Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Home automation (Домашна автоматизација)

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.347
4.998
Ако мислиш на поврзаното од претходно, така било, не сум правел јас ништо.

Така е, три светла се, двете што се надворешни сакам да ги контролирам далечински.
Црната е фазата, и се гледа дека со жолта жица е премостена два пати за трите светла (долниот ред, означени со црвена боја кај шрафовите).
Другите жици одат до светлата, тие прекинуваат (означени со сина, портокалова и зелена боја кај шрафовите).

Нула има, на сликата е приклучена во смарт свичот, инаку беше во „дозната“ оставена така, плавата жица со малку изолација плус на неа.

Нулата е приклучена. Дали е доволно само L1 и L2 од фазата да ги земам (со црвено означени кај шрафовите), или од прекинувачите (тие со трите бои)?
Ако си сигурен дека има „нула“ , тогаш поврзувањето треба да ти е вака
1715640641987.jpg

gdamjan

Unstoppable
3 април 2008
3.744
2.839
Скопје
damjan.softver.org.mk
gdamjan's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 Pro 4650G / Cooler Master Hyper 212 Black
Motherboard
MSI MAG B550m Mortar Wifi
Storage
NVME: 1TB AData XPG SX8200 Pro / HDD: 2x 2TB Toshiba P300
PSU
Gigabyte G750H
RAM
G. SKILL Ripjaws V Series 2x 16GB / DDR4 3200Mhz/CL16
Video card
Vega 7 on APU
Case
Bequiet! PureBase 500
Mouse
Logitech MX Anywhere 2S
Keyboard
ThinkPad USB Keyboard With TrackPoint (sk-8855)
OS
Arch Linux
Инаку
N nula
L faza
L1 i L2 izlezi kon sijalicite za faza
K1 i k2 vlezovi od fizicki prekunuvac za faza (moze a i ne mora da se prikluceni)
баш добро го објасни - и уствари сфаќам дека на сликата на уредот точно тоа е и нацртано. оригинално Неуромансер само ме збуни :D

marv

Unbeatable
5 октомври 2007
5.347
4.998
Фала многу!

За потврда, според обележаното, и К1/2 и L1/2 земаат практично од истото место.
Погледнете го атачментот 137395

Само L зема директно од фазата?
Ne. Beloto e ustvari brisenje, me mrzeshe sea da kliniram pozadina. Racunal deka e dzid beloto. Znaci k1, k2 zimaat od izlezite na prekinuvacite, a l1 i l2 ustvari se zicite sto odat nakaj sijalicite, prethodno otkaceni od prekinuvacot (segasni zuta i plava). Na nino mesto na izlezot od prekinuvacot stavas nekoja nova zica koja soodvetno na crtezot ke zavrsuva vo k1 ili k2.

Sent by ME using Tapatalk

k3b

Gaining Experience
12 декември 2017
395
320
Да прашам случајно некаде да се продава некој модул за пергола за лед сијалиците да се елиминира далечинското, да оди преку телефон?

Psycore

Модератор
12 ноември 2013
1.058
1.412
Скопје
Да прашам случајно некаде да се продава некој модул за пергола за лед сијалиците да се елиминира далечинското, да оди преку телефон?
Ако default state на сијалицата е ON кога ќе дојде во контакт со струја, тогаш можеш да одиш со било кој Smart Switch. Тој од @moongose е супер, го користам на 10 места, никогаш не сум го платил повеќе од $5 од Ali/eBay ама ќе си чекаш 60+ дена.

Доколку default state на сијалицата е OFF, т.е. одкога ќе дојде во контакт со струја потребно и е и со далечинско да ја упалиш (да, постојат вакви глупи сијалици), ќе ти треба комбинирано решение од smart switch и IR (infrared) Blaster кој може да емитува сигнал од било кое далечинско. Прво ќе се пали switch-от, па после секунда ќе се праќа и точниот infrared сигнал за ON state.

IR бластер генерално е интересна играчка со широка примена. Кај мене се користи на стара клима и на 10тина LED свеќи што се со тие универзалните далечински за ЛЕД (сплескани пластични шарени ефтини ). Го користев и на постар Smart Samsung TV кога ме зезаше turn on командата, затоа што дропаше конекција со вифи. Сите овие ми беа интегрирани на Google Home преку voice.

k3b

Gaining Experience
12 декември 2017
395
320
Доколку default state на сијалицата е OFF
Default сијалицата е OFF. Имам 2 далечински, едно за сијалиците, едно за собирање на перголата. Тоа за собирање не ми е толку битно, колку ова за сијалиците. Специфично е што по default се исклучени.

moongose

Unbeatable
19 јули 2013
4.083
4.962
Нема значење како е, секако ќе го замениш постоечкото далечинско со ова другото.

moongose

Unbeatable
19 јули 2013
4.083
4.962
Членот погоре спомна ми треба плус IR Blaster? Или Sonoff R2 ќе заврши работа?
Сонофот ти е доволен. Ќе го приклучиш на инсталацијата пред сијалицата на местото од сегашниот прекидач.
IR бластер не знам зошто би ти требал во ситуацијава.

• Ми се допаѓа
Реакции: k3b

draganamon

On your way to fame
24 јануари 2016
682
855
Skopje
draganamon's setup  
Processor & Cooler
i7-12700H
Storage
2 x 1TB SSD
RAM
32gb DDR5
Case
XPS 17
Mouse
Logitech 502
Keyboard
Logitech G Pro
Audio
Logitech G51 5.1 & Creative Sound Blaster X-Fi 5.1
Monitor
Dell U2419H
OS
Windows 11
Здраво дечки,
Ако сега би опремувале нов стан, што smart appliances би ставиле во него ?

Пример,
1. Некој тип на паметна брава.
Да појаснам, многу ми се допаѓа keyless entry на колата, можноста да се отклучи вратата се додека клучот ми е во џеб. Би сакал нешто слично.
Што брава би препорачале ?

2. Паметна правосмукалка.
Се дигнато 10-15 цм, и да имам од оние малите iRobot или Xiaomi правосмукалки да поминат по дома додека сум надвор.

3. Светла на сензор.
Не цел стан, но би ми било корисно да ставам некој сензор под креветот и автоматски да ми се запали светло кога ќе ги спуштам нозете доле, и кога ќе стасам до вратата да ми го осветли патот до вц-то.
Дали знаете некој кој работи со нешто слично кај нас ?

4. Контрола на бојлер и клима.
Би било ок да можам да вклучам/исклучам бојлер и клима од надвор, али за мене low priority item.
4.1. Проточен бојлер, дали се исплати ова во Скопје со притисокот на водата во Аеродром во Скопје на 9ти спрат во зграда ?
4.2. Што кабел и осигурувач ми треба, од 35 ампери ?

Што заборавам, што би препорачале дека би било корисно според вас ?
Не гледам реална вредност во Alexa, Siri, Google Home Assistant, освен чалам, поправете ме ако грешам.

СТРУЈА
Потрошувачка на енергија.
5. Би сакал да имам увид како е потрошувачката на струја во станот, пример која соба, или кој осигурувач или кој штекер колку троши.
Како е најдобро ова да се изведе, дали има некој кој го работи ова во МК и евентуално колку би коштало.
Јас мислам дека ќе е скапо и неизводливо, но ме интересира колку е тоа во реални пари.

6. Полнач за електрично возило во гаража.
Каква инсталација ми треба, што осигурувач, 40ампера, дали има од каде да се купи полнач кај нас, какви типови на полначи постојат, секој совет е добредојден.

Фала однапред.

Pulse

Practice makes perfect
26 октомври 2014
1.504
1.597
127.0.0.1
Здраво дечки,
Ако сега би опремувале нов стан, што smart appliances би ставиле во него ?

Пример,
1. Некој тип на паметна брава.
Да појаснам, многу ми се допаѓа keyless entry на колата, можноста да се отклучи вратата се додека клучот ми е во џеб. Би сакал нешто слично.
Што брава би препорачале ?

2. Паметна правосмукалка.
Се дигнато 10-15 цм, и да имам од оние малите iRobot или Xiaomi правосмукалки да поминат по дома додека сум надвор.

3. Светла на сензор.
Не цел стан, но би ми било корисно да ставам некој сензор под креветот и автоматски да ми се запали светло кога ќе ги спуштам нозете доле, и кога ќе стасам до вратата да ми го осветли патот до вц-то.
Дали знаете некој кој работи со нешто слично кај нас ?

4. Контрола на бојлер и клима.
Би било ок да можам да вклучам/исклучам бојлер и клима од надвор, али за мене low priority item.
4.1. Проточен бојлер, дали се исплати ова во Скопје со притисокот на водата во Аеродром во Скопје на 9ти спрат во зграда ?
4.2. Што кабел и осигурувач ми треба, од 35 ампери ?

Што заборавам, што би препорачале дека би било корисно според вас ?
Не гледам реална вредност во Alexa, Siri, Google Home Assistant, освен чалам, поправете ме ако грешам.

СТРУЈА
Потрошувачка на енергија.
5. Би сакал да имам увид како е потрошувачката на струја во станот, пример која соба, или кој осигурувач или кој штекер колку троши.
Како е најдобро ова да се изведе, дали има некој кој го работи ова во МК и евентуално колку би коштало.
Јас мислам дека ќе е скапо и неизводливо, но ме интересира колку е тоа во реални пари.

6. Полнач за електрично возило во гаража.
Каква инсталација ми треба, што осигурувач, 40ампера, дали има од каде да се купи полнач кај нас, какви типови на полначи постојат, секој совет е добредојден.

Фала однапред.
Ако ти треба фирма со целосна компатибилност помеѓу уредите Hoyo Tech

12345*

Gaining Experience
14 јануари 2021
158
60
Јас имам orvibo c1 брава и сум задоволен. може да отклучувате со touch id, токен, пасворд. само неможе да се отклуче со телефон.Можете да ги најдете на амазон

zlatko_ti412

On your way to fame
12 ноември 2018
360
528
Има некој успешно направено Smart Curtain автоматизација?
Во трпезарија со SwitchBot Curtain

IMG_6970.PNG IMG_6969.PNG IMG_6971.PNG

Во спална со IKEA FYRTUR

IMG_6972.PNG IMG_6975.PNG IMG_6974.PNG

И двете имаат интеграции за HomeAssistant ако имаш потреба од покомплицирани автоматизирања... мене ми беа доволни интегрираните.
Дополнително и двете може да се поврзат на Google Home па имам достапно и говорни контроли преку Google Assistant.

LambertGolden

Gaining Experience
4 декември 2019
225
93
Во трпезарија со SwitchBot Curtain

Погледнете го атачментот 144286 Погледнете го атачментот 144290 Погледнете го атачментот 144291

Во спална со IKEA FYRTUR

Погледнете го атачментот 144287 Погледнете го атачментот 144292 Погледнете го атачментот 144288

И двете имаат интеграции за HomeAssistant ако имаш потреба од покомплицирани автоматизирања... мене ми беа доволни интегрираните.
Дополнително и двете може да се поврзат на Google Home па имам достапно и говорни контроли преку Google
Колку те чинеше SwitchBotot и од каде го набави?

zlatko_ti412

On your way to fame
12 ноември 2018
360
528
Колку те чинеше SwitchBotot и од каде го набави?

Околу 220еур ме фати, ама ги земав преку другари што работат и имааат попуст во Амазон + бесплатна испорака до кај нив па ми ги донесоа.
Ги порачав како пакет, 2 парчиња SwitchBot Curtain 3 Rod + Hub 2.
Hub- от е потребен ако сакаш кога не си дома да ги контролираш или преку GoogleAssistant.

Моментално имам употребено само еден Curtain, вториот за во спална го планирав ама веќе ја имав ставено IKEA-тa таму па така ми стои еве цела година скоро, ако си заинтересиран пиши во ПП.

wolverine

Practice makes perfect
27 јуни 2012
1.290
1.523
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Која би била практична намена на curtain opener баш ме интересира? Мислам, џабе фрлени пари за нешто што не претставува проблем ако си здрав, прав...

zlatko_ti412

On your way to fame
12 ноември 2018
360
528
Која би била практична намена на curtain opener баш ме интересира? Мислам, џабе фрлени пари за нешто што не претставува проблем ако си здрав, прав...
Иако си здрав, прав... ваљда не се переш на рака ;)

Јас лично еве преферирам да спијам скрос во темно, и наутро поубаво ми е чувството да се разбудам во светла просторија...

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
48.416
Мислења
994.746
Членови
36.446
Најнов член
Kiro