Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Било која друга ќе грее повеќе.

Еве ова би било добар избор: GREE LOMO GWH12QC-K3DNB4G по супер цена од 29.990 ден.
Или вака нешто: VIVAX ACP-18CH50AERI по супер цена од 38.990 ден.

Или да се искомбинира ако сакаш две тошиби од по 40000 да земеш, од 80000 вкупно, да се оди на една главна како:
1. MITSUBISHI MSZ-FH35VE/MUZ-FH35VE по супер цена од 63.590 ден.
Потпомогната од:
2. GREE LOMO GWH12QC-K3DNB4G по супер цена од 29.990 ден.
= 63000+30000 = 93000 (сигурно ќе може и попуст некој за две)

Или може:
1. GREE HANSOL -30 GWH12TB-S3DBA3E по супер цена од 49.990 ден.
во комбинација со:
50000+30000=рамно 80000 (и сигурно ќе може некој попуст со оглед што се и иста марка двете)

Некоја таква работа да се изведе може да е најпаметно, со една сериозна клима, една основна.

Сличен буџет, а значително подобро загревање, а и многу поефтино загревање.

Последна промена:

moongose

poweruser
19 јули 2013
4.376
5.510
Најважно ти е да гледаш max heat да е што поголемо, а air m3 да е што помало. Тој однос значи дека климата ќе дува потопол воздух во помала количина, а не млак воздух во голема количина.

SCOP ти е просечна заштеда во однос на електричен котел за парно. 5.1пати =510%
Не би се сложил со тебе. Најважна е номиналната моќност, не максималната. Максималната е вредност која е мерена или пресметана на висока надворешна температура во некој турбо мод во кој климата може да работи неколку минути. А на таа надворешна температура никојпат нема да ти треба толку многу топлина, така да максималната е чисто за маркетинг употреба.
Што се однесува до издувот, не е толку голема разликата во капацитетот на различни уреди како што се чини, но правилото е што поголем издув, тоа повеќе топлина. Сите мерења што ги прават се на максимален издув. Не е исто за исто време да се зголеми температурата за 15 степени на 10 кубика и на 15 кубика воздух.

Сабазиј

read-only
26 јуни 2017
10
8
Било која друга ќе грее повеќе.

Еве ова би било добар избор: GREE LOMO GWH12QC-K3DNB4G по супер цена од 29.990 ден.
Или вака нешто: VIVAX ACP-18CH50AERI по супер цена од 38.990 ден.

Или да се искомбинира ако сакаш две тошиби од по 40000 да земеш, од 80000 вкупно, да се оди на една главна како:
1. MITSUBISHI MSZ-FH35VE/MUZ-FH35VE по супер цена од 63.590 ден.
Потпомогната од:
= 63000+30000 = 93000 (сигурно ќе може и попуст некој за две)

Или може:
1. GREE HANSOL -30 GWH12TB-S3DBA3E по супер цена од 49.990 ден.
во комбинација со:
50000+30000=рамно 80000 (и сигурно ќе може некој попуст со оглед што се и иста марка двете)

Некоја таква работа да се изведе може да е најпаметно, со една сериозна клима, една основна.

Сличен буџет, а значително подобро загревање, а и многу поефтино загревање.

Фала.
GREE LOMO GWH12QC-K3DNB4G го имам гледано прилично интересна клима, но засега го немаат (а можеби го има некој друг?).
Ќе го имам предвид предложеново.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
MSZ-FH35VE/MUZ-FH35VE во Бугарија е 600 €, овде дерат на суво.

Sent from my SM-A310F using Tapatalk
Неточно! Ти си гледал за пола клима. Само за внатрешната единица веројатно. Ни случајно не е таа цената во странство, напротив многу е блиска до нашата.

14 септември 2014
43
21
Ова ме прелажа, кога го отворив линкот потоа видов €.
546c9970db388d6de5ee8bd206ad9cae.jpg

Sent from my SM-A310F using Tapatalk

Molec

user
18 мај 2011
1.434
2.246
Ај ве молам препорачајте 4/5.5kw за ладење/греење на ~30м2 еден ѕид е 80% пвц прозори и гледа на југ.

И една мала за во спална ~10m2, битно е само да биде тивка.

