• Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.

Имплементиран e синтаксичкиот highlighter GeSHi

Статус
Затворена за нови мислења.
  • Ја почнал/а темата
  • #1

Andrijeski

Gaining Experience
1 март 2007
2,599
65
andrijeski.net
Благодарение на предлогот на schrepfler пред малку е воведен Generic Syntax Highlighter - GeSHi.


Со цел да се олесни прегледноста на кодот кој би бил разгледуван/разменуван во делот за програмирање го имплементирав овој highlighter.

Значи, станува збор за скрипта која автоматски ги менува боите на специфичните зборови од синтаксата на одреден програмски јазик (во случајов над 40 јазици).


Начинот на користење е преку употреба на т.н. BB Code, во нашиов случај [hl] [/hl]
Пример: [hl='програмскиот јазик за конкретниот код'] содржина на кодот [/hl] или уште поконкретен пример:

[hl='css']
body{padding-top: 0px; margin-top:0px; background-color:#eddcc4;}
a,a:visited{color:#ff4d66; text-decoration:none; font-weight:normal;}
a:hover{color:#9e704e; text-decoration:none;}
ul, li {margin:0px 0px 0px 5px; padding: 0px 10px 0px 0px;line-height:1.4em; list-style: disc url(http://i175.photobucket.com/albums/w126/refboi/bull.gif) inside;}
.main-tab{width:600px; border: #d8dadc solid 0px;background-color:#ff4d66; }
.banner{background-color:#eddcc4; height:145px;}
[/hl]


Листа на јазици односно клучни зборчиња со кои би го замениле css во конкретниот пример се:
actionscript, ada, apache, asm, asp, bash, c, c_mac, caddcl, cadlisp, cpp, csharp, css, css-gen, d, delphi, diff, div, eiffel, gml, html4strict, java, javascript, lisp, lua, matlab, mpasm, nsis, objc, oobas, oracle8, pascal, perl, php, php-brief, python, qbasic, smarty, sql, vb, vbnet, vhdl, visualfoxpro, xml

Иако оние што ќе кодираат нема да имаат никаков проблем да го користат, сепак, во иднина (кога ќе имам малку повеќе време) ќе вметнам копче (дугме де) во постоечкиот vBulletin editor за да се олесни користењето на Geshi.

Доколку има било какви нејаснотии или сугестии во врска со ова, слободно напишете тука. :D
 
  • Ја почнал/а темата
  • #2

Andrijeski

Gaining Experience
1 март 2007
2,599
65
andrijeski.net
Еве како изгледа примерот погоре:

[hl='css']
body{padding-top: 0px; margin-top:0px; background-color:#eddcc4;}
a,a:visited{color:#ff4d66; text-decoration:none; font-weight:normal;}
a:hover{color:#9e704e; text-decoration:none;}
ul, li {margin:0px 0px 0px 5px; padding: 0px 10px 0px 0px;line-height:1.4em; list-style: disc url(http://i175.photobucket.com/albums/w126/refboi/bull.gif) inside;}
.main-tab{width:600px; border: #d8dadc solid 0px;background-color:#ff4d66; }
.banner{background-color:#eddcc4; height:145px;}
[/hl]
 
  • Ја почнал/а темата
  • #5

Andrijeski

Gaining Experience
1 март 2007
2,599
65
andrijeski.net
Приметив дека некои *момци* прикажуваат код а забораваат на Highlighteroв..

Затоа bump!
 

LiquidWorm

Администратор
26 март 2007
2,667
183
www.zeroscience.mk
[hl='C']
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>
#include <math.h>
#include "mojheder.h"
#define IT "kod"

void testing(void);

int main()
{
int a,b,c;
double eden,dva,tri;
char ime;
float decimal;

for(;;)
{
printf("Тестирање highlight %s\n",IT);
testing(3);
getchar();
fpurge(stdin); /* fflush(stdin) за win32 */
}
return(0);
}

void testing()
{
int a;
for(a=1;a<10;a++)
puts("Уште тестирање %d\a\b\t\r\n",a)
}
[/hl]
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
42,558
Мислења
820,462
Членови
28,214
Најнов член
vanadi
На врв Дно