Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

petkotrajko

Practice makes perfect
16 јуни 2017
1.656
1.810
Брендот МИДЕА си е ок.
Ако ти треба за мала собичка (до кај 20тина квадрати), за ладење, земај ја.
Ако ти треба за греење, и доколку собичката ти е изолирана, земи ја.
Во спротивно: НЕ.

EnergySaving

Gaining Experience
19 март 2017
38
54
Собата е околу 20м2 но не повеќе. Земена е за греење но собата не е изолирана.
Благодарам на одговорите.

krema

Epic
24 јуни 2009
14.977
14.786
youtu.be
Него каква клима ќе треба за во сабота?
p4efBgq.png

Mercilesss

Gaining Experience
20 февруари 2023
321
262
Здраво, предлог клима 7.5ка. Буџет 80,000 до 90,000. Мислам дека во тој ценовен ранг би идел со Mitsu, Toshiba и слично.

Bosko71

Gaining Experience
18 август 2022
70
64
Здраво, предлог клима 7.5ка. Буџет 80,000 до 90,000. Мислам дека во тој ценовен ранг би идел со Mitsu, Toshiba и слично.
Додај уште малку или исценкај се, побарај поевтино некаде,иди со Даикин

JamesKirk

Practice makes perfect
12 февруари 2015
1.991
1.715
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
MSI
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO

Dimeskib

Intern
25 септември 2022
3
2
Здраво дечки,
Потребно ми е мислење за клима, 35 м2, стара дограма, стандард висина на тавани.
Дали би можеле да ми препорачате нешто?

klima fan

Gaining Experience
14 јуни 2021
338
180
Здраво дечки,
Потребно ми е мислење за клима, 35 м2, стара дограма, стандард висина на тавани.

Колку простории имаш во тие 35м2 дали се повеќе или една просторија и дали имаш изолација ? ? ?

28 јануари 2017
1.870
4.201
Ресен
Здраво дечки,
Одлична клима

Dimeskib

Intern
25 септември 2022
3
2
Колку простории имаш во тие 35м2 дали се повеќе или една просторија и дали имаш изолација ? ? ?
Се работи за една просторија/соба, куќа градена со полна цигла, нема дополнителна изолација.
Цена би одговарала до 40тина илјади.
Исто прашање ми е дали доволно ќе загрева клима, затоа што се работи за повозрасна жена која живее во куќата?

klima fan

Gaining Experience
14 јуни 2021
338
180
Се работи за една просторија/соба, куќа градена со полна цигла, нема дополнителна изолација.
Цена би одговарала до 40тина илјади.
Исто прашање ми е дали доволно ќе загрева клима, затоа што се работи за повозрасна жена која живее во куќата?

За 35м2 една целосна просторија овој модел 3.5кв

За греење со клима уред однодно рамномерна температура најбитно е зимно време да не се исклучува клима уредот односно да работи 24/7 само температурата да се подесува но гасење не

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
4.434
4.385
Скопје
hackitfree.github.io
За 35м2 една целосна просторија овој модел 3.5кв

За греење со клима уред однодно рамномерна температура најбитно е зимно време да не се исклучува клима уредот односно да работи 24/7 само температурата да се подесува но гасење не
А зошто е така ? Сега наместивме Вивакс инвертор баш кај ќерка ми у соба - она така ми спомна и кажале - вика подобро е цела година да работи нон стоп да одржава температура - Викам ти не си нормална -знаеш ли колку струја ќе потроши ?
Значи тоа за зима важи само за греење или ? Мада што не верувам - загреј или олади 30мин пред да дојдеш дома - имаш ВиФи поврзано од секој мобилен може да пушташ , гасиш регулираш ...

klima fan

Gaining Experience
14 јуни 2021
338
180
А зошто е така ? Сега наместивме Вивакс инвертор баш кај ќерка ми у соба - она така ми спомна и кажале - вика подобро е цела година да работи нон стоп да одржава температура - Викам ти не си нормална -знаеш ли колку струја ќе потроши ?
Значи тоа за зима важи само за греење или ? Мада што не верувам - загреј или олади 30мин пред да дојдеш дома - имаш ВиФи поврзано од секој мобилен може да пушташ , гасиш регулираш ...

Он-офф клима уредите имаат фиксна потрошувачка и кај он-офф модели нема модулација

Инвертер клима уредите имаат променлива потрошувачка во зависност од зададената температура и затоа се најекономични кога работат 24/7 бидејќи модулитаат и со самото тоа ја одржуваат зададената температура,тука е тој комфорт и економичност.Затоа зимно време клима уредот најдобро и најекономично е да работи нон-стоп дење пример на 25°C навечер на 23°C ако ја гасиш зимоска ноќе ќе биде во просторот пример 15°C и сабајле кога ќе ја пуштиш ќе потроши повеќе додека ја надохнади температурата ќе прави почесто влажни дефрости затоа најдобро ноќе на 23°C дење на 25°C ( или на кој како му одговара температурата НО ЗИМНО ВРЕМЕ ДА НЕ СЕ ГАСИ )

Кој модел на Vivax го купи стави фотографии како е монтирана има ли минимум 3 метри бакарни цевки и дали внатрешната единица е оддалечена од плафонот во просторијата 10 до 15 cm за да има доволен проток на воздухот ?

klima fan

Gaining Experience
14 јуни 2021
338
180

Внатрешната единица добро е монтирана има простор 15cm до плафонот НО бакарните цевки монтерот воопшто не ги избандажирал како што треба кабелот виси со бакарните цевки требало да ги избандажира цевките и кабелот што се за во надворешната единица со бела пвц бандаж трака

images

Исто и за метражата на цевките од внатрешната до надворешната единица цената за стандардна монтажа се однесува за бакарни цевки до 3 метри бидејќи секој клима уред за да работи правилно треба минимум 3 метри бакарни цевки

За секој клима уред да работи како што треба потребна е правилна монтажа без правилна монтажа и најскапиот клима уред нема да функционира како што треба Кога ќе дојдат да монтираат момтерите обрнете внимание на следниве правила за монтажа

1. Внатрешната единица да е оддалечена од плафонот во просторијата минимум 10 до 15 cm за доволен проток на воздух

2. Од внатрешната до надворешната единица да има минимум 3 метри бакарни цевки ако нема простор за 3 метри тогаш вишокот на цевки се врти во круг позади надворешната единица

3. Цевките да се избандажираат со изолациона пвц бандаж трака

4. Пред првото вклучување клима уредот да се извакумира со вакум пумпа

Ова се правилата за правилна монтажа ако се изврши правилна монтажа клима уредот ќе функционира како што треба

Пред да прв пат да го вклучи клима уредот Дали монтерот изврши вакумитање со вакум пумпа ???

00011967_800x800.jpeg

Bosko71

Gaining Experience
18 август 2022
70
64
Јас пак од искуство поинаку мислам и сум мерел потрошувачка на слични температури, драстично се разликува и е многу поекономично ако не работи 24/7, посебно ако нема никој дома. Во мојот случај вклучувам тајмер да се вклучи климата во 13:00 на евтина струја, местам да топли до 30 степени., некогаш и не ја постигнува таа температура ама барем на евтина струја затоплува максимум. Од 15:00 да грее на 25 степени, така да сигурно ќе помине некое време додека температурата што е постигната до 15:00 се намали, некој период моделира и до 17:00 кога си идиме веќе е стоплено. Доколку е поладно вклучувам во 11 или 12 ама на температура до 20 степени и потоа Макс температура од 13-15 часот. При пониски температури тајмер навечер од 04:00-07:00 на евтина струја до 30 степени да проба да постигне и потоа без разлика која е температурата во 07 да се исклучи, нели скапа струја почнува. Тоа е за салонот.
Во спална само од 13-15 часот до 30 степени да проба да постигне, секако не постигнува ама иде до некоја температура, потоа да исклучи и потоа во зависност од времето надвор во 19 часот тајмер на 20 степени. Од 22 часот па натаму на температура 23, додека да си легни е околу 23-24 часот веќе е постигната 23 и се мести да се изгаси во 07 часот, секако после тоа излегуваме од дома.
Во секој момент на апликација се гледа и може да се направат корекции, ама ова ми е супер и доста поекономично од 24/7. Еднаш местам тајмери и потоа ретко корегирам.
Мислењето е автоматски споено:

Он-офф клима уредите имаат фиксна потрошувачка и кај он-офф модели нема модулација

Инвертер клима уредите имаат променлива потрошувачка во зависност од зададената температура и затоа се најекономични кога работат 24/7 бидејќи модулитаат и со самото тоа ја одржуваат зададената температура,тука е тој комфорт и економичност.Затоа зимно време клима уредот најдобро и најекономично е да работи нон-стоп дење пример на 25°C навечер на 23°C ако ја гасиш зимоска ноќе ќе биде во просторот пример 15°C и сабајле кога ќе ја пуштиш ќе потроши повеќе додека ја надохнади температурата ќе прави почесто влажни дефрости затоа најдобро ноќе на 23°C дење на 25°C ( или на кој како му одговара температурата НО ЗИМНО ВРЕМЕ ДА НЕ СЕ ГАСИ )

Кој модел на Vivax го купи стави фотографии како е монтирана има ли минимум 3 метри бакарни цевки и дали внатрешната единица е оддалечена од плафонот во просторијата 10 до 15 cm за да има доволен проток на воздухот ?
Јас пак од искуство поинаку мислам и сум мерел потрошувачка на слични температури, драстично се разликува и е многу поекономично ако не работи 24/7, посебно ако нема никој дома. Во мојот случај вклучувам тајмер да се вклучи климата во 13:00 на евтина струја, местам да топли до 30 степени., некогаш и не ја постигнува таа температура ама барем на евтина струја затоплува максимум. Од 15:00 да грее на 25 степени, така да сигурно ќе помине некое време додека температурата што е постигната до 15:00 се намали, некој период моделира и до 17:00 кога си идиме веќе е стоплено. Доколку е поладно вклучувам во 11 или 12 ама на температура до 20 степени и потоа Макс температура од 13-15 часот. При пониски температури тајмер навечер од 04:00-07:00 на евтина струја до 30 степени да проба да постигне и потоа без разлика која е температурата во 07 да се исклучи, нели скапа струја почнува. Тоа е за салонот.
Во спална само од 13-15 часот до 30 степени да проба да постигне, секако не постигнува ама иде до некоја температура, потоа да исклучи и потоа во зависност од времето надвор во 19 часот тајмер на 20 степени. Од 22 часот па натаму на температура 23, додека да си легни е околу 23-24 часот веќе е постигната 23 и се мести да се изгаси во 07 часот, секако после тоа излегуваме од дома.
Во секој момент на апликација се гледа и може да се направат корекции, ама ова ми е супер и доста поекономично од 24/7. Еднаш местам тајмери и потоа ретко корегирам.

klima fan

Gaining Experience
14 јуни 2021
338
180
Мислењето е автоматски споено:

Сепак кога не си дома пробај оставај ја на 20°C кога си дома на 25°C и друго што е најбитно ако објектот има стиропор изолација многу е полесно и поекономично греењето односно објектот има мали топлински загуби додека кај објекти без изолација топлинските загуби се поголеми

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
47.536
Мислења
981.782
Членови
35.781
Најнов член
winnieturman087
На врв Дно