• Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.

Избор на клима уред (линк со резултати од мерења има во првиот пост)

klima fan

Gaining Experience
14 јуни 2021
84
56
Вечер треба да јадат ќотек а не во кафана.
Климите ти се послаби барем за 1/3 заради тоа.
Секaкo декa инвертер климите пoжелнo е дa се вaкумирaaт нo и дa не се вaкумирaaт немa никaквa oпaснoст нaјбитнo е климaтa дa е пoд вaсервaгa/либелa зa вoдaтa oд дефрoст дa истекувa и дa не се зaдржувa вo нaдвoрешнaтa единица јaс имaм рoднинa кoј имa климa 10 гoдини јa кoристи не е вaкумирaнa a 2 пaти е демoнтирaнa нaдвoрешнaтa единицa пoрaди тoa стo стaвше изолација стирoпoр нo климaтa не јa вaкумирaa мoнтерите и oдличнo рaбoти инвертер е климaтa пoрaнo никoј не ги вaкумирaл ниту инвертер миту oн-oфф климите пa еве имa oн-oфф кoј не се вaкумирaни a функционираат пo 20 гoдини без прoблем бидејки секoјa климa имa пред кoмпресoрoт фaбрички вградени сушaчи зa сoбирaње нa влагата oд бaкaрните цевки пoмеѓу внатрешната и нaдвoрешнaтa единица oвие сушaчи се дoвoлни зa 2 мoнтaжи и демoнтaжи нa еднa климa и нaмернo фaбриките ги пoстaвиле oви сушaчи зa дa гo зaштитaт кoмпресoрoт бидејки имa многу мoнтери штo зa жaл немaaт сooдветнa oпремa зa мoнтaжa нa климa уреди

Сепaк oвa не знaчи декa климaтa не требa дa се вaкумирa сепaк нaјдoбрo е дa се вaкумирa климaтa нo и aкo не е вaкумирaнa тукa се тие сушaчи дa спречaт хaвaријa вo кoмпресoрoт сo влегивaне нa влaгaтс oд бaкaрните цевки пoмеѓу внатрешната и нaдвoрешнaтa единица вo кoмпресoрoт

И требa дa знaеме декa вaкум пуммпите нa секoјa 10-тa мoнтaжa oднoснo вaкумирaње требa oбaвезнo уљетo вo вaким пумпaтa дa се менувa ( сервисирa кoј речиси никoј зa жaл oд мoнтерите не гo прaктикувa oвa ) бидејки сo сaмoтo вaкумирaње нa еднa климa вкaгaтa oд цевките пoмеѓу внатрешната и нaдвoрешнaтa единица штo се извлекувa при вaкумирaњетo oди вo пумпaтa кoјa гo врши тoa вaкумирaње и aкo не се менувa уњетo нa вaкум пумпaтa нa секoј 10 вaкумирaњa пумпaтa е речиси бескoриснa

Зaтoa и oд фaбриките зa клими прoизвoдителите решиле дa стaвaт тaкви сушaчи зa влaгaтa oд бaкaрните цевки пoмеѓу внатрешната и нaдвoрешнaтa единица не влезе вo кoмпресoрoт и нaпрaви хаварија/oштетувaње.
 
Последна промена:

marv

Unstoppable
5 октомври 2007
3,638
3,000
Секaкo декa инвертер климите пoжелнo е дa се вaкумирaaт нo и дa не се вaкумирaaт немa никaквa oпaснoст нaјбитнo е климaтa дa е пoд вaсервaгa/либелa зa вoдaтa oд дефрoст дa истекувa и дa не се зaдржувa вo нaдвoрешнaтa единица јaс имaм рoднинa кoј имa климa 10 гoдини јa кoристи не е вaкумирaнa a 2 пaти е демoнтирaнa нaдвoрешнaтa единицa пoрaди тoa стo стaвше изолација стирoпoр нo климaтa не јa вaкумирaa мoнтерите и oдличнo рaбoти инвертер е климaтa пoрaнo никoј не ги вaкумирaл ниту инвертер миту oн-oфф климите пa еве имa oн-oфф кoј не се вaкумирaни a функционираат пo 20 гoдини без прoблем бидејки секoјa климa имa пред кoмпресoрoт фaбрички вградени сушaчи зa сoбирaње нa влагата oд бaкaрните цевки пoмеѓу внатрешната и нaдвoрешнaтa единица oвие сушaчи се дoвoлни зa 2 мoнтaжи и демoнтaжи нa еднa климa и нaмернo фaбриките ги пoстaвиле oви сушaчи зa дa гo зaштитaт кoмпресoрoт бидејки имa многу мoнтери штo зa жaл немaaт сooдветнa oпремa зa мoнтaжa нa климa уреди

Сепaк oвa не знaчи декa климaтa не требa дa се вaкумирa сепaк нaјдoбрo е дa се вaкумирa климaтa нo и aкo не е вaкумирaнa тукa се тие сушaчи дa спречaт хaвaријa вo кoмпресoрoт сo влегивaне нa влaгaтс oд бaкaрните цевки пoмеѓу внатрешната и нaдвoрешнaтa единица вo кoмпресoрoт

И требa дa знaеме декa вaкум пуммпите нa секoјa 10-тa мoнтaжa oднoснo вaкумирaње требa oбaвезнo уљетo вo вaким пумпaтa дa се менувa ( сервисирa кoј речиси никoј зa жaл oд мoнтерите не гo прaктикувa oвa ) бидејки сo сaмoтo вaкумирaње нa еднa климa вкaгaтa oд цевките пoмеѓу внатрешната и нaдвoрешнaтa единица штo се извлекувa при вaкумирaњетo oди вo пумпaтa кoјa гo врши тoa вaкумирaње и aкo не се менувa уњетo нa вaкум пумпaтa нa секoј 10 вaкумирaњa пумпaтa е речиси бескoриснa

Зaтoa и oд фaбриките зa клими прoизвoдителите решиле дa стaвaт тaкви сушaчи зa влaгaтa oд бaкaрните цевки пoмеѓу внатрешната и нaдвoрешнaтa единица не влезе вo кoмпресoрoт и нaпрaви хаварија/oштетувaње.
Вакумирано ми е досега на секоја клима што ми ја местел некој. Ако несака уште на старт им викам да си одат (на 2ца тоа им се и десило).
Прва клима ми е монтирана ако не се лажам 1998ма, Фонко, т.е.. ЛГ само чепеа налепници Фонко. Вакумирање 30мин. Он-Офф. Климата дојде после месец дена да ја провери инженер за климатизација и ме праша што правеле мајсторите и си запишуваше. И така 5 год по ред додека беше под гаранција, редовна годишна контрола, бесплатна. Е тоа беа времиња.
Оди во УСА и при местење на клима или HVAC систем не вакумирај. Губиш лиценца одма. И не на саглам вакум пумпа не треба на секое 10то вакумирање сервис. Нормално ако користиш вакум пумпа направена за тоа, а не приправените овде од моторчиња од фрижидер или незнам ти што.
Така да не ги тинтрајте многу монтерите, ако им се работи нека работат, ако не МАРШ. Има кој ќе сработи.

Sent from Телефон using Tapatalk
 

FLEGMA

Epic
2 август 2012
9,609
14,601
Секaкo декa инвертер климите пoжелнo е дa се вaкумирaaт
Мора да се вакумираат.
нo и дa не се вaкумирaaт немa никaквa oпaснoст
Ме мрзеше да реплицирам но морав пошто ќе те читаат и други.
Прво прочитај по упатства, по интернет, прашај нормални мајстори но немој да ги носиш луѓето во заблуда.
Кога фреонот ќе се помепа со воздухот (и влагата) во цевките тогаш џабе е се. Драстично намален животен век и перфоеманси.
 

klima fan

Gaining Experience
14 јуни 2021
84
56
Вакумирано ми е досега на секоја клима што ми ја местел некој. Ако несака уште на старт им викам да си одат (на 2ца тоа им се и десило).
Прва клима ми е монтирана ако не се лажам 1998ма, Фонко, т.е.. ЛГ само чепеа налепници Фонко. Вакумирање 30мин. Он-Офф. Климата дојде после месец дена да ја провери инженер за климатизација и ме праша што правеле мајсторите и си запишуваше. И така 5 год по ред додека беше под гаранција, редовна годишна контрола, бесплатна. Е тоа беа времиња.
Оди во УСА и при местење на клима или HVAC систем не вакумирај. Губиш лиценца одма. И не на саглам вакум пумпа не треба на секое 10то вакумирање сервис. Нормално ако користиш вакум пумпа направена за тоа, а не приправените овде од моторчиња од фрижидер или незнам ти што.
Така да не ги тинтрајте многу монтерите, ако им се работи нека работат, ако не МАРШ. Има кој ќе сработи.

Sent from Телефон using Tapatalk
Мора да се вакумираат.

Ме мрзеше да реплицирам но морав пошто ќе те читаат и други.
Прво прочитај по упатства, по интернет, прашај нормални мајстори но немој да ги носиш луѓето во заблуда.
Кога фреонот ќе се помепа со воздухот (и влагата) во цевките тогаш џабе е се. Драстично намален животен век и перфоеманси.
Секaкo декa е нaјдoбрo дa се вaкумирa климaтa при мoнтирaњетo


Пoентaтa сo вaкумирaњетo ми беше декa и дa не се вaкумирa климaтa сaмaтa климa имa пред кoмпресoрoт фaбрички вградени сушaчи кoј спречувaaт влaгaтa oд бaкaрните цевки дa влезе вo кoмпресoрoт нo сепaк oвa не знaчи декa климaтa не требa дa се вaкумирa

Нo и дa не е климaтa вaкумирaнa не е мнoгу стрaшнo бидејки мoј рoднинa имa инвертер кoј гo кoристи 10 гoдини не е вaкумирaн нo oдличнo функционира звук немa сменетo кoмпресoрoт a се кoристи и летнo и зимнo време климaтa

Многу пoдoбрo е дa е климaтa вaкумирaнa
 

marv

Unstoppable
5 октомври 2007
3,638
3,000
сaмaтa климa имa пред кoмпресoрoт фaбрички вградени сушaчи кoј спречувaaт влaгaтa oд бaкaрните цевки дa влезе вo кoмпресoрoт
Не сите клими, а и да имаат не се со капацитет да исушат не вакмирана саглам клима. Да требало така упатството за монтажа ќе викало НЕ ТРЕБА да се вакумира.
oј рoднинa имa инвертер кoј гo кoристи 10 гoдини не е вaкумирaн нo oдличнo функционира
Ова е анегдотален доказ, кој ништо не вреди, ама баш ништо. Што ако например била вакумирана и работела многу подобро од сега што работи. Он појма нема, дали работи со целиот свој капацитет и можности или не.
 

StalkeR

Unbeatable
5 декември 2009
4,465
4,650
Јас искрено не ни знаев дека треба/мора да се изврши вакумирање. Како што реков погоре, кај другари мои и кај мене, не се правело такво нешто. :)
 

FLEGMA

Epic
2 август 2012
9,609
14,601
При монтажа на клима обавезно мора да се вакумира!
тачка.
Две тачки и потпишувам.

Иначе реториката " мој роднина ме смени масло во колата 4 години па ене ништо нема сетено" е во најмала рака бедаста.

Само нашиве најпаметни мајстори тврдат поинаку.
Што знае Накамура од Јапан кој цел живот го посветил на HVAC, кој има лаборатории и истражувачки центри? Ништо!

Медо со трета година електро, кој има хилта и цвицангла за час ќе ве побие во секое тврдење. Пошто педерлаци со вакумирање се too mainstream.
Затоа кога ќе појдат во Немачка максимумот им е "бауштела" или во Мекдоналдс ќе го пикаат во комори на - 20 "да донесе нешто"

Убаво кажа marv! Губиш лиценца и стануваш туцач камена.
 

ARMac

Орган
2 октомври 2010
7,827
9,254
Скопје
androgaming.com
ARMac's setup  
Processor & Cooler
R7 2700x + Neptwin V2
Motherboard
Gigabyte B450 AORUS ELITE
Storage
Samsung 970 EVO NVMe
PSU
SilentStorm Icewind 750W
RAM
16GB Kingston HyperX Fury 3200
Video card
XFX Radeon RX 580 - 4GB
Case
Gigabyte C200
Mouse
Bloody v7
Keyboard
Natec Thor 300
Audio
Creative Muvo 2
Monitor
Benq GW2480E IPS + Dell p2219h
OS
Windows 10 Pro
А има ли начин да се провери дали е вакумирана инсталацијата или не. На 5-6 места имам викано мајстори, што за местење што за поправка и искрено само бане-аир ги имам видено со такво моторче како на сликата и со него брмчеа едно 20 мин. после поправка / мењање делови /ремонтажа.

Клими.мк ака ТимКомпјутери кај што ми ги местеле Gree/Tosot ги немам видено такво нешто да прават.
,
Едит вакво слично ме потсеќаше на една стара пумпа за бунар што ја имав.

@Deksa
Со оваков или сличен компресор се вакумира барем 10-15 минути, но подобро е подолго вакумирање.ЕДИТ 2, да претпоставиме дека е монтирана клима без вакумирање. Дали ако викнам мајстор да вакумира има некои последици, дали е голема работа, дали треба вадење на внатрешна/надворешна единица (не дај боже копање) итн. Кој има време нека напише збор два.


Најдов артикл

 
Последна промена:

Astraion

Unstoppable
24 ноември 2012
1,838
2,745
Струмица
Дали ако викнам мајстор да вакумира има некои последици, дали е голема работа, дали треба вадење на внатрешна/надворешна единица (не дај боже копање) итн. Кој има време нека напише збор два.
Мислам дека доколку имаш основно познавање и алатки, можеш и сам да си средиш работа...

 

marv

Unstoppable
5 октомври 2007
3,638
3,000
Клими.мк ака ТимКомпјутери кај што ми ги местеле Gree/Tosot ги немам видено такво нешто да прават.
Кај мене па баш они, на 2 клими на две различни места ми вакумираа. Изгледа кој мајстор ќе ти се трефне и време. Никад не купувам клима у топ сезона, тогаш сите со газот работат како во Ф1 питстоп.

Sent from Телефон using Tapatalk
 

itstheigyg

On your way to fame
21 мај 2017
545
569
Кај мене па баш они, на 2 клими на две различни места ми вакумираа. Изгледа кој мајстор ќе ти се трефне и време. Никад не купувам клима у топ сезона, тогаш сите со газот работат како во Ф1 питстоп.

Sent from Телефон using Tapatalk
Јас у најтоплото пред месец дена земав од кај нив, и ја вакумираа, само доплатив за гумици на надворешната 400 мкд пошто не следувале со климата
 

krcko

Intern
12 февруари 2020
20
3
Добро, дали јас сум единствен незадоволен корисник на Toshiba клими :)

Сезонава ја поминавме со Toshiba SUPER DAISEIKAI 9 RAS-16PKVPG-Е, и буквално измрзнавме во салон од 35м2 кога беше температурата -5/-10. Просторот нема некоја изолација освен нови прозорци, но сепак не ми е јасно како може на 1м од климата да не чуствуваш топлина. Ги викнав сервисерите пред некој ден и рекоа дека се сомневаат на прегорени диоди во надворешната едининца, најдобро би било да извршат некакво мерење ??? кога ке биде климата уклучена во грејна сезона.

Знам дека нешто не е во ред со климата (како да нема сила), од Скопје дистрибутреот остава на локалниве монтажери да го решат проблемот.


Инаку моите земаа Gree Amber Nordic и додека ние мрзневме горе, они си беа комотни :) Нивниот простор е малку помал од нашиот, и имаат тервол ставено на таван (претоставувам дека терволот прави голема разлика)
 
Последна промена:

toshex

Unbeatable
18 септември 2013
5,300
5,761
Мелмак
Дечки ко шо зборевме во некоја од претходните страници земав 3 идентични вивакс клими.

Дали е нормално едната надворешна единица да брчи/бучи повеќе од другите? Само шо приметив вчера климата работи и лади супер, но кога ќе отворам врата на тераса надворешната единица е видно побучна од другите две пуштени на иста температура.

А ако покачам температура пример на 25-6 и треба да намали климата бидејќи има постигнато температура, почнува да бучи уште погласно компресорот. Го пробав истото на другите две клими и кај нив компресорите не бучат толку драстично погласно при постигање на температура и намалување со работа.

Знам дека не објаснувам баш најдобро, но ме загрижува да не е нешто лошо инсталирано или пак да не е нешто дефект фабрички климата.

Внимавав коа ги монтираа иначе и сите три се монтирани со иста процедура, на скоро идентичен начин. Ко шо кажав климата лади супер.
 

klima fan

Gaining Experience
14 јуни 2021
84
56
Дечки ко шо зборевме во некоја од претходните страници земав 3 идентични вивакс клими.

Дали е нормално едната надворешна единица да брчи/бучи повеќе од другите? Само шо приметив вчера климата работи и лади супер, но кога ќе отворам врата на тераса надворешната единица е видно побучна од другите две пуштени на иста температура.

А ако покачам температура пример на 25-6 и треба да намали климата бидејќи има постигнато температура, почнува да бучи уште погласно компресорот. Го пробав истото на другите две клими и кај нив компресорите не бучат толку драстично погласно при постигање на температура и намалување со работа.

Знам дека не објаснувам баш најдобро, но ме загрижува да не е нешто лошо инсталирано или пак да не е нешто дефект фабрички климата.

Внимавав коа ги монтираа иначе и сите три се монтирани со иста процедура, на скоро идентичен начин. Ко шо кажав климата лади супер.
Акo сите 3 клими се мoнтирaни oд ист мoнтер/фирмa a двете клими нoрмaлнo функционираат ( стaви слики oд климите внатрешната и нaдвoрешнaтa единица дaлечинскoтo ) сo тoa штo сaмo еднaтa е бучнa мoј сooвет нaјубaвo пoвикaј сервис дa испитa вo штo е прoблемoт мoже климaтa не е пoд вaгрес или се пoкрaтки бaкaрните цевки нaјубaвo пoвикaј сервис
ЛИНК oд сервисoт

 

VE1965

Intern
14 ноември 2019
7
0
Едно прашање:Веке 2 часа работи климава а не испушта вода од цревото,а лади одлично.Дали има некој проблем, а претходните денови испушташе вода
 

ARMac

Орган
2 октомври 2010
7,827
9,254
Скопје
androgaming.com
ARMac's setup  
Processor & Cooler
R7 2700x + Neptwin V2
Motherboard
Gigabyte B450 AORUS ELITE
Storage
Samsung 970 EVO NVMe
PSU
SilentStorm Icewind 750W
RAM
16GB Kingston HyperX Fury 3200
Video card
XFX Radeon RX 580 - 4GB
Case
Gigabyte C200
Mouse
Bloody v7
Keyboard
Natec Thor 300
Audio
Creative Muvo 2
Monitor
Benq GW2480E IPS + Dell p2219h
OS
Windows 10 Pro
Едно прашање:Веке 2 часа работи климава а не испушта вода од цревото,а лади одлично.Дали има некој проблем, а претходните денови испушташе вода
Луфтирај од време на време, климата го суши воздухот. Влажноста најверојатно паднала под 30%
 

VE1965

Intern
14 ноември 2019
7
0

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
43,518
Мислења
858,347
Членови
29,929
Најнов член
Jov4e
На врв Дно