Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Help-AbitBH7

Статус
Затворена за нови мислења.

mitash

Intern
8 мај 2007
120
6
Гевгелија
mitash's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 1600 six-core
Motherboard
MSI Tomahawk B350
Storage
SanDisk 240GB SSD Plus
PSU
Cooler Master Real Power 550W
RAM
16GB DDR4 2400MHz
Video card
Sapphire RX580 4GB
OS
Windows 10 x64
Vaka sega. Imam Abit BH7 I845PE chipset so socket478, 400/533/800(OC)FSB. Momentalno vozam Pentium4 na 2Ghz i resiv da go dogradam troa, arno ama ne znam sto?! Na oficijalnata strana pisuva deka poddrzuva sekakov 478 procesor,arno ama gi ima eden kup, od 2 pa do 3.4gGhz. E sega, ne mi se jasni nekolku raboti: dali ako zimam so 800Mhz ke go poddrzuva i kako da go napravam toa? Dali ima vrska i dali poddrzuva L2 cash od 1MB?Stvarno sum zbunet, go prevrtev cel internet i nikade ne najdov nisto, osven overclocking i takvi stvari..Dali da zemam na 533Mhz so L2 1MB i dali ke raboti, da ne lupnam dzabe pari za nesto so nema da raboti...

M

Mr.Alien

Гостин
Таму каде што ќе го пазариш процесорот, ќе го пробаш на лице место на твојата плоча (тоа значи м'кнење на куќиштето). Тоа е најсигурен начин, но малку...непрактичен.
Сепак, нема место за паника. И покрај тоа што i845PE чипсетот официјално поддржува процесори со FSB 400/533, оваа плоча без проблем работи и со процесори со 800 MHz FSB, ги препознава без проблем.
Што се однесува до L2 кешот...официјално, i845PE поддржува Pentium процесори со Willamette и Northwood јадра, кои имаат по 512 KB. Дали ги поддржува и Prescott процесорите, не би можел со сигурност да тврдам. На официјалниот сајт (www.abit.com.tw) нема update на БИОС-от кој го регулира тоа.
Е сега, многу тешко ќе најдеш Northwood процесор со 800 MHz FSB, освен половен. Истото важи и за 533 MHz FSB.

mitash

Intern
8 мај 2007
120
6
Гевгелија
mitash's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 1600 six-core
Motherboard
MSI Tomahawk B350
Storage
SanDisk 240GB SSD Plus
PSU
RAM
16GB DDR4 2400MHz
Video card
Sapphire RX580 4GB
OS
Windows 10 x64
Fala za odgovorot, Mr.Alien. Donekade mi pomogna, dojdov do razmisluvanje, ne se zaebavaj, odi kupi si nova ploca sto poddrzuva se sto e novo. I taka kolku sto gledam po nasive prodavnici nemaat apsolutno nisto, barem na internet(ako moze da se kaze deka i makedonija ima online prodavnici!!):tazhen:! E sega imam i opcija od internet da si naracam, ama eve na primer od ebay 2.8Ghz so 533fsb/512 l2 cash kosta okolu 80$.Dostava do doma kosta uste 45 dolari!!!Ebati drzavata...

p.s. Dokolku naleta nekoj na 478 procesor, ve molam da me izvestite, barem postirajte ovde. Samo da ne bide celeron:muahaha:

somun

Intern
19 јули 2007
55
0
Да кажеше мааааалку порано. 2,66 533мхз 512 к го продаов пред 10 дена.
Најајако со мозам да ти понудам Pentium 2400 533/512kB ново :ha:
478 се историја веќе, така да и ја ти советувам да земеш нова плоча, цените на плочите се паднати за интеловите процесори

StenmarC

Intern
16 април 2007
716
13
stenmarc.blog.com.mk
Eпа такво нешто ново, само ова Pentium 2400 533/512kB s478 и не сум сигурен дали го има на лагер. Цената е околу 60 евра

M

Mr.Alien

Гостин
@mitash
Знам дека е лесно да се соли памет, вака од страна, но....
Батка, ако си при пари, земи си Pentium E 2160 или 2140, или Core2Duo Е4400/Е4300, господ да те види. Одличен однос цена/перформанси. Секако дека тоа повлекува не само плоча, туку и графичка и меморија, но ако планираш upgrade за релативно ниска сума пари, тоа ти е најдобро решение.
И да најдеш процесор од Northwood серијата, не значи дека обавезно ќе ти трае. Половен нема гаранција, заостанати парчиња на лагер исто така. Ако и најдеш во некоја фирма, само ако ти го дадат во BOX пакување (неотварано, се разбира) можеш да бидеш сигурен дека е нов, некористен, заостанат на лагер. Во спротивно, биди сигурен (99,9 и 102%) дека е половен, без обѕир што ти кажуваат.
Вакви "артефакти" (како Northwood базирани Pentium-и) се ретки, тешко се наоѓаат. И тој еден ден ќе рикне, па пак ќе се исправиш пред истиов проблем.
Од лично искуство, и од искуство на мои блиски ти го кажувам ова.
Биди поздравен.

StenmarC

Intern
16 април 2007
716
13
stenmarc.blog.com.mk
Се слагам со Мр.Алиен.
Би додал само дека многу-многу разлика нема да видиш доколку го смениш само процесорот. Потсобери пари и мењај плоча, процесор, меморија и графичка...

somun

Intern
19 јули 2007
55
0
Точно и за денешниве игри и апликации Northwood, не ти менува многу многу. Добра и поисплатлива варијанта ти е x2 athlon , плочите се бајаги поевтини за АМ2.

mitash

Intern
8 мај 2007
120
6
Гевгелија
mitash's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 1600 six-core
Motherboard
MSI Tomahawk B350
Storage
SanDisk 240GB SSD Plus
PSU
RAM
16GB DDR4 2400MHz
Video card
Sapphire RX580 4GB
OS
Windows 10 x64
Ок, фала дечки за одговорите, планирам да се откажам од надоградба и да ве послушам па ќе си купам нешто поново..Единствен проблем ќе биде девојка ми:isplashen: , ке ме убие кога ке разбере дека сум купил комплетно нов комјутер :))

M

Mr.Alien

Гостин
О-ооф! Чим и полагаш сметки на девојка ти уште од сега, додека ти е девојка....ти бате си го нае**л во иднина :plache: !

somun

Intern
19 јули 2007
55
0
Ок, фала дечки за одговорите, планирам да се откажам од надоградба и да ве послушам па ќе си купам нешто поново..Единствен проблем ќе биде девојка ми:isplashen: , ке ме убие кога ке разбере дека сум купил комплетно нов комјутер :))
Раскини и, ќе си најдеш нова, барем жениве се безпари, се саш:LOL: ам

StenmarC

Intern
16 април 2007
716
13
stenmarc.blog.com.mk
Опаа се гледа тука кој го листа билтенот (who's in charge) :)

somun, жените ги добиваш без пари, ама одржавањето е скапо :))))

somun

Intern
19 јули 2007
55
0
Знам знам и ја си ја иам мака сеа:)) Можеш да не и кажуваш шо?. Остај си го старото куќиште, тешко дека ќе те фати за скоро

Macigames

Intern
15 август 2007
42
0
macigames.blog.com.mk
Bratska preporaka:

Zemi si se novo za dzabe ke vlozis pari na stariot kompjuter koga nema da dobies znacitelen rast na performansi. Ako ne si pri pari ne mora odma sega, podsoberi i posle pisi tuka POMOS OKOLU NOVA MASINA i jas ke ti preporacam delovi od kade i kolku.
Pozdrav

mitash

Intern
8 мај 2007
120
6
Гевгелија
mitash's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 1600 six-core
Motherboard
MSI Tomahawk B350
Storage
SanDisk 240GB SSD Plus
PSU
RAM
16GB DDR4 2400MHz
Video card
Sapphire RX580 4GB
OS
Windows 10 x64
О-ооф! Чим и полагаш сметки на девојка ти уште од сега, додека ти е девојка....ти бате си го нае**л во иднина :plache: !

Раскини и, ќе си најдеш нова, барем жениве се безпари, се саш:LOL: ам

Хехе, добра ти е фората, за компјутер да раскинам со девојка?!:isplashen:

Финтата е што си изнакупив еден куп ситници за него..Logitech x530 surround, Geforce7300GT, рeжачи, цд/двд-а и нормално неа ја ставам во втор план:)) ..Уште процесорот остана, ама ајде, во право сте, колку и да е добра плочата старо си е старо.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
48.844
Мислења
1.001.885
Членови
36.638