Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

HowTo: Предлози

drownz

Master
8 март 2007
1.454
202
Куманово
iwmnetwork.com
Со оглед на тоа што скоро секој кога ќе му се завркне нешто хардверот (му брчел компјутерот, кулерот на процесорот не му вртел како што он сака, итн) зема ПЦ-то и иде у сервис, еве тема за предлози за HowTo. Склопување ПЦ од 0, инсталирање рам, чистење кулер... било што. Bring it on :D

Freaker

Intern
9 април 2007
418
8
drown едно нехардверско прашање, како вметна флеш анимација во потписот ?

drownz

Master
8 март 2007
1.454
202
Куманово
iwmnetwork.com
<swf>http://www.strana.com/flashfajl.swf</swf>

Само смени ги "<" и ">" заградите со "[" и "]"

Можеш да ставиш само swf со големина 350x19. Односно можеш да ставиш било која големина, но ќе бидат прикажани само 350x19 пиксели.

Andrijeski

Gaining Experience
1 март 2007
2.599
65
andrijeski.net
На никој не му се заебуе ПЦ-то бе? :ppp:

Де бре мастер :) Кога тогаш ПЦ секому се заебуе.

Јас лично немам некое големо искуство ама:
- Ми цркна мониторот, ама ми го средија на сервис така да, но идеа.
- Некое време почна само од себе да си се гаси ПЦто (еднаш на неколку дена, и не рестарт туку скрос гаснење). После некое време, не сакаше да се уклучи, ама успевање да се уклучи кога ќе го исклучев скрос од струја па пак ќе го вклучев. Овој метод ми траеше една недела пред моето мило ПЦ да реши повеќе да не се уклучува.
Во ваква ситуација прво нешто што треба да му текне на човек е да провери дали напојувањето му функционира како што треба. Има методи за проверување на напонот кој треба да го дава секоја излезна жичка ама јас имав на лагер неколку ПЦа па се обидов да проверам на полесен начин - го заменив напојувањето со друго напојување кое веќе функционирање на друго ПЦ. ПЦто сепак не ми се уклучуваше што ми укажа на тоа дека не е напојувањето проблемот.
Од тука, веќе е скоро јасно дека се работи за матичната плоча (дел кој најмалку сакате да ви цркне (ако не се земе во предвид хард диск?)). Иако ми беше јасно, решив да се консултирам со стручно лице и го однесов на сервис при што ми беше потврдено дека е матичната. Со оглед на тоа што цената на матичната тоа време беше околу 50 евра не вредеше во никој случај да се поправа па си купив нова. Case closed.
-Поминаа веројатно неколку месеци откако сменив матична, ПЦто почна чудно да ми свири и притоа да се закочува. Многу чудни звуци во временски интервали од по една секунда кои се слушаа секој пола саат до 2 саати. Ме нервираше ептен ама во тој период многу малку го користев моето ПЦ така да, немав време да се занимавам со овој проблем. Проблем настана кога свиркањето и блокирањето почна да зачестува, зачести до толкава мерка што нонстоп свиркаше цели 15 минути. И нормално, стигна во состојба на непрекинато свиркање. Уште на почеток ова ми укажуваше на проблем со хард дискот (моментално го држам во рака :D) ама стана повеќе од јасно кога имаше проблем со bootирање на системот.
Го ставив хард дискот во дубоко (длабоко замрзнување?) (за неупатените: не се зезам, сериозен сум 100%). После неколку саати откако се декондензира го приклучив пак и функционираше, не којзнае како ама успеа да се покрене системот што ми даде можност да направам backup. Се мачеше хард дискот после ова добри 2 дена и на крајот сепак откажа. Несакав да го малтретирам повторно со замрзнување (иако мислам дека еднаш пак пробав) па решив да купам нов :) Откако купив нов видов дека на стариот хард диск една жичка му е откачена (знам колку глупо и смешно звучи ама тоа ти е..). Неможам да тврдам дека ова бил проблемот а и немам поим како успеала жичката да се откачи (можеби од замрзнувањето) ама во секој случај имав backup и нов хард диск па одлучив да ја залемувам жичката во "подобри времиња". HDD Case closed.

Има и некои други ситници што не се толку ситни што се однесува на моето ПЦ, ама за тоа во "подобри времиња", нели.

Деталите од тип како да го поврзам хард дискот, како да ги сетирам jumper-ите, како да направам backup користејќи друго ПЦ, како да измерам напон на напојувањето, со слики да покажам "дали, како, штo и зошто" исто така ги оставам за "подобри времиња".
Во секој случај ако има некакви прашања од аспект на деталите, shoot.

Andrijeski

Gaining Experience
1 март 2007
2.599
65
andrijeski.net
Ах да, ќе заборавев да се "пофалам" :p

Operating System: (WinXP Professional 5.1 Service Pack 2 (Build #2600)) Uptime: (1w 5d 18h 44m 22s) Record: (1m 1d 5h 42m 50s set on Mon Nov 13 00:06:22 2006)
Memory Usage: (Usage: 223/256MB (87.11%) (||||||||||||||||||||||||||----)) Display Info: (1152x864 32bit 75Hz)
CPU Info: (1 CPU - Intel Celeron, 1.70 GHz, L1: 8KB L2: 128KB (3% Load))
Hard Disks: (Total/Free: 76.31/17.86GB Total/Free space on: C: 30.6/6.53GB E: 29.29/6.53GB G: 16.42/4.8GB)
Video Card: (Radeon 7000 / Radeon VE (Microsoft Corporation)) Sound Card: (VIA AC'97 Audio (WAVE))

direktor.e

Intern
6 април 2007
608
4
Asus P4800 maticna, so P IV 3.0 GHZ procesor, 2 GB RAM, Nvidia 6800 GT, matrox RTX 100 video card, Sound Blaster 24 Bit live i cirka 800 GB vo hard diskovi. Soliden kompjuter, neli?. Glacialtech kuler za procesor i Sharkoon napojuvanje 480W. E ovoj kompjuter se restartira na playback na video fajlovi. I preinstaliran, i formatiran itd itd...
Care?

drownz

Master
8 март 2007
1.454
202
Куманово
iwmnetwork.com
Извади ја RTX100 картичката и деинсталирај ги драјверите за неа. Инсталирај го и Diver Cleaner Prо...

Driver Cleaner Professional Editon is a program which helps you to remove parts of drivers that are left after uninstalling the old drivers.

First you need to uninstall the drivers from the control panel, then reboot. After rebooting, run the program.

Кога ќе направиш ова, провери дали пак ќе се рестартира на видео плејбек...

helius

Intern
24 април 2007
37
5
Значи, имам ASUS P5LD2-SE матична плоча со Intel Pentium D945 3.4GHz, 1GB PQI DDR2-667 RAM, ASUS V-Nardo кулерче на D-то. Имам ExcelStor 80GB 7200 хард диск, во план е и купување втор хард диск со 10000RPM од 36GB.

Слаба графичка, ASUS GeForce 6600 256DDR. Прекрасна гејмерска звучна картица, Razer Barracuda AC-1. Еден Toshiba и еден Sony двд режач.

Logitech MX518 глушец со Steelpad QcK heavy подлога за глушец. Razer Barracuda HP-1 слушалици и Razer Tarantula тастатурче.

Освен хард диск-от, во план имам да земам Centurion 5 куќиште, солидно напојување, да ги сменам мемориите во DDR2-800. Се ова во блиска иднина, а за понатаму Core2Duo на истава плоча, и една добра графичка, ваљда ќе останам на Nvidia.

direktor.e

Intern
6 април 2007
608
4
Извади ја RTX100 картичката и деинсталирај ги драјверите за неа. Инсталирај го и Diver Cleaner Prо...

Кога ќе направиш ова, провери дали пак ќе се рестартира на видео плејбек...

Vo toj slucaj znam deka ke raboti, no mi treba Matrox-ot i treba da najdam care seto toa da funkcionira zaedno. Imam uste eden kompjuter rezerva, no poradi zasteda na prostor sakam ova da proraboti.

direktor.e

Intern
6 април 2007
608
4
Vo sekoj slucaj, Od Matrox ova e resenie za se :D

CAUSE:

Other programs are running in the background
Incorrect display properties
Incorrect display driver
Device drivers not installed correctly
Problem with your sound card

SOLUTION:

1. Close other applications that are running at the same time as Premiere such as screen savers, paint, etc.

2. Configure your display resolution of at least 1024x768 16-bit or 32-bit color

3. Install the latest drivers for your display card

4. Uninstall X.tools, all the add-on effects and Premiere. Reinstall Premiere, X.tools, all add-on effects and service packs (if applicable)

5. Update your sound card drivers to the most recent version

direktor.e

Intern
6 април 2007
608
4
So Matrox graficka raboti perfektno. Koga ke ja vratam 6800 GT, raboti nekoe vreme i posle pocnuva da krasuva. Razmisluvam da probam so postari drajveri od Nvidia...

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.368
Мислења
1.010.357
Членови
36.676
Најнов член
Kazanizam
На врв Дно