• Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

  Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.

Help, Linux! Grub error 21

 • Ја почнал/а темата
 • #1

newpain01

Intern
24 јануари 2008
248
0
имав XP и сега само што инсталирав Ubuntu, се си беше ок и заврши инсталацијата и ми побара да се рестартира и откако се рестартира ми пишува:

GRUB Loading stage 1.5
GRUB Loading, please wait
Error 21

и никако неможам да го стартувам компјутерот, ни xp-то ни ubuntu-то. Дали некој може да ми помогне? сега пишувам од live cd-то. однапред фала. позз
 

pudge

Intern
28 ноември 2007
128
1
веројатно лоадерот не е добро инсталиран..... при инсталирање имаш опции што да избереш....дали да инсталираш на MBR или на посебна боот партиција.... подобро би ти било да прочиташ првин како иде цела инсталација со два оперативни системи...
 

Aleks

Gaining Experience
18 мај 2007
5,748
288
Ерророт е дека неможе да најде хард диск за да бутира од него. Вака, бутирај ubuntu live cd и пастирај ни го /boot/grub/menu.lst кој се наоѓа во инсталационата директорија на убунтуту на хард дискот значи може да се најде некаде како на пример /media/sda1/boot/grub/menu.lst.

Друго, пиши во терминал "sudo fdisk -l" и пастирај го резултатот овде.

Овој проблем настанува кога или не е добро инсталиран GRUB или е лошо конфигуриран.
 
 • Ја почнал/а темата
 • #5

newpain01

Intern
24 јануари 2008
248
0
Ерророт е дека неможе да најде хард диск за да бутира од него. Вака, бутирај ubuntu live cd и пастирај ни го /boot/grub/menu.lst кој се наоѓа во инсталационата директорија на убунтуту на хард дискот значи може да се најде некаде како на пример /media/sda1/boot/grub/menu.lst.

Друго, пиши во терминал "sudo fdisk -l" и пастирај го резултатот овде.

Овој проблем настанува кога или не е добро инсталиран GRUB или е лошо конфигуриран.
вака. од "sudo fdisk -l" резултатот е:

[email protected]:~$ sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 122.9 GB, 122942324736 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 14946 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x24182417

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 1530 12289693+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda2 1531 14945 107755987+ f W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5 1531 7904 51199123+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda6 7905 13003 40957686 7 HPFS/NTFS
/dev/sda7 13004 14342 10755486 83 Linux
/dev/sda8 14343 14945 4843566 82 Linux swap / Solaris

а фајлот menu.lst не го најдов, зашто во media немам ништо-празен е фолдерот, а имам и фолдер boot во Filesystem-каде што ми е и media, но и во фолдерот boot нема фајл menu.lst и нема фолдер grub. исто така побарав и со search, но не ги најдов, нити grub, нити menu.lst. Што да правам? фала
 

Aleks

Gaining Experience
18 мај 2007
5,748
288
Ќе ни треба и menu.lst Значи ако не си го нашол во /media/ не ти е монтиран, пиши во терминал ова :

"sudo mkdir /media/sda7 | sudo mount /dev/sda7 /media/sda7"

И сега побарај дали го има фајлот во /media/sda7/boot/grub/
 
 • Ја почнал/а темата
 • #7

newpain01

Intern
24 јануари 2008
248
0
Ќе ни треба и menu.lst Значи ако не си го нашол во /media/ не ти е монтиран, пиши во терминал ова :

"sudo mkdir /media/sda7 | sudo mount /dev/sda7 /media/sda7"

И сега побарај дали го има фајлот во /media/sda7/boot/grub/

да, сега го најдов, но кога пробав да го закачам на attachment ми јави invalid file
 

Aleks

Gaining Experience
18 мај 2007
5,748
288
Отвори го со некој текст едитор ... и пастирај го овде.. тоа е обичен текс фајл со конфугурирација зза GRUBот
 
 • Ја почнал/а темата
 • #9

newpain01

Intern
24 јануари 2008
248
0
# menu.lst - See: grub(8), info grub, update-grub(8)
# grub-install(8), grub-floppy(8),
# grub-md5-crypt, /usr/share/doc/grub
# and /usr/share/doc/grub-doc/.

## default num
# Set the default entry to the entry number NUM. Numbering starts from 0, and
# the entry number 0 is the default if the command is not used.
#
# You can specify 'saved' instead of a number. In this case, the default entry
# is the entry saved with the command 'savedefault'.
# WARNING: If you are using dmraid do not use 'savedefault' or your
# array will desync and will not let you boot your system.
default 0

## timeout sec
# Set a timeout, in SEC seconds, before automatically booting the default entry
# (normally the first entry defined).
timeout 10

## hiddenmenu
# Hides the menu by default (press ESC to see the menu)
#hiddenmenu

# Pretty colours
#color cyan/blue white/blue

## password ['--md5'] passwd
# If used in the first section of a menu file, disable all interactive editing
# control (menu entry editor and command-line) and entries protected by the
# command 'lock'
# e.g. password topsecret
# password --md5 $1$gLhU0/$aW78kHK1QfV3P2b2znUoe/
# password topsecret

#
# examples
#
# title Windows 95/98/NT/2000
# root (hd0,0)
# makeactive
# chainloader +1
#
# title Linux
# root (hd0,1)
# kernel /vmlinuz root=/dev/hda2 ro
#

#
# Put static boot stanzas before and/or after AUTOMAGIC KERNEL LIST

### BEGIN AUTOMAGIC KERNELS LIST
## lines between the AUTOMAGIC KERNELS LIST markers will be modified
## by the debian update-grub script except for the default options below

## DO NOT UNCOMMENT THEM, Just edit them to your needs

## ## Start Default Options ##
## default kernel options
## default kernel options for automagic boot options
## If you want special options for specific kernels use kopt_x_y_z
## where x.y.z is kernel version. Minor versions can be omitted.
## e.g. kopt=root=/dev/hda1 ro
## kopt_2_6_8=root=/dev/hdc1 ro
## kopt_2_6_8_2_686=root=/dev/hdc2 ro
# kopt=root=UUID=8a0ea755-ea64-49f2-b46d-2851fa34076f ro

## Setup crashdump menu entries
## e.g. crashdump=1
# crashdump=0

## default grub root device
## e.g. groot=(hd0,0)
# groot=(hd0,6)

## should update-grub create alternative automagic boot options
## e.g. alternative=true
## alternative=false
# alternative=true

## should update-grub lock alternative automagic boot options
## e.g. lockalternative=true
## lockalternative=false
# lockalternative=false

## additional options to use with the default boot option, but not with the
## alternatives
## e.g. defoptions=vga=791 resume=/dev/hda5
# defoptions=quiet splash

## should update-grub lock old automagic boot options
## e.g. lockold=false
## lockold=true
# lockold=false

## Xen hypervisor options to use with the default Xen boot option
# xenhopt=

## Xen Linux kernel options to use with the default Xen boot option
# xenkopt=console=tty0

## altoption boot targets option
## multiple altoptions lines are allowed
## e.g. altoptions=(extra menu suffix) extra boot options
## altoptions=(recovery) single
# altoptions=(recovery mode) single

## controls how many kernels should be put into the menu.lst
## only counts the first occurence of a kernel, not the
## alternative kernel options
## e.g. howmany=all
## howmany=7
# howmany=all

## should update-grub create memtest86 boot option
## e.g. memtest86=true
## memtest86=false
# memtest86=true

## should update-grub adjust the value of the default booted system
## can be true or false
# updatedefaultentry=false

## should update-grub add savedefault to the default options
## can be true or false
# savedefault=false

## ## End Default Options ##

title Ubuntu 7.10, kernel 2.6.22-14-generic
root (hd0,6)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.22-14-generic root=UUID=8a0ea755-ea64-49f2-b46d-2851fa34076f ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.22-14-generic
quiet

title Ubuntu 7.10, kernel 2.6.22-14-generic (recovery mode)
root (hd0,6)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.22-14-generic root=UUID=8a0ea755-ea64-49f2-b46d-2851fa34076f ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.22-14-generic

title Ubuntu 7.10, memtest86+
root (hd0,6)
kernel /boot/memtest86+.bin
quiet

### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST

# This is a divider, added to separate the menu items below from the Debian
# ones.
title Other operating systems:
root


# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/sda1
title Microsoft Windows XP Professional
root (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1
 

Aleks

Gaining Experience
18 мај 2007
5,748
288
Како што е би требало се да си работи ... ај да пробаме ра го реинсталираме груб:

Ако си на LIVE CDто во терминал пиши:

sudo grub

Сега ќе ти се отворе груб менито пиши:

root (hd0, -- Кликни TAB, ќе ти се излистаат повеќе опции, стави ја бројката каде што пишува дека е ЛИНУКС партиција ... или hd0,6 ili hd0,7 ќе е.

Следно, пиши :

setup (hd0)

Излези од конзолата:

quit
exit

Сега рестартирај и види дали ќе го има пак истиот проблем
 
 • Ја почнал/а темата
 • #11

newpain01

Intern
24 јануари 2008
248
0
Како што е би требало се да си работи ... ај да пробаме ра го реинсталираме груб:

Ако си на LIVE CDто во терминал пиши:

sudo grub

Сега ќе ти се отворе груб менито пиши:

root (hd0, -- Кликни TAB, ќе ти се излистаат повеќе опции, стави ја бројката каде што пишува дека е ЛИНУКС партиција ... или hd0,6 ili hd0,7 ќе е.

Следно, пиши :

setup (hd0)

Излези од конзолата:

quit
exit

Сега рестартирај и види дали ќе го има пак истиот проблем
вака сега. напишав и ми јавува error кога стиснам enter. треба root (hd0,6) па ентер, па setup (hd0) пак ентер, така? или не? зашто така ми јавува Error 27: Unrecognized command
 

Aleks

Gaining Experience
18 мај 2007
5,748
288
Ај пастирај го тоа... не би требало еррор да ти пишува... дали ги пишуваш тие root., setupкомандите во grub> конзолата ?
 
 • Ја почнал/а темата
 • #13

newpain01

Intern
24 јануари 2008
248
0
напишав така и се инсталираше, ама кога направив рестарт, пак ми ја јавува истата грешка, неможам да го стартувам pc-то. сега пак сум на live cd-то, дали можам да направам нешто друго за да го средам проблемот или да форматирам и да се вратам на windblows?
btw напишав root (hd0,6) дали е во ред според ова:

Possible partitions are:
Partition num: 0, Filesystem type unknown, partition type 0x7
Partition num: 4, Filesystem type unknown, partition type 0x7
Partition num: 5, Filesystem type unknown, partition type 0x7
Partition num: 6, Filesystem type is ext2fs, partition type 0x83
Partition num: 7, Filesystem type unknown, partition type 0x82
 

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
43,697
Мислења
855,836
Членови
29,736
Најнов член
pavlo.maznevski
На врв Дно