Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Браво мицубишито Сф 12 ката со цена од скоро 49000 ден е со еднореден изменувач а јас мислев дека е некоја позбилна машина.
Па за тие пари има на пазарот многу подобри модели.
Еве како треба да изгледа една клима спремна и за најладни зими со 2.5 реден изменувач.

Погледнете го атачментот 57097 Погледнете го атачментот 57098
1-jpg.57098

Ако добро ги читам податоциве компресоров на Грее во 18ката (претпоставувам Хансол е ова) дава 4500W додека оној на 12ката МитцубишиFH12 3800W или 700W повеќе дава Грито. Цените им се тука негде 63.500 so 69.900, сакам да греам 40 до 50м2 па се мислев за FH35 но незнам дали Митсубишито 12ка ке постигне во најладното да загрее површина од 40-50м2 во зима како последнава и попрво би идел на 18ка но FH50 ми е прескапа за 98.500. За кеш плаќање и Гриво ке ми дојде како FH35....дали мислиш дека би го загреал тој простор со 18ката Хансол?
Греачи на надворешна и WiFi ми се исто така плус кај Хансолот, малку е поскап но секако ми рекоа ке има попуст за во готово.

Последна промена:

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
Ако веќе бришете постови редно е и културно да кажете зашто сте ми го избришале постот. Може и јавно, да објасните бидејки ништо страшно ненапишав, постот беше прашање до корисник. Толку ли ке болеше да одговори?

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
И да е еко, 40м2 не треба да се проблем за ладење, дане има некој друг проблем лако на пример претопла просторија, многу стакло, поктровје без изолација и слично. Нешто што драстично зголемува темп во просторијата, знаеш една и деуга просторија од 40м2 не се исти.
Со еко пријател лади цел стан 62м2. Поставеноста е стварно добра, додатните соби не се исто ладни но сепак не се 35 степени да не се дишо во нив. Ова е како пример споредба. И како што кажав исклучок во позитива кај него погодена му е изолација, распоред, поставеност итн...

Инаку, да се работи за спрат од куќа без фасада само цигли и нормален кров од керамиди. Ама сепак за ладење е.

Sent from my iPhone using Tapatalk

GGTT1

lurker
1 февруари 2017
600
512
Битола
1-jpg.57098

Ако добро ги читам податоциве компресоров на Грее во 18ката (претпоставувам Хансол е ова) дава 4500W додека оној на 12ката МитцубишиFH12 3800W или 700W повеќе дава Грито. Цените им се тука негде 63.500 so 69.900, сакам да греам 40 до 50м2 па се мислев за FH35 но незнам дали Митсубишито 12ка ке постигне во најладното да загрее површина од 40-50м2 во зима како последнава и попрво би идел на 18ка но FH50 ми е прескапа за 98.500. За кеш плаќање и Гриво ке ми дојде како FH35....дали мислиш дека би го загреал тој простор со 18ката Хансол?
Греачи на надворешна и WiFi ми се исто така плус кај Хансолот, малку е поскап но секако ми рекоа ке има попуст за во готово.
Најпрвин треба да се знае дека Хансолот Нордик 18 ката го користи истиот компресор од најскапиот модел на Грее Ucrown и има надворешна од 51 кг. Имаше некој мислам пишано дека греел со овај модел на Хансол 18 ка и 90 квадрати па за 40-50 квадрати сигурно без проблем ке си ја одработи работата и во најладнито. Исто и ifeel опцијата на далечинското комбинирано со ауто фан во поголема просторија е предност затоа што може и подалеку далечинското да се намести од климата и со тоа да се добие порамномерна температура и.да ги користи сите брзини значи да ги менува сите 5 брзини ( тоа е мое искуство со хансолот 12 ката) а кај мицубишито Фх тој ауто фан колку што знам не е функционира како треба и на ауто фан работи во прва втора брзина и ти треба жичан контролор од 200евра за да се оспособи ауто фанот од 1-4 та .Wifi хансолот има значи не мора дополнителен трошок за тоа да се прави не треба да доплакаш. Се на се собрано хансолот 18 кат Нордик ( која треба да се знае има EEV вентил не капилара) иди како многу посилна опција од мицубишито Фх.35ве
По тоа што е како информација Ucrown 18 кат со истиот тој компресор како хансолот Нордик 18 кат може да исорача 6000w на -15 степени.
Хансолот Нордик 18 кат може директно да се споредува со мицубишито fh35vehz бидејки од видеата од мицубишито fh35ve се гледа дека тоа е ограничено не може да работи на максимална потрошувачка од 2000w подолго време туку веднаш спушта на 1600-1700w и пониско за да задржи подобар цоп. А додека кај Грее на пример хансолот 12 кат кога беше најладно работеше со сати на 2000w потрошувачка значи аналогно на тоа и Хансолот 18 кат Нордик кога ке ти треба можеш да го користиш целот негов потенцијал.
Грее вистина е во соработка со даикин ама мене повеке ми личи на фуџицу.

Последна промена:

Beelzebub

read-only
10 јули 2017
25
12
Здраво другари!
Забележав дека овде има луѓе со референтно мислење на темава па решив да пишам.
Во потрага сум по инвертер сплит систем.
Идејата е да лади во лето и евентуално да догрева во зима по потреба околу 27С (зима/лето).
Станот има одлична термичка изолација и ПВЦ дограма со тројно стакло.
Просторијата (днавна/трпезарија/кујна)е правилен правоаголник, отворен простор со површина од околу 40м2.
Планирам да потрошам цца. 30-на илјади +/- па како сосема неупатен во тематикава, сите ваши сугестии и предлози се повеќе од добредојдени.
Слободно предложете освен конкретен модел и продавач/монтер за истото.
Благодарам однапред!

Beelzebub

read-only
10 јули 2017
25
12
Здраво другари!
Забележав дека овде има луѓе со референтно мислење на темава па решив да пишам.
Во потрага сум по инвертер сплит систем.
Идејата е да лади во лето и евентуално да догрева во зима по потреба околу 27С (зима/лето).
Станот има одлична термичка изолација и ПВЦ дограма со тројно стакло.
Просторијата (днавна/трпезарија/кујна)е правилен правоаголник, отворен простор со површина од околу 40м2.
Планирам да потрошам цца. 30-на илјади +/- па како сосема неупатен во тематикава, сите ваши сугестии и предлози се повеќе од добредојдени.
Слободно предложете освен конкретен модел и продавач/монтер за истото.
Благодарам однапред!
...заборавив да пишам, би било голем плус ако има WiFi

spiritBreaker

LaravelMaster
27 октомври 2015
3.830
4.973
Писти Охту
Дечки, препорачајте монтер за клими - да дојде да види кај треба да се стават, и да се монтираат - треба две клими да се монтираат. ве молам во пп пратете ми број. ви благодарам

Dinamit

hello world
25 мај 2013
434
607
Дечки, препорачајте монтер за клими - да дојде да види кај треба да се стават, и да се монтираат - треба две клими да се монтираат. ве молам во пп пратете ми број. ви благодарам
@sumi мислам дека местеше. Види со него

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
Последна промена:

alkibijad01

hello world
8 октомври 2016
365
403
Не можам да ги споредам ама можам да кажам искуство со ломо моделот. Имам две во спални соби, сакав две и пол-ки ама во моментот немаа па ги зедов овие. Две зими и две лета никаков проблем дури и на најниски температури. Имам одлична изолација и трослојни стакла па и тоа помага - летово скоро и да не ги пуштам ама вистинското мерило за мене е зима. Да не дојде до забуна, во дневната имам пет и полка.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

Ingyar

read-only
12 март 2011
6
0
Edno prashanje.

Pred 2-3 dena mi ja montiraa VIVAX ACP-12CH35AERI
i bev iznenaden kako posle tolku kratko vreme koga klimata e vo FAN mode
vekje ima slab miris na ona ustojanoto, vlaga. Kako A/C vo kola. :)

Ne e jako, ama mozham da go primetam.

Koga ladi go nema ili ladenjeto go "maskira".

Odvodot si e ok, teche voda niz crevoto.

Dali mozhebi e normalno maalce da mirisa? (Prva klima doma.)

Ako dobro razbrav od upatstvoto, toa SELF CLEANING e
funkcija koja treba da go osushi uredot i sprechi rast na bakterii i ostalo.

?

Astraion

poweruser
24 ноември 2012
2.164
3.214
Струмица
Dali mozhebi e normalno maalce da mirisa? (Prva klima doma.)

Ako dobro razbrav od upatstvoto, toa SELF CLEANING e
funkcija koja treba da go osushi uredot i sprechi rast na bakterii i ostalo.
Мириса малце незгодно.
Обично за ладење со Виваксот користам Cool+Eco 24 степени, преку цел ден и на крајот пред да легнам секојпат ја гасам со Self Cleaning и отварам врати.
Self Cleaning се активира само кога си во Cool Mode, во Auto не.

Antropos

hello world
20 јануари 2017
85
91
А не се комплетно истата клима само со различно лого?
И јас мислам дека се работи за истиот модел на компресорот GREE Lomo regular со C&H Arctic... но ме бунат неколку податоци:
C&H Arctic 1 kg фреон.... Ломо 850 грама
C&H Arctic внатрешната единица 12 кгр.... Ломо 10кгр
C&H Arctic најтивкиот мод 22дБ.... Ломо 26dB (некому значи, преку ноќ на пр)
C&H Arctic надворешната единица 32 кгр... Ломо 29кг
C&H го рекламираат до -25, а Ломо до -20 работна темп... (што е малку битно за оваа климатска зона)...
C&H Arctic со истите ознаки се продава и во Финска, Балтичките и кај нас... додека Ломо со различни!
C&H Arctic за потрошувачката при греење (просек 0,79kW/h), мислам дека се претерани, ако не будалаштина.... повеќе се реклама отколку што има нешто со реалноста! :)

Вредат ли сите овие атрибути да се одвојат 2,000 Денари повеќе!? (а скоро поскапе арктикот од C&H иначе беше егал со Ломото)

Последна промена:

MitkoI

hello world
11 јуни 2017
442
202
И јас мислам дека се работи за истиот модел на компресорот GREE Lomo regular со C&H Arctic... но ме бунат неколку податоци:
C&H Arctic 1 kg фреон.... Ломо 850 грама
C&H Arctic внатрешната единица 12 кгр.... Ломо 10кгр
C&H Arctic најтивкиот мод 22дБ.... Ломо 26dB (некому значи, преку ноќ на пр)
C&H Arctic надворешната единица 32 кгр... Ломо 29кг
C&H го рекламираат до -25, а Ломо до -20 работна темп... (што е малку битно за оваа климатска зона)...
C&H Arctic со истите ознаки се продава и во Финска, Балтичките и кај нас... додека Ломо со различни!
C&H Arctic за потрошувачката при греење (просек 0,79kW/h), мислам дека се претерани, ако не будалаштина.... повеќе се реклама отколку што има нешто со реалноста! :)

Вредат ли сите овие атрибути да се одвојат 2,000 Денари повеќе!? (а скоро поскапе арктикот од C&H иначе беше егал со Ломото)
Не можам да ги споредам ама можам да кажам искуство со ломо моделот. Имам две во спални соби, сакав две и пол-ки ама во моментот немаа па ги зедов овие. Две зими и две лета никаков проблем дури и на најниски температури. Имам одлична изолација и трослојни стакла па и тоа помага - летово скоро и да не ги пуштам ама вистинското мерило за мене е зима. Да не дојде до забуна, во дневната имам пет и полка.
.

И јас земав Грее ломо, само го гледав ова C&H, па се мислев дали погрешив што не го земав него, згора на наведените разлики има и ВиФи

Последна промена:

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Поздрав со сите и јас решив да ставам клима па во едно да ви ги кажам моделите и ако има некој посредник да се земат поефтино некој денар за плаќање во кеш ќе ве замолам да ми пишете приватна порака иначе загреан сум за некој од овие модели :

GREE : GREE AMBER GWH12YC-K6DNA1A по супер цена од 36.990 ден.

GREE : GREE LOMO GWH12QC-K3DNB4G по супер цена од 29.990 ден.

VIVAX : VIVAX ACP-12CH35AEVI по супер цена од 33.990 ден.

Ќе ве замолам за помош што да земам од овие 3 модели со тоа што повеќето ми треба за ладење и нормално за греење дур не почне железарко парно да фучи ако почне да мрзне ептен.

Фала однапред
Зоки

kooks

Баниран/a
5 март 2016
95
57
C&H Arctic има егзактли 850гр фреон и тежи точно 29кг НЕТО т.е исто како Ломото, а 32кг е БРУТО тежината кај двете клими.
Тоа го пишува во техничката документација за Арктикот и тоа е единствена меродавна информација. А како ја рекламираат е друг муабет, гледам дека не пишува дали е тежината нето или бруто што ги вади од ситуација дека дале лажна информација ;)
За ВиФи исто е прашање дали има вградено ВиФи или е само опционално (со доплата) зошто кај C&H не стои зборот "Вградена" како што е случај кај Екото туку само пишува Смарт ВиФи контрола....што и да значи тоа??
А зошто е објавена Бруто тежината за да C&H изгледа потешка има тука кој знае и ги продава па нека објасни.

darencee

hello world
8 јуни 2017
64
43
За ладење и така и така, За греење нема шанси поготово во дуќан каде немаш преддобје, каде вратата се отвара постојано и каде имаш слаба изолација и многу поголем дел на стакло.
Мораш да одиш на 5.5KW инвертер клима уред.

3,5KW или 5.5kW ?

За 40м2 околу тој буџет ( малку поскапа ) е VIVAX ACP-18CH50AERI според мене најдобро решение според твој буџет и потреби.
За 20м2 просторија ако одеш на инвертер било која 2.5kW или 3.5kW ке биде сосема доволна.
VIVAX AEMI, LOMO ECO, со солиден избор за спална.

Каде ја има VIVAX ACP-18CH50AERI и aко не ти е проблем да ми ги пишеш барем точни модели за оваа помалата. Ја завршив спалната со реновирање па пред некој ден земав и телевизор и сега уште клима таму и доста ќе биде за летово. :)

sumi

user
8 април 2007
1.137
790
Кавадарци
www.uhost.mk
sumi's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 9 5900HX
Storage
1TB NVMe
RAM
2x16GB DDR4
Video card
nVidia RTX3060
Case
Notebook Lenovo Legion S7
Mouse
Logitech MX Anywhere S2
Monitor
15.6" FullHD 1090x1080 LED
OS
Windows 11
Каде ја има VIVAX ACP-18CH50AERI и aко не ти е проблем да ми ги пишеш барем точни модели за оваа помалата. Ја завршив спалната со реновирање па пред некој ден земав и телевизор и сега уште клима таму и доста ќе биде за летово. :)
VIVAX ACP-18CH50AERI моментално тешко да ја најдеш нови количини за некој 2-3 недели би требало да има.

за малата просторија пример:
2.5kW VIVAX ACP-09CH25AEMI
или 3.5kW VIVAX ACP-12CH35AEMI
исто 3.5kW GREE LOMO ECO GWH12QB-K3DNC4D

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно