Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

moongose

Unbeatable
19 јули 2013
3.966
4.805
Не сум се задлабочувал во проблематиката, ама мислам дека инвертерските електромотори се многу поекономични од обичните електромотори. Имаат поголем коефициент на корисно дејство. Можеби грешам...
Да, се поефиикасни, но не е тоа нешто драстично. Електромоторите секако имаат висок коефициент на полезно дејство, највисок од сите видови мотори. Се движи и над 90%. Така што нема многу простор за зголемување, едвај неколку проценти.
Од друга страна па и самиот склоп на инвертерот има загуби при конверзијата.

Не може да се генерализира, има многу изведби на мотори, со многу различни намени.

Како и да е, нас ни е важен крајниот резултат - со колку енергија, колку топлина ќе преместиме.
А тој меѓу обични и инвертер клими не е драстично различен како што се мисли. Но и сите инвертери не се исто ефикасни. Тоа го кажуваат и карактеристиките на хартија што се потврдуваат во пракса со мерење.

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.432
4.383
Скопје
hackitfree.github.io
Да, се поефиикасни, но не е тоа нешто драстично. Електромоторите секако имаат висок коефициент на полезно дејство, највисок од сите видови мотори. Се движи и над 90%. Така што нема многу простор за зголемување, едвај неколку проценти.
Од друга страна па и самиот склоп на инвертерот има загуби при конверзијата.

Не може да се генерализира, има многу изведби на мотори, со многу различни намени.

Како и да е, нас ни е важен крајниот резултат - со колку енергија, колку топлина ќе преместиме.
А тој меѓу обични и инвертер клими не е драстично различен како што се мисли. Но и сите инвертери не се исто ефикасни. Тоа го кажуваат и карактеристиките на хартија што се потврдуваат во пракса со мерење.
"колку енергија, колку топлина" главната поента.
И околу тоа дека се многу поефикасни

„ DC motors have lower efficiency but high controllability and starting torque. AC motors have higher efficiency but lower controllability and starting torque. BLDC motors offer high efficiency, controllability, and starting torque, but are typically more expensive. „

Испаѓа дека е маркетингшки трик - обратно е уствари а трикот е дека поевтини се ДЦ моторите.
Извор

ТЛДР
DC motors are known for their high starting torque and controllability. However, they are also known for their low efficiency, typically ranging from 50-80%.
AC motors are known for their high efficiency, typically ranging from 75-90%.

А зошто испаѓаат поефикасни ?

Enhanced Energy Efficiency with AC Motors

AC motors are noted for their superior energy efficiency, particularly when used with variable frequency drives (VFDs). This efficiency is primarily attributed to their consistent high power factor across various operating speeds. In comparison, DC motors exhibit a declining power factor at reduced speeds, leading to increased energy consumption.

Continuous Operation at Zero Speed: A Unique Feature of AC Motors

One of the unique features of AC motors is their ability to operate continuously at zero speed while producing full torque. This is in stark contrast to DC motors, which, although capable of generating full torque at zero speed, cannot maintain this performance for extended periods without the risk of overheating and potential damage. This ability of AC motors is particularly beneficial in applications that require precise control at low or zero speeds.

Извор

Последна промена:

Скоти

Practice makes perfect
15 октомври 2013
1.009
1.667
Одлична клима

Фино све ова ама шо е со цениве бе?
Кинеските скоро си се вратија на цените од пред короната јапонскиве додатно ги кренаа.

gamon

Practice makes perfect
15 септември 2014
1.484
1.759
orgrimar

Martin Arsov

Gaining Experience
17 октомври 2016
216
122
Која клима би ми ја препорачале за дневна/кујна отворен простор вкупно околу 45 квадрати. Ќе се користи најмногу за ладење , можеби некогаш за греење (се греам на дрва).
Некој од овие модели ? Или препорачајте друга.

klima fan

Gaining Experience
14 јуни 2021
336
180
Која клима би ми ја препорачале за дневна/кујна отворен простор вкупно околу 45 квадрати. Ќе се користи најмногу за ладење , можеби некогаш за греење (се греам на дрва).
Некој од овие модели ? Или препорачајте друга.

Овој модел

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.432
4.383
Скопје
hackitfree.github.io
Здраво на сите, дали знаете што пресек за кабел треба за 5,5kw (18000BMU) i 7kw (24.000bmu).
дали 3x1.5mm2 е доволно за 24.000бму?
За Хаиер се работи,.
Јас мислам не се пресметува кабел по 5,5kw или 7kw вредности - тоа е капацитет на климата

1723465129970.png

туку по овие (1580 и 1680W) Во овој случај 1680W/220V= 7.6A - значи кабел од 8 до 10А да бараш . Или повеќе...
Нека ме поправи некој ако грешам ама таман работа за 7KW / 220V = 31A ! Па 31А кабел да ставаш ...
Види кај тебе колку се електричните вредности и пресметај ..
Иначе тој кабел е до 16A струја или 220V х 16A = 3520W

klima fan

Gaining Experience
14 јуни 2021
336
180
Здраво на сите, дали знаете што пресек за кабел треба за 5,5kw (18000BMU) i 7kw (24.000bmu).
дали 3x1.5mm2 е доволно за 24.000бму?
За Хаиер се работи,.
Треба 5×1.5mm2 од внатрешната до надворешната единица и 3×1.5mm2 за поврзување до штекер

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.432
4.383
Скопје
hackitfree.github.io
Треба 5×1.5mm2 од внатрешната до надворешната единица и 3×1.5mm2 за поврзување до штекер
Денес го сменив и тој за вентилаторот надворешен кондензатор - знаеш колку посилно дува ? (брчи како авион надворешниот дел) Ма какво прегревање - предсобје и две соби на 21Ц ги симнав за саат време ;)
Е глупав за 200ден кондензатор се малтретирам - „не постигнува климата - прегрева - толку и се можностите - нема доволно фреон „ - ова она ... :ROFLMAO:
1723470982721.png

Ист ваков ставив - у Логин го купив 200ден . Со стариот ослбен - многу побавно вртеше - се приметува..

mihovkris

Unstoppable
1 јуни 2016
3.682
3.203
Неготино
Екипо, у станов кај што седам има некаква си Фаворит клима (12000 BTU) и кога фаќа жешкото кај 1 - 2 саат, ја пече нонстоп сонце и дома не лади никако.
Дува само воздух онака, ама никогаш ладно. Откако ќе фати сенка после 4 - 5 саат, тогаш почнува да дува ладно.

Знае некој што може да и е бутур да му кажам на газдата на станов? 29 степени ми е у соба, испоцркав.

Фала.

FLEGMA

Illuminator
2 август 2012
11.089
18.122
Денес го сменив и тој за вентилаторот надворешен кондензатор - знаеш колку посилно дува ? (брчи како авион надворешниот дел) Ма какво прегревање - предсобје и две соби на 21Ц ги симнав за саат време ;)
Е глупав за 200ден кондензатор се малтретирам - „не постигнува климата - прегрева - толку и се можностите - нема доволно фреон „ - ова она ... :ROFLMAO:
Погледнете го атачментот 139878

Ист ваков ставив - у Логин го купив 200ден . Со стариот ослбен - многу побавно вртеше - се приметува..
Ако стави пластични кондензатори веднаш да ги замениш со метални.
Тоа прво

Друго, сега температурста не е ни приближно висока како тогаш

Скоти

Practice makes perfect
15 октомври 2013
1.009
1.667
Екипо, у станов кај што седам има некаква си Фаворит клима (12000 BTU) и кога фаќа жешкото кај 1 - 2 саат, ја пече нонстоп сонце и дома не лади никако.
Дува само воздух онака, ама никогаш ладно. Откако ќе фати сенка после 4 - 5 саат, тогаш почнува да дува ладно.

Знае некој што може да и е бутур да му кажам на газдата на станов? 29 степени ми е у соба, испоцркав.

Фала.
Имаше неколку постови поназад некој со истиот проблем ко твојот. Тоа е затоа што климата не е инвертер и работи до макс 43 степени.. побарај во постови поназад некоја страна ќе најдеш, гарант и кај тебе е истиот проблем.

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.432
4.383
Скопје
hackitfree.github.io
Ако стави пластични кондензатори веднаш да ги замениш со метални.
Тоа прво

Друго, сега температурста не е ни приближно висока како тогаш
Тој големиот 30мФ за компресорот си е метален. Овој за фенот 3.5мФ е пластичен - кај да му најдам метален - изгорев по вруќинава на точак низ центар - само тоа има . :(
Температурата позади ладилникот што е надвор - не е ни приближно иста. Ладен си е -40Ц константно. И ја терам климава еве веќе 2-3 саата - нема ни да прегрее ни да исклучи.
Нека тера пластичен година две - ич не се секирам - па ќе му купам ;)
Мислењето е автоматски споено:

Имаше неколку постови поназад некој со истиот проблем ко твојот. Тоа е затоа што климата не е инвертер и работи до макс 43 степени.. побарај во постови поназад некоја страна ќе најдеш, гарант и кај тебе е истиот проблем.
Ако му е инвертер - не знам чаре . Ама ако е како мојава со кондензатори - нека отвори да прочита вредности и нека мења (кажи му - ја не му зборам дека е лош) - ни 500ден за двата нема да го фати и нека тера. Само еден крстач ти треба - отвараш клима - менуваш кондензатори и клеми презакачуваш .;)

mihovkris

Unstoppable
1 јуни 2016
3.682
3.203
Неготино
Ако му е инвертер - не знам чаре . Ама ако е како мојава со кондензатори - нека отвори да прочита вредности и нека мења (кажи му - ја не му зборам дека е лош) - ни 500ден за двата нема да го фати и нека тера. Само еден крстач ти треба - отвараш клима - менуваш кондензатори и клеми презакачуваш .;)
Те читам николче, не си игнориран, фала ви и на двајцата.
Вика дека е инвертер климава, ама колку е стварно, не знам. Не можам ни модел да и најдам:
1723479580125.jpeg

klima fan

Gaining Experience
14 јуни 2021
336
180
Те читам николче, не си игнориран, фала ви и на двајцата.
Вика дека е инвертер климава, ама колку е стварно, не знам. Не можам ни модел да и најдам:
Погледнете го атачментот 139890

Овој Фаворит е обичен клима уред не е инвертер туку обичен он-офф модел исчисти ги филтерите ако е исто повикај сервис

Колку е Стара климата ??

( со какво далечинско е првото или второто ? )

big-119739506_60efdf3d7047c1-00443901IMG_20210715_08.jpg

51ih-TJM8AL._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg

mihovkris

Unstoppable
1 јуни 2016
3.682
3.203
Неготино
Овој Фаворит е обичен клима уред не е инвертер туку обичен он-офф модел исчисти ги филтерите ако е исто повикај сервис
Колку е Стара климата ??
( со какво далечинско е првото или второто ? )
Под кирија седам, врска немам колку е стара. Филтрите ги чистев пред 3 недели, а за даљинското исто не знам, универзално некакво ставиле тука.

klima fan

Gaining Experience
14 јуни 2021
336
180
Под кирија седам, врска немам колку е стара. Филтрите ги чистев пред 3 недели, а за даљинското исто не знам, универзално некакво ставиле тука.

Стави ја на Mode COOL снегулка и на 18°C Fan speed трета брзина Ако е ваква климата тогаш е производство на Chigo со Mitsubishi компресор но можеби фали фреон затоа слабо лади

( слика од интернет )

klima-favorit-3-5kw.jpeg

mihovkris

Unstoppable
1 јуни 2016
3.682
3.203
Неготино
Стави ја на Mode COOL снегулка и на 18°C Fan speed трета брзина Ако е ваква климата тогаш е производство на Chigo со Mitsubishi компресор но можеби фали фреон затоа слабо лади

( слика од интернет )
Eве ја климата каква е:
1723494910104.png

Пробано преѓеска и на 18 и на 16 степени, ист резултат. Еве ја сега лади, ама работа е у 2 саат по жешкото да лади :D

klima fan

Gaining Experience
14 јуни 2021
336
180
Eве ја климата каква е:
Погледнете го атачментот 139895

Пробано преѓеска и на 18 и на 16 степени, ист резултат. Еве ја сега лади, ама работа е у 2 саат по жешкото да лади :D

Можеби е голем простор а клима уред е слаб па затоа кога е голема вруќина не постигнува да е инвертер е друго ама он-офф е инаку и тој модел на Фаворит е oem Chigo

Diablo

Gaining Experience
5 ноември 2014
71
138
дечки ме интересира мислење за инвертер климава која ја нудат на Ананас?

MITSUBISHI Клима MSZ/MUZ-HR50VF​

Дали вреди да се даде 59000 ден.
Дали воопшто станува збор за јапонска клика или нешто што се склопува во Турска?

исто се мислев и помеѓу овие
haier tundra

IMG_1669.png

се работи за 60м2 приземје од кои 48м2 се одвоени, па така мислам дека подобро би рекле дека климата треба да биде за 48м2.

Предложете и нешто друго ако имате?
Само да не биде од Сет компјутери

Атачменти

• IMG_1668.png
    IMG_1668.png
    390,2 KB · Прегледи: 16

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.432
4.383
Скопје
hackitfree.github.io

Дали воопшто станува збор за јапонска клика или нешто што се склопува во Турска?

haier tundra

Погледнете го атачментот 139940

се работи за 60м2 приземје од кои 48м2 се одвоени, па така мислам дека подобро би рекле дека климата треба да биде за 48м2.

Haier реномирана фирма - поевтино - перформанси - долготрајност мислам дека е добар избор секогаш .
А Мицубишито немам поим .
Толку знам иначе повеќе ќе пишев - срамота да те лажам :)

filipinec

Intern
5 февруари 2018
37
14

haier tundra

Погледнете го атачментот 139940

MITSUBISHI Клима MSZ/MUZ-HR50VF e japonski brend sklopen vo Turska.​

Na nasiov pazar ima i Jponski brend sklopen vo made Japan ma kosta kolku tri gorenaverdeni mitsu,normalno zaradi poskapa rabotna raka.

DAIKIN URURU SARARA​

Од:198.000,00 ден. (со вклучено 18% ДДВ)
Ako si spremen kupi si ja.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
47.515
Мислења
981.528
Членови
35.771
Најнов член