Стани премиум член, добиј куп бенефити и поддржи ја работата на IT.mk!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Интернет војни

Статус
Затворена за нови мислења.

Ata

Intern
21 април 2007
412
4
Читав баш за таканаречената прва интерент војна, помеѓу Русија и Естонија, кога руски хакери ги паднале сите владини и банковни сајтови на Естонија.
Ова се случувало во април (нападот почнал на 27), кога естонците тргнаа еден споменик кој беше изграден од совтите за паднатите борци на црвената армија (ако не се лажам).
Баш имам пријател од талин, естонија , кој работи во банка, и ми кажа дека некое време не работела веб страната на банката како што треба. И дека имало мала паника меѓу одговорните за ит сигурност.

Има и многу други вакви случаи, како тој кога некоја француска авиокомпанија ги прислушкувала патниците, барајќи и снимајќи разговори на амерички агенти.
Да не спомнувам за сајбер војната меѓу САД и Кина.

Најинтересен е фактот што се поголем број земји најмуваат хакери за да ги бранат од можни напади, па дури и да извршуваат.

Што мислите имаме ние во македонија таква владина агенција, или некој сектор, кој е занимава со оваа тематика. Се прави нешто кај нас?
Имаме обучени луѓе и сл. ? Сите некако тргнале по Европа и Нато, а верувам дека се пропуштаат многу суштествени работи.

Баш ме интересира што ако се соберат грци или бугари и одлучат DDoS на владините сајтови на МКД. Мислите дека имаме некој кој ќе се спротистави?
Мислите дека имаме доволно едуцирана младина (војска) која би презела нешто (би војувала) во врска со евентуалните сајбер напади на нашата држава.

И колку ние сме свесни за сето тоа?
Што преземаме (и ние и државата) околу тоа?
Имаме ли incident-reponces тимови?
Или само сме неми посматрачи и коментатори на се што се случува во модерниот свет, на кој почнувам да се сомневам дека ние припаѓаме.

Има добра статија за ова на:
http://www.upi.com/International_Se.../analysis_the_worlds_first_internet_war/9386/

Има една добра изрека која ја прочитав од линкот:
“In information warfare, you may know your opponents, rivals, and enemies, but you do not know who is actually attacking,"

_EAX

Intern
17 август 2007
827
6
www.rutix.byethost17.com
Што мислите имаме ние во македонија таква владина агенција, или некој сектор, кој е занимава со оваа тематика. Се прави нешто кај нас?
Имаме обучени луѓе и сл. ? Сите некако тргнале по Европа и Нато, а верувам дека се пропуштаат многу суштествени работи.

Баш ме интересира што ако се соберат грци или бугари и одлучат DDoS на владините сајтови на МКД. Мислите дека имаме некој кој ќе се спротистави?
Мислите дека имаме доволно едуцирана младина (војска) која би презела нешто (би војувала) во врска со евентуалните сајбер напади на нашата држава.

ima ima , ama daleku se od ona sto treba da bidat

DARK3R

Intern
23 јули 2007
35
0
Читав баш за таканаречената прва интерент војна, помеѓу Русија и Естонија, кога руски хакери ги паднале сите владини и банковни сајтови на Естонија.
Ова се случувало во април (нападот почнал на 27), кога естонците тргнаа еден споменик кој беше изграден од совтите за паднатите борци на црвената армија (ако не се лажам).
Баш имам пријател од талин, естонија , кој работи во банка, и ми кажа дека некое време не работела веб страната на банката како што треба. И дека имало мала паника меѓу одговорните за ит сигурност.

Има и многу други вакви случаи, како тој кога некоја француска авиокомпанија ги прислушкувала патниците, барајќи и снимајќи разговори на амерички агенти.
Да не спомнувам за сајбер војната меѓу САД и Кина.

Најинтересен е фактот што се поголем број земји најмуваат хакери за да ги бранат од можни напади, па дури и да извршуваат.

И колку ние сме свесни за сето тоа?
Што преземаме (и ние и државата) околу тоа?
Имаме ли incident-reponces тимови?
Или само сме неми посматрачи и коментатори на се што се случува во модерниот свет, на кој почнувам да се сомневам дека ние припаѓаме.

Има добра статија за ова на:
http://www.upi.com/International_Se.../analysis_the_worlds_first_internet_war/9386/

Има една добра изрека која ја прочитав од линкот:
“In information warfare, you may know your opponents, rivals, and enemies, but you do not know who is actually attacking,"

Има,има македонија добри Хакери,само не се појавуваат сите во јавноста,а штом не се фатени,значи се добри......:bravo:

DARK3R

Intern
23 јули 2007
35
0
moze ima ama nisto ne napraile do sega, da napraele neso dosega ke imase na vesti, a site do sea sto bea na vesti bea fateni, osven za edna banka

Па да,нормално,ретко има хакери на кои им служи среката,ама уверен сум дека има добри Хакери у македонија,а ги знаешли групата хакери кои работат за владата и се под нејзина заштита,кога ги раздрмаа бугарите,читаше ли за тоа?:pPP

DARK3R

Intern
23 јули 2007
35
0
Црвенковски и Прванов војуваат на Интернет

Македонски хакери го нападнаа официјалниот веб-сајт на бугарскиот
претседател Георги Прванов, како одмазда за хакерите што на 21 јануари
поставија текст на бугарски јазик на страницата на македонскиот
претседател Бранко Црвенковски.

„Имаме силни докази дека нападот врз македонскиот претседател беше
план, нарачан и платен од бугарската влада, а го изведе хакерската
група ТИМ ЛЗО. Трансферот на парите е направен преку „Прва карипска
банка“, а крајната дестинација на парите е во Лос Анџелес“, пишува во
текстот објавен на сајтот на бугарскиот претседател под кој е потпишана
групата Македонски обединети сили.

Во директното писмо до Прванов тие се извинуваат за криминалниот упад
на веб-страницата, велат дека на тоа биле присилени и дека се
подготвени да војуваат на сите фронтови во „виртуелно и реално време“.

Хакерите му порачуваат на бугарскиот претседател дека ова може да
заврши ако бугарската влада ја запре војната на Интернет што таа ја
почнала.

„Ако ова писмо не го сфатите сериозно и нападите не престанат, имаме
моќ и ресурси да го кренеме ова на повисоко ниво. Тоа значи дека
бугарските компании нема да имаат сигурен бизнис во Македонија,
бугарските дипломати ќе бидат напаѓани и дури убиени, а бугарската
амбасада уништена“, се закануваат хакерите.

Пред неполн месец бугарските хакери на сајтот на Црвенковски поставија
текст насловен со бугарското национално мото „Во обединувањето е
силата“. „Велите дека се стремите да влезете во ЕУ, а во исто време
продолжувате со некакви глупави лаги. Не заборавајте дека соединувањето
не прави посилни. Да не ве потсетуваме во иднина на ова“, му порачаа
бугарските хакери на Црвенковски.

Текстот на страницата на Црвенковски беше поставен на бугарски јазик.
Македонските хакери му пишаа на Прванов на англиски јазик.

DARK3R

Intern
23 јули 2007
35
0
абе реков ја дека имаме добри хакери,ама некои мислате дека кога зборам тенекии тропаат.....

Ata

Intern
21 април 2007
412
4
Епа некој знае нешто повеќе за таа група на "хакери" кои биле под капата на претседателот?
Работат за влада?
За некоја владина агенција?

Ако е вистина тоа што го велат, дека имале ресурси да ги дигнат нападите на повисоко ниво, тоа малце ме зачудува, пошто јас мислев дека немаме таква способна групација кај нас.

Некој да знае за неоја група, да направила нешто?

DARK3R

Intern
23 јули 2007
35
0
Епа некој знае нешто повеќе за таа група на "хакери" кои биле под капата на претседателот?
Работат за влада?
За некоја владина агенција?

Ако е вистина тоа што го велат, дека имале ресурси да ги дигнат нападите на повисоко ниво, тоа малце ме зачудува, пошто јас мислев дека немаме таква способна групација кај нас.

Некој да знае за неоја група, да направила нешто?

Од кај да знаеш можеби владата им обезбедува и посебен трнинг,курсеви некои понабредни од некои супериорни странски информатички универзитети.....се е можно....

D

Администратор
31 март 2007
3.800
3.742
www.iwmnetwork.com
Од кај да знаеш можеби владата им обезбедува и посебен трнинг,курсеви некои понабредни од некои супериорни странски информатички универзитети.....се е можно....

da da, vladata im vgraduva posebni chipovi koi gi sodrzhat site informacii za sekoj zhitel vo Makedonija, im vgraduva i specijalni aparati so koi mozhat da letaat za da izbegaat pri nezgodi... im ima dadeno i pojas slichen na Betmenoviot, a i lichno gi zapoznavaat so Supermen za vreme na tekot na chetvrtiot semestar.

:LOL:

igorkrst

Intern
13 јули 2007
400
1
тоа дека а Бране му влегоа на сајтот знам ама дека нашиве го хакнале на Парванов првпат слушам. Ова е потврдено?

И веќе ако постои таква група треба да се искористи во насока да ги затнуваат дупките по нашите безбедносни системи а не веќе кога ќе не хакнат да им враќаат. Мислам, која е поентата?

Ata

Intern
21 април 2007
412
4
da da, vladata im vgraduva posebni chipovi koi gi sodrzhat site informacii za sekoj zhitel vo Makedonija, im vgraduva i specijalni aparati so koi mozhat da letaat za da izbegaat pri nezgodi... im ima dadeno i pojas slichen na Betmenoviot, a i lichno gi zapoznavaat so Supermen za vreme na tekot na chetvrtiot semestar.

:LOL:

И мене ме насмеа тоа "супериорни странски напредни универзитети", како ли беше, ама ова што го напиша е off топик. Јас барем така мислам.

Moscow_BoY

Intern
12 јуни 2007
260
4
securzone.blog.com.mk
Да точно е дека настанаа големи проблеми со Руската инвазија која се случи негде пролетва ако добро се сеќавам. Иако подоцна Британците и некој други тврдеа дека се работи за државен напад од страна на Москва, колку што стигнаа информации до мене се работи за неколку дечки кои се собрале во гаража и ги спрегнале ботнет-овите. Затоа и ги немаше online едно време lol.

DaciSS

Gaining Experience
3 јануари 2008
949
289
San Francisco
www.linkedin.com

не сум сигурен каде точно прочитав, али пишуваше дека негде во Англија или Шкотска само оваа година пуштиле еден смер за хакери на некој фах, кој после ке биле вработени у владини сектори.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
45.636
Мислења
946.459
Членови
34.123
Огласи