Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.436
4.386
Скопје
hackitfree.github.io
mislenje megju mideava Xtreme Lite MSAGCU-18HRFNX-QRD0GW
i Haier tundra green od setec

Plus-ot Tundra e bolje od Green?
Уф . Каде-каде е подобра Хаерот Плус Тундра
Плус имаш 5 години гаранција на компресор HITACHI (y)
Е сеа на хартија не изгледа така MSAGCU-18HRFNX-QRD0GW/MOX301-18HFN8-QRD0GW Extreme Lite +KIT има повеќе плусчиња ама кој ја пробал па да каже ?
LadenjeA++
GreenieA+++

mkdboy

Gaining Experience
16 септември 2010
158
53
Вивах аери или вивах аехи незнам за кој од овие 2 модела да се одлуцам мозе помош

klima fan

Gaining Experience
14 јуни 2021
338
180
Вивах аери или вивах аехи незнам за кој од овие 2 модела да се одлуцам мозе помош

Слични се и двете AEHI+ има поголем издув на внатрешната единица која и да одбереш нема да згрешиш еве споредба од 3.5кв модели

Goran333

Intern
19 август 2022
13
7
дечки ме интересира мислење за инвертер климава која ја нудат на Ананас?

MITSUBISHI Клима MSZ/MUZ-HR50VF​

Дали вреди да се даде 59000 ден.
Дали воопшто станува збор за јапонска клика или нешто што се склопува во Турска?

исто се мислев и помеѓу овие
haier tundra

Погледнете го атачментот 139940

се работи за 60м2 приземје од кои 48м2 се одвоени, па така мислам дека подобро би рекле дека климата треба да биде за 48м2.

Предложете и нешто друго ако имате?
Само да не биде од Сет компјутери
Многу голем попуст имаат Ананас. Таа клима Mitsubishi HR50 цена 58900мкд на секое друго место е 69900мкд.
Општо гледам сите Митсу модели се со висок попуст кај нив.
Иначе HR е влезен модел, капацитет на греење
-10° 3.8kW
Не е толку битно кај е склопена.
Компресор, електроника, софтвер е јапонско производство.

apo808

Intern
16 август 2016
68
39

Генерално мислење за VOX? Гледам клима за соба од 15м2, музичко студио во кое ретко одам (неколку пати неделно), по неколку часа. Имаме поставено клима од праисториско време и веќе толку и е, а и тешко се наоѓа фреон за неа (+дише). Не ми треба ништо фенси, само го видов ова како океј понуда и "океј" перформанси на око, па да прашам тука за мислење :)

за таа цена ја гледам и оваа Hyndai (HYUNDAI Клима уред инвертер ac120 3.5 Kw | Најголема онлајн продавница во Македонија | Ананас МК), само не е наведено гаранција, а на ВОКС-от гледам 60 месеци. не знам што е подобро од двеве во однос квалитет/перформанси/цена

Igordobro

Intern
14 октомври 2018
52
12
дечки ме интересира мислење за инвертер климава која ја нудат на Ананас?

MITSUBISHI Клима MSZ/MUZ-HR50VF​

Дали вреди да се даде 59000 ден.
Дали воопшто станува збор за јапонска клика или нешто што се склопува во Турска?

исто се мислев и помеѓу овие
haier tundra

Погледнете го атачментот 139940

се работи за 60м2 приземје од кои 48м2 се одвоени, па така мислам дека подобро би рекле дека климата треба да биде за 48м2.

Предложете и нешто друго ако имате?
Само да не биде од Сет компјутери

Со мицу нема утка, Japan e Japan , читај стари постови ќе видиш како ги фалат @zlatko_ti412

klima fan

Gaining Experience
14 јуни 2021
338
180

Генерално мислење за VOX? Гледам клима за соба од 15м2, музичко студио во кое ретко одам (неколку пати неделно), по неколку часа. Имаме поставено клима од праисториско време и веќе толку и е, а и тешко се наоѓа фреон за неа (+дише). Не ми треба ништо фенси, само го видов ова како океј понуда и "океј" перформанси на око, па да прашам тука за мислење :)

за таа цена ја гледам и оваа Hyndai (HYUNDAI Клима уред инвертер ac120 3.5 Kw | Најголема онлајн продавница во Македонија | Ананас МК), само не е наведено гаранција, а на ВОКС-от гледам 60 месеци. не знам што е подобро од двеве во однос квалитет/перформанси/цена

Од овие две подоар избор е Hyundai

apo808

Intern
16 август 2016
68
39
Од овие две подоар избор е Hyundai

ти благодарам, би сакал на кратко да ми опишеш што да гледам за тоа што сакам да по постигнам како би знаел сам да распознавам што е добро за мојата потреба понатаму?

klima fan

Gaining Experience
14 јуни 2021
338
180
ти благодарам, би сакал на кратко да ми опишеш што да гледам за тоа што сакам да по постигнам како би знаел сам да распознавам што е добро за мојата потреба понатаму?

Внимавај на монтажата ова се правила за монтажа

1. Внатрешната единица да е оддалечена од плафонот во просторијата минимум 10 до 15 cm за доволен проток на воздух

2. Од внатрешната до надворешната единица да има минимум 3 метри бакарни цевки ако нема простор за 3 метри тогаш вишокот на цевки се врти во круг позади надворешната единица но мора минимум 3 метри бакарни цевки

3. Цевките да се избандажираат со изолациона пвц бандаж трака

4. Пред првото вклучување клима уредот да се извакумира со вакум пумпа

Ако се изврши правилна монтажа клима уредот ќе функционира како што треба

Бидејќи за да работи клима уредот како што треба најбитна е монтажата ( зимно време не ја гаси нека работи 24/7 кога си во просторијата на 25°C или како ти одговара а кога не си во просторот на 20°C но не ја гаси ) исто така изолацијата на просторот е најбитна за економично греење

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.171
4.747

Ron26

Practice makes perfect
4 мај 2019
1.048
1.376
Toa go procitav i jas odposle, multisplit. Inaku predlog klima za spalna sto ke bide tivka. Ima izolacija i sve do 25K da bide.

гледај Хаиер, Вивакс, Хајсенс, Грее. Овие Мицибуши ќе те одерат на голо, како злато да продаваат. Моментално на Вивакс има промоции, па и 3.5 kW можеш да најдеш за 28к.

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.094
18.126
Na nasiov pazar ima i Jponski brend sklopen vo made Japan ma kosta kolku tri gorenaverdeni mitsu,normalno zaradi poskapa rabotna raka.
Ми иде да си го распарам стомакот :)

Иначе некој погоре спомна..

За 12000 Btu (3,5-ка) треба 1,5mm кабел, за 5,5-ка треба 2,5mm, за 7-ка треба 3,5mm

Јас по пријатели секогаш препорачувам 2,5мм за мирна глава иако нема рационална или реална потреба. Разликата во цена е смешна за таа метража.

Начинот на поврзување е спрема производителот но многу е подобро внстрешната да зема од надворешната а не како што прават нашиве мајстори, обратно.
Надворешните терминали се помасивни. Кај Mitsubishi овој начин е задолжителен.

Терајте ги да ви местат виљушки на каблите. Сите имаат клешти за тоа но ги мрзи. А и не мора со специјални клешти, може и со обична моторцангла. Само одзема време..

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.171
4.747
За 12000 Btu (3,5-ка) треба 1,5mm кабел, за 5,5-ка треба 2,5mm, за 7-ка треба 3,5mm
Само овде не се сложувам. Кабелот зависи од моќноста, т.е. од јачината на струјата што ја влече уредот. Искрено за да ставам 4ка (пошто 3.5мм2 нема) треба сериозно добар потрошувач што не 3 клима од 7-к барем што видов сега набрзина карактеристики.
На пример Mitsubishi Electric MSZ/MUZ-AP71VGK | KLIMATIZER.MK

Sent by ME using Tapatalk

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.171
4.747
гледај Хаиер, Вивакс, Хајсенс, Грее. Овие Мицибуши ќе те одерат на голо, како злато да продаваат. Моментално на Вивакс има промоции, па и 3.5 kW можеш да најдеш за 28к.
Па Мицу за разлика од другите набројани и се како да се од злато.

filipinec

Intern
5 февруари 2018
38
14
Ми иде да си го распарам стомакот :)

Иначе некој погоре спомна..

Јас по пријатели секогаш препорачувам 2,5мм за мирна глава иако нема рационална или реална потреба. Разликата во цена е смешна за таа метража.

Начинот на поврзување е спрема производителот но многу е подобро внстрешната да зема од надворешната а не како што прават нашиве мајстори, обратно.
Надворешните терминали се помасивни. Кај Mitsubishi овој начин е задолжителен.

Терајте ги да ви местат виљушки на каблите. Сите имаат клешти за тоа но ги мрзи. А и не мора со специјални клешти, може и со обична моторцангла. Само одзема време..
Покрај пресекот важен е каков кабел треба да се користи а тој кабел е H07RN-F отпорен на влага и температура надвор гумиран,внатре силикон , бакарната цевка загрева и до 80целзи а тој е прилепен со неизе.https://www.elandcables.com/cables/h07rn-f-bs-en-50525-2-21-flexible-rubber-cable
Е сега кој пресек ке биде си пишува во упатството,доколку е наведено како кај Тошиба Toshiba RAS-B07J2KVSG-E Service Manual (Page 78 of 139) | ManualsLib ако не се знае.
до10А-1,5мм2
до16А-2,5мм2
над 16А 4мм2
Но како што кажав претходно многу е поважен видот а не пластичниот бел кабел,онај евтиниот за домашна внатрешна употреба,а го користат и за надворешна употреба да би заштедиле.
Mене и двете клими ce монтирани со кабел H07RN-F.

Последна промена:

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.171
4.747
Покрај пресекот важен е каков кабел треба да се користи а тој кабел е H07RN-F отпорен на влага и температура надвор гумиран,внатре силикон , бакарната цевка загрева и до 80целзи а тој е прилепен со неизе.https://www.elandcables.com/cables/h07rn-f-bs-en-50525-2-21-flexible-rubber-cable
Е сега кој пресек ке биде си пишува во упатството,доколку е наведено како кај Тошиба Toshiba RAS-B07J2KVSG-E Service Manual (Page 78 of 139) | ManualsLib ако не се знае.
до10А-1,5мм2
до16А-2,5мм2
над 16А 4мм2
Но како што кажав претходно многу е поважен видот а не пластичниот бел кабел,онај евтиниот за домашна внатрешна употреба,а го користат и за надворешна употреба да би заштедиле.
Mене и двете клими ce монтирани со кабел H07RN-F.
Помал проблем е кабелот дали е H07RN-F (кој е 2 вида на гума надвор и внатре, нема силикони тука) или е PP/J илимити по ново H07/5VV-F. Поголем е ако монтерот навистина го залепи за цевките, и искрено не сум видел досега таква монтажа.

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.094
18.126
Само овде не се сложувам. Кабелот зависи од моќноста, т.е. од јачината на струјата што ја влече уредот. Искрено за да ставам 4ка (пошто 3.5мм2 нема) треба сериозно добар потрошувач што не 3 клима од 7-к барем што видов сега набрзина карактеристики.
На пример Mitsubishi Electric MSZ/MUZ-AP71VGK | KLIMATIZER.MK

Во право си ама не си ме разбрал. Јас им препорачувам над димензиониран кабел особено кај кинески и особено кај Gree пошто имавме случаи на форумов (документирани) каде што (додуша 5,5-ка) каде што потрошувачката дебело надминува 3400~3500W а ова е гранично за монофазна струја.

Према истинитој причи од жутиот форум
22.png

Овдека исто така, vlavot, тврдеше дека има 4000W (wtf!)

Идеално и трајно решение за надворешната единица е струјниот кабел да се протне низ силиконско црево/грклан

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.436
4.386
Скопје
hackitfree.github.io
Нешто не ми е јасно
1724049950777.png

Кабелот и потрошувачката на климата се пресметува спрема (како во примеров ) 7.5КW или спрема вредностите од потрошувачка 1100-1295 W ?

Последна промена:

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.171
4.747

filipinec

Intern
5 февруари 2018
38
14
Помал проблем е кабелот дали е H07RN-F (кој е 2 вида на гума надвор и внатре, нема силикони тука) или е PP/J илимити по ново H07/5VV-F.

Од твоево испага како да го одобруваш ПП/Ј кабелот при инсталацијата на клима уред.Па не сваќај буквално дека е залепен ама при обвиткубање со белата трака се стега и сунгерот усте толку се пресова па растојанието помегу кабелот и бакарните цевки се намалува.
Заради тоа озбилните производители го препорачуваат H07RN-F или сроден на него.
Лино искуство.
Вршев преместување на клима инвертер кај мене инасталирана со РР/Ј кабел од ено на друго место.
Да видиш во каква состојба е кабелот после 12години сигурен сум дека нема да ти текне уште еднаш да користис таков кабел за монтажа на клима уред. Кабелот беше укрутен и испукан посебно зад внатресната единица во зидот (дупката) и низ неа.Кај што ја фака сонце климата или ако е јужна експозиција усте толку се оштетува и укрутува.
А сигурен сум дека мал процент на климатизери се монтирани со кабел H07RN-F или соодветен на него.
Затоа внимание,за незгода да се слуци не треба многу а посебно со овие демит фасади.
Многу се остетува ПП/Ј кабелот при греење со киматизерот,не е квалитетен.

Повторувам исклучиво монтажа со H07RN-F или сроден на него.
Ако не верувате проверете во упатството кој кабел ви го предлагаат со вид и пресек (површина)мм2.
Сигурен сум дека никој нормален производител нема да го препорача РР/Ј.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
47.540
Мислења
981.836
Членови
35.784
Најнов член
Kiril.