• Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

GPS

23 јули 2007
338
8
Sakam da go sledam mojot avtomobil preku GPRS. Slusnav deka nekoja firma vo MK se zanimava so ovaa problematika, pa ako znae nekoj neka mi kaze. Vsusnost se raboti za pratenje na taksi vozilo. Mi kazaa deka postoi moznost za pasiven GPRS t.e. da gi otcitas podatocite (koga startuval, kolku km pominal i sl.) na kartica i posle da gi pregledas na PC. Me interesira kakvi se tie uredi i ako nekoj koristi go molam za kontakt.

efto

Gaining Experience
19 април 2007
328
268
Тоа што го бараш се нарекува GPS (Global Positioning System) а не GPRS (General Packet Radio Service).

efto

Gaining Experience
19 април 2007
328
268
За фирмата не знам ништо друго освен рекламата што оди на телевизија. Инаку за пасивен GPS го имам симнато SMartComGPS, но уште го немам пробано. Планирам да го инсталирам на мојот телефон (Nokia N95) кој има вграден GPS рисивер. Туториал за програмата имаш тука:
http://www.gpsserbia.com/smartcom_gps_tutorial.htm

Blagojce

Gaining Experience
26 декември 2007
904
77
Прилеп
Blagojce's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5-3570 3.40GHz
Storage
2 TB
RAM
8 GB
Monitor
ASUS 24" LED Full HD
OS
Windows 10
Ne znam dali mobimak/cosmofon imaat takva opcija ako veke sakas preku telefon da gi sledis. Prvo rasprasaj se zatoa sto treba mobimak/cosmofon da imaat vkluceno takva opcija.

efto

Gaining Experience
19 април 2007
328
268
GPS-от нема врска со мобилниот оператор. Сигналот се добива преку посебни GPS сателити.

Blagojce

Gaining Experience
26 декември 2007
904
77
Прилеп
Blagojce's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i5-3570 3.40GHz
Storage
2 TB
RAM
8 GB
Monitor
ASUS 24" LED Full HD
OS
Windows 10
i potoa ne odi preku mobilniot operator?
(mozebi sum i greska)

efto

Gaining Experience
19 април 2007
328
268
Точно, не оди преку мобилниот оператор и самото добивање сигнал не е врзано со дополнителни трошоци. Се плаќа на пример софтверот, гласовното наведување и слично, макар што и за таа намена има бесплатен софтвер.

efto

Gaining Experience
19 април 2007
328
268
Можеш и ти да го направиш тоа. Оди до првиот пост и кликни измени.

Edit: Моја грешка, ти си го сменил насловот на постот меѓутоа насловот на темата останал непроменет.

ztip

Intern
15 декември 2007
26
0
Skopje
homecontroller.no-ip.biz
Poveketo uredi sto se vgraduvaat vo kola se sostaveni od GPS priemnik i GSM modul t.e. mobilen telefon koj podatocite od kolata gi prenesuva po GPRS do server koj sto ponatamu gi obrabotuva podatocite.
Mislam deka so takvo nesto se zanimava edna firma Seavus-Geonet ako ne se lazam www.gps.com.mk e nivna strana mozes da vidis tamu poveke.

Slobodno prasajte na ovaa nekoi tehnicki informacii mozam da vi dadam

Pozdrav

AMD_fan

Gaining Experience
10 ноември 2007
3.646
139
Можеш и ти да го направиш тоа. Оди до првиот пост и кликни измени.

Може да го смени само насловот на првиот пост, а насловот на темата можат само администраторите да го сменат.

Што се однесува до GPS и GPRS точно така. Едното со другото нема врска. GPRS (General Packet Radio Service) не служи за пратење нити на возила нити за мобилни телефони туку служи за пренос на податоци односно интернет на мобилен. Тоа што ти треба е GPS (Global Positioning System) за да го пратиш возилото. Полуксузните возила имаат вградени GPS уреди за навигација, само не сум сигурен дека сателитите ја покриваат Македонија. Од странски државјани кои доаѓаат тука имам сознанија дека во Македонија нивните уреди не функционираат. Сепак не е лошо да се заинтересираш и да се распрашаш.

efto

Gaining Experience
19 април 2007
328
268
GSM модул е потребен за следење во реално време, додека за пасивно следење не е потребен, поминатиот пат се регистрира во меморијата на самиот уред.

efto

Gaining Experience
19 април 2007
328
268
...само не сум сигурен дека сателитите ја покриваат Македонија. Од странски државјани кои доаѓаат тука имам сознанија дека во Македонија нивните уреди не функционираат.

Сателитите ја покриваат и Македонија, а тоа дека уредите на странците не функционираат не е точно. Нивните уреди функционираат сосема добро но прашањето е дали имаат доволно прецизна карта на Македонија. На пример на Nokia N95 може да се симне сосема добра карта на Скопје (испробано, функционира одлично).

ztip

Intern
15 декември 2007
26
0
Skopje
homecontroller.no-ip.biz
Celata planeta e pokriena so GPS signal a toa sto vo Makedonija ne im raboti e toa sto nemaat mapi za Makedonija tolku dobri kako za drugite evropski zemji. Inaku GPS uredite se napraveni na toj nacin sto tie gi logiraat(sobiraat) podatocite od toa kade se dvizelo voziloto vo nivnata interna memorija i posle podatocite treba na nekoj nacin da se prenesat do nekoj server za toa treba nekoj medium za bezicen prenos na podatoci najcesto e GPRS. Otkoga ke se prenesat do serverot potoa se gleda kade odela kolata, ili vo realno vreme da se nosat podatocite do serverot i da se sledi voziloto, taka rabotat aktivnite GPS uredi. Pasivnite gi sobiraat podatocite na nekoja karticka memoriska, i otkako ke se vrati voziloto od pat se vadi kartickata i se pregleduvaat podatocite.

AMD_fan

Gaining Experience
10 ноември 2007
3.646
139
Сателитите ја покриваат и Македонија, а тоа дека уредите на странците не функционираат не е точно. Нивните уреди функционираат сосема добро но прашањето е дали имаат доволно прецизна карта на Македонија.

Точно е дека уредите на странците функционираат во Македонија. Далеку од тоа дека не функционираат. Е проблемот е во прецизноста на картата на Македонија. Никаква е и повеќето не ја користат и затоа велат и самите дека не го користат нивниот ГПС уред тука кај нас.

На пример на Nokia N95 може да се симне сосема добра карта на Скопје (испробано, функционира одлично).
Е сега не ги мешај работите. Разговараме за ГПС уреди во автомобилите а не за мобилни телефони. Мислам дека има разлика.

AMD_fan

Gaining Experience
10 ноември 2007
3.646
139
Nokia N95 има вграден GPS уред.

Планирам да го инсталирам на мојот телефон (Nokia N95) кој има вграден GPS рисивер. Туториал за програмата имаш тука:
http://www.gpsserbia.com/smartcom_gps_tutorial.htm

На пример на Nokia N95 може да се симне сосема добра карта на Скопје (испробано, функционира одлично).

Во ред. Сега сите знаеме дека имаш Nokia N95 и дека има вграден GPS уред. Ајде да му предложиме на @MIDNIGHT WALKER да си купи Nokia N95. :rolleyes: :eek:fftopic:
Сепак @MIDNIGHT WALKER побара помош и мислење за GPS уред во автомобил, за пратење на возилото, поминати километри, кога стартувал, кога застанал и сл. Тоа Nokia N95 мислам дека не може а и не му е намената за тоа. Затоа би те замолил да се сконцентрираме на GPS уреди за автомобили и ако може да му помогнеме на @MIDNIGHT WALKER. Поздрав!

П.С. За GPS уред на мобилни телефони или за можностите на Nokia N95 може да отвориш друга тема.

AMD_fan

Gaining Experience
10 ноември 2007
3.646
139
Еве јас конкретно се потрудив да помогнам. Во Македонија АНИМА е фирмата која започна со продажба, инсталација и сервисирање на GPS уреди за возила. Овие уреди овозможуваат мониторинг на следните работи:

1.Следење кога возилото е запалено или изгаснато.
2.Идентификација на возачите со помош на I-копче.
3.RFID читачи кои овозможуваат идентификација на возилата
4.Следење на потрошувачката на гориво.
5.Следење на волтажата на акумулаторот.
6.Следење на температурата на течноста во ладилникот.
7.Следење кога вратите се отворени или затворени.

Флаерот за моделот FM4100 го имаш тука.

По монтажата на уредот во вашето возило, во секој момент ќе можете да проверите каде е возилото и да добиете графички приказ (врз патна или сателитска Google Earth карта) на целокупната маршрута во тековниот или некој изминат ден, со вкупниот број изминати километри до моментот на контрола или за некој одреден период. Далечински ќе можете да го проверите статусот на моторот, брзината на движење на возилото, нивото на горивото во резервоарот, статусот на вратите и др.
Робусното алуминиумско куќиште овозможува уредот да биде монтиран во сурова околина, како на пример во камиони, автобуси, комбиња, автомобили, бродови или други подвижни објекти.

Овој GPS уред можеш да го набавиш на 36 рати по 600 денари. Монтажата и софтверот се бесплатни.

@MIDNIGHT WALKER останува да си разгледаш и да одлучиш дали е ова тоа што ти треба. Поздрав!

Извор:АНИМА
GPS Infonet

AMD_fan

Gaining Experience
10 ноември 2007
3.646
139
Како што спомна @ztip исто така и фирмата Seavus-Geonet нуди GPS уреди за возила.
Еве ти неколку screenshots од софтверот што го нудат со нивните уреди.

@MIDNIGHT WALKER изборот е твој! :bravo::bravo:

Alexandar

Gaining Experience
21 мај 2007
2.514
90
Како сакате да има точна карта на Македонија, кога во мојот град и околината денеска овде има улица, за една неделе веќе зграда на 6 ката, а улицата е преместена.

efto

Gaining Experience
19 април 2007
328
268
...Сега сите знаеме дека имаш Nokia N95 и дека има вграден GPS уред...
Многу погрешно си ме разбрал, жалам за тоа. Поентата ми беше да ја истакнам опцијата дека може мобилниот телефон да се стави во возилото и и да ја заврши истата работа како и некој друг уред за пасивна навигација.

...за пратење на возилото, поминати километри, кога стартувал, кога застанал и сл. Тоа Nokia N95 мислам дека не може
Може, затоа и го наведов тоа.

Инаку можам да забележам голем напредок во твоето познавање на GPS-от.
Почна од ова:
...само не сум сигурен дека сателитите ја покриваат Македонија.
:zbunet2::neetaka:
и ова
...имам сознанија дека во Македонија нивните уреди не функционираат.
:zbunet2::neetaka:
па веднаш потоа контрадикторност:
Точно е дека уредите на странците функционираат во Македонија.
(одлучи се, работат или не работат):nesiguren:

На крај, по неколку поминати часа (веројатно поминати во сурфање да се дознае нешто повеќе за GPS) да се излезе со податокот за фирмата Анима. :bravo:

AMD_fan

Gaining Experience
10 ноември 2007
3.646
139
Многу погрешно си ме разбрал, жалам за тоа.

Верувај ми не сум те разбрал само јас така. Касно синкоќа бев на ИРЦ каналот и ќе ти кажам дека имаше забелешки и од други дека навистина го тупиш ептен со оваа Нокиата.

Поентата ми беше да ја истакнам опцијата дека може мобилниот телефон да се стави во возилото и и да ја заврши истата работа како и некој друг уред за пасивна навигација.

Ние за автомобили, а тој пак Nokia N95 па Nokia N95. Мислам FTW.:lut2: Човеку мислам дека доволно кажа за твојот мобилен телефон Nokia N95 и како што гледам никој не е заинтересиран да стави мобилен телефон во колата како ГПС уред. Повторно ќе кажам дека човекот бара ГПС уред за автомобил а не NOKIA N95!!!. :lut2:

Твојата Нокиа ги НЕМА овие можности, барем не сите:
1.Следење кога возилото е запалено или изгаснато.
2.Идентификација на возачите со помош на I-копче.
3.RFID читачи кои овозможуваат идентификација на возилата
4.Следење на потрошувачката на гориво.
5.Следење на волтажата на акумулаторот.
6.Следење на температурата на течноста во ладилникот.
7.Следење кога вратите се отворени или затворени.

и затоа ти реков да си отвориш друга тема за твојот телефон, или пак за ГПС уреди за мобилни телефони.

Од завчера имам Nokia N95. Одушевен сум од телефонот, има камера од 5 мегапиксели, Wi-Fi, GPS (во комбинација со карти од цел свет, меѓу кои и Македонија), e-mail и многу други корисни опции.
Исгледа сеуште си одушевен и под импресии од телефонот. :tainstven:

На крај, по неколку поминати часа (веројатно поминати во сурфање да се дознае нешто повеќе за GPS) да се излезе со податокот за фирмата Анима.

Е па да знаеш синоќа бев трета смена на работа.Колку за твоја информација АНИМА ja пронајдов утрово на првото Google search после 2 минути сурфање. Веројатно твојата проценка е врз база на сопственото искуство и способност за пребарување. А и гледам се трудиш во погрешна насока. Не мислам веќе да се расправам со тебе,и да одговарам на твоите постови, зашто имаме предиспозиции за во боречки клуб. Поздрав!

П.С. Времето што си го искористил за составување на претходниот пост, доколку го искористеше попаметно и покреативно, сигурен сум дака и ти за 2 минути ќе пронајдеше тоа што треба на Google. Тема на разговор тука не е NOKIA N95, нити пак нашата :eek:fftopic: расправија. Затоа....

End of story!

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
44.622
Мислења
927.271
Членови
33.215
Огласи
1.325