Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
1.849
2.012
Прашање кое наидов на дискусии, значи на било кој бренд, во време на монтажа кога ке монтираат се, на крај вакумираат цевките монтирани и се пушта во работа.
Да, вакумирањето е задолжителен чекор и треба да се изврши.
Некои монтери избегнуваат да го сторат тоа, им се брза, ги мрзи, па те убедуваат дека не е потребно, НО! Си треба, за да се осигураш дека во цевките не останал вишок воздух, туку само фреон.
И исто важно, во цената на монтажата имаш вклучено бакарни цевки до 3 метри, па инсистирај толкави да бидат, и после монтажа да бидат завиткани во круг позади надворешната единица.

maci

On your way to fame
2 април 2008
3.267
847
ако ви треба профи монтажа на територија на Скопје,
пишете во приватна порака

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
1.849
2.012
Мислење за ова:
Ова е моќна машина, а за тие пари мислам дека е одлична зделка.
Би ти ја препорачал, но зависи за во какви услови ја купуваш, пошто оваа е за голема просторија до кај 50тина квадрати -зависно и од изолираноста на просторот (во мала просторија нема да работи оптимално, често ќе уклучува и исклучува како обична он-оф клима).
Заклучно согледување: овој инвертер е СНАГАШ, силен инвертер кој ќе заврши работа за греење, а исто така е и од подобрите кинески брендови, а цената е топ за толкав уред со толку многу хардвер во него.

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
1.849
2.012
По која спецификација се одделува "СНАГАШ" од обичен инвертер?
*СНАГАШ е машина која во себе има добар хардвер, но со софтвер (алгоритми) послабо стои :)
Не е категорија што ја има на еуровент, а ете јас ЛИЧНО и крајно СУБЈЕКТИВНО ја нарекувам така, базирано на моето лично согледување од спецификациите до кои дојдов за истата читајќи по интернет.

Не, не сум монтер, ниту сертифициран производител на инвертери и клими, само долгогодишен корисник на истите (од неколку марки/брендови).

*терминот СНАГАШ е слободен за употреба и од други членови (доколку длабоко - или плитко, во себе, од објективни или субјективни причини сметаат дека е соодветен во некој момент), немам патентирани права на истиот.

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.327
2.083
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.327
2.083
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

acikaaa

On your way to fame
22 октомври 2018
1.017
981
Скопје
Два-два тројца да се направат к*рнази да пробаат преку ред да влезат или оној муабет “Само да прашам” и толку треба…

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.214
1.563
секогаш е така за овие работи. Се сеќавам како студент кога Грујо ни даваше ваучери за лаптопи, како сардини све 200 души пред студентски прашања, да можат над тебе да се качат. :ROFLMAO:

Vapeold

Intern
9 октомври 2024
11
1
Луѓе удавив..мака мачам, пазарена шораи 3.5, е сега незнам како иде со монтериве, како ке ја закачат надворешнава единица на 10цм фасада на што да пазам да барам типли некој посебни како ке стегне?

Bosko71

Gaining Experience
18 август 2022
76
68
Давајте предлог за 3,5 и 5кв клима што може да се земи со ваучерите. Испадна дека не може од секоја продавница, само одредени.

Буџет, 2600 + монтажа за 3,5 и Макс 40 000 за 5кв + монтажа.
Ова ми влезе во око од Нептун, некој да има искуство со некоја од овие?
Иако ме нервираат со цените на монтажа, лудила, околу 7500-7800 за 5ката и 5 800 ако не се лажам за 3,5 иако имаат кит за монтажа со нив

Фала другари.

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
1.849
2.012
Луѓе удавив..мака мачам, пазарена шораи 3.5, е сега незнам како иде со монтериве, како ке ја закачат надворешнава единица на 10цм фасада на што да пазам да барам типли некој посебни како ке стегне?
Монтерите си имаат ДООООЛГИ типли и соодветни штрафови и L профили/носачи за надворешната единица, кои си ги носат и се дел од цената што им ја плаќаш за монтирање. Заради безбедност, можеби при бушењето, дупките ќе ги избушат под кос агол надолу, за да спречат откачување од фасадата.
Исто така во цената ти доаѓаат до 3 метри бакарни цевки.
И да не се повторувам, па ќе се самоцитирам:
Да, вакумирањето е задолжителен чекор и треба да се изврши.
Некои монтери избегнуваат да го сторат тоа, им се брза, ги мрзи, па те убедуваат дека не е потребно, НО! Си треба, за да се осигураш дека во цевките не останал вишок воздух, туку само фреон.
И исто важно, во цената на монтажата имаш вклучено бакарни цевки до 3 метри, па инсистирај толкави да бидат, и после монтажа да бидат завиткани во круг позади надворешната единица.
Внатрешната единица гледај да не ја залепат до таванот, туку да има барем 10тина сантиметри, за да можи од таму моторот/вентилаторот да влечи возух.
И то.
Со здравје да се користи :)

Vapeold

Intern
9 октомври 2024
11
1
Монтерите си имаат ДООООЛГИ типли и соодветни штрафови и L профили/носачи за надворешната единица, кои си ги носат и се дел од цената што им ја плаќаш за монтирање. Заради безбедност, можеби при бушењето, дупките ќе ги избушат под кос агол надолу, за да спречат откачување од фасадата.
Исто така во цената ти доаѓаат до 3 метри бакарни цевки.
И да не се повторувам, па ќе се самоцитирам:

Внатрешната единица гледај да не ја залепат до таванот, туку да има барем 10тина сантиметри, за да можи од таму моторот/вентилаторот да влечи возух.
И то.
Со здравје да се користи :)
Жив здрав, секое добро!

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.165
18.281
Жив здрав, секое добро!
Внатрешната единица барем 20 сантиметри или една рсширена машка педа.

Вака нема да влече претерано топол воздух и да ти гасне и ќе биде достапна за чистење и расклопување со цел еден ден да биде темелно исчистена.

Вакумирањето е најбитно од се!
Без вакумирање дома да не ги прибираш.

Vapeold

Intern
9 октомври 2024
11
1
Внатрешната единица барем 20 сантиметри или една рсширена машка педа.

Вака нема да влече претерано топол воздух и да ти гасне и ќе биде достапна за чистење и расклопување со цел еден ден да биде темелно исчистена.

Вакумирањето е најбитно од се!
Без вакумирање дома да не ги прибираш.
Дали треба дополна на фреон, бидејќи гледано ќе имам повеќе од 3м до макс 5 би рекол грубо гледано 3 сгурно не.

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.165
18.281
Дали треба дополна на фреон, бидејќи гледано ќе имам повеќе од 3м до макс 5 би рекол грубо гледано 3 сгурно не.
Има таблица за ова. Кај сите е различно
Обично во упатството пишува над која должина уште колку грама фреон треба. За до 5 метри не се дополнува фреон (мислам дека е до 7 ама не сум сигурен)

filipinec

Intern
5 февруари 2018
41
15
Сите Тошиби можат до 15м цевна инсталација без да се дополуваат со фреон.
Се препорачува 5метри и повеке бакарна инсталација за амортизација на вибрациите и звукот во внатрешната единица,иако минимут кај Тошибата е дозволен и 2 метри.

jenej

Intern
9 јули 2024
6
1
Здраво мислење за климава?
Летово ми монтираа ваква
Можам да кажам за ладење скоро 30 квадрата ептен задоволителна и повеќе чиста 10ка
А за греење сеуште ја немам тестирано.

Ако некој ја има истата да сподели како е на пониски температури зимен период

Bizra

Intern
15 јуни 2024
54
29
Летово ми монтираа ваква
Можам да кажам за ладење скоро 30 квадрата ептен задоволителна и повеќе чиста 10ка
А за греење сеуште ја немам тестирано.

Ако некој ја има истата да сподели како е на пониски температури зимен период
Фала ти
Ако може мислеше и за ова клима Фуего?

Marko42684

Intern
9 јуни 2021
2
0
Здраво дечки, кратко прашање. Првин пробав да најдам сам по форумот ама безуспешно (слободно посочете ме ако го немам видено), кој е пандан на Vivax Aeri+ кај Midea? Разбрав дека е Aurora ама прочитав наназад дека не се увезовала кај нас :unsure: Според мислењата тука прочитани Aeri+ испаѓа доста солидна клима за тие пари (голем плус на некаква си акција се сега кај и да отворам). Деновиве да завршам со мерења ке барам од вас совет за 2-3 клими, однапред ви благодарам.

28 јануари 2017
1.918
4.304
Ресен
Фала ти
Ако може мислеше и за ова клима Фуего?
Фуегото греење од 0-30 по спецификација? Барем искрени се.

alexandar11

Gaining Experience
11 јануари 2010
450
204
Потребна ми е клима за 30м2 неизолиран простор со пвц. Еден спрат, не се загрева од друга страна.

5.5 Аери или Тундра. Има нешто друго подобро во тој ценовен ранг и да е помалку бучно?

Sent from my SM-A528B using Tapatalk

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
48.183
Мислења
991.463
Членови
36.281
Најнов член
shawn94m56475224