Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Бе многу е едноставно.
Види, нашата популација со горештини и високи степени од 40степени лесно се справува, одаамна секогаш проблем било ладното и ниските температури и греењето е кај 100% од популацијата неизбежно. Додека ладењето е едвај кај 50% make that 30% од популацијата. Секој над 45 години не уклучува клима за ладење додека за греење растураат со дрва или греалки.
(Секако дека одлично се справува климата за разладување) но најголем бенефит на HVAC системите кај нас се зимно време. 40 степени се мех... онака се трпат, али температури под 10 степени не се трпат.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Зошто не се трпат температурите под 10 степени? Тогаш е најдобро времето за кафе мафе на широк сокак во Битола :)

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Верувам дека во зима каде што е достапно централно парно е најисплатливо за греење. Цело време топло и мирна гла, сметките пак горе долу се слични како за струја додека се замараш со дефекти на климата и мајстори целовреме. Мене дури чудно ми е клима да користам за греење, да се разбереме, дрва никогаш не сум користел и како што веќе напоменав, со централното парно греење нема утка

Разговарано е неколку пати, секако дека централно е понеисолатливо споредба со топлотна пумпа, понеисолатливо за околу x3 пати :)

Штип и Скопје ептен е жешко бе голи шуми, ридови. таму западот имате дрвја зеленило езера :D

mdeni

senior
24 септември 2012
6.058
5.992
Разговарано е неколку пати, секако дека централно е понеисолатливо споредба со топлотна пумпа, понеисолатливо за околу x3 пати :)

Штип и Скопје ептен е жешко бе голи шуми, ридови. таму западот имате дрвја зеленило езера :D

Човекот зборува за градско парно, а не за електрично парно. Градското е слично со клима јас мислам? Можда малку само поскапо.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Човекот зборува за градско парно, а не за електрично парно. Градското е слично со клима јас мислам? Можда малку само поскапо.

Братучедите во Ск плаќаат градско парно 12 месеци нонстоп велат по околу 2400 денари им се фаќа околу 90 квадрати спрат од куќа и тоа на парно од железара, кое велат е поефтино и сами си имаат контрола. Не го пуштаат и исклучуваат кога скаат. Како се движат венерално цените на БЕГ?

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Јас сум на БЕГ, реон Кисела Вода, во нова зграда со енергетски ефикасна фасада. За стан од 67 м2 (ми сметаат 58 грејни квадрата) плаќам околу 1500 денари (авансно 9 месеци), со тоа што јуни, јули, декември се месеци за срамнување. Минатата зима на пример декември ми беше околу 900 денари, сега ми е последната 1400 денари. Како и да е, околу 18,000 годишно ми е трошокот за парно. И мора да признам, е многу подобро и поевтино во однос на Топлификација порано.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Јас сум на БЕГ, реон Кисела Вода, во нова зграда со енергетски ефикасна фасада. За стан од 67 м2 (ми сметаат 58 грејни квадрата) плаќам околу 1500 денари (авансно 9 месеци), со тоа што јуни, јули, декември се месеци за срамнување. Минатата зима на пример декември ми беше околу 900 денари, сега ми е последната 1400 денари. Како и да е, околу 18,000 годишно ми е трошокот за парно. И мора да признам, е многу подобро и поевтино во однос на Топлификација порано.
Парното е многу скапо. А најлошо е што они го пуштаат и исклучуваат кога сакаат а не кога ти сакаш.

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Ма супер е парно, грее и кога не си дома а и кога немаш кираџии си плаќаш. Не лади а се плаќа и на лето. Да заштедиш на сметка никако неможеш, братска делба е сметката по влез и се плаќа на м2....нема тука COP и киловати, површината на станот е мерка за испорачана топлина ( а комшијата во исти м2 има дупло број радијатори) :)
Во Холандија за споредба системот е друг, таму се наплаќа према точно испорачана енергија-топла вода, која ја имаат и сред лето и греат бојлери со таа вода. Ако им се присака и сред лето може да пуштат радијатори, но може и да штедат да ја контролираат потрошувачката зашто имаат засебен калориметар за секој стан а не заеднички за цел влез па братска делба сметката. Плакаат колку што реално потрошиле а не паушал по м2. Таму имаат тајмери на парното, електроники, термостатски глави на радијатори и ред други техникалии со крајна цел заштеда на системот-ПАРНО што кај нас е мислена именка.

FLEGMA

sensei
2 август 2012
11.553
19.226
Холандија, Аустрија, Германија...
Све се тоа луѓе кои учеле од башка книги. Ова овдека е паралелен универзум и плаќаш централно иако не користиш/не сакаш да користиш/не си склучил договор со паразитите. Вертикалите врвеле од кај тебе! (да фак!)

Како јас да сум крив што архитектот, ударник бригадир и прецедник омладине, не скоцкал канали во проектот за врвење на разни цевки и слични „зградарски“ (овдешни!) небулози.

Луѓе. Во Македонија е казна да живееш во зграда. Чест на искључоците и чест на (некои) нови градби ама дај престанете да се споредувате со запад.
Домофони почнаа да се местат во минативе 15-ина години. Без закони, правда, безбедност на лифтови, доградби, бука, галама...

Секој омладинац од форумов кој чита внимателно по темиве и кој знае да употребува мозок ќе загрее столица, ќе го отфрли шалабајзерскиот пристап кон животот и заработувањето на пари и ќе се отсели во друга држава.
Ние, кои не го укапиравме ова, ќе се грееме на клими, ќе мрчиме и на нас ќе се вежбаат час црвените час плавите.

Ајт

Banjifiko

poweruser
28 октомври 2008
3.961
6.054
Skopje
Ма супер е парно, грее и кога не си дома а и кога немаш кираџии си плаќаш. Не лади а се плаќа и на лето. Да заштедиш на сметка никако неможеш, братска делба е сметката по влез и се плаќа на м2....нема тука COP и киловати, површината на станот е мерка за испорачана топлина ( а комшијата во исти м2 има дупло број радијатори).
Не е секаде така. Новите згради имаат калориметри за пресметка на испорачана топлинска енергија. Доколку е хоризонтален систем на дистрибуција тогаш секој стан има посебен калориметар, доколку е вертикален, тогаш има по еден на вертикала.

darencee

hello world
8 јуни 2017
64
43
Колкава моќност бараш ?! 3.5 или 5.5 kW.
Малку повеќе за просторијата ?
Просторијата е 40м2 подолена на 2 по 20м2. Тоа ми е еден салон кој е поделен со овален sид на два дела Таа секако ќе се преправа за некое време па јас би сакал да добијам некое ладење од 4-5 степени летово и таква клима ми е потребна

Оваа е таа што ја гледав KLIMA URED VIVAX ACP-12CH35AEVI

Дали е ок за парите или има и подобри од вивакс

Последна промена:

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Така е за сите уреди, но не и за клима. За клима има вградено кодови, слично на универзалните далечински. И може да се подесува температурата, модот на работа (ладење, греење, одвлажнување...) и брзината на вентилаторот.
Може. Некои од нашиве дилери токму тоа го продаваат како wifi опција. Може да се најде и поевтино од линкот што го посочи, покликај малку.
Ајде предложи нешто ако знаеш па да земам бар нешто поевтино ;)

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Eve klimata montirana i di ladiiii... ,;)

Атачменти

• IMG_20170624_103014.jpg
    IMG_20170624_103014.jpg
    1 MB · Прегледи: 96
  • IMG_20170624_103535.jpg
    IMG_20170624_103535.jpg
    1,1 MB · Прегледи: 92
  • IMG_20170624_103048.jpg
    IMG_20170624_103048.jpg
    1,3 MB · Прегледи: 103
  • IMG_20170624_103316.jpg
    IMG_20170624_103316.jpg
    1,3 MB · Прегледи: 89

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
Просторијата е 40м2 подолена на 2 по 20м2. Тоа ми е еден салон кој е поделен со овален sид на два дела Таа секако ќе се преправа за некое време па јас би сакал да добијам некое ладење од 4-5 степени летово и таква клима ми е потребна

VIAVAK AEVI ти е слаба 12 ка со фенси внатрешна затоа е поскапа од аери и всушност е за нијанса послаба по пдизајн h од вивакс АЕРИ. Во 40 квадрати заборави дека ке те згрее било која вивакс 12 ка а за ладење и со клима од 20 карти ке завршиш работа.

Всушност интересно е ова со виваксот АЕВИ ти мислиш дека купуваш посилна клима а всушност купуваш послаба ама со наводно полична внатрешна која на -10 степени не ти брка работа дека е полична.

Dace23432

hello world
25 август 2016
208
106
Дечки дајте препорака за клима за малечка соба за 12 квадрати (3х4), се работи за детска соба. Ќе се користи претежно за ладење, но и за греење во зимо. Тоа е се што знам, се работи за близок пријател, а јас не се многу разбирам во ова па дајте помогнете со брендови кои се квалитетни и секако достапни овде.

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Дечки дајте препорака за клима за малечка соба за 12 квадрати (3х4), се работи за детска соба. Ќе се користи претежно за ладење, но и за греење во зимо. Тоа е се што знам, се работи за близок пријател, а јас не се многу разбирам во ова па дајте помогнете со брендови кои се квалитетни и секако достапни овде.
Gree lomo eco... 22k

Dace23432

hello world
25 август 2016
208
106

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11

Ако е намената за ладење и не е за греење немаш потреба од толку скап инвертер модел. Поефтини модели од 22-27 илјади ке завршат работа. Ако е за греење пак би ти препорачал поефтин модел на 18ка инвертер наместо тој модел.

Нови мислења

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв