View: https://www.youtube.com/watch?v=K0U2T2ntnFo&ab_channel=GotDuctless
Кој е еквивалентот кај нас за овој модел на митсу ?
Ова некој нов модел да не е, колку што знам до сега само LN и претхоникот FH имаа на пола поделен хоризонтален лептир.
Направив мерење на 2С надворешна температура во соба 21,4С на влез 25-26С прво климата поставена на Т22С покачена на Т24С на издув има од околу 31 - 45 С на Фан Ауто , кога е ставена еден час на Т30С повлекува до 2070w максимален издув што постига е 51.3С со Hi Power стига до 53.2С ( после 1 час зошто беше оптеретена направи Defrost). Не сум сигурен дали овај издув е доволен и дали климата работи исправно или треба да се рекламира па да проверат. Инаку климата е нова земена пред 1.5 месец од Енергија. Во друга просторија имам клима Midea Extreme Save PRO 3,5 кај која ако ја покачам температурата за 2-3С крева на максимум и издув има 58С а може да се приближи накај 59С пред да поченда намалува снага.Измери си, ако е над 52C е добра, а може и до 58C да стигне. Ама сето ова е неважно, затоа што ако работи така подолго ќе го смрзне надворешниот и ќе прави дефрости. Затоа треба да работи на 360-1100W и да не се преоптеретува, и да не се гаси.
Инаку 18ката е со друг компресор и многу помоќна реално.
Protokot na vozduh na 3,5 Mideja so 550m3 i Toshiba shorai 16btu so 877m/3 ne e istii i normalno so pogolem protok temperaturata na izduv ke bide poniska.Направив мерење на 2С надворешна температура во соба 21,4С на влез 25-26С прво климата поставена на Т22С покачена на Т24С на издув има од околу 31 - 45 С на Фан Ауто , кога е ставена еден час на Т30С повлекува до 2070w максимален издув што постига е 51.3С со Hi Power стига до 53.2С ( после 1 час зошто беше оптеретена направи Defrost). Не сум сигурен дали овај издув е доволен и дали климата работи исправно или треба да се рекламира па да проверат. Инаку климата е нова земена пред 1.5 месец од Енергија. Во друга просторија имам клима Midea Extreme Save PRO 3,5 кај која ако ја покачам температурата за 2-3С крева на максимум и издув има 58С а може да се приближи накај 59С пред да поченда намалува снага.
Кај Tohiba Shorai Edge во загреана просторија ако е постигната температурата и е исклучена влече 10-12w кога ќе падне температурата во просторијата или ако се покачи температура на далинско за 1- 2 степени се уклучува надворешната единица вентилаторот и веројатно и компресорот бидејќе влече околу 300w а внатрешниот вентилатор не дува и тоа може да потрае или ако заврти вентилаторот на внатрешната единица издув има 24-27С или 1-2 степена разлика од температура на влез воздух што ми се чини дека е премалку како да и недостасува 5-10С на издув, ако почне да дува над 31-34С издув потрошувачката е 500w
View: https://youtube.com/shorts/rQKVm2mJcs8?si=tiZo9_Iovn0MIIl6
Daikin Perfera 3.5kW нордик модел "Optimised Heating 4"
Преди како мачка.
Погледнете го атачментот 144019
Ова е потрошувачката до денес за две клими.
Perfera 3.5kW се користи активно преку ден 23° навечер 20°
Comfora 2kW се користи повремено.
Значи апликацијата од климата секогаш покажува повеќе?Ова се груби бројки.... ти пишува и во футерот.... па не би се ослонувал на нив многу пошо може да има отстапување и до 30%...
Ова ти кажувам од искуство кај Мицубиши LN.... бар кај мене е така.... понекогаш знае да затаи а понекогаш е прилично прецизно мерењето.
Мене ми е поврзана на ShellyPlus1pm реле кое логира цело време и можам да споредам ден по ден колку измерила климата а колку релето.
Еве за овие 4 дена тука е некаде... ама сепак ~10% надмашила климата спрема релето
Погледнете го атачментот 144048 Погледнете го атачментот 144047
И втората клима исто 10% разлика што не е нешто страшно.... ама некогаш знае навистина да затаи и да прикажи доста поголема разлика.
Погледнете го атачментот 144049 Погледнете го атачментот 144050
Значи апликацијата од климата секогаш покажува повеќе?
