ZeroCool666
Intern
- 24 ноември 2020
- 24
- 4
Дечки, малце нубовско прашање, ама како мерите колку струја влече климата? некој уред да препорачате?
Дечки, малце нубовско прашање, ама како мерите колку струја влече климата? некој уред да препорачате?
Колку време знае да остане на тие 187W ?Кај мене на hr25 е 187вати на 0 степени надворешна температура и 2ра фан.
Како се мери ?
@DelphiUser види си еуровент![]()
Чувај здравје братеСум губел денови и драгоцено време да и објаснам на онаа орда од полуписмени агитатори на кајгана
Маглата не е пријател на климите.Вечерта падна тешка и густа магла
Има порамнување на сметките од декември месец.И кај мене стигна повисока за претходниот месец, можно е да има порамнување. Ќе видиме наредна сметка.
Порамнување во корист на EVN.Има порамнување
Во куќа во која сеуште не сум вселен , сметки до ноември од 800 до 1100 а за декември 3300 , математикаПорамнување во корист на EVN.
Со магла и општо голема влага на површина испливуваат проблемите со дефрост логиките кај климите.Маглата не е пријател на климите.
Пробно беше пуштена и некаде последните 3часа си работеше со 187вати и спушти и до 178вати.Колку време знае да остане на тие 187W ?
Мене ме интересираат овие потрошувачки, ако ги имаш.
На +7,+2, (нула кажа колку е), -5 и евентуално -7
Исто така ме интересира на колку време прави дефрости и за колку ги завршува
Мислењето е автоматски споено:
hs = cp ρ q dt (1)
каде што:
hs = добиена снага (kW)
cp = specific heat of air (1.006 kJ/kg oC) <--- специфична топлина на воздухот
ρ = density of air (1.202 kg/m3) <----- густина на воздухот
q = air volume flow (m3/s) <----- волумен на воздухот
dt = temperature difference (oC) <----- разлика на температура од влез до излез
(1) <--- час
Пример: Надворешна -5. Клима наместена на 24, на тројка вентилатор со разлика од 40 степени помеѓу влез и излез (60 степени издув)
1*1.2*584*40/3600=7,78kW добиена снага
7,78/1200kW (моменталната потрошувачка) = 6,64 COP
*3600 секундите во еден час
Тошиба сузуми за 595сати потрошено 169.7kw . За последните 9дена просекот е 400вати на час или 9.6кв на 24часа подесена на трета фан и 23-25 степени.Тошиба 16 сузуми плус р32 во стан затоплува просторијам од 33м2 изолирани 8см стиропор со три надворешни ѕида исток југ запад во последните 169сати потрошено 35.8кв наместена на 25степени и аутофан . Станот под неа не се грее.
Митсу HR25 во 12м2 во истиот стан северна страна пуштена пробно на 21 степен 2ра фан потроши 1.4кв за 5.5 часа на 0степени надворешна температура ( во собата не грееено до тогаш). Забележан минимум од187вати на 0степени надворешна.
Тоа е добар резултат, но станува збор за поприлично топол стан. За да се види колку е добра, треба да ја споредиш со некој претходна клима што си ја имал во истиот стан.Тошиба сузуми за 595сати потрошено 169.7kw . За последните 9дена просекот е 400вати на час или 9.6кв на 24часа подесена на трета фан и 23-25 степени.
Порано немаше изолација а сега оваа зима се стави изолација 8см. Под станот не се грее не живее никој.Тоа е добар резултат, но станува збор за поприлично топол стан. За да се види колку е добра, треба да ја споредиш со некој претходна клима што си ја имал во истиот стан.
2017 јануари просек е1070w/h и како што се секавам одеше некогаш и преку 30кw na 24сати и беше ладно тој месец исто како овај јануари сега. Тогаш сум платил 4200ден а сега приближно ке платам 1200ден.2018 си трошел јануар просек 760w/h
2017 си трошел јануар просек слично
2021 си трошел јануар 285w/h.
И покрај изолацијата, тоа е значителна разлика.
Ако можиш измери цоп, следниве неколку дена ќе биде мраз ладно.
И кога планира да влезе во дефрост? Мада си дува скоро нормално, освен што е погласна него иначе.Одлично, и рамномерно замрзнато. Значи дека работи правилно.