• Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Инсталација на Windows XP преку мрежа?

stefki

Intern
12 декември 2007
32
0
Еве едно необично прашање ме интресира како можам да инсталирам Windows XP на компјутер без CD-ROM,т.е. мрежно да бутира преку мрежа од друг PC.

filipvselena

Gaining Experience
7 април 2007
2.819
90
За Windows XP не сум слушнал дека може мрежно да се инсталира а можеби може незнам.А за Линукс дистрибуциите може има таква опција

MARTIN_MKD

Intern
27 ноември 2007
419
2
И јас имав отворено ваква тема но никој не ми одговори т.е. не успеав да го решам проблемот со помош од форумот. Кај мене на лаптопот ми се зафркна CD-ромот и сакав да го ставам во мрежа со десктоп компјутерот, да бутирам преку мрежа и да ја завршам инсталацијата.
Проблемот го решив со поврзување на USB CD-ROM и бутирав од него.

stefki

Intern
12 декември 2007
32
0
Да затоа и го поставив прашањето барав по други форуми никаде нема одговор...а баш е занимљиво прашање.

neW1

Gaining Experience
10 мај 2007
679
126
Нормално дека е можно, но за еден компјутер е неисплатливо.Овој тип на unattandet инсталација се коритси во фирми со средна и голема мрежа кога треба да повеќе машини одеднаш да се инсталира оперативен систем без потреба од надзор, пишување сериски броеви и слично.
Неисплатливо за еден компјутер е затоа што ти треба:
-Dns север
-Domain controller
-RIS controller
-PXE combatible nic

Првите 3 нема теоретска шанса да ги направиш без сервер.

stefki

Intern
12 декември 2007
32
0
Знаев дека е сложено ...domain controler (Windows 2000 server мислам дека тоа ке ми треба ) ?

mkdev

Intern
1 декември 2007
112
7
еве пример
http://www.zdnetasia.com/insight/network/0,39044847,39091703,00.htm

Autoexec.bat file
The default Autoexec.bat created by the Network Client Administrator looks like this:
path=a:\net
a:\net\net initialize
a:\net\netbind.com
a:\net\umb.com
a:\net\tcptsr.exe
a:\net\tinyrfc.exe
a:\net\nmtsr.exe
a:\net\emsbfr.exe
a:\net\net start
net use z: \\SERVER1\Clients
echo Running Setup...
z:\msclient\netsetup\setup.exe /$

leopard

Intern
13 март 2008
60
5
Wow.. Е ова е веќе нешто комплицирано... Баш размислував и јас за бутирање од нет ама мојата замисла беше сосема различна, многу поедноставно замислено, ама еве... не било баш толку едноставно :rolleyes:

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
44.622
Мислења
927.255
Членови
33.215
Огласи
1.325
Најнов член