Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Генијалец заборавен од државата - Произведување на струја! ⏚

pipelin

▄︻デ══━一
8 мај 2010
1.923
1.771
aleksandar.mk
pipelin's setup  
OS
Windows 11
Пред некое време со еден другар разговаравме за фотонапонски панели и како двајца дудуци седнати пред кооперација размислувавме колку е тоа се добро (што и реално е). И така по муабетот нешто срчав дома и ми се појавија неколку интересни видеа.

Едното видео е од денес по се изгледа го имало во вести (не гледам МК Телевизија, претпоставувам)
View: https://www.facebook.com/watch/?v=503742121752984

Се надевам дека тука има многу стручни лица што можат да кажат збор два за видеото. Ова не е изум но по некои артикли на интернет изгледа како добро решение, ако не и подобро од фото волтаици (?!).

Едно од видеата беше ова кое е прикачено пред 10 дена:
View: https://www.youtube.com/watch?v=XPZei_UONX0&feature=youtu.be

Инаку во комшии по се изгледа полесно може да се инсталираат фото волтаици отколку кај нас:
View: https://www.youtube.com/watch?v=dEMPNndvBDw

Последна промена:

Arabian

Gaining Experience
5 ноември 2013
716
458
Турбините одамна се спомнати, но немам доволно инфо зошто не се распространети.
За панелките во право си многу, поради многу фактори и јаки себични фаци, не е дозволено да се инсталира, т.е процедурата до финален и легален документ за реализација на проектот е голема а и доста скапа (пред некој ден драстично и поскапе). Можеби некад ќе се изедначиме како сите, па ќе имаме услови и ние да произведуваме ,, зелена,, енергија

gOJDO

Illuminator
23 јануари 2008
10.761
17.201
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Прилепскио ништо нема измислено, само ископирал и направил некаков сличен производ. Дали треба да му плата пари за то не знам, ама знам дека за ова појче има логика да плата отколку за тренинг на магарина ебаго.

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.308
7.056
Скопје
www.facebook.com
Едното видео е од денес по се изгледа го имало во вести (не гледам МК Телевизија, претпоставувам)
На тоа првото видео го имам гледано некаде истиот дизајн, само што не беше за турбина на ветер туку водена турбина и со скоро истиот дизајн и изработка.
Патем на тоа перката што дува во турбината е доволно моќна за да лета кокошки во воздух, претпоставувам дека е од некое пежо.
Сакам да го видам тој изум дали ке реагира на нашиве ни ветришта.

pipelin

▄︻デ══━一
8 мај 2010
1.923
1.771
aleksandar.mk
pipelin's setup  
OS
Windows 11
Не велам дека човеков измислил нешто ново, патем и пишав во првиот пост. Но е доста добро да се спомене дека не се само панелите единствена опција за производство на струја.
Турбините одамна се спомнати, но немам доволно инфо зошто не се распространети.
За панелките во право си многу, поради многу фактори и јаки себични фаци, не е дозволено да се инсталира, т.е процедурата до финален и легален документ за реализација на проектот е голема а и доста скапа (пред некој ден драстично и поскапе). Можеби некад ќе се изедначиме како сите, па ќе имаме услови и ние да произведуваме ,, зелена,, енергија
Јас зборев со еден човек кој поставува панели и тие се мислам пребукирани со инсталации, и цените за тоа малце скокнале како што ми кажуваше тој. Побарувачката е моментално најголема кај бизнис секторот (фабрики, институции, и сл.).

Прилепскио ништо нема измислено, само ископирал и направил некаков сличен производ. Дали треба да му плата пари за то не знам, ама знам дека за ова појче има логика да плата отколку за тренинг на магарина ебаго.
Премногу јавни фаци почнаа со бизнисот на мали електрани и фото волтаици, така да сигурно ќе се најде некој брат/сестра/вујко што ќе е дел од ФИТР и ќе го одбие уште во предселекција на апликацијата.

На тоа првото видео го имам гледано некаде истиот дизајн, само што не беше за турбина на ветер туку водена турбина и со скоро истиот дизајн и изработка.
Патем на тоа перката што дува во турбината е доволно моќна за да лета кокошки во воздух, претпоставувам дека е од некое пежо.
Сакам да го видам тој изум дали ке реагира на нашиве ни ветришта.
Го гледав и јас тоа видео само не можев да го најдам, инаку не сум сигурен колкава јачина на ветер треба за ова.

Паланчански

Gaining Experience
18 август 2019
500
343
инаку не сум сигурен колкава јачина на ветер треба за ова.
Некогаш одамна ги проучував ветерните турбини. За да почнат да произведуваат електрична енергија минималната брзина на ветрот требаше да биде 3м/с. За економска оправданост беа потребни 6м/с. Со оваа турбина можеби тие параметри се намалени, ама не можеме да очекуваме чудо. Јас сум песимист.

gOJDO

Illuminator
23 јануари 2008
10.761
17.201
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
За ветерници, вртерни турбини и други ветроштини треба ветер кој го немаме. А и дури да го имаме и да инсталираме мини ветерници и соларници немаме мрежна инфраструктура за да ја примиме таа енергија во нашиот ЕЕС (Електро Енергетски Систем). Но најбитно немаме соодветни хидро-акомулациони и гасни централи за да го балансираме ЕЕС од толку многу непредвидливи извори на енергија.

Смешни ми се сите инфлуенсери/ки кои мислат дека памет солат и повторуваат како папагали приказни за во домаќинствата да сме ставале мини централи од обновливи извори. Со плукни-залепи не само што ќе сме го решеле нашето енергетско прашање, но ќе сме решавале и туѓи енергетски прашања...Комедии. :)

Последна промена:

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.285
6.396
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
GIGABYTE GeForce GTX 960 4GB Windforce x2 OC Edition
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Војо Ушевски е единствениот генијалец заборавен од државата, кој го знае го знае :cool:

stefan_mkd

On your way to fame
18 март 2015
703
523
Ветерници нема бидејќи на на кров на куќа немаш ветер. Кај нас ни на 100 метра, нема али нема везе :)

Има интересни модели од 1-2кв кои имаат супер примена, но на места надвор од електричен приклучок и со ветер 5+м/с барем неколку часа во денот

Паланчански

Gaining Experience
18 август 2019
500
343
Смешни ми се сите инфлуенсери/ки кои мислат дека памет солат и повторуваат како папагали приказни за во домаќинствата да сме ставале мини централи од обновливи извори.
Се носам со идеја да поставам фотоволтаици за ладење преку лето. Кога има сонце, ќе има и струја. Кога нема сонце, нема потреба од ладење.
Војо Ушевски е единствениот генијалец заборавен од државата, кој го знае го знае :cool:
Се изгуби Војо некаде. Не знам кога ќе ја заврши неговата машина. Таа може да работи на слаб ветар, па и без ветар.

Trtka

Gaining Сало
11 април 2018
490
650
Штарго е прав генијалец. Само кај ги најдува легендиве мене не ми е јасно. Па овие од шиттел уште на вестите го пуштија со Ѕндата.

Ron26

On your way to fame
4 мај 2019
606
797
Проблем е правецот од кој дува ветерот. И ова кутијава треба да има сензори да примети од каде доаѓа, и електро мотор да ја врти за да добие максимален ефект и да прави најмногу струја. Иначе има логика да користиш повеќе вакви мали за едно домаќинство место оние гигантски турбини што ги градат кои за к не ги бива.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.285
6.396
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Се носам со идеја да поставам фотоволтаици за ладење преку лето. Кога има сонце, ќе има и струја. Кога нема сонце, нема потреба од ладење.
Баш за твојата намена, не инсталираш батерии, броила и триста чуда, туку кога има сонце користи соларна енергија, кога нема си влече од мрежата на ЕВН:

Nikola100

Unstoppable
30 септември 2019
3.816
3.794
Скопје
windmill_01.gif

Еурека !

Паланчански

Gaining Experience
18 август 2019
500
343
Проблем е правецот од кој дува ветерот. И ова кутијава треба да има сензори да примети од каде доаѓа, и електро мотор да ја врти за да добие максимален ефект и да прави најмногу струја. Иначе има логика да користиш повеќе вакви мали за едно домаќинство место оние гигантски турбини што ги градат кои за к не ги бива.
Правецот на ветрот е најмал проблем. Може да се направи самиот ветар да ја свртува турбината во посакуваниот правец. Ама ваков вид на турбина мислам дека има мал коефициент на претворање на силата на ветрот во механичка енергија.

Ron26

On your way to fame
4 мај 2019
606
797
Правецот на ветрот е најмал проблем. Може да се направи самиот ветар да ја свртува турбината во посакуваниот правец. Ама ваков вид на турбина мислам дека има мал коефициент на претворање на силата на ветрот во механичка енергија.

епа он затоа вика до 1 киловат за едно домаќинство. Иначе неговата турбина е скроз аматерска, нема ни баланс добар ствара вибрации, ова да работи вака еден ден ќе се распадне. Сепак, најголем проблем за овие извори на енергија е неконзистентноста на ветар. Што е проблем кај сите овие обновливи извори.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.285
6.396
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Има еден француски изум, ветерно дрво се викаше или така нешто, разгранета конструкција со многу мини-турбини на „гранките“ кои се способни да генерираат енергија и од најмало ветре. Го продаваат за околу 30к евра. Може да се постави во урбана средина, на улица и слично. Добро е за општина или за напојување на зграда итн..

Aowek

On your way to fame
14 април 2012
1.036
900
View: https://www.youtube.com/watch?v=h5cm7HOAqZY&ab_channel=RealEngineering

Каналов генерално има многу добри видеа поврзани со инжинерство и разработува интеренси теми. Вреди да се чуе видеово, и да се разбере колку сме далеку од fully renewable energy production.

Nikola100

Unstoppable
30 септември 2019
3.816
3.794
Скопје
Има одличен коефициент - работата е инфраструктурата - каде да се постави - на врв брдо - дали ќе има ветер цела година - логистика - прецизна изработка (перките треба да се изработат со прецизност на авионско крило) - материјали -(знете дека и најдобрите ветерни турбини за производство на ел-енергија се самоуништуваат при најмало нарушување на баланс на перките (се создаваат вибрации и се распаѓа цел систем) - одржување - чистење - подмачкување - електронска контрола на целиот систем..300 000 други проблеми се за успешно да се изведе и функционира еден ваков систем - а за тоа дали ќе биде исплатливо - да не ни спомнуваме..

Последна промена:

pipelin

▄︻デ══━一
8 мај 2010
1.923
1.771
aleksandar.mk
pipelin's setup  
OS
Windows 11
Офтопик на муабетов, ова е исто така добра идеја (ако е точно).
View: https://twitter.com/mkCoder/status/1598947393361387522

Го гледав човеков многу одамна на јутуб не знам како ми се појави. Легенда! :)

xenon

Epic
15 јануари 2011
3.956
10.404
Skopje
xenon's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 7950X, 420mm Arctic Freezer Push-Pull
Motherboard
Asux X670E-E
Storage
8TB (1 x 980 PRO 2TB + 3Х KC3000) SSD / 2 x 8tb HDD
PSU
Antec 1300W Pro Platinum
RAM
32GB (2x16) DDR5 6000Mhz G.skill TridenT Z C30
Video card
Gigabyte 7900 XTX 24GB
Case
Enthoo Primo - Phanteks
Mouse
Logitech MX Master 3
Keyboard
Logitech Craft
Audio
Asus Xonar STX, Adam A7x, Adam A3x, TC Electronic BMC-2 (DAC)
Monitor
42" OLED Asus Rog Swift PG42UQ
OS
Windows 11 Pro
Државата името и историјата си ги заборави не па некои си таму генијалци. Сирота болна е, деменција.

Vladimir Filevski

On your way to fame
17 февруари 2019
273
628
Да не ги величаме до небо медиокритетните достигнувања, но и да не го намалуваме успехот на домашните иноватори - сите знаеме во какви услови и во каква „држава“ творат!
Конкретнава ветерна турбина не е некоја новост и дефинитивно не е најдоброто решение, но сепак треба да му се оддаде признение на иноваторот за вложениот труд. А за одбиениот негов проект од Фондот за иновации... па сите добро знаме какви сè не најобични проекти, па и ступидни „иновации“ незаслужено добија огромни пари (по 200.000 - 300.000 евра), а беа одбивани одлични иновативни проекти кои конкурираа за мизерни 30.000 евра. Веројатно за да замачкаат очи на јавноста, сепак некои (малубројни!) многу добри иновативни проекти добија по 30.000 евра - за неколку од нив можам да посведочам од прва рака, бидејќи тоа беа патентирани пронајдоци од наши членови на Националната асоцијација на пронаоѓачите на Македонија (NAIM). Јас бев потпретседател на NAIM од самото формирање во 2016 година и јуначки се борев, заедно со останатите колеги иноватори, да створиме услови македонските пронаоѓачи да можат да ги реализираат своите иновации и да заработат пари од нив. По 4 години танталови маки, кренав раце од тој сизифов напор и дадов оставка на функцијата. Само еден пример: неколку пати се обидувавме да иницираме состанок со Стопанската Комора на Р. Македонија, која, нели, би требало да биде најзаинтересирана фирмите-членки да имаат можност да добијат иновативни производи, конкурентни и на светскиот пазар. Залудно - не ни одговорија на ниту едно наше писмо или телефонски повик. Подалеку од чуварот на влезот не успеавме да стасаме!

Последна промена:

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
46.088
Мислења
955.118
Членови
34.493
Огласи
2.303