Па и јас така разгледував. Најпрвин сакав 3050 8GB, ама другарче вика земи подобро 2060 подобра е и стварно гледам дека е така.Најверојатно нема подобра комбинација. комбинацијата треба да вклучи и плоча, РАМ, сториџ, напојување.
RTX 2060 6Gb знаат да одат и по бесни налудничави цени, зависи која си ја фатил, ама генерално таа комбинација е екстра.
1080p играње или? За да добиеш најдобри предлози, малку поопширно напиши за што/како ти треба конфигурацијата.Здраво нов сум тука и сакав да прашам дали некој има добра комбинација за GPU и CPU, ама да биде до 33000 ден. Моментално сум во мисла да земам I5-12400F со RTX 2060 6GB. Некој има подобра комбинација за тие пари?
Ај некако може да се оправда половна копана графичка, ама половно напојување што напојувало риг 24/7? Треба ептен да си во тесно...Поарно земи си од @Pane24 некоја половна 3060ка скоро дупло поефтино од 2060ка.
12400F моќен процесор. Напојуување поарно 600 реални вати да има, кое исто од Пане можеш да земеш на пола цена од ново.
Наместо SSD A400 поарно земи NVME A2000 не помало од 500 GB.
Види од @gOJDO ако има на лагер 12400 + матична и адекватна кутија. Останатото можеш буквално половно по цена да збереш.
Абе можно е кај Пане да се најде некое напојување со преостаната гаранција и користено 5-6 месеца.Ај некако може да се оправда половна копана графичка, ама половно напојување што напојувало риг 24/7? Треба ептен да си во тесно...
Така викаа и тие што земале пред 2 години напојувања. И сеуште тераат со нив.Ај некако може да се оправда половна копана графичка, ама половно напојување што напојувало риг 24/7? Треба ептен да си во тесно...
Топ, нека ги служат нив уште долги години. Еве јас конкретно секогаш го гасам десктопот кога знам дека нема да го користам во наредните неколку часа, за други не можам да зборувам. И не е исто кога не се гаси и нема никакво оптеретување на системот и кога не се гаси, а има компоненти што работат на 100% без престан...Така викаа и тие што земале пред 2 години напојувања. И сеуште тераат со нив.
А као наводно компјутериве ги гаснете, за да не ги арчете напојувањата баш![]()
Забегавме ептен надвор од темата. Не реков дека не чинеле, туку дека едноставно не вреди ризикот (барем за мене). Буквално се работи за компонента што може цела конфигурација да ти ја упропасти, не дај боже. Сфаќам дека имаш за продавање и нудиш и немам ништо против тоа. Затоа и сме тука секој да си го каже своето па да може потенцијалниот купувач да одлучи.Епа по кој заклучок донесе дека нечинеле ( копаните ) напојувања?
Кај мене од преку 300 напојувања во досегашниве 5 години ми имаат рикнато 3. И тоа корсаир бронза серија.
Ит форум сме срамота е овака ко пред селска кооперација да се шираат муабети![]()
Здраво,Здраво нов сум тука и сакав да прашам дали некој има добра комбинација за GPU и CPU, ама да биде до 33000 ден. Моментално сум во мисла да земам I5-12400F со RTX 2060 6GB. Некој има подобра комбинација за тие пари?
Па воглавно да сакам да го користатм за гејминг за 1080p. Прв пат градам сам компјутер и затоа се распрашувам и разгледувам кој комбинации би биле најдобри. А оваа ти што ми ја предложи (H410 + 10400F + RTX 3060) е подобра од таа што јас ја планирав, а и поевтина за 50на евра. Фала тиЗдраво,
Кога купуваш CPU треба да купиш и соодветна матична плоча со лежиште за тој CPU. Притоа и цените на плочите се различни. На пример плочите се поскапи плочи за LGA1700 и AM5 од плочите за LGA1200 и AM4.
Па така кога го планираш буџетот треба да го земеш и тоа во предвид.
Понатаму треба да ја земеш в предвид намената. Ако е за гејминг најбитна компонента е графичкат картичка, па така поголем дел од буџетот треба да отпадне на неа. Што се однесува до комбинацијата CPU 12400F и GPU RTX 2060 за гејминг до 33000 е неизбалансирана. Особено ако ја земеме во предвид и цената на матичната плоча. Во тоа комбо процесорот е многу помоќен од графичката картичка за 1080p гејминг. Со i5 10-та генерација ќе добиеш подеднакви перформанси како и со 12400F во ваков случај со RTX 2060. Но ако разликата во цена меѓу двете платформи h410 + 10400F и h610 + 12400F ја инвестираш во подобра графичка картичка, на пример H410 + 10400F + RTX 3060, ќе добиеш значително подобри гејминг перформанси од комбото со поскапa платформа H610 + 12400F + RTX 2060.
Не преферирам да купувам на старо, посебно графички и општо делови за компјутер.Поарно земи си од @Pane24 некоја половна 3060ка скоро дупло поефтино од 2060ка.
12400F моќен процесор. Напојуување поарно 600 реални вати да има, кое исто од Пане можеш да земеш на пола цена од ново.
Наместо SSD A400 поарно земи NVME A2000 не помало од 500 GB.
Види од @gOJDO ако има на лагер 12400 + матична и адекватна кутија. Останатото можеш буквално половно по цена да збереш.
Rtx 3600 со Ryzen 5 3600 bottleneck е 0.9%. А RTX 3600 со i5-10400F е 5.0%Ryzen 5 3600 што максимум RTX 3xxx може да поднесе без да има CPU bottleneck?
Зависи шо играш и на кои сетинзи. Ако играш Spider Solitare ботлнек на процесорот ќе прави секоја графичка картичка.Ryzen 5 3600 што максимум RTX 3xxx може да поднесе без да има CPU bottleneck?
Барем да пишеше конфигурација до 52-53к денари, таја ти што ја имаш направено попара е.Како што видов по неколку онлајн сајтови наши ова би чинело се на се околу 52000-53000 ден грубо.
Ако сакаш да поминиш поевтино, можиш да најдиш добри делови на старо за солидна цена или сакаш се на ново?
Не преферирам да купувам на старо, посебно графички и општо делови за компјутер.
Како што кажав погоре сам градам PC прв пат и затоа и барам помошБарем да пишеше конфигурација до 52-53к денари, таја ти што ја имаш направено попара е.
Рамот 2666 CL19 , напојувањето не е ни бронза и ссд-то дно-дна, исто така не вреди да даваш 10к денари за матична.
Ако сакаш да поминиш поевтино, можиш да најдиш добри делови на старо за солидна цена или сакаш се на ново?
Пиши што монитор ќе се користи резолуција, херци итн ..
Од кој страни се овие? Вторава слика гледам anhoch, а првата?
Сетек е првата, втората анхоч.Од кој страни се овие? Вторава слика гледам anhoch, а првата?
Сетек е првата, втората анхоч.
Графичката ако има еден кулер, добро ладење има. ( Земај додека има лагер од графичката )
View: https://www.youtube.com/watch?v=WEaLKzCo4qg
Види матична b560,рам 3200 mhz cl16 и 500gb NVME.Еве оваа конфигурација ја разгледувам од Neksio компјутери
Јас на твое место би ја заменил rtx 3060 со Rx 6600. Скоро исти перформанси, но 6600 е многу поевтина и помалку троши струја. Ќе заштедиш сигурно едно 100 евра на цената и неколку стотки на струјата на годишно ниво. Или за истите пари како 3060 можеш да си земеш Rx 6600xt или rx 6700 - графички со многу поголеми перформанси од 3060.Еве оваа конфигурација ја разгледувам од Neksio компјутери
Јас на твое место би ја заменил rtx 3060 со Rx 6600. Скоро исти перформанси, но 6600 е многу поевтина и помалку троши струја. Ќе заштедиш сигурно едно 100 евра. Или за истите пари како 3060 можеш да си земеш Rx 6600xt или rx 6700 - графички со многу поголеми перформанси од 3060.Еве оваа конфигурација ја разгледувам од Neksio компјутери
Не е 100 евра разлика меѓу 3060 и 6600, туку околу 50, а има практично исти перформанси. Дефинитивно во неговиов случај 6600 е подобриот избор.Јас на твое место би ја заменил rtx 3060 со Rx 6600. Скоро исти перформанси, но 6600 е многу поевтина и помалку троши струја. Ќе заштедиш сигурно едно 100 евра на цената и неколку стотки на струјата на годишно ниво. Или за истите пари како 3060 можеш да си земеш Rx 6600xt или rx 6700 - графички со многу поголеми перформанси од 3060.
Мислењето е автоматски споено:
Јас на твое место би ја заменил rtx 3060 со Rx 6600. Скоро исти перформанси, но 6600 е многу поевтина и помалку троши струја. Ќе заштедиш сигурно едно 100 евра. Или за истите пари како 3060 можеш да си земеш Rx 6600xt или rx 6700 - графички со многу поголеми перформанси од 3060.