Реалната потрошувачка е барем 10% пониска? Или можи да е обратно?
btw како е жолтиот "форум"? Јас сум трајно баниран по барање на грее ботовите хехе
Добре дојде во клуботЈас сум трајно баниран по барање на грее ботовите хехе
Вистината е забранета...З'ш бе баној?
Ова се груби бројки.... ти пишува и во футерот.... па не би се ослонувал на нив многу пошо може да има отстапување и до 30%...
Ова ти кажувам од искуство кај Мицубиши LN.... бар кај мене е така.... понекогаш знае да затаи а понекогаш е прилично прецизно мерењето.
Мене ми е поврзана на ShellyPlus1pm реле кое логира цело време и можам да споредам ден по ден колку измерила климата а колку релето.
Еве за овие 4 дена тука е некаде... ама сепак ~10% надмашила климата спрема релето
Погледнете го атачментот 144048 Погледнете го атачментот 144047
И втората клима исто 10% разлика што не е нешто страшно.... ама некогаш знае навистина да затаи и да прикажи доста поголема разлика.
Погледнете го атачментот 144049 Погледнете го атачментот 144050
Чисто ко инфо за некој шо ќе го интересира, пред месец дена монтирана Vivax AERI+ 18000 btu и до сега угасната е само еднаш, за чистење на филтрите, си работи си ќути, ко муленце.
Погледнете го атачментот 144081
Пред монтирањето сакав да ѕирнам во надворешната единица, па ја отворив
Погледнете го атачментот 144082
Двореден изменувач златен (хаха), греач на тацна, силиконскли греач на картер од компресор, све по JUS ...
Погледнете го атачментот 144083
Интересно шо кинезите почнале ноу нејм компресори да фураат, не најдов никаква ознака на него. Сигурно нивно матично производство ќе да е и тој.
Погледнете го атачментот 144084
Легна на истите носачи од старата клима, со истите бакарни цевки, низ истата дупка во ѕидот. Истите струјни кабли од старата. Пис оф кејк за монтерот (лапнав попуст во вид на бесплатно демонтирање и чистење на старата).
Погледнете го атачментот 144085
Препорака до сите за минимални губитоци, бакарните цевки секоја одделно покрај нивната бела изолација, додатно напикани во термо изолација за водоводни цевки со соодветен дијаметар, па после бандажирани со таа широката бела финална трака. И после монтирање и вакумирање, каде шо се делат двете цевки до самите колендари пак секоја посебно добро излирани со топлотна изолација и бандажирани со (во случајов) леплива платнена трака за бандажирање на сноп од авто кабли. Нека стега зимата сега.
Браво, секоја чест.Чисто ко инфо за некој шо ќе го интересира, пред месец дена монтирана Vivax AERI+ 18000 btu и до сега угасната е само еднаш, за чистење на филтрите, си работи си ќути, ко муленце.
Погледнете го атачментот 144081
Пред монтирањето сакав да ѕирнам во надворешната единица, па ја отворив
Погледнете го атачментот 144082
Двореден изменувач златен (хаха), греач на тацна, силиконскли греач на картер од компресор, све по JUS ...
Погледнете го атачментот 144083
Интересно шо кинезите почнале ноу нејм компресори да фураат, не најдов никаква ознака на него. Сигурно нивно матично производство ќе да е и тој.
Погледнете го атачментот 144084
Легна на истите носачи од старата клима, со истите бакарни цевки, низ истата дупка во ѕидот. Истите струјни кабли од старата. Пис оф кејк за монтерот (лапнав попуст во вид на бесплатно демонтирање и чистење на старата).
Погледнете го атачментот 144085
Препорака до сите за минимални губитоци, бакарните цевки секоја одделно покрај нивната бела изолација, додатно напикани во термо изолација за водоводни цевки со соодветен дијаметар, па после бандажирани со таа широката бела финална трака. И после монтирање и вакумирање, каде шо се делат двете цевки до самите колендари пак секоја посебно добро излирани со топлотна изолација и бандажирани со (во случајов) леплива платнена трака за бандажирање на сноп од авто кабли. Нека стега зимата сега.
Ах.. Ја имам од пред 7-8 години, ми ја даде еден пријател шо работеше во Кромберг..Од кај можи да се купи таа црна платнена леплива трака?
LN35 на 24С fan 3/5 во дневнаНа која температура ја држиш?
Кога се преминува од еден тип на фреон во друг потребно е да се променат и цевките.со истите бакарни цевки
Да, знам дека R410a и R32 не се мешаат и не се компатибилни и имале различни масла.(ова е заради маслото)