Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Интернет и ТВ од еден лан кабел

goce03

Unstoppable
20 јануари 2015
1.574
3.164
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
SSD Kingston NVMe A2000 1TB /HDD Toshiba P300 2 TB
PSU
Cooler Master MWE 600W White
RAM
2x8 DDR4 Kingston HyperX Predator
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Здраво другари,

Ве молам за помош. Имам Магента пакет од Телеком, сакам од рутерот на Телеком (на кој е закачен оптичкиот кабел) кој е во спална, да однесам еден Лан кабел до дневна, да го закачам во мој рутер и на истиот да закачам два лан кабли за ТВ и за ПЦ. Ова го прашувам од причина што рутерот на Телеком има 4 порти од кои 2 се дедицирани за ТВ, а другите две за било што друго.

goce03

Unstoppable
20 јануари 2015
1.574
3.164
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
PSU
RAM
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Ако го двоиш кабелот по парици ќе може, инаку не.
И ќе немаш гигабитна мрежа.
Фала за експресинот одговор. Да го делам по парици значи кабелот да го поделам на 2x4 жици ?

Psycore

Practice makes perfect
12 ноември 2013
1.015
1.354
Скопје
Фала за експресинот одговор. Да го делам по парици значи кабелот да го поделам на 2x4 жици ?
Да, 2-3-4 жици ќе влезат во ТВ излез на модемот, 4 во интернет излез. Значи ќе имаш по 2 портови на двата краеви (4 тотал). Крпеница лошо решение е со downsides, ама ако мора..

Enquito

Practice makes perfect
8 август 2017
2.266
1.454
Имаш вакви уреди на Алиекспрес кој можат да поделат еден кабел на два да изгледа малку поелегантно со 2 кабелчиња од 10цм, ако не сакаш или немаш алат да го поделиш кабелот на две џекчиња.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.629
Скопје / Автокоманда
@Enquito каква грешка ти е ова што го постираше само ќе си преќутам да не ме нападнат инжињерите, кракерите, акерите на форумов.
Можно е кај тебе работи ова ама кај мене вакво нешто не влага во куќа.
Идам купувам кабел за 500 денари или 1500 не е важно кат 7 8 го пуштам под тепих да трае 1 година доволно е ќе имам најдобар линк него со овие крпеници кога станува збор за јак брз и стабилен нет.

Enquito

Practice makes perfect
8 август 2017
2.266
1.454
@Enquito каква грешка ти е ова што го постираше само ќе си преќутам да не ме нападнат инжињерите, кракерите, акерите на форумов.
Можно е кај тебе работи ова ама кај мене вакво нешто не влага во куќа.
Идам купувам кабел за 500 денари или 1500 не е важно кат 7 8 го пуштам под тепих да трае 1 година доволно е ќе имам најдобар линк него со овие крпеници кога станува збор за јак брз и стабилен нет.
Па кабелот си е ист, ти ставаш вакви две од двете страни на кабелот, не е ништо посебно само тие trace што се 8 од кабелот ги пренасочува по 4 на секоја порта.

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.629
Скопје / Автокоманда
@Enquito
Значи пак ќе кажам ако корисникот го има стариот рутер на телеком хуавеи 4 жици мора да идат во една специфична порта која носи тв протокол , 4 жици мора во друга порта и мене не ми е јасно како он овој конектор ќе го искористи ако сака од истиот кабел да дели и тв и интернет , доколку кабелот му е уклучен во страната на рутерот за интернет пртокол, но според мое мислење ако купи 2 вакви и со 2 кабелчиња прештака во него во ред можда тогаш е изводливо иначе се друго за мене не е изводливо се дур не го видам со мои очи како работи.

goce03

Unstoppable
20 јануари 2015
1.574
3.164
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
PSU
RAM
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
@Enquito
Значи пак ќе кажам ако корисникот го има стариот рутер на телеком хуавеи 4 жици мора да идат во една специфична порта која носи тв протокол , 4 жици мора во друга порта и мене не ми е јасно како он овој конектор ќе го искористи ако сака од истиот кабел да дели и тв и интернет , доколку кабелот му е уклучен во страната на рутерот за интернет пртокол, но според мое мислење ако купи 2 вакви и со 2 кабелчиња прештака во него во ред можда тогаш е изводливо иначе се друго за мене не е изводливо се дур не го видам со мои очи како работи.
Да стариот рутер Хуавеи, со 4 порти за излез, од кои 2 се за ТВ протокол, а постои опција (да се земе/замени) овој рутер со некој друг од Телеком, каде што го нема ова ограничување, да мораш да влечеш два кабли (1 за ТВ и 1 за инетнет) т.е. да искористиш било која порта од хуавеи рутерот (само една) ?

Патем за сплитерот од погоре...

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.629
Скопје / Автокоманда
Да стариот рутер Хуавеи, со 4 порти за излез, од кои 2 се за ТВ протокол, а постои опција (да се земе/замени) овој рутер со некој друг од Телеком, каде што го нема ова ограничување, да мораш да влечеш два кабли (1 за ТВ и 1 за инетнет) т.е. да искористиш било која порта од хуавеи рутерот (само една) ?

Ти пишав на другиот пост решение каде што ти има пишано друг форумџија решение.

Psycore

Practice makes perfect
12 ноември 2013
1.015
1.354
Скопје

Од моето скромно network знаење, мислам дека никогаш нема да е возможно ова. Дури и да се дојде до некое решение таканаречено "флексибилна" порта (да не треба да се предефинирани Порта 1 = ТВ, Порта 2 = Интернет), ќе може да е ИЛИ интернет ИЛИ телевизија, но низ ист кабел никогаш нема да течат двете паралелно.
Друга опција да не тегнеш нов кабел е Powerline Adapter, што е исто така крпеница според мене, но нијанса поелегантно. Ќе ја користиш постоечката инсталација за струја.
1710789288381.png

goce03

Unstoppable
20 јануари 2015
1.574
3.164
Skopje
goce03's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-10500
Motherboard
ASUS PRIME B460M-A
Storage
PSU
RAM
Video card
INNO3D RTX 2060 SUPER
Case
CoolerMaster Case K350
Monitor
HP EliteDisplay e232
OS
Win 10
Да Powerline Adapter, ми е план Б, колку што истражував, нема гаранции дека воопшто ќе функционира, а квалитетот е варијабилен од состојбата на елетричната мрежа, па ако уште ако треба на иста фаза да бидат двата адаптери (за ова не сум сигурен),... дополнителен проблем. Иако, досега немам налетано на локално лично искуство од било кого.
Од друга страна дечките од Анхоч ми тврдеа дека претежно за ТВ во спална соба ги земале и досега немале некој поплаки, по јутуб, на странски форуми и воопшто на нет претежно ги фалат.

gamon

Practice makes perfect
15 септември 2014
1.484
1.759
orgrimar
Да Powerline Adapter, ми е план Б, колку што истражував, нема гаранции дека воопшто ќе функционира, а квалитетот е варијабилен од состојбата на елетричната мрежа, па ако уште ако треба на иста фаза да бидат двата адаптери (за ова не сум сигурен),... дополнителен проблем. Иако, досега немам налетано на локално лично искуство од било кого.
Од друга страна дечките од Анхоч ми тврдеа дека претежно за ТВ во спална соба ги земале и досега немале некој поплаки, по јутуб, на странски форуми и воопшто на нет претежно ги фалат.
за 100мб мрежа нема проблем, делиш по 2 парици и ставаш конектор не комплицирај, работи најевтино и најлесно

4 септември 2024
4
5
Здраво другари,

Ве молам за помош. Имам Магента пакет од Телеком, сакам од рутерот на Телеком (на кој е закачен оптичкиот кабел) кој е во спална, да однесам еден Лан кабел до дневна, да го закачам во мој рутер и на истиот да закачам два лан кабли за ТВ и за ПЦ. Ова го прашувам од причина што рутерот на Телеком има 4 порти од кои 2 се дедицирани за ТВ, а другите две за било што друго.
Неодамна поминав низ овој зафат по дома и можам да го споделам личното искуство. Вистина бара малку повеќе IT знаење, ама функционира со било кој интернет+ИПТВ провајдер.

ИПТВ работи на принципот на мултикаст/броудкаст и е на друг сабнет т.е ИП адреси. Затоа на рутерот кој ти го даваат имаш преконфигурирани и провизионирани порти посебно за интернет и ИПТВ, па стриктно мораш да ги користиш тие порти за соодветната намена.

Решение е да се земат влезовите од двете порти на рутерот, преку managed switch со тагирани VLAN-ови (еден за ИПТВ, еден за интернет), преку trunk односно еден кабел да го донесеш до крајните потрошувачи (ПЦ, ТВ итн), кај кои повторно се става уште еден managed switch. На вториов switch сообракјајот од VLAN-овите се untag-ира и на соодветни порти одредуваш што ќе доделиш - ИПТВ или интернет.

Незгодно е тоа што ако имаш доста точки до кои сакаш да носиш trunk, ќе мора на секоја точка да ставиш по еден managed switch. Лично кај мене имам три точки, што значи вкупно три switch-а.

Дополнителна квака на целата мака е тоа што ИПТВ т.е. броадкастот/мултикастот најчето оператерите го конфигурираат со краток TTL (time to leave), па може да има „мака“ кога имаш каскадни switch-еви,. За да се немаш проблеми со имам/немам прием, потребно е првиот switch после рутерот да има можност за подетално конфигурирање на IGMP протоколот односно опција да се постави како IGMP querier, или со други зборови троа поскап - да кажеме за 8-портен гигабитен цените почнуваат од ~7-8.000ден па нагоре. Останатите switch-ови мора да подржуваат IGMP snooping, и се релативно поефтини - на пример 5 портен е ~1.500, а 8 портен ~3.000ден.

Моето искуство е позитивно со TP-Link како entry-level модели и бркаат работа за домашна употреба, еве неколку од нив:
Нормално, ако не ти треба PoE (power over ethernet) може уште некој денар да заштедиш...

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
47.598
Мислења
982.486
Членови
35.833
Најнов член
xanxgela
На врв Дно