mislenje megju mideava Xtreme Lite MSAGCU-18HRFNX-QRD0GW
i Haier tundra green od setec
Plus-ot Tundra e bolje od Green?
Уф . Каде-каде е подобра Хаерот Плус Тундраmislenje megju mideava Xtreme Lite MSAGCU-18HRFNX-QRD0GW
Ladenje | A++ |
Greenie | A+++ |
Вивах аери или вивах аехи незнам за кој од овие 2 модела да се одлуцам мозе помош
Многу голем попуст имаат Ананас. Таа клима Mitsubishi HR50 цена 58900мкд на секое друго место е 69900мкд.дечки ме интересира мислење за инвертер климава која ја нудат на Ананас?
MITSUBISHI Клима MSZ/MUZ-HR50VF
Дали вреди да се даде 59000 ден.
Дали воопшто станува збор за јапонска клика или нешто што се склопува во Турска?
исто се мислев и помеѓу овие
haier tundra
Погледнете го атачментот 139940HISENSE WINGS PRO KB50XS1EG-KB50XS1EW по супер цена од 45.990 ден.
Нови количини по МЕГА АКЦИСКА ЦЕНА на одличниот HISENSE WINGS PRO KB50XS1EG-KB50XS1EW ( 18ka ) инвертер клима уред со врвен квалитет, модерен дизајн, висока економичност и одлични перформанси. ⭐⭐️⭐МЕГА АКЦИСКА ЦЕНА од само 40 990ден!⭐️⭐️⭐️ ✅ Комплетно вградена SMART WiFi функција! ✅ Греачи...www.klimi.mk
се работи за 60м2 приземје од кои 48м2 се одвоени, па така мислам дека подобро би рекле дека климата треба да биде за 48м2.
Предложете и нешто друго ако имате?
Само да не биде од Сет компјутери
дечки ме интересира мислење за инвертер климава која ја нудат на Ананас?
MITSUBISHI Клима MSZ/MUZ-HR50VF
Дали вреди да се даде 59000 ден.
Дали воопшто станува збор за јапонска клика или нешто што се склопува во Турска?
исто се мислев и помеѓу овие
haier tundra
Погледнете го атачментот 139940HISENSE WINGS PRO KB50XS1EG-KB50XS1EW по супер цена од 45.990 ден.
Нови количини по МЕГА АКЦИСКА ЦЕНА на одличниот HISENSE WINGS PRO KB50XS1EG-KB50XS1EW ( 18ka ) инвертер клима уред со врвен квалитет, модерен дизајн, висока економичност и одлични перформанси. ⭐⭐️⭐МЕГА АКЦИСКА ЦЕНА од само 40 990ден!⭐️⭐️⭐️ ✅ Комплетно вградена SMART WiFi функција! ✅ Греачи...www.klimi.mk
се работи за 60м2 приземје од кои 48м2 се одвоени, па така мислам дека подобро би рекле дека климата треба да биде за 48м2.
Предложете и нешто друго ако имате?
Само да не биде од Сет компјутери
VOX Клима уред инвертер со грејач IJL12-SC4DWH | Најголема онлајн продавница во Македонија | Ананас МК
Купете го производот VOX Клима уред инвертер со грејач IJL12-SC4DWH онлајн, брзо и лесно. Бесплатна достава и големи попусти само за Вас со Ананас МК, шопинг мол а на нет!ananas.mk
Генерално мислење за VOX? Гледам клима за соба од 15м2, музичко студио во кое ретко одам (неколку пати неделно), по неколку часа. Имаме поставено клима од праисториско време и веќе толку и е, а и тешко се наоѓа фреон за неа (+дише). Не ми треба ништо фенси, само го видов ова како океј понуда и "океј" перформанси на око, па да прашам тука за мислење
за таа цена ја гледам и оваа Hyndai (HYUNDAI Клима уред инвертер ac120 3.5 Kw | Најголема онлајн продавница во Македонија | Ананас МК), само не е наведено гаранција, а на ВОКС-от гледам 60 месеци. не знам што е подобро од двеве во однос квалитет/перформанси/цена
ти благодарам, би сакал на кратко да ми опишеш што да гледам за тоа што сакам да по постигнам како би знаел сам да распознавам што е добро за мојата потреба понатаму?
ти благодарам, би сакал на кратко да ми опишеш што да гледам за тоа што сакам да по постигнам како би знаел сам да распознавам што е добро за мојата потреба понатаму?
Одлична, само рачунај дека ова е само за внатрешна единица цена. Надворешна башка треба да си одбереш.
Dali e dobra klimata za vo spalna?
Toa go procitav i jas odposle, multisplit. Inaku predlog klima za spalna sto ke bide tivka. Ima izolacija i sve do 25K da bide.Одлична, само рачунај дека ова е само за внатрешна единица цена. Надворешна башка треба да си одбереш.
