so 4 podesuvanja dnevno koj eden eftin Broadlink od Aliexpress za 7$ podobro go resava pa namesto 4 pati ima duri 5 podesuvanja u denot kako za temperatura taka i za vreme ;)
KCqlkEYm.jpg

PVJxnJWm.jpg

Extra slika od kondenzatorive :)
x6z3pRP.jpg

Последна промена:

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
@klimi.mk
Mitsubishi jako butka na temava ...
Си помешал форум. Тука нема user @klimi.mk
Друго секој си има право за свои пари да си купи што сака и секој си има право да си сподели свое мислење. Нормално како и во се друго луѓето ке си имаат свои омилени брендови и нема ништо лошо тука.
Нема потреба да мешаш мислења и желби на корисници со модели на клими за тоа дали била ваква или онаква.

Воедно не сваќам кого го прашуваш за тоа колку реда има измерувачот на SF35VE ?!

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Еуровент види си.
Еуровент е за умерени клими и мери до -10 како за приморје... СПЛИТ РИЈЕКА итн...ако зимам клима за наредни 10год кога може да има температури како последнава зима ја би ипак нешто појако...VE9НКЕ, URURU Sarara, или VEHZ....ти текнува? Баш ти ги љубиш и рекламираш тиа модели од по 2000eure nagore...ама компромисот ти е 1000че....VE...do -10 :D
Мал подсетник за температурите зимава Јануари во Скопје
8AeCEgH.jpg

И во истиот период во Шведска
kHQequT.jpg

Ја овде негледам дека лимитот е -7 или -10

Последна промена:

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Си помешал форум. Тука нема user @klimi.mk
Друго секој си има право за свои пари да си купи што сака и секој си има право да си сподели свое мислење. Нормално како и во се друго луѓето ке си имаат свои омилени брендови и нема ништо лошо тука.
Нема потреба да мешаш мислења и желби на корисници со модели на клими за тоа дали била ваква или онаква.

Воедно не сваќам кого го прашуваш за тоа колку реда има измерувачот на SF35VE ?!
Квантитет или квалитет ....рангирње по цена и ставање во исти кош мене по критерим=цена не ми врши работа...вашите рангирања по цена ако ги рангираме по тоа какви перформанси даваат се најчесто во обратен редоссед од вашиот....или да ви појаснам...рангирањето ви е НАОПАЧКИ.
Само да додадам....пола од климите кои ги рнангирате немаат техничка документација позади која спецификација стои некој гарант, па рангирањето "ценовно" се сведува на гатање и рекламни флаери....на гатачки 500денара недавам не па повеќе

Последна промена:

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Квантитет или квалитет ....рангирње по цена и ставање во исти кош мене по критерим=цена не ми врши работа...вашите рангирања по цена ако ги рангираме по тоа какви перформанси даваат се најчесто во обратен редоссед од вашиот....или да ви појаснам...рангирањето ви е НАОПАЧКИ.
Само да додадам....пола од климите кои ги рнангирате немаат техничка документација позади која спецификација стои некој гарант, па рангирањето "ценовно" се сведува на гатање и рекламни флаери....на гатачки 500денара недавам не па повеќе
Не сваќам што сакаш да кажеш ?! Кое рангирање ?! Кој што рангирал ?!

maci

poweruser
2 април 2008
3.383
972
Скокни ги ST, Neo, Fuego, Favorit и слични брендови.
Gorenje лично немам инфо но кога почнувавме сакав да почнеме да работиме и со нив, добивме понуда и се но колеги неколкумина ме предупредија да ги одбегнувам поради лошо искуство со нив.
Имаш VIVAX, GREE, TESLA, AUX тие се прилично ОК и се во тој ценовен ранг.
Neo,favorit i fuego не се лоши клими,зборам ко што беа на времето.
На пример мојата favorit он офф, е со мицибуши мотор.имам постирано слики на кајгана.
Одлично се покажа и на -15,работеше без чести дифрости со температура на издув 43 степени при -15.
Тесла и горење треба да се избегават.

Испратено од Redmi Note 2 преку IT.mk форум апликација

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Neo,favorit i fuego не се лоши клими,зборам ко што беа на времето.
На пример мојата favorit он офф, е со мицибуши мотор.имам постирано слики на кајгана.
Одлично се покажа и на -15,работеше без чести дифрости со температура на издув 43 степени при -15.
Тесла и горење треба да се избегават.

Испратено од Redmi Note 2 преку IT.mk форум апликација
На времето се беше квалитетно, ама на времето. Сега е се друга прикаска.
Тесла се добри поготово он/офф моделите, немаат дефекти и ладат како луди. За буџет клима не треба повеќе. 3.5kW инвертери лани не беа баш нај нај, не во квалитет туку во моќност. Оваа година 3.5kW инвертер им е управена, сепак за таа цена за инвертер барем јас би земал вивакс или грее.

Сабазиј

read-only
26 јуни 2017
10
8
Јас лично не би оставил помалку од 20см, ако е можно и повеќе.
Инаку за сите клими важат истите правила, сеедно што велат разликите во растојанијата од упатствата. Не дека нема да работат климите, но колку повеќе ги лепиш за плафонот, толку повеќе губиш на перформанси.

Затоа не се води според упатствата за растојанијата, кога ќе одбираш клима. Не е дека подобро ќе работи климата која во упатството навела помало минимално растојание од плафон.

Се' тоа е во ред, јасно ми е дека таму горе треба да има повеќе простор, но можностите се тие. Ако префрлам клима на друг ѕид целосно ќе ми се наруши просторот планиран за други работи. Еден решен проблем ќе создаде куп други тешко решливи зафрканции, па реков да си прашам.

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
@klimi.mk
Mitsubishi jako butka na temava, nekoi zemale DURI i po 2...jupiii....48.590 ima cena SF35VE pa me interesira slednovo.
Kolku reda e izmenuvacot vo nadvoresnata na SF35VE za cena od ~50.000?
Se nadevam nepostaviv pretesko prasanje.

Nemora klimi.mk....moze i bilo koj poupatenite da mi odgovorat
Ovie na Mitsubishi napalenive verovatno go znaat odgovorot.

Moze i da im pomogneme
vpATRsV.jpg

tplsQhj.jpg

TnbOZgo.jpg
Браво мицубишито Сф 12 ката со цена од скоро 49000 ден е со еднореден изменувач а јас мислев дека е некоја позбилна машина.
Па за тие пари има на пазарот многу подобри модели.
Еве како треба да изгледа една клима спремна и за најладни зими со 2.5 реден изменувач.

14570672.jpg 1.jpg

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
Сега гледам дека LOMO и LOMO ECO имаат иста тежина и големина на надворешна единица?
GREE LOMO ECO GWH12QB-K3DNC4D по супер цена од 21.990 ден.
GREE LOMO GWH12QC-K3DNB4G по супер цена од 29.990 ден.

29кг и двете. (Внатрешната на ЛОМО е 1кг само потешка)

A гледам во пдф дека изгледа и компресорот е ист!?

Каде се тогаш муабетите за двоен изменувач или незнам ти што!? Каде е тој изменувач!?
Истото и јас го приметив, за сличностите (дури и тоа дека ЕКО има поголема по димензии надворешна)... но секако треба да се има предвид максималниот капацитет на греење (кој е во голема предност кај Ломо регулар) како и издувот исто така предност на регулар врз Еко... секако како атрибут и греачите на тацна уствари ми се чини на целата надворешна има греачи или грешам... кои што овозможуваат на Ломо регулар работа и до -20 (што и немора да биде голема предност, барем не во поголемиот дел на МК)... е сега што спомна двоен изменувач кај регулар!? И мене ми мати памет!? Да објасни некој ако знае... и ако се земат во обзир сите овие работи, па вреди ли да се одвојат 8 иљадарки за ''регуларниот'' поише од “еколошкиот“!? Особено ако се за намена греење 20-30 квадрати!?
и нешто околу предрасудите околу ознаките некој да објаснеше. Имено многумина приметуваат дека ознаките на нашата понуда GREE се разликува од оние во Европа...
upload_2017-7-7_15-54-24.png

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Компресорот е ист но има ред други работи кои не се. За тоа и FH35VEHZ е за 40-50% поскапа од FH35VE.
Тој ред од други работи е многу краток. И не ја оправдува цената од 40% според мене. Особено што кај мене немало никогаш под -14 степени целзиусови дури и во најладнава зима која се памти. А и да имало биле 10-20 саати во последните 10 години.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Истото и јас го приметив, за сличностите (дури и тоа дека ЕКО има поголема по димензии надворешна)... но секако треба да се има предвид максималниот капацитет на греење (кој е во голема предност кај Ломо регулар) како и издувот исто така предност на регулар врз Еко... секако како атрибут и греачите на тацна уствари ми се чини на целата надворешна има греачи или грешам... кои што овозможуваат на Ломо регулар работа и до -20 (што и немора да биде голема предност, барем не во поголемиот дел на МК)... е сега што спомна двоен изменувач кај регулар!? И мене ми мати памет!? Да објасни некој ако знае... и ако се земат во обзир сите овие работи, па вреди ли да се одвојат 8 иљадарки за ''регуларниот'' поише од “еколошкиот“!? Особено ако се за намена греење 20-30 квадрати!?
и нешто околу предрасудите околу ознаките некој да објаснеше. Имено многумина приметуваат дека ознаките на нашата понуда GREE се разликува од оние во Европа...
Погледнете го атачментот 57096
Во врска со ознаките кај Грее ознаките зависат од тоа кој е моделот на внатрешната единица а надворешната единица е иста.
На пример сега незнам точно за Ломо LCLH има 4-5 внатрешни и зависно која внатрешна е од таму си ја влечи ознаката затоа доага до разлика во ознаките а станува збор за истиот модел. - А додека надворешната единица е иста за тие 4-5 внатрешни.

Ломото LCLH има двореден изменувач и 29 кг надворешна и EEV ventil
А ломото еко има 31 кг надворешна и еднореден изменувач и капилара.

Ако можиш да го земеш ломото LCLH тоа е подобар избор самата цена го покажува тоа а ако не тогаш оди со ломото еко.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
По моја препорака за ЛОМО пријател го зема истото ЛОМО. Ја стави во простор од 40 квадрати, коа беа температурите 42 степени дека климата е наместена на 24 степени и аутофан ама дека иако дувала силно не можело да се излади убаво просторот, вели уште е спарно и помалку топло.
Испаѓа дека за толкава квадратура сепак ЛОМО за ладење е мал проблем а за греење енос ќе видиме.

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
Во врска со ознаките кај Грее ознаките зависат од тоа кој е моделот на внатрешната единица а надворешната единица е иста.
На пример сега незнам точно за Ломо LCLH има 4-5 внатрешни и зависно која внатрешна е од таму си ја влечи ознаката затоа доага до разлика во ознаките а станува збор за истиот модел. - А додека надворешната единица е иста за тие 4-5 внатрешни.

Ломото LCLH има двореден изменувач и 29 кг надворешна и EEV ventil
А ломото еко има 31 кг надворешна и еднореден изменувач и капилара.

Ако можиш да го земеш ломото LCLH тоа е подобар избор самата цена го покажува тоа а ако не тогаш оди со ломото еко.
Уште две прашањa.... кој од овие два модели е LCLH??? Веројатно мислиш на GWH12QCK3DNB4G? (Ломо - регулар?)
Двореден изменувач претпоставувам значи поголема топлинска енергија и веројатно затоа е поскап!? ЗА греење прашувам, за ладење ладен е станот, не е голем, приземје у зграда, сенка од дрвја и 09ка оо Вивакс стара +10 год. врши работа ... греењето е приоритет!!!
upload_2017-7-7_15-54-24-png.57096

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Уште две прашањa.... кој од овие два модели е LCLH??? Веројатно мислиш на GWH12QCK3DNB4G? (Ломо - регулар?)
Двореден изменувач претпоставувам значи поголема топлинска енергија и веројатно затоа е поскап!? ЗА греење прашувам, за ладење ладен е станот, не е голем, приземје у зграда, сенка од дрвја и 09ка оо Вивакс стара +10 год. врши работа ... греењето е приоритет!!!
upload_2017-7-7_15-54-24-png.57096
Да тоа Ломо 12QC е LCLH модел. LCLH кит всушност значи дека има греачи на компресорот и тацната на надворешната и е деклариран до -20 степени. ( многу добра опција е ifeel на далечинското)
А има и ломо регулар кој мислам го носат во Хрватска кој нема LCLH kit и кој е деклариран до -15.- тука е разликата

Последна промена:

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
По моја препорака за ЛОМО пријател го зема истото ЛОМО. Ја стави во простор од 40 квадрати, коа беа температурите 42 степени дека климата е наместена на 24 степени и аутофан ама дека иако дувала силно не можело да се излади убаво просторот, вели уште е спарно и помалку топло.
Испаѓа дека за толкава квадратура сепак ЛОМО за ладење е мал проблем а за греење енос ќе видиме.
Ако е ломо LCLH тогаш нека си го уклучи ifeel на далечинското и фанот на ауто и нека го намести далечинското на другиот крај од собата ке види како добро лади.истото важи и за греење.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64

Ок, извинување на информацијава, другарот зел ECO му се видело 2000-3000 денари поефтино и затоа го зел, иако стрикно му потенцирав ломо со сериски број. Јбг.
Пипл невр лисн.

И на овој форум освен flagship моделот на Mitsubishi FH, SF или останати модели од Mitsubishi ниту еднаш не се препорачани.
100% се препорачуваат GREE lomo, eco и VIVAX моделите со по некој Panasonic.
Купување на ниска или средна класа јапонски топлотни пумпи, освен можеби квалитет и долготрајност издржливост не нудат многу.
Исто како Самсунг нуди ремек дело flagship телефон ама средната и ниска се катастрофа осакатени. Секогаш е подобро да се избере некој xiaomi, или huawei.
Истово и во овој случај можеби е подобро да се избере GREE или VIVAX или Harrier.

Sent from my iPhone using Tapatalk

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Ок, извинување на информацијава, другарот зел ECO му се видело 2000-3000 денари поефтино и затоа го зел, иако стрикно му потенцирав ломо со сериски број. Јбг.
Пипл невр лисн.

И на овој форум освен flagship моделот на Mitsubishi FH, SF или останати модели од Mitsubishi ниту еднаш не се препорачани.
100% се препорачуваат GREE lomo, eco и VIVAX моделите со по некој Panasonic.
Купување на ниска или средна класа јапонски топлотни пумпи, освен можеби квалитет и долготрајност издржливост не нудат многу.
Исто како Самсунг нуди ремек дело flagship телефон ама средната и ниска се катастрофа осакатени. Секогаш е подобро да се избере некој xiaomi, или huawei.
Истово и во овој случај можеби е подобро да се избере GREE или VIVAX или Harrier.

Sent from my iPhone using Tapatalk
И да е еко, 40м2 не треба да се проблем за ладење, дане има некој друг проблем лако на пример претопла просторија, многу стакло, поктровје без изолација и слично. Нешто што драстично зголемува темп во просторијата, знаеш една и деуга просторија од 40м2 не се исти.
Со еко пријател лади цел стан 62м2. Поставеноста е стварно добра, додатните соби не се исто ладни но сепак не се 35 степени да не се дишо во нив. Ова е како пример споредба. И како што кажав исклучок во позитива кај него погодена му е изолација, распоред, поставеност итн...

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
ifeel нешто не му е наместен добро.

Од Мицубиши се знае строго FH серија, за поефтино од тоа си имаш други соодветно поефтини марки.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно