Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Google ги открива блогерите :(

Статус
Затворена за нови мислења.

LiquidWorm

Администратор
26 март 2007
2.674
194
www.zeroscience.mk
Google hands over Israeli IP address

Chinese policy could be spreading

Google has handed over the IP address of a user of its blogging software after the author was accused of slandering Israeli politicians.

Reports on Israeli news site Globes Online suggest that the blogger made a number of allegations about three Israeli councilmen standing for election, including fraud and links to organised crime.

Google initially declined the request for information but changed its mind after a ruling by Judge Oren Schwartz, of Rishon LeZion Magistrates Court, that the blog constituted criminal defamation.

The search giant struck an agreement with the court to email the blogger within 72 hours of the trial telling them to attend. If Google received no response it promised to hand over the information.

The IP address was subsequently taken by the prosecution to the user's ISP, which identified the individual involved.

Извор: http://www.vnunet.com/vnunet/news/2204540/google-hands-israeli-ip

:rolleyes:

LiquidWorm

Администратор
26 март 2007
2.674
194
www.zeroscience.mk
гледам се повеќе и повеќе во светот нема да има приватност на интернет :( законот е на неговата страна, тоа е тоа.

Bojarovski

Intern
13 октомври 2007
8
0
гледам се повеќе и повеќе во светот нема да има приватност на интернет

Веројатно мислиш на анонимност..... можда е блиску до приватност ама е различно... Во овој случај е одземена анонимноста на личноста, што не е секогаш лоша работа....
На пример кога треба да докажеш вина на осомничен....

D

Администратор
31 март 2007
3.977
4.142
www.aqtos.com
Веројатно мислиш на анонимност..... можда е блиску до приватност ама е различно... Во овој случај е одземена анонимноста на личноста, што не е секогаш лоша работа....
На пример кога треба да докажеш вина на осомничен....

Нема некоја огромна разлика меѓу приватност и анонимност, секако ако не се фаќаме за ситни детали сега. ;-)

А целосна анонимност е навистина лоша работа, но во вакви случаи, заради зборење нешто за некои политичари, мислам дека може и човекот заслужува да има анонимност.

Bojarovski

Intern
13 октомври 2007
8
0
Еве јас како размислувам за разликата помеѓу анонимност и приватност....

Пример 1: Јас сум против политиката на некоја корпорација, и тие ме знаат дека сум таков, и стравуваат дека можеби знам нешто што они нејќат да се дознае, па за да видат што знам, се договараат со yahoo на пример да ги добијат моите мејлови... тоа е одземање на моето право на приватност.....

Пример 2: Мене не ми се свиѓа некој човек - нека се вика Џон Смит, и јас си правам account на blog.com.mk со име Anon_SK_19 и објавувам во мојот блог:“Џон Смит не си ги мие нозете....“ - што можеби е точно а можеби и не е..... како и да е бидејќи сум анонимен,
Џон Смит не може да си го бара правото на суд и да ме тужи за клевета, а бидејќи тоа што сум го напишал многу му пречи, тој бара од on.net да ме открие кој сум.... што го нарушува моето право на анонимност ( ако воопшто постои - го измислувам овде како што пишувам)

Сега извинете што цепидлачам... ама мислам дека сега разликата е поочигледна....

Инаку се согласувам - законите и правата ретко излегуваат праведни во реалноста, и човеков можеби би бил побезбеден ако би успеал да ја зачува анонимноста....

Поздрав.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.057
Мислења
1.005.047
Членови
36.672