bxxxn
Practice makes perfect
- 11 март 2011
- 1.512
- 1.650
Inventor LifePro
Според далечинското, веројатно се изработени од Midea.
Inventor LifePro
А, да видиш Toshiba Shorai Edge 13? Они беа околу 59-60к.Другари, помош.
Сакам јапонец 3.5кв ама буџетот е 60к со се монтажа.
Дали со наевтините опции на Тошиба/Мицубиши ќе згрешам?
![]()
MITSUBISHI Heavy Standard SRK35ZSP-W по супер цена од 52.500 ден.
ИНВЕРТЕР СПЛИТ СИСТЕМ, 3.5 kW, Гаранција: 3 годиниklimi.mk
![]()
TOSHIBA SEIYA NEW RAS-B13E2KVG-Е / RAS-13E2AVG-E по супер цена од 49.990 ден.
ИНВЕРТЕР СПЛИТ СИСТЕМ, 3.5 kW, Гаранција: 3 годиниklimi.mk
Мислам на овие две. Ќе греам 28м2, изолирани ѕидови, кров и пвц дограма.
Минус - северозападна ориентација.
Плус - локација, Гевгелија.
Минус, се работи за куќа, не стан.
Уште еден плус, од следната соба, се влегува директ, без ходник, се користи уште еден инвертер 3.5кв (Inventor LifePro, непознат грчки бренд, ама скроз солиден).
Испратено од Mi 9T Pro преку IT.mk форум апликација
Генерално, фуџицу се меѓу пофалените, не ги кудат многу.Дали некој има искуство со FUJITSU 12 KMCC, би ценел да сподели? FUJITSU 12 KMTA INVERTER ладење3,4 kW/ греење 4,0 kW/Class A++ = 43,500 ден!
Воопшто какво ви е искуството со Fujitsu инвертори?
Генерално, фуџицу се меѓу пофалените, не ги кудат многу.
А овај на линков, го отворив, ми вели дека е 54.990 денари, да не си грешка за 43.500?
(како и да е, доколку е 12.000 BTU, и поскапата цена не е лоша).
Fuji 07KMCC. Топ. Нема грешка нема маана по мене иако не ја користам за греење, највеќе за ладење и преодни периоди или ептен навечер ако исклучиле парно порано. Мислам не би згрешил.Дали некој има искуство со FUJITSU 12 KMCC, би ценел да сподели? FUJITSU 12 KMTA INVERTER ладење3,4 kW/ греење 4,0 kW/Class A++ = 43,500 ден!
Воопшто какво ви е искуството со Fujitsu инвертори?
Почекај ја и јануаската сметка, па после. И се зависи како грееш, на колку, каков конфор преферираш, врти ли цел ден, итн...Греено само со Вивакс Аери 18, нов стан 60м2 во Битола.
Погледнете го атачментот 121369
Погледнете го атачментот 121368
Околу 1500 денари трошиме во месеци кога не се грее/лади, така да климата потрошила околу 1500 ден или 220-230Кwh. Не знам со некоја Јапонска клима колку подоле од ова би одело.
Одлична потрошувачка според мене.Греено само со Вивакс Аери 18, нов стан 60м2 во Битола.
Погледнете го атачментот 121369
Погледнете го атачментот 121368
Околу 1500 денари трошиме во месеци кога не се грее/лади, така да климата потрошила околу 1500 ден или 220-230Кwh. Не знам со некоја Јапонска клима колку подоле од ова би одело.
Никој ништо за ова ?!Последниве 10-тина дена се изначитав по форумиве (Кајгана едно 200 страни и овде 50-тина) ама пак да прашам две прашања ФЛЕГМА и останатите кои знаат:
1. Дали вредат за цената 40-50,000 ден. почетните модели на Мицу Хеви и Мицу Електрик на пр. HR35 или SRK35 (кој лично најмногу ми се допаѓа и со цена и со Еуровент вредности) и од пракса, дали има вистина дека Мицу Хеви имаат збиени елементи/компресор и др. па релативно брзо фаќаат прашина а се потешки са чистење на надворешната?
2. Не знам колку монтерите редовно прават вакуум при инсталација на нова клима, колку е тоа важно (со оглед да се споменуваше дека климите имаат одвлажнувач кој воглавном ќе ја собере во дата од фреонот), и што ако на пр. не сака да прави вакуумирање, да барам друг мон
Мицубиши сигурно дека вредат за парите, колку и да се тоа (според искуствата на членовите тука, од кои некои ја следат/мониторираат работата и потрошувачката на дневно ниво).Последниве 10-тина дена се изначитав по форумиве (Кајгана едно 200 страни и овде 50-тина) ама пак да прашам две прашања ФЛЕГМА и останатите кои знаат:
1. Дали вредат за цената 40-50,000 ден. почетните модели на Мицу Хеви и Мицу Електрик на пр. HR35 или SRK35 (кој лично најмногу ми се допаѓа и со цена и со Еуровент вредности) и од пракса, дали има вистина дека Мицу Хеви имаат збиени елементи/компресор и др. па релативно брзо фаќаат прашина а се потешки са чистење на надворешната?
2. Не знам колку монтерите редовно прават вакуум при инсталација на нова клима, колку е тоа важно (со оглед да се споменуваше дека климите имаат одвлажнувач кој воглавном ќе ја собере водата од фреонот), и што ако на пр. не сака да прави вакуумирање, да барам друг монтер ?
Од сопствено искуство, од искуство на моја поблиска околина па и од искуства од овој форум и од оној "форум" секогаш и секаде препорачувам да се земе јапонска клима од проста причина што секој еден модел што го произведуваат има Eurovent.Никој ништо за ова ?!
Прво пиши буџет, потоа дали имаш намера да го грееш цел стан, каква изолација (дограма и сето тоа) и висина на плафон.Листам низ темава и сите со различни искуства, мислења и убедувања... На кратко најчесто сум се греел на централно парно и немам искуство досега со инвертери.
Потребен ми е инвертер 45-55 м2. стан (греење и ладење). Разгледував Daikin, Gree, Vivax, Beko...и не можам да се одлучам. Важно ми е да можам да ја контролирам кога не сум дома, да не е бучна и нормално да грее и лади добро. Би сакал да слушнам предлози Pros/Cons од поискусни што веќе купиле, од монтери/сервисери доволно слушнав клише муабети секој си го фали брендот со кој соработува...
Ова е заради неписмени монтери и неинформирани корисници.Гледам по слики на монтирани клими (па дури и на реклами) дека во најголем број внатрешниот дел е монтиран што повисоко, на неколку см. од таванот. Дали е ова стара навика на монтерите од времето кога климите земале воздух од предниот дел (како мојата стара Вирпул), или е незнаење, или ... ?