Sent by ME using Tapatalk
Toa go procitav i jas odposle, multisplit. Inaku predlog klima za spalna sto ke bide tivka. Ima izolacija i sve do 25K da bide.
Ми иде да си го распарам стомакотNa nasiov pazar ima i Jponski brend sklopen vo made Japan ma kosta kolku tri gorenaverdeni mitsu,normalno zaradi poskapa rabotna raka.
Toa go procitav i jas odposle, multisplit. Inaku predlog klima za spalna sto ke bide tivka. Ima izolacija i sve do 25K da bide.
Само овде не се сложувам. Кабелот зависи од моќноста, т.е. од јачината на струјата што ја влече уредот. Искрено за да ставам 4ка (пошто 3.5мм2 нема) треба сериозно добар потрошувач што не 3 клима од 7-к барем што видов сега набрзина карактеристики.За 12000 Btu (3,5-ка) треба 1,5mm кабел, за 5,5-ка треба 2,5mm, за 7-ка треба 3,5mm
Па Мицу за разлика од другите набројани и се како да се од злато.гледај Хаиер, Вивакс, Хајсенс, Грее. Овие Мицибуши ќе те одерат на голо, како злато да продаваат. Моментално на Вивакс има промоции, па и 3.5 kW можеш да најдеш за 28к.
Покрај пресекот важен е каков кабел треба да се користи а тој кабел е H07RN-F отпорен на влага и температура надвор гумиран,внатре силикон , бакарната цевка загрева и до 80целзи а тој е прилепен со неизе.https://www.elandcables.com/cables/h07rn-f-bs-en-50525-2-21-flexible-rubber-cableМи иде да си го распарам стомакот
Иначе некој погоре спомна..
За 12000 Btu (3,5-ка) треба 1,5mm кабел, за 5,5-ка треба 2,5mm, за 7-ка треба 3,5mm
Јас по пријатели секогаш препорачувам 2,5мм за мирна глава иако нема рационална или реална потреба. Разликата во цена е смешна за таа метража.
Начинот на поврзување е спрема производителот но многу е подобро внстрешната да зема од надворешната а не како што прават нашиве мајстори, обратно.
Надворешните терминали се помасивни. Кај Mitsubishi овој начин е задолжителен.
Терајте ги да ви местат виљушки на каблите. Сите имаат клешти за тоа но ги мрзи. А и не мора со специјални клешти, може и со обична моторцангла. Само одзема време..
Помал проблем е кабелот дали е H07RN-F (кој е 2 вида на гума надвор и внатре, нема силикони тука) или е PP/J илимити по ново H07/5VV-F. Поголем е ако монтерот навистина го залепи за цевките, и искрено не сум видел досега таква монтажа.Покрај пресекот важен е каков кабел треба да се користи а тој кабел е H07RN-F отпорен на влага и температура надвор гумиран,внатре силикон , бакарната цевка загрева и до 80целзи а тој е прилепен со неизе.https://www.elandcables.com/cables/h07rn-f-bs-en-50525-2-21-flexible-rubber-cable
Е сега кој пресек ке биде си пишува во упатството,доколку е наведено како кај Тошиба Toshiba RAS-B07J2KVSG-E Service Manual (Page 78 of 139) | ManualsLib ако не се знае.
до10А-1,5мм2
до16А-2,5мм2
над 16А 4мм2
Но како што кажав претходно многу е поважен видот а не пластичниот бел кабел,онај евтиниот за домашна внатрешна употреба,а го користат и за надворешна употреба да би заштедиле.
Mене и двете клими ce монтирани со кабел H07RN-F.
Во право си ама не си ме разбрал. Јас им препорачувам над димензиониран кабел особено кај кинески и особено кај Gree пошто имавме случаи на форумов (документирани) каде што (додуша 5,5-ка) каде што потрошувачката дебело надминува 3400~3500W а ова е гранично за монофазна струја.Само овде не се сложувам. Кабелот зависи од моќноста, т.е. од јачината на струјата што ја влече уредот. Искрено за да ставам 4ка (пошто 3.5мм2 нема) треба сериозно добар потрошувач што не 3 клима од 7-к барем што видов сега набрзина карактеристики.
На пример Mitsubishi Electric MSZ/MUZ-AP71VGK | KLIMATIZER.MK
Спрема вредностите за потрошувачка.Нешто не ми е јасно
Погледнете го атачментот 140072
Кабелот и потрошувачката на климата се пресметува спрема (како во примеров ) 7.5КW или спрема вредностите од потрошувачка 1100-1295 W ?
Од твоево испага како да го одобруваш ПП/Ј кабелот при инсталацијата на клима уред.Па не сваќај буквално дека е залепен ама при обвиткубање со белата трака се стега и сунгерот усте толку се пресова па растојанието помегу кабелот и бакарните цевки се намалува.Помал проблем е кабелот дали е H07RN-F (кој е 2 вида на гума надвор и внатре, нема силикони тука) или е PP/J илимити по ново H07/5VV-F.