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Не би се сложил со тебе. Најважна е номиналната моќност, не максималната. Максималната е вредност која е мерена или пресметана на висока надворешна температура во некој турбо мод во кој климата може да работи неколку минути. А на таа надворешна температура никојпат нема да ти треба толку многу топлина, така да максималната е чисто за маркетинг употреба.
Што се однесува до издувот, не е толку голема разликата во капацитетот на различни уреди како што се чини, но правилото е што поголем издув, тоа повеќе топлина. Сите мерења што ги прават се на максимален издув. Не е исто за исто време да се зголеми температурата за 15 степени на 10 кубика и на 15 кубика воздух.
Таа максимална номинална и минимална вредност од каталозите се е тоа Мерено е на +7 степени. А максималната најверојатно во право си на турбо моде.- максимум фан и работа на компресорот ама на +7 степени надворешна температура

Последна промена:

Fleksi

read-only
31 јануари 2017
29
10
slavgamers.com
Кој клими се најдобри со ви-фи и кое продажно место е најдобро со цени и се друго ми треба клима за 9ка или 12ка клима

darencee

hello world
8 јуни 2017
64
43
Ако е намената за ладење и не е за греење немаш потреба од толку скап инвертер модел. Поефтини модели од 22-27 илјади ке завршат работа. Ако е за греење пак би ти препорачал поефтин модел на 18ка инвертер наместо тој модел.

Па и за греење ќе ми треба. Препорачај ми слободно што мислиш. Јас не сум воопшто упатен.
ЌЕ ми треба и уште една помала за во спална 20 м2 па можеш слободно да препорачаш. И таму ладење греење исто

Напомена Вифи не ми е потребно. Па ако е поевтино без него би земал такво нешто.

Последна промена:

bakidota

hello world
21 март 2017
79
27
Ми треба помош за избор на клима уред!

Собата е 25м2 можда е и нешто помала, ми треба клима за ладење и греење, буџет до 22к. Кој модел би ми го препорачале, гледав од ГРЕЕ има една за 22к, добар ли е тој модел.
Бтв. се исплати ли греење на клима за разлика од греење на греалка на струја?? И какви се овие гарации на климиве од 5 години, вклучено ли е некакво одражување и слично. доколку се расипе климма на пример после 2 3 години каква е политиката за вракање.

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Ми треба помош за избор на клима уред!

Собата е 25м2 можда е и нешто помала, ми треба клима за ладење и греење, буџет до 22к. Кој модел би ми го препорачале, гледав од ГРЕЕ има една за 22к, добар ли е тој модел.
Бтв. се исплати ли греење на клима за разлика од греење на греалка на струја?? И какви се овие гарации на климиве од 5 години, вклучено ли е некакво одражување и слично. доколку се расипе климма на пример после 2 3 години каква е политиката за вракање.
Грее ломо еко ако си гледал таа ќе е океј. Ама подобро е да ја погледнеш Грее Ломо ЛЦЛХ таа што не е еко. Малку е поскапа ама штом сакаш да грееш таа е подобра.

Греење со клима е во просек околу 2-5 пати поефтино од греалка, зависи од типот на клима и од условите. Ама грубо е тука некаде. Ако рачунаш дека е 3 пати поефтино нема да згрешиш и со најтапа инвертер клима и најтапа услови кај нас. Од око сметано.

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
Вака по спецификации одлична е климата Mitsubishi компресор има солиден Еуровент... ама ако трговец Haier Tundra AS12TA2HRA/1U12BE8ERA вели за затоплување прикладно за простории до 30 квадрати, а ти слободно одземи на тоа 5 квадрати!.... Особено ако е дуќан каде претпоставувам поголемиот дел е во стакло, слаба изолација, потоа вработени странки врата се отвара затвора повеќе отколку во стан, директно надвор влезната (претпоставувам без ходник!?) Не! Мала е по снага... повеќе би одговарала те би вршела работа Тундра 18ка HAIER Tundra AS18TD2HRA/1U18BE8ERA по супер цена од 38.490 ден. Тивка е, повторно Mitsubishi компресор, издув 900 кубици! Мое мислење дефинитивно оваа клима би вршела работа те греење во целата сезона... дванајската што ја посочи не! Или од Вивакс 18ка АЕРИ или GREE Ломо 18ka....сеедно.

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
Моментално имам LG 18 ка незнам кој модел но е постара и доколку работи повеќе време прави ептен ладно или сама се гаси зошто ја постигнува температурата. Па затоа мислам дека ми е голема 18 ката да ставам 12 ка.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Инвертор е старата?
Рачунај инверторите можат да модулираат распон од 30%-120% од јачината од прилика. Значи и да ставиш 18ка, таа ќе може да дува со
nQiQcnT.png

само 3580бту! Па се до јачина од 22860бту. Како да си ставил 3јка, или како да си ставил 22јка - по потреба.

А се гасат кога влегуваат во дефрост сите клими - кога греат.

Така да има огромна разлика меѓу обична и инвертор, а ако и старава ти е инвертор тогаш треба да се види дополнително што е работата.

Ragnar

poweruser
9 декември 2015
2.509
3.115
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Gree Eco Lomo си врти од сабајле нон стоп па стига да разлади 50+ квадрати. Сега малку во дневната е камен а во работнава соба е таман ама сепак задоволен сум.

stavrov69

lurker
26 ноември 2008
514
327
Инвертор е старата?
Рачунај инверторите можат да модулираат распон од 30%-120% од јачината од прилика. Значи и да ставиш 18ка, таа ќе може да дува со
nQiQcnT.png

само 3580бту! Па се до јачина од 22860бту. Како да си ставил 3јка, или како да си ставил 22јка - по потреба.

А се гасат кога влегуваат во дефрост сите клими - кога греат.

Така да има огромна разлика меѓу обична и инвертор, а ако и старава ти е инвертор тогаш треба да се види дополнително што е работата.
Старата е обична но за да може да одржува ладно морам да ја ставам на мин. инаку прави ептен ладно. Затоа мислев да ставам 12 ка за да ми дојде понормално.

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
Старата е обична но за да може да одржува ладно морам да ја ставам на мин. инаку прави ептен ладно. Затоа мислев да ставам 12 ка за да ми дојде понормално.

Ако не се лажам погоре спомна дека климата би ја користел и за греење зимно време?
За ладење летно време не е проблем, 40 квадрати open space, па и дуќан со многу стакло, па и на вакви горештини ќе се измачи ама ќе излади и 9ка инвертер (ако не ладно, ќе напраи пријатна работна атмосфера) ....ладењето не толку, како што е греењето проблем! За греење на дуќан 40м2, не размислувај ништо под 18ка, (освен Mitsubishi FH кое е сепак прескап 1000Еур).... Се разбира и за ладење Тундрата 18ка би вршела работа... ми се чини има 4 мода (брзини) на работа, на проток на воздух, па немора да се дува на 900 кубици, нема да праиш фрижидер...!? мдени убаво објасни!
Реков или 18 Тундра од Хајер, или 18ка АЕРИ од Вивакс, или 18 Ломо од Гри... тука се некаде по квалитет. Можда Ломото се издвојува, ама 200Еур е поскап... така да компромис - разумен.

Последна промена:

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Ако може да ми кажете нешто за климава Haier Tundra AS12TA2HRA/1U12BE8ERA SMART WIFI
Намената е за греење и ладење во дуќан од околу 40м2.
За ладење и така и така, За греење нема шанси поготово во дуќан каде немаш преддобје, каде вратата се отвара постојано и каде имаш слаба изолација и многу поголем дел на стакло.
Мораш да одиш на 5.5KW инвертер клима уред.

Gree Eco Lomo си врти од сабајле нон стоп па стига да разлади 50+ квадрати. Сега малку во дневната е камен а во работнава соба е таман ама сепак задоволен сум.
3,5KW или 5.5kW ?
Па и за греење ќе ми треба. Препорачај ми слободно што мислиш. Јас не сум воопшто упатен.
ЌЕ ми треба и уште една помала за во спална 20 м2 па можеш слободно да препорачаш. И таму ладење греење исто

Напомена Вифи не ми е потребно. Па ако е поевтино без него би земал такво нешто.
За 40м2 околу тој буџет ( малку поскапа ) е VIVAX ACP-18CH50AERI според мене најдобро решение според твој буџет и потреби.
За 20м2 просторија ако одеш на инвертер било која 2.5kW или 3.5kW ке биде сосема доволна.
VIVAX AEMI, LOMO ECO, со солиден избор за спална.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв