- Ја почнал/а темата
gdamjan
On your way to fame
gdamjan's setup
- Processor & Cooler
- AMD Ryzen 5 3600 / Wraith Stealth
- Motherboard
- MSI Mortar Wifi B550m
- Storage
- nvme 1TB / adata xpg sx8200
- PSU
- Gigabyte G750H
- RAM
- G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz
- Video card
- Asus RX550 2G
- Case
- Bequiet! PureBase 500
- Keyboard
- ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
- OS
- Arch Linux
Пред неколку дена излезе најновата верзија на InfluxDB 2.0 (а брзо потоа и 2.0.2). InfluxDB е проект кој е почнат како база на timeseries податоци, што значи се користи за складирање на метрики, телеметрија и слично како во светот на IoT, така и во Cloud (а јас си го користам за домашната мрежа, fan speed и температури на PC-то + IoT).
Тоа што е ново во верзијата 2.0 е интеграција со два дополнителни проекти од истата компанија: Kapacitor и Chronograf, како и новиот Flux query јазик.
- Chronograf е проект сличен на Grafana, целосен dashboard и web UI за податоците во Influxdb
- Kapacitor пак е систем за анализа на податоците кои стигаат во influxdb и детекција на аномалии - пример, одеднаш преголема потрошувачка на струја, или количество CO₂, може да ги алармира.
и двете се сега интегрирани во истиот софтвер, така да не е потребно посебно инсталирање и нивно поврзување како порано.
Како што спомнав, јас го користам Influxdb по дома во кој се собираат метрики од самото PC (кој игра улога и на сервер), од рутерот, wifi AP-то, а во хаклаб КИКА собираме и IoT разно-разни метрики. За дома IoT-то ми е во имплементација
. Така да препорака. Додека работи ми троши околу 320MB ram.
Краток вовед за influxdb 2
View: https://www.youtube.com/watch?v=FgJB6Pe0FIo
Тоа што е ново во верзијата 2.0 е интеграција со два дополнителни проекти од истата компанија: Kapacitor и Chronograf, како и новиот Flux query јазик.
- Chronograf е проект сличен на Grafana, целосен dashboard и web UI за податоците во Influxdb
- Kapacitor пак е систем за анализа на податоците кои стигаат во influxdb и детекција на аномалии - пример, одеднаш преголема потрошувачка на струја, или количество CO₂, може да ги алармира.
и двете се сега интегрирани во истиот софтвер, така да не е потребно посебно инсталирање и нивно поврзување како порано.
Како што спомнав, јас го користам Influxdb по дома во кој се собираат метрики од самото PC (кој игра улога и на сервер), од рутерот, wifi AP-то, а во хаклаб КИКА собираме и IoT разно-разни метрики. За дома IoT-то ми е во имплементација
Краток вовед за influxdb 2