StenmarC
Intern
Си земав графичка (GeForce 7600GST) и не знам што ме натера да инсталирам драјвери на Ubuntu-то. Претходно работеше на тие GeForce acelerator .... дрн-дрн ваљда дифолтни драјвери. Пробав на неколку начини но не сака
Пробав преку терминал, па ми јавуваше грешки. После отидов од сајтот на nvidia ги симнав дарајверите за Линукс и пробав да ги инсталирам. Па низа од команди (стопирање на X и стартување на драјверот и сл...)
Прво ми јавуваше нешто од стилот "Can't run NVIDIA-Linux-x86......" (и како root и како обичен јузер). Потоа успеав да го стартувам пакетот со драјверот што го симнав, па ми јавуваше грешка дека ми фалат некои C билиотеки (libc ....). Преку Synaptic ги инсталирав и нив. Пота ми се пушти wizard во терминал и ми јави нешто за рекомпајлирање на кернелот. Па помина, инсталираше нешто и пак ништо
Хелп?
Код:
/etc/init.d/gdm stop
sudo su (login kako root)
sh NVIDIA-Linux-x86-xxx.xx.xx-pkg1.run
Прво ми јавуваше нешто од стилот "Can't run NVIDIA-Linux-x86......" (и како root и како обичен јузер). Потоа успеав да го стартувам пакетот со драјверот што го симнав, па ми јавуваше грешка дека ми фалат некои C билиотеки (libc ....). Преку Synaptic ги инсталирав и нив. Пота ми се пушти wizard во терминал и ми јави нешто за рекомпајлирање на кернелот. Па помина, инсталираше нешто и пак ништо
Хелп?