Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Astraion

Unstoppable
24 ноември 2012
2.131
3.152
Струмица
На 28Ц му е и после зошто му правела константно дефрост.. толку е муабетот.
Намали ја на 24/25Ц и стај ја вратичката најдоле да дува и остај ја нека си постигне температура саат-два, не ја чепкај.

zlatko_ti412

On your way to fame
12 ноември 2018
360
528

Aowek

Practice makes perfect
14 април 2012
1.112
1.018
Последна промена:

zlatko_ti412

On your way to fame
12 ноември 2018
360
528
Изгледа oва се некои модели со засебни ознаки само за Амерички пазар...

Конкретно оваа FS.... бар внатрешната ми делува скрос иста сo стариот FH модел....

Е сеа дали станува збор за некој 2024 фејслифт или пак стариот модел им го шиткаат на Америве којзнае xD

ZIL12

Intern
5 декември 2023
2
0
Измери си, ако е над 52C е добра, а може и до 58C да стигне. Ама сето ова е неважно, затоа што ако работи така подолго ќе го смрзне надворешниот и ќе прави дефрости. Затоа треба да работи на 360-1100W и да не се преоптеретува, и да не се гаси.
Инаку 18ката е со друг компресор и многу помоќна реално.
Направив мерење на 2С надворешна температура во соба 21,4С на влез 25-26С прво климата поставена на Т22С покачена на Т24С на издув има од околу 31 - 45 С на Фан Ауто , кога е ставена еден час на Т30С повлекува до 2070w максимален издув што постига е 51.3С со Hi Power стига до 53.2С ( после 1 час зошто беше оптеретена направи Defrost). Не сум сигурен дали овај издув е доволен и дали климата работи исправно или треба да се рекламира па да проверат. Инаку климата е нова земена пред 1.5 месец од Енергија. Во друга просторија имам клима Midea Extreme Save PRO 3,5 кај која ако ја покачам температурата за 2-3С крева на максимум и издув има 58С а може да се приближи накај 59С пред да поченда намалува снага.
Кај Tohiba Shorai Edge во загреана просторија ако е постигната температурата и е исклучена влече 10-12w кога ќе падне температурата во просторијата или ако се покачи температура на далинско за 1- 2 степени се уклучува надворешната единица вентилаторот и веројатно и компресорот бидејќе влече околу 300w а внатрешниот вентилатор не дува и тоа може да потрае или ако заврти вентилаторот на внатрешната единица издув има 24-27С или 1-2 степена разлика од температура на влез воздух што ми се чини дека е премалку како да и недостасува 5-10С на издув, ако почне да дува над 31-34С издув потрошувачката е 500w

filipinec

Intern
5 февруари 2018
50
22
Направив мерење на 2С надворешна температура во соба 21,4С на влез 25-26С прво климата поставена на Т22С покачена на Т24С на издув има од околу 31 - 45 С на Фан Ауто , кога е ставена еден час на Т30С повлекува до 2070w максимален издув што постига е 51.3С со Hi Power стига до 53.2С ( после 1 час зошто беше оптеретена направи Defrost). Не сум сигурен дали овај издув е доволен и дали климата работи исправно или треба да се рекламира па да проверат. Инаку климата е нова земена пред 1.5 месец од Енергија. Во друга просторија имам клима Midea Extreme Save PRO 3,5 кај која ако ја покачам температурата за 2-3С крева на максимум и издув има 58С а може да се приближи накај 59С пред да поченда намалува снага.
Кај Tohiba Shorai Edge во загреана просторија ако е постигната температурата и е исклучена влече 10-12w кога ќе падне температурата во просторијата или ако се покачи температура на далинско за 1- 2 степени се уклучува надворешната единица вентилаторот и веројатно и компресорот бидејќе влече околу 300w а внатрешниот вентилатор не дува и тоа може да потрае или ако заврти вентилаторот на внатрешната единица издув има 24-27С или 1-2 степена разлика од температура на влез воздух што ми се чини дека е премалку како да и недостасува 5-10С на издув, ако почне да дува над 31-34С издув потрошувачката е 500w
Protokot na vozduh na 3,5 Mideja so 550m3 i Toshiba shorai 16btu so 877m/3 ne e istii i normalno so pogolem protok temperaturata na izduv ke bide poniska.
ete ti link gore i ne sporeduvaj Toso so Mideja,ne odat vo ista recenica.

zlatko_ti412

On your way to fame
12 ноември 2018
360
528
View: https://youtube.com/shorts/rQKVm2mJcs8?si=tiZo9_Iovn0MIIl6

Daikin Perfera 3.5kW нордик модел "Optimised Heating 4"
Преди како мачка.

Погледнете го атачментот 144019
Ова е потрошувачката до денес за две клими.
Perfera 3.5kW се користи активно преку ден 23° навечер 20°
Comfora 2kW се користи повремено.

Ова се груби бројки.... ти пишува и во футерот.... па не би се ослонувал на нив многу пошо може да има отстапување и до 30%...
Ова ти кажувам од искуство кај Мицубиши LN.... бар кај мене е така.... понекогаш знае да затаи а понекогаш е прилично прецизно мерењето.
Мене ми е поврзана на ShellyPlus1pm реле кое логира цело време и можам да споредам ден по ден колку измерила климата а колку релето.

Еве за овие 4 дена тука е некаде... ама сепак ~10% надмашила климата спрема релето :)

Screenshot 2024-12-05 at 00.02.37.png Screenshot 2024-12-04 at 23.57.04.png

И втората клима исто 10% разлика што не е нешто страшно.... ама некогаш знае навистина да затаи и да прикажи доста поголема разлика.

Screenshot 2024-12-05 at 00.06.48.png Screenshot 2024-12-05 at 00.06.19.png

Атачменти

• Screenshot 2024-12-04 at 23.55.29.png
    Screenshot 2024-12-04 at 23.55.29.png
    89,2 KB · Прегледи: 20
Последна промена:

Goran333

Intern
19 август 2022
33
20
Ова се груби бројки.... ти пишува и во футерот.... па не би се ослонувал на нив многу пошо може да има отстапување и до 30%...
Ова ти кажувам од искуство кај Мицубиши LN.... бар кај мене е така.... понекогаш знае да затаи а понекогаш е прилично прецизно мерењето.
Мене ми е поврзана на ShellyPlus1pm реле кое логира цело време и можам да споредам ден по ден колку измерила климата а колку релето.

Еве за овие 4 дена тука е некаде... ама сепак ~10% надмашила климата спрема релето :)

Погледнете го атачментот 144048 Погледнете го атачментот 144047

И втората клима исто 10% разлика што не е нешто страшно.... ама некогаш знае навистина да затаи и да прикажи доста поголема разлика.

Погледнете го атачментот 144049 Погледнете го атачментот 144050
Значи апликацијата од климата секогаш покажува повеќе?
Реалната потрошувачка е барем 10% пониска? Или можи да е обратно?

btw како е жолтиот "форум"? Јас сум трајно баниран по барање на грее ботовите хехе

zlatko_ti412

On your way to fame
12 ноември 2018
360
528
Значи апликацијата од климата секогаш покажува повеќе?
Реалната потрошувачка е барем 10% пониска? Или можи да е обратно?

btw како е жолтиот "форум"? Јас сум трајно баниран по барање на грее ботовите хехе

На жути форум штама, али утро/вечер ново банерче (from you know who) мора да има :)
Бан? И на вториот профил? Или и на IP ти пукнаја бан?

Иначе мерењава може да се и обратно.... бар кај мене се имаше случувано порано и тоа 30-40% помалку па затоа не се ослонувам многу на тие статистики.

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.282
1.632

Погледнете го атачментот 144048 Погледнете го атачментот 144047

Погледнете го атачментот 144049 Погледнете го атачментот 144050

На која температура ја држиш?

CBB_6

On your way to fame
9 декември 2016
247
704
Чисто ко инфо за некој шо ќе го интересира, пред месец дена монтирана Vivax AERI+ 18000 btu и до сега угасната е само еднаш, за чистење на филтрите, си работи си ќути, ко муленце.

1.jpg

Пред монтирањето сакав да ѕирнам во надворешната единица, па ја отворив :geek:

2.jpg

Двореден изменувач златен (хаха), греач на тацна, силиконскли греач на картер од компресор, све по JUS ...

3.jpg

Интересно шо кинезите почнале ноу нејм компресори да фураат, не најдов никаква ознака на него. Сигурно нивно матично производство ќе да е и тој.

4.jpg

Легна на истите носачи од старата клима, со истите бакарни цевки, низ истата дупка во ѕидот. Истите струјни кабли од старата. Пис оф кејк за монтерот (лапнав попуст во вид на бесплатно демонтирање и чистење на старата).

5.jpg

Препорака до сите за минимални губитоци, бакарните цевки секоја одделно покрај нивната бела изолација, додатно напикани во термо изолација за водоводни цевки со соодветен дијаметар, па после бандажирани со таа широката бела финална трака. И после монтирање и вакумирање, каде шо се делат двете цевки до самите колендари пак секоја посебно добро излирани со топлотна изолација и бандажирани со (во случајов) леплива платнена трака за бандажирање на сноп од авто кабли. Нека стега зимата сега.

Последна промена:

klima fan

Gaining Experience
14 јуни 2021
390
205
Чисто ко инфо за некој шо ќе го интересира, пред месец дена монтирана Vivax AERI+ 18000 btu и до сега угасната е само еднаш, за чистење на филтрите, си работи си ќути, ко муленце.

Погледнете го атачментот 144081

Погледнете го атачментот 144082

Двореден изменувач златен (хаха), греач на тацна, силиконскли греач на картер од компресор, све по JUS ...

Погледнете го атачментот 144083

Интересно шо кинезите почнале ноу нејм компресори да фураат, не најдов никаква ознака на него. Сигурно нивно матично производство ќе да е и тој.

Погледнете го атачментот 144084

Легна на истите носачи од старата клима, со истите бакарни цевки, низ истата дупка во ѕидот. Истите струјни кабли од старата. Пис оф кејк за монтерот (лапнав попуст во вид на бесплатно демонтирање и чистење на старата).

Погледнете го атачментот 144085

Препорака до сите за минимални губитоци, бакарните цевки секоја одделно покрај нивната бела изолација, додатно напикани во термо изолација за водоводни цевки со соодветен дијаметар, па после бандажирани со таа широката бела финална трака. И после монтирање и вакумирање, каде шо се делат двете цевки до самите колендари пак секоја посебно добро излирани со топлотна изолација и бандажирани со (во случајов) леплива платнена трака за бандажирање на сноп од авто кабли. Нека стега зимата сега.

Кај Vivax и Мидеа од левата страната на заоблениот лим кај компресорот во надворешната единица е лепенка со информации за компресорот инаку компресорот е GMCC-TOSHIBA компресор

Последна промена:

Goran333

Intern
19 август 2022
33
20

Погледнете го атачментот 144081

Погледнете го атачментот 144082

Погледнете го атачментот 144083

Погледнете го атачментот 144084

Погледнете го атачментот 144085

Браво, секоја чест.
Од кај можи да се купи таа црна платнена леплива трака?

CBB_6

On your way to fame
9 декември 2016
247
704
Од кај можи да се купи таа црна платнена леплива трака?
Ах.. Ја имам од пред 7-8 години, ми ја даде еден пријател шо работеше во Кромберг..

Би требало да има по овие продавниците за електроматеријали најверојатно.

zlatko_ti412

On your way to fame
12 ноември 2018
360
528
На која температура ја држиш?
LN35 на 24С fan 3/5 во дневна
AP25 на 22С fan 4/5 во трпезарија
Цел спрат од куќа 65м2... вклучуваќи и врати кон спална и WC... 23/7...
Се оджува 22-23С... спалната што е најдалеку е најладна ама пак е над 21C...

Ако слези во подлабок минус надвор зголемувам на 25С и фан 4/5 на LN и 23С на АP.

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.202
18.402
со истите бакарни цевки
Кога се преминува од еден тип на фреон во друг потребно е да се променат и цевките.
Ако не се променуваат треба да се исплакнат во најмала рака.

(ова е заради маслото)

CBB_6

On your way to fame
9 декември 2016
247
704
(ова е заради маслото)
Да, знам дека R410a и R32 не се мешаат и не се компатибилни и имале различни масла.

Ги проверивме цевките и внатре беа суви, оти после финалното обликување и виткање на цевките, протнавме од еден до друг крај лицнаст кабел 5x2,5 (ист пресек колку цефката) за проверка на слободен проток и да не има прецвикан дел некаде при правење на оил трап и другите кривини.. Исто на тенката 6mm цевка со ист Фи жица.

Каблите излегоа суви и чисти на другиот крај, така да мислам дека не остана од старото масло низ внатре.

Се разбира дека најдобро е да се заменат со нови, ама пусто наше македонско, ако се можи...

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.488
Мислења
995.811
Членови
36.493
Најнов член
darkooooooooooooo

ит маркет