Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Nikola87

read-only
3 јули 2017
6
1
Gree LOMO ECO GWH12QB-K3DNC4D
CH-S12FTXQ VERITAS
Haier Tundra AS12TA2HRA/1U12BE8ERA
Lg p12en.nsj / p12en.ua3

mislenje dali ke moze da dobijam..nemozam da se odlucam nikako

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Добри ти се сите тие ако ти е за ладење само.
Јас би ЛГ или Ломо Еко. Лг затоа што има еуровент, грее зошто се форсираат кај нас па може да се начека зделка.

Жалосно што ја утна акцијата за Грее Ломо ЛЦЛХ која беше околу 26000 и беше ептен зделка за вака народ што тешко одвојува пари за клима.

Nikola87

read-only
3 јули 2017
6
1
Добри ти се сите тие ако ти е за ладење само.
Јас би ЛГ или Ломо Еко. Лг затоа што има еуровент, грее зошто се форсираат кај нас па може да се начека зделка.

Жалосно што ја утна акцијата за Грее Ломо ЛЦЛХ која беше околу 26000 и беше ептен зделка за вака народ што тешко одвојува пари за клима.

ne mi e samo za ladenje tuku i za dogrevanje vo zimski period
zatoa prasuvam koja bi bila podobra

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.696
12.541
Skopje
www.wemaxa.com
Нема да лади солидно. За да лади купи си топлинска пумпа (клима уред).

Па што и да е, само да лади солидно и разумна потрошувачка да има. Вентилаторине вода исфрлаат, се надевам дека нема неред да прави.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Два поста од српските форуми. Имајте на ум дека сакале или не едноставно Србите се секогаш пред нас во се, ама баш во се. Србите имаат котлара скоро во секоја куќа ние Македонците имаме соба во секоја куќа каде сите сме собрани и се триеме еден од друг за топлина.

Претежно сите оние кои пишуваат сакам да се греам со клима имам буџет 23.000 денари.
7e63d19cdda6e226b1e1718097038ec7.jpg

4230f085c2ec6a9112f12f977898db20.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

uwemi

poweruser
20 февруари 2011
4.761
4.323
Skopje
2b.com.mk
uwemi's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 3450s
Motherboard
Gigabyte GA-z68xpUD3
Storage
Samsung EVO 840 / 320GB + 1TB HDD.
PSU
CM SilentPro 700W
RAM
2x4GB Kingston - 1333mhz
Video card
Sapphire R9 280x Vapor-X
Case
CoolerMaster K-350
Mouse
Logitech MX-518
Keyboard
A4Tech B120 Red BackLight
Audio
Creative Inspire P380 2.1
Monitor
BenQ RL27" + SyncMaster 24"
OS
Windows 7 / 64Bit
IMG_20170704_214609.jpg Gree BEE 1200 od telekom ?

Prostoria nekade 50m2 ne baram da bide 16c so 25-28 bi bil zadovolen.

spiritfly

hello world
19 август 2011
134
178
Дечки, морам да ве прашам за совет. Имам голема просторија околу 80м2/кв. подкровје. Таму ми стои рак со домашен storage сервер, друг сервер за работа и цела мрежна опрема за куќата. Летово имам проблем со горештиниве. Серверите ми се максимално оптеретени бидејки во собата е 50+ . Размислував за повеќе решенија, како на пример портабилна клима која ќе дува директно во нив, но на крај решив да ставам сплит систем клима за целата просторија која ќе работи нон стоп и ќе е свртена кон серверите. И така просторијава ја користам и за други работи, така да убаво ќе биде да можам да ја користам и во лето.

Затоа ми треба клима со следните перформанси:
1. 18,000 BTU
2. Инвертер
3. WIFI - задолжително за кога нема да сум дома да не случајно се изгаси и слично

Е сега Haier Tundra AS18TD2HRA/1U18EE8ERA SMART WIFI ми беше правиот избор ама ја нема веќе на лагер во Сетек. Се јавив прееска да прашам, ја имале резервирано последната за некого. :( Климата ми беше идеална за мојава потреба, беше доволно ефтина за таванска просторија, 18ка, инвертер и бежична контрола. Никако неможам да најдам друга клима со истиве перформанси. Има тундра 12ка ама слаба ми е.

Ќе ве молам за некој предлог сличен на 18ката Тундра или ако некој знае дали некаде се продава уште?

Благодарам!

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Дечки, морам да ве прашам за совет. Имам голема просторија околу 80м2/кв. подкровје. Таму ми стои рак со домашен storage сервер, друг сервер за работа и цела мрежна опрема за куќата. Летово имам проблем со горештиниве. Серверите ми се максимално оптеретени бидејки во собата е 50+ . Размислував за повеќе решенија, како на пример портабилна клима која ќе дува директно во нив, но на крај решив да ставам сплит систем клима за целата просторија која ќе работи нон стоп и ќе е свртена кон серверите. И така просторијава ја користам и за други работи, така да убаво ќе биде да можам да ја користам и во лето.

Затоа ми треба клима со следните перформанси:
1. 18,000 BTU
2. Инвертер
3. WIFI - задолжително за кога нема да сум дома да не случајно се изгаси и слично

Е сега Haier Tundra AS18TD2HRA/1U18EE8ERA SMART WIFI ми беше правиот избор ама ја нема веќе на лагер во Сетек. Се јавив прееска да прашам, ја имале резервирано последната за некого. :( Климата ми беше идеална за мојава потреба, беше доволно ефтина за таванска просторија, 18ка, инвертер и бежична контрола. Никако неможам да најдам друга клима со истиве перформанси. Има тундра 12ка ама слаба ми е.

Ќе ве молам за некој предлог сличен на 18ката Тундра или ако некој знае дали некаде се продава уште?

Благодарам!
18ка к е премалку во 80м2 поготово за лето бидејќи имаш екстра извор на топлина од серверите и си во поткровје најтоплиот дел од целата куќа.
МИН 24000BTU ( 24ка ),
Ако зимно време немаш мака стави ON/OFF ке биде сосема доволно .

spiritfly

hello world
19 август 2011
134
178
18ка к е премалку во 80м2 поготово за лето бидејќи имаш екстра извор на топлина од серверите и си во поткровје најтоплиот дел од целата куќа.
МИН 24000BTU ( 24ка ),
Ако зимно време немаш мака стави ON/OFF ке биде сосема доволно .

Претпоставувам дека ќе е малку, но доволно ми е да излади и само 10-15 степена, затоа мислев да одам со 18ка, а и немам буџет за 24ка, освен ако знаеш некоја за слична цена на Тундрата? :blush:
Инаку немам мака зимно време, а што значи ОN/OFF, дека не мора да е инвертер? Ако мислиш на тоа, идејата за инвертер ми е за да заштедам некој денар на сметка за струја, сепак заштедуваат голем процент, а и плус пожелно е да има поконстанта температура за машините. Инаку неможам и да најдам друг модел со WIFI.. :(

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Не не ОнОфф за целовремена работа. Ќе ти троши непотребно струја, а оваа ќе си модулира како што треба инверторот.

И плус ако е за ладење од над 30 внатрешна температура или 40 како што викаш тука многукратно расте ефикасноста и моќта на една клима за ладење. Значи ако на 20 внатрешна температура она лади ќе има 4.5KW, ако лади на внатрешна 35C внатрешна ќе има 5.5KW, a ако лади на 50Ц тогаш ќе има 6.5KW. Затоа што имаш голема разлика меѓу температурите на изменувачот и воздухот и поголема ефикасност се јавува. Од тие причини 24ка не ти треба, ако веќе така одиш подобро стави две 12ки, ем ќе е 5 класи подобро изладено од 24ка, ем ќе се поефикасни условно кажано, ем нема да бучи како ненормално, ем е редундантно ако откаже некоја. Плус за две може и попуст да фатиш некој ако земеш исти. :) Може и една сега, па за наредна година уште една рецимо.

Чисто како едно четиво за размислување.

Lokvan

poweruser
12 јануари 2016
4.762
6.469
SK
Колку cm треба да биде оддалечена внатрешната единица на климата од плафонот? Гледам дека кај различни модели се препорачува различна оддалеченост.
...
Дали да бирам клима за која се препорачува минимум простор до плафонот, кој е во рамките на она што е изводливо кај мене, или нема да се зезнам ако бидам послободен?
Јас лично не би оставил помалку од 20см, ако е можно и повеќе.
Инаку за сите клими важат истите правила, сеедно што велат разликите во растојанијата од упатствата. Не дека нема да работат климите, но колку повеќе ги лепиш за плафонот, толку повеќе губиш на перформанси.

Затоа не се води според упатствата за растојанијата, кога ќе одбираш клима. Не е дека подобро ќе работи климата која во упатството навела помало минимално растојание од плафон.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Сега гледам дека LOMO и LOMO ECO имаат иста тежина и големина на надворешна единица?
GREE LOMO ECO GWH12QB-K3DNC4D по супер цена од 21.990 ден.
GREE LOMO GWH12QC-K3DNB4G по супер цена од 29.990 ден.

29кг и двете. (Внатрешната на ЛОМО е 1кг само потешка)

A гледам во пдф дека изгледа и компресорот е ист!?

Каде се тогаш муабетите за двоен изменувач или незнам ти што!? Каде е тој изменувач!?

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Сега гледам дека LOMO и LOMO ECO имаат иста тежина и големина на надворешна единица?
GREE LOMO ECO GWH12QB-K3DNC4D по супер цена од 21.990 ден.
GREE LOMO GWH12QC-K3DNB4G по супер цена од 29.990 ден.

29кг и двете. (Внатрешната на ЛОМО е 1кг само потешка)

A гледам во пдф дека изгледа и компресорот е ист!?

Каде се тогаш муабетите за двоен изменувач или незнам ти што!? Каде е тој изменувач!?
Кој ПДФ го гледаш ? Бидејќи јас гледам различни компресори
LOMO ECO: QXA-B102zE190
LOMO LCLH: QXA-A086zC190

LOMO ECO: Throttling Method = Capillary
LOMO LCLH: Throttling Method = Electron expansion valve

spiritfly

hello world
19 август 2011
134
178
Од каде да се купи Gree? Им пишав на ФБ, иако ми е видена пораката, не ми одговараат.. :( На klimi.mk гледам не се на лагер..

Некој да знае друго место каде ги има Gree на лагер?

Инаку, имаат една функција I-Feel која ми се допаѓа за мојава ситуација. Далечинското мери околна температура и праќа сигнал на клима уредот, а тој лади по потреба на таа температура. Значи го ставам далечинското врз серверот и ќе лади точно колк што му треба :)

spiritfly

hello world
19 август 2011
134
178
Оди им во греемак во буњаковец директ.

Не сум од Скопје. Инаку ми одговорија дечките, супер се, гледам дека си ја разбираат работата фино ми објаснија неколку решенија по телефон меѓу кои и она со две 12ки. Имало опција да се поврзат двете 12ки да работат заедно. Пример едната стално да работи, па доколку стане многу топло и не може да постигне другата автоматски се пушта.

Но јас одлучив да одам со Gree AMBER GWH18YD-K6DNA1A 18ka. Малку е поскапа и над мојот буџет, но сепак не сакам да оставам простор за дефект и слично. Имам важни податоци, така да.. мислам дека сум направил правилен избор. :)

Ви благодарам за помошта.

temelk4

hello world
19 август 2013
215
108
Мислење за следниве клими
AUX 12ASW - H12F4/FCRI по супер цена од 17.090 ден.
TESLA TC32H3-12410B по супер цена од 14.990 ден.
Gorenje KAS35NF1N
gorenje kas 35 nft / kas 35 zft
fuego fg-120 o/f
Чисто ги зедов овие клими за пример поради цената, не разибрам според квалитет. Повеќе ќе е потребна за ладење. Најдобро ќе биде да предложете. до17к

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Од каде да се купи Gree? Им пишав на ФБ, иако ми е видена пораката, не ми одговараат.. :( На klimi.mk гледам не се на лагер..

Некој да знае друго место каде ги има Gree на лагер?

Инаку, имаат една функција I-Feel која ми се допаѓа за мојава ситуација. Далечинското мери околна температура и праќа сигнал на клима уредот, а тој лади по потреба на таа температура. Значи го ставам далечинското врз серверот и ќе лади точно колк што му треба :)
Vidi vo tim computers. Jas od niv zedov Gree lomo lclh 12 pred dve nedeli i super zadovolen sum

• ми се допаѓа
Реакции: sumi

temelk4

hello world
19 август 2013
215
108
Мислење за клими за пример поради цената, не разибрам според квалитет. Повеќе ќе е потребна за ладење. Најдобро ќе биде да предложете. до17к
Да прашам некој дали има искуство со ST климите , gorenje и со gree буџетот е тој.. може плус минус ...

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
OS
Windows 11
Да прашам некој дали има искуство со ST климите , gorenje и со gree буџетот е тој.. може плус минус ...
Скокни ги ST, Neo, Fuego, Favorit и слични брендови.
Gorenje лично немам инфо но кога почнувавме сакав да почнеме да работиме и со нив, добивме понуда и се но колеги неколкумина ме предупредија да ги одбегнувам поради лошо искуство со нив.
Имаш VIVAX, GREE, TESLA, AUX тие се прилично ОК и се во тој ценовен ранг.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Повели Еуровент тест од неа.
EM6uuqbDR-uhwCPJLgOBxw.png
Од еуровент се гледа и Лг тргнал да прави слаби 12 ки со пдизајн како 9'ки исто по принципот на вивакс мидеа и Тошиба.

Тој што купува инвертер треба да обрни внимание на пдизајн h И scop.
Клима што има пример
Пдизајн h 3 kw и над 3 кw I scop 4 e подобра од таа клима што има пдизајн 2.5(2.6) кw I scop 4

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно