• Важно
  Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
  Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Инсталирање на phpMyAdmin

Статус
Затворена за нови мислења.

Pepsi Man

Intern
1 март 2008
171
21
pepso.blog.com.mk
pma_logo.gif


phpMyAdmin е програма за брза и едноставна манипулација на MySQL базите на податоци.

1. Посетете ја официјалната страница www.phpmyadmin.net
2. Download-ирајте една верзија по ваш избор. После тоа што ќе го симнете од интернет распакувајте го на вашиот локален веб сервер.

Кога ќе го распакувате, во фолдерот треба да се наоѓаат овие фајлови:
Код:
Directory of G:\WebServer\www\phpMyAdmin


01/05/2004 11:56 PM       8,727 browse_foreigners.php
03/01/2004 09:32 PM      178,649 ChangeLog
11/27/2003 05:52 AM        475 chk_rel.php
02/15/2004 08:18 AM      35,187 config.inc.php
11/18/2003 10:20 PM        173 CREDITS
05/28/2005 09:16 PM  <DIR>     css
12/12/2003 06:16 AM       1,082 db_create.php
12/23/2003 02:35 AM      10,127 db_datadict.php
12/12/2003 11:51 PM       9,501 db_details.php
12/31/2003 01:24 AM       2,238 db_details_common.php
11/27/2003 05:52 AM       2,739 db_details_db_info.php
11/27/2003 05:52 AM       1,940 db_details_export.php
11/27/2003 05:52 AM      13,273 db_details_importdocsql.php
11/23/2003 03:51 AM       2,166 db_details_links.php
12/26/2003 03:50 AM      37,403 db_details_qbe.php
01/02/2004 07:01 PM      31,624 db_details_structure.php
12/23/2003 02:39 AM      10,739 db_printview.php
11/27/2003 05:52 AM      14,167 db_search.php
11/18/2003 10:20 PM       2,817 docs.css
03/01/2004 09:29 PM      161,772 Documentation.html
03/01/2004 09:38 PM      134,971 Documentation.txt
02/18/2004 11:12 PM      19,194 export.php
11/27/2003 05:52 AM       6,930 footer.inc.php
01/23/2004 11:06 PM       7,282 header.inc.php
01/23/2004 11:07 PM       2,556 header_printview.inc.php
05/28/2005 09:16 PM  <DIR>     images
11/27/2003 05:52 AM       5,036 index.php
11/18/2003 10:20 PM        183 INSTALL
05/28/2005 09:16 PM  <DIR>     lang
11/27/2003 05:52 AM       5,532 ldi_check.php
12/13/2003 08:20 PM       7,558 ldi_table.php
12/09/2003 08:38 PM      37,278 left.php
05/28/2005 09:16 PM  <DIR>     libraries
11/18/2003 10:20 PM      15,237 LICENSE
01/28/2004 01:14 AM      25,182 main.php
01/14/2004 09:22 PM       9,743 mult_submits.inc.php
11/27/2003 05:52 AM      24,291 pdf_pages.php
11/27/2003 05:52 AM      51,852 pdf_schema.php
11/27/2003 05:52 AM        416 phpinfo.php
11/27/2003 05:52 AM       3,865 queryframe.php
11/27/2003 05:52 AM      16,487 querywindow.php
03/01/2004 09:32 PM       2,886 README
02/12/2004 01:13 AM      13,710 read_dump.php
03/01/2004 09:38 PM        29 RELEASE-DATE-2.5.6
12/11/2003 06:37 PM       3,419 server_collations.php
11/27/2003 05:52 AM       1,010 server_common.inc.php
11/27/2003 05:52 AM      17,990 server_databases.php
11/27/2003 05:52 AM       1,877 server_export.php
11/27/2003 05:52 AM       1,437 server_links.inc.php
02/11/2004 09:23 PM      91,463 server_privileges.php
11/27/2003 05:52 AM       3,742 server_processlist.php
11/27/2003 05:52 AM      14,447 server_status.php
11/27/2003 05:52 AM       2,642 server_variables.php
01/05/2004 07:37 AM      32,945 sql.php
11/27/2003 05:52 AM       9,339 tbl_addfield.php
11/27/2003 05:52 AM       8,618 tbl_alter.php
02/04/2004 02:06 AM      40,361 tbl_change.php
11/27/2003 05:52 AM       8,324 tbl_create.php
11/27/2003 05:52 AM      20,410 tbl_indexes.php
11/27/2003 05:52 AM      20,944 tbl_move_copy.php
11/27/2003 05:52 AM      22,559 tbl_printview.php
11/27/2003 05:52 AM      26,893 tbl_properties.inc.php
11/27/2003 05:52 AM        617 tbl_properties.php
11/27/2003 05:52 AM       1,019 tbl_properties_common.php
11/27/2003 05:52 AM       2,002 tbl_properties_export.php
11/27/2003 05:52 AM       2,820 tbl_properties_links.php
01/05/2004 08:29 PM      22,014 tbl_properties_operations.php
12/30/2003 12:15 AM      32,437 tbl_properties_structure.php
12/30/2003 12:15 AM       1,743 tbl_properties_table_info.php
12/13/2003 08:15 PM      21,019 tbl_query_box.php
12/19/2003 03:57 AM      24,123 tbl_relation.php
11/27/2003 05:52 AM       4,017 tbl_rename.php
12/16/2003 04:40 AM      10,986 tbl_replace.php
12/11/2003 07:45 PM       9,026 tbl_replace_fields.php
02/25/2004 02:49 AM       3,258 tbl_row_delete.php
12/30/2003 07:22 PM      12,131 tbl_select.php
11/18/2003 10:20 PM        239 TODO
12/12/2003 08:32 PM       4,252 transformation_wrapper.php
11/27/2003 05:52 AM       4,767 user_password.php

Инсталација

1. Сега најбитен ви е config.inc.php, затоа што во овој фајл се подесуваат опциите за пристапување кон базата и нејзино управување

Сега отворете во config.inc.php со NotePad и најдете ја следната линија:
Код:
$cfg['PmaAbsoluteUri'] = '';
Помеѓу двата апострофа треба да внесете URL oд фолдерот во кој ви се наоѓа phpMyAdmin. Кодот би требало да изгледа вака:
Код:
$cfg['PmaAbsoluteUri'] = 'http://www.vasiot_sajt.com/phpMyAdmin';

Продолжуваме...
Сега најдете ја оваа линија од кодот:
Код:
$cfg['Servers'][$i]['host']= 'localhost';

Во овој код горе, треба localhost да го заменете со вашата адреса до MySQL серверот - НАПОМЕНА: Кај некои хостинг провајдери си користи localhost

Пронајдете ја оваа линија од кодот:
Код:
$cfg['Servers'][$i]['auth_type']   = 'config';
Овој код е за начинот на индетификација при употребувањето на phpMyAdmin , значи можете да користите http, config, cookie

Вака изгледа со http:
Код:
$cfg['Servers'][$i]['auth_type']   = 'http';
A, вака со cookie:
Код:
$cfg['Servers'][$i]['auth_type']   = 'cookie';

Кој начин на идентификација ќе го користите, тоа останува на вас.

Напомена: Доколку користите cookie, тогаш овде треба да внесете лозинка:
Код:
$cfg['blowfish_secret'] = '';
за шифра -> во MD5
Кодот би требало да изгледа вака:
Код:
$cfg['blowfish_secret'] = '923352284767451ab158a387a283df26';

Сега пронајдете го следниот дел од кодот:
Код:
$cfg['Servers'][$i]['user']= 'root';
Наместо root , напишете го вашето корисничко име кое ќе сакате да го користите.

Потоа, пронајдете го и овој дел од кодот:
Код:
$cfg['Servers'][$i]['password']   = '';
Помеѓу апострофите напишете ја вашата лозинка која ќе ја употребувате при идентификацијата.

Сега се убаво завршивте, можете да ги снимите измените и да излезете од config.inc.php
Тоа би било тоа основното и најпотребното за да работи phpMyAdmin.

Додатни подесувања и upload
Покрај овие измени горе, постојат и други кои не ни се толку битни за сега. Некои од нив се:
Код:
$cfg['Servers'][$i]['controluser']  = '';     // MySQL control user settings
                          // (this user must have read-only
$cfg['Servers'][$i]['controlpass']  = '';     // access to the "mysql/user"
                          // and "mysql/db" tables).
Сега кога сето тоа го направивте со некој FTP клиент upload-ирајте го phpMyAdmin на вашиот сервер.
Кога се` имате пренесено на вашиот сервер во интернет прелистувачот напишете:
Код:
http://www.vasiot_sajt.com/phpMyAdmin

Користење

Доколку се е во ред ќе ви се појави страница на која ќе можете да се индетификувате, а доколку сето тоа го завршите успешно, на вашиот екран би требало да се појави ова:
phpmyadmin.jpg


Опцијата Create New Datebase во повеќето од случаите нема да ви биде достапна, што значи дека нема да имате привилегии да правите нови бази на податоци.

Од левата страна имате мени од кое ќе можете да ја изберете датабазата. После тоа што ќе ја изберете датабазата (на пример со име “тест“) ќе ви се појави прозорец на кој пишува
Datebase test running on localhost
Што значи дека успешно сте ја покренеле датабазата по име “тест“ на вашиот локал сервер.
Сега кога ја покреневте базата треба да ја убаците во SQL фајлот.

Кликнете на опцијата SQL, кога ќе ви се отвори новата страница идете на Browse... и лоцирајте го вашиот SQL фајл.
Сега кога го избравте вашиот SQL фајл, треба да кликнете на копчето “GO“.
После тоа што ќе кликнете на копчето “Go“ ако нема некои гршки во вашиот SQL фајл во базата, успешно ќе бидат креирани табелите.
Треба да ја добиете следнава порака, доколку се е во ред:
Код:
Your SQL-query has been executed successfully :
The content of your file has been inserted. (245 Instructions)


После тоа, вашата база е спрена за употреба.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
44.159
Мислења
891.812
Членови
31.500
Огласи
31
Најнов член
Stefanija99
На врв Дно