Работам во македонска компанија на не-ИТ работна позиција, не сум ИТ кадар и немам големи ИТ познавања, но имам елементарни познавања, и преку алатките кои ми се достапни преку моите претпоставени дадов обична идеја и изработено рудиментирано софтверско решение до инхаус ИТ секторот и до менаџерите за ИТ решение кои би го олеснило производствениот процес, но идејата беше наводно одбиена, не верувам ни дека стигнала хиерархиски високо.
Но верувам дека ако идејата биде правилно предложена до менаџерскиот тим, со финансиска конструкција, од надворешна ИТ компанија, има барем 60% шанси да биде прифатена, а тоа би било и од финансиска корист за ИТ компании кои се занимаваат со хардверски и софтверски решенија. Во зависност од тоа што би вклучувало предлогот, проектот може да кошта од неколку илјади до неколку десетици илјади евра.
Е сега сакам да бидам некој вид на „консултант“ на надворешна компанија на која за одреден процент ќе ја дадам идејата и ќе дадам насоки како би се зголемиле шансите да биде прифатена.
Прашањето ми е дали ова би било етички и законски исправно од моја страна?
Но верувам дека ако идејата биде правилно предложена до менаџерскиот тим, со финансиска конструкција, од надворешна ИТ компанија, има барем 60% шанси да биде прифатена, а тоа би било и од финансиска корист за ИТ компании кои се занимаваат со хардверски и софтверски решенија. Во зависност од тоа што би вклучувало предлогот, проектот може да кошта од неколку илјади до неколку десетици илјади евра.
Е сега сакам да бидам некој вид на „консултант“ на надворешна компанија на која за одреден процент ќе ја дадам идејата и ќе дадам насоки како би се зголемиле шансите да биде прифатена.
Прашањето ми е дали ова би било етички и законски исправно од моја страна?
Последна промена: