Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Рецензија Game Streaming (играње игри преку облакот)

edin.ademovic

Gaining Experience
16 февруари 2014
524
319
Здраво!

Го разгледав форумов, не најдов слична тема за општа дискусија за оваа тема. Доколку модераторите сметаат дека постои иста/слична тема со оваа, слободно нека преземат акција.

Би сакал да ви го претставам светот на стримање игри преку облакот (cloud gaming) директно на вашиот компир компјутер или лаптоп. Претпоставувам дека сте слушнале за сервиси како GeForce Now, Google Stadia, Shadow PC, Vortex PC, onLive, Playstation Now, xCloud, Parsec… и многу други.

Лично јас сум корисник на GeForce now и Vortex PC. Влегов во затворената бета која беше пред 3 години и сега сум дел од Founders пакетот на овој стриминг сервис. Претежно ќе зборувам за GeForce NOW бидејќи имам добро искуство со него. Топло ги поканувам сите членови кои имаат било какво искуство да споделат со друг стриминг сервис.

m4Yqfew.jpg

Да почнам од почетокот. За тие што не знаат - што е тоа стриминг сервис? Тоа, во розов свет, е можност да си ја играш играта што ја имаш купено преку steam, epic, origin, uplay, gog и било што друго на виртуелна машина со специјализиран хардвер (пр. графичка карта Tesla P40 со 24GB RAM, 16GB RAM, Quad-Core CPU и сл.) на најјаки сетинзи без компромис, до FullHD резолуција до 60fps. Кажав розов свет, бидејќи покрај делот со хардверот што е идеален, делот со игрите не е. Повеќе околу ова подоцна (во делот на неедостатоци)

Предности

Предностите на овакво нешто е, со мала месечна претплата (конкретно плаќам 5 EUR за Founders na GFN) можеш да играш игри без да купуваш јака машина за да ги играш истите. Јас, така ја изгирав цела Far Cry 4,5, New Dawn, уште ја играм The Division 2, Destiny 2, Metro: Exodus и многу други дозволени игри на таа платформа на кои во моментов не можам да се сетам.

Преку LAN кабел или моќна AC WiFi конекција, може да се играат игри безгрижно во твојот дом дури и преку телефон со помош на џојстик (dualshock 4 или било кој што има XINPUT контроли). Квалитетот на сликата е супер и многу ретко, скоро воопшто не можеш да видиш компресија па да се чувствуваш дека контролираш видео на YouTube одколку што играш игра на далечинска виртуелна машина.

Серверите се наоѓаат релативно близу - има неколку во Германија каде што пингот према нив на мојот интернет стига до 50ms преку сила, а во просек е 40-на.

Има голем избор на игри, GTA V може ја нема на GFN но ја има на Vortex PC - повеќе за ова подоцна (недостатоци).

Имено, на GeForce NOW може да се играат игрите кои се дозволени од издавателот (анг. Publisher) и има листа на издаватели константно ажурирани на GeForce NOW форумите (еден краток гугл срч и ќе Ви искочи резултат) кои се дел од овој стриминг сервис како и игрите кои ги дозволуваат на нив.

Доколку играта има некој нов апдејт или нешто слично, тоа се прави на нивните сервери и ти не мораш да чекаш да ти се ажурира играта или нешто слично. Стискаш PLAY и за кратко време ти ја пушта играта на виртуелната машина.

Цената е релативно ниска (5 евра на месец, или 60 евра на година) – цена со која ќе ви треба 10 години да одвојувате по толку месечно за да склопите некоја солидна midrange машина за да играте игри, која сепак треба да ја одржувате. Одлично за оние што сакаат набрзина да се испукаат на DESTINY или да се опуштат во авантурите на Tomb Raider, без многу замарање.

Имаш контролер? Нема проблем. Претежно сите овие сервиси работат со било каков контролер. Сум играл Destiny 2 на GeForce NOW на Android телефон, со DualShock 4. Сите контролери работат на овие платформи, се додека и самата игра која ја играте подржува game pad-ови.

Имаш некоја игра која си ја купил затоа што била ефтина на промоција (пример DOOM ја даваа за 5 евра) но немаш компјутер на кој што ќе ја играш? Повели, најави си се со платформата на која што си ја земал – и играј ја

Недостатоци

Иако можеш да се вклучиш од, теоретски, било каква машина и да ја играш играта инстантно без да ја инсталираш и да се “замараш“ со такви работи, како и се’ во светов, си има свои недостатоци.

Еден недостаток што веднаш ќе го спомнам е Input Lag. За тие што не знаат што е тоа, едноставно речено, времето потребно за сигналот од тастатурата/маусот (влезен уред, input на анг.) да отиде до серверот и да ви се врати назад како излез изразено во милисекунди. Пример: стискаш “W” на тастатура и после 30-50ms ликот со кој играте во играта се поместува нанапред. Истото важи и за маус. Од мое искуство, овој input lag до 50-на милисекунди се толерира за игри кои не се онлајн шутери (кантер, pubg, fortnite и сл.), но такво доцнење во игри каде што мало движење на маусот е критично – неприфатлив е овој тип на одговор.

Дали се приметува? Пробај да играш CS:GO со било кој од овие стриминг сервиси и ќе приметиш (пукни и примети дека има “доцнење“ на пукањето од кога ќе кликнеш лев клик на маусот).

Втор фактор, дистанцата. Нај блиску сервер на GeForce NOW има во Франкфурт. Како што претходно напоменав, пингот до таму со оптиката што ја имам дома е 30 во нај добро сценарио и 60 во нај лошо сценарио.

Трета и нај важна работа – лиценците и правата. Односно, ова не е твое – мое е. Немаш право, имаш право. На оваа слика може да видите каков однос имаат овие стриминг сервиси со провајдери, големи компании, издавачи и слично.

DAepLEK.png

Токму тука почнуваат проблемите. На GeForce NOW константно секој четврток се додаваат и одземаат игри. Нај скоро што направиле позитивно е што ги вратија Square Enix, па можев да си ја играм Rise of The Tomb Raider. Но, ни тоа не е сигурно колку ќе трае. Можеби на Square Enix ќе им текне – во ред, ние ќе бидеме на сервисот, али тргнете ја Tomb Raider. Нешто како со нашиве телекомуникациски оператори, само што замислете промената да се врши од недела у недела – сега имаш 5гб интернет, следниот четврток не знаеме – можеби само 1гб .

Единствено на кои можам капа да им симнам се Shadow PC, но во моментов се затворени за голем дел од пазарот (серверите во Германија ги спремаат наскоро) и дека им се ограничени со јазик, бар од тоа што можам да приметам: ако се регистрираш на Германскиот Shadow, Windows-от и корисничкиот интерфејс ќе ти биде на Германски (не сум сигурен за ова).

nkCdSDx.jpg

Shadow PC има нај голем потенцијал од сите овие, бидејќи за поскапа месечна цена (ми се чини 15-на евра месечно) ти дава целосен КОМПЈУТЕР. Не ти дава жетончиња па што има во моментов на флипери тоа ќе играш – туку ти што сакаш си инсталираш и како сакаш ти си го ракуваш. Ти дава дедициран гејминг компјутер на кој што можеш да играш буквално се’ што ќе ти текне – без ограничувања од паблишери и големи фирми, на високи сетинзи – до 4K60Hz доколку конекцијата ти го подржува тоа. Повеќе за спецификациите и цените тука (во Америка). Имаш дедициран гејминг компјутер кој е само за тебе и никој друг не го дели со тебе(теоретски).

Што мислите вие за сево ова? Ме интересира мислењето тука, во нашава Држава. Дали би платиле било каква цена за да користите вакво нешто? Дали поарно би си купиле компјутер на старо него да плаќате месечно за cloud streaming? Дали вакво нешто би успеало да се пробие на наш пазар и да стане mainstream како Netflix и Spotify? Или засекогаш ќе остане во сенката на пазарот.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.285
6.396
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
GIGABYTE GeForce GTX 960 4GB Windforce x2 OC Edition
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Играв преку GeForce NOW дур беше во бета, најголема предност за мене беше што не ми зафаќаа игрите простор на хард диск и сите игри ми беа веднаш достапни. Инстантно ако ми се прииграше некоја игра можев одма да ја играм и ако сакам после да ја забаталам без да треба да ја симнувам, инсталирам па бришам од хард диск.
Еднаш памтам ми се приигра Mad Max која ја имав свртено и избришано пред многу месеци. Пуштив GF NOW, влегов во играта, повозев некој саат низ депонијата на Gas Town, изгасив GF NOW и толку. Ме потсеќа на PS1 порано кога играв, пали-вози.
Друга очигледна предност е што нормално - не троши струја и не го оптеретува компјутерот. На почеток ми беше чудно што играв игри на макс сетинзи а вентилаторите беа скроз тивки.

Најголем недостаток беше што јаде интернет ко лудо, еднаш играв WoW редовно, нормално квалитет на стрим фул ХД и за една недела надминав ~700GB и ми се успори нетот. Oд тогаш некако поретко почнав да го користам сервисов, а сега откако се плаќа воопшто го немам ни пробано.
Друг недостаток за мене беше што сликата, иако на максимални сетинзи и најквалитетни подесувања на стримот, сепак никогаш не беше идентично остра и детална како сликата кога играта вози на твоја машина. Иако ова веројатно ќе се подобрува во иднина.

Претпоставувам сервисиве се добра опција за луѓе што сакаат да изиграат по некоја игра во годината а не сакаат да инвестираат во компјутер.

Ragnar

Unstoppable
9 декември 2015
1.841
2.071
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Имам PS Now, гледам може и на PC ама не сум пробал. До сега имам пробано неколку игри и генерално тие што се со поедноставна графика немаат гајле, а тие со покомплексна се гледа голема разлика во квалитетот на сликата. Некогаш можеби е до серверите, ама генерално земено не ни може да играш во 4К и да стримаш. Добро е што има опција за download но не на сите игри.

edin.ademovic

Gaining Experience
16 февруари 2014
524
319
Имам PS Now, гледам може и на PC ама не сум пробал. До сега имам пробано неколку игри и генерално тие што се со поедноставна графика немаат гајле, а тие со покомплексна се гледа голема разлика во квалитетот на сликата. Некогаш можеби е до серверите, ама генерално земено не ни може да играш во 4К и да стримаш. Добро е што има опција за download но не на сите игри.

Сум повремено корисник и на PS Now. Ја играв Control, Last of Us part 1 (ps3 верзаијата), Fallout 4, Shadow of The Tomb Raider. Поради тоа што се серверите во Америка има страшен input lag. Дури ептен крајно приметливо- движиш аналогот лево и после пола секунда ма и скоро 1 секунда се движи карактерот.
Да, дефинитивно има голема компресија бидејќи од Америка да стигне видео сигнал кој можеш да го контролираш.... ја се чудам како и воопшто успева тоа :noonecare:

Во врска со Download- на PC не можеш да ги download-ираш игрите, само да ги стримаш. Но поради тоа што на лаптопов мој што е со Pentium n4200, 4гб рам и фала богу ссд има, едноставно стримингот лагира повеќе одколку што треба. Процесорот иде на 100% и вентилаторите пукаат 101%. Така да, не секој стриминг сервис е добро оптимизиран за слаби машини - што мислам дека тоа е и целта на крај нели?

Последна промена:

Ragnar

Unstoppable
9 декември 2015
1.841
2.071
Macedonia
Ragnar's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 3 2200G
Storage
Samsung 850 EVO 500 GB SSD
RAM
8 GB
Monitor
DELL S2419H
OS
Windows 10 Pro
Сум повремено корисник и на PS Now. Ја играв Control, Last of Us part 1 (ps3 верзаијата), Fallout 4, Shadow of The Tomb Raider. Поради тоа што се серверите во Америка има страшен input lag. Дури ептен крајно приметливо- движиш аналогот лево и после пола секунда ма и скоро 1 секунда се движи карактерот.
Да, дефинитивно има голема компресија бидејќи од Америка да стигне видео сигнал кој можеш да го контролираш.... ја се чудам како и воопшто успева тоа :noonecare:

Во врска со Download- на PC не можеш да ги download-ираш игрите, само да ги стримаш. Но поради тоа што на лаптопов мој што е со Pentium n4200, 4гб рам и фала богу ссд има, едноставно стримингот лагира повеќе одколку што треба. Процесорот иде на 100% и вентилаторите пукаат 101%. Така да, не секој стриминг сервис е добро оптимизиран за слаби машини - што мислам дека тоа е и целта на крај нели?
Точно. Сакав да кажам download правам на PS4 иако не е тоа баш поентата на сервис како овој. Сепак има доста голем избор на игри а и платив за цела година на невидено, па ако мора download тогаш download што да се прави :)

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.142
5.146
Битола
Велиш без компромис, и веднаш потоа го наведуваш компромисот:
на најјаки сетинзи без компромис, до FullHD резолуција до 60fps.

FullHD резолуцијата требаше да умри до 2010та заедно со 60hz. PC Master Race не признава ништо испод 144hz 1440p.

Исто така, искуството што ќе го имаш зависи од тоа колку ти е стабилна и брза интернет конекцијата. Си бара подобар аплоад. Па ќе имаш delay. Значи не е за competitive multiplayer games. Што повисока резолуција и framerate, тоа подобар интернет пакет ќе ти треба, што резултира со поскапа месечна претплата. Без разлика колку спремни машини има компанијата што ти нуди cloud gaming, ако твојот интернет пакет не може да испроцесира таков сигнал, ќе имаш image degradation. Next thing you know, плаќаш за оптички кабел за не знам колку голема месечна претплата. Исто така, многу брзо се искористува data cap-от на интернет конекцијата (ако имаш ОГРАНИЧЕН интернет пакет), бидејќи даунлоадираш огромно количество на дата при стримање на игри. Па ќе поиграш една недела и после си наебал.

Понатаму, зависно услугата што ќе ја користиш ќе треба да плаќаш повеќе или помалку за да ги „ренташ“ тие игрици или да ги купуваш, а македонец ако НЕ САКА, не мора да купува single player игра бидејќи може да си даунлоадира пиратска верзија. Nvidia NOW колку што знам те пушта да стримаш игри само ако ги поседуваш (поправи ме ако грешам), што значи ти СЕПАК ќе треба да купуваш официјални игри, а за други платформи имаш subscription пакети и зависно пакетот што ќе го одбериш, можеби лимитираат резолуција и framerate.

TL/DR: Ако НАВИСТИНА бараш гејминг искуство БЕЗ компромиси на слика, без delay, без зависност од интернет, без месечни претплати, без ограничувања за типот на периферија што можеш да го користиш, ќе си платиш за квалитетен PC, бидејќи cloud gaming услуга нема да го пружи тоа за скоро. Единствено пружа удобност без замарање. Квалитет не.

Последна промена:

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.285
6.396
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
@Rikimaru точен е поголемиот дел од тоа што го пиша, и јас спомнав некои од истите проблеми, ама не заборавај дека тоа е моменталната ситуација. Целокупно оваа технологија оди напред со голема брзина.
Памтам на почеток пред повеќе години кога пробав преку OnLive да играм сликата и искуството беа катастрофа, сега GFN на пример е светлосни години подобар од тоа тогаш. Интернет пакетите и брзините постојано се подобруваат. Огромни компании како Nvidia и Google немаше да вложуваат волку во технологијава ако не беа сигурни дека има голем потенцијал.
Точно, секогаш ќе има нешто појако што во дадениот момент ќе биде невозможно да се стрима, 4К, 8К, VR итн.. ама мислам дека за кежуал мејнстрим гејминг сервисиве ќе бидат стандард во иднина.

Еве едно мое видео од WoW од пред 2 години, како што гледате сосема задоволително искуство, иако како што пишав погоре за една недела летнаа над 700GB :)

edin.ademovic

Gaining Experience
16 февруари 2014
524
319
Велиш без компромис, и веднаш потоа го наведуваш компромисот:

FullHD резолуцијата требаше да умри до 2010та заедно со 60hz. PC Master Race не признава ништо испод 144hz 1440p.

Исто така, искуството што ќе го имаш зависи од тоа колку ти е стабилна и брза интернет конекцијата. Си бара подобар аплоад. Па ќе имаш delay. Значи не е за competitive multiplayer games. Што повисока резолуција и framerate, тоа подобар интернет пакет ќе ти треба, што резултира со поскапа месечна претплата. Без разлика колку спремни машини има компанијата што ти нуди cloud gaming, ако твојот интернет пакет не може да испроцесира таков сигнал, ќе имаш image degradation. Next thing you know, плаќаш за оптички кабел за не знам колку голема месечна претплата. Исто така, многу брзо се искористува data cap-от на интернет конекцијата (ако имаш ОГРАНИЧЕН интернет пакет), бидејќи даунлоадираш огромно количество на дата при стримање на игри. Па ќе поиграш една недела и после си наебал.

Понатаму, зависно услугата што ќе ја користиш ќе треба да плаќаш повеќе или помалку за да ги „ренташ“ тие игрици или да ги купуваш, а македонец ако НЕ САКА, не мора да купува single player игра бидејќи може да си даунлоадира пиратска верзија. Nvidia NOW колку што знам те пушта да стримаш игри само ако ги поседуваш (поправи ме ако грешам), што значи ти СЕПАК ќе треба да купуваш официјални игри, а за други платформи имаш subscription пакети и зависно пакетот што ќе го одбериш, можеби лимитираат резолуција и framerate.

TL/DR: Ако НАВИСТИНА бараш гејминг искуство БЕЗ компромиси на слика, без delay, без зависност од интернет, без месечни претплати, без ограничувања за типот на периферија што можеш да го користиш, ќе си платиш за квалитетен PC, бидејќи cloud gaming услуга нема да го пружи тоа за скоро. Единствено пружа удобност без замарање. Квалитет не.

Компромисите им беа “маркетинг“ фора, па ја искористив како иронија :) Затоа и зборам дека има компромиси.
Јас лично имам на неотел, 790 денари 50/50 со 5ТБ трансфер (фатив промоција). Никогаш не сум го надминал нетот, месечно по 800ГБ трошам за по 3-4 саати секој втор ден во месецот.

Во однос на компресија, има компресија и се приметува - не е native. Но сепак, залудно е да се споредува со PC и тоа што може да се постигне нативно на него.

PC Master Race не признава ништо испод 144hz 1440p
Извини, али ова ми звучи многу детски. Да не постои некаде конзорциум? Гејмери да не се собираат на некое место? Можеби промашувам нешто :)

@Rikimaru точен е поголемиот дел од тоа што го пиша, и јас спомнав некои од истите проблеми, ама не заборавај дека тоа е моменталната ситуација. Целокупно оваа технологија оди напред со голема брзина.
Памтам на почеток пред повеќе години кога пробав преку OnLive да играм сликата и искуството беа катастрофа, сега GFN на пример е светлосни години подобар од тоа тогаш. Интернет пакетите и брзините постојано се подобруваат. Огромни компании како Nvidia и Google немаше да вложуваат волку во технологијава ако не беа сигурни дека има голем потенцијал.
Точно, секогаш ќе има нешто појако што во дадениот момент ќе биде невозможно да се стрима, 4К, 8К, VR итн.. ама мислам дека за кежуал мејнстрим гејминг сервисиве ќе бидат стандард во иднина.

Еве едно мое видео од WoW од пред 2 години, како што гледате сосема задоволително искуство, иако како што пишав погоре за една недела летнаа над 700GB :)

Токму така. Финтата е со дозволите на паблишерите. Доколку тој одлучи да не ја има играта, џабе ти е.
Затоа некако Shadow ми изгледа нај добро бидејќи можеш што сакаш да инстаслираш на него - можеби и пиратски who knows... Доста е поскапо иначе.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.285
6.396
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Токму така. Финтата е со дозволите на паблишерите. Доколку тој одлучи да не ја има играта, џабе ти е.
Затоа некако Shadow ми изгледа нај добро бидејќи можеш што сакаш да инстаслираш на него - можеби и пиратски who knows... Доста е поскапо иначе.

Таа цела работа со издавачите јас кога играв воопшто не постоеше и стварно се разочарав кога почнаа да ги повлекуваат игрите.
Toa Shadow изгледа супер (освен цената нели :)) и тоа што се појавуваат све повеќе вакви сервиси е уште еден доказ за развојот на оваа технологија, не само за гејминг туку општо и за cloud computing.

Иначе заборавив да кажам дека еден краток период ја играв и Destiny 2 преку GFN и беше изненадувачки игрива.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.142
5.146
Битола
Гејмери да не се собираат на некое место?

Гејмери се собираат од зачетокот на гејминг културата. Првично по флипер кафичи за да играат PacMan до денес во секое ќоше на интернетот. Веб страни, форуми, платформи за комуницирање, САМИТЕ игри, итн... се собираат и ја пропагираат оваа култура.

Најголемата, најрелевантната, најкометитивната и технолошки најнапредната субкултура на гејмери се именува како:

Glorious PC Gaming Master Race
PC Master Race - Wikipedia

Join the PC MASTER RACE Discord Server!
PC Master Race.
PC Master Race - A place where all enthusiasts of PC, PC gaming and PC technology are welcome!

Бујрум да се дружиш со нас.

Големиот дел од верниците се гејминг ентузијасти кои им придаваат значење на највисоките резолуции, refresh rate, advanced graphics, free online play, variety of games, backwards compatibility, modifications, upgradability, customization, lower cost-over-time, open standards, multitasking, performance, итн. То ест, се потенцира супериорноста на ПЦ систем како краен систем за гејмање.

Нашите светци се батиња како Terry Crews, Henry Cavill, итн. Aко си љубител на гејминг без компромиси и уживање во играта како крајна експресија на 3д уметникот, нема што да гледаш во streaming платформи или конзоли. Ќе изградиш систем којшто може да ја прикаже сликата како што била замислена од студиото што ја создало играта. Се преостанато е како да гледаш уметничко дело преку извалкан прозор.

Последна промена:

edin.ademovic

Gaining Experience
16 февруари 2014
524
319
Гејмери се собираат од зачетокот на гејминг културата. Првично по флипер кафичи за да играат PacMan до денес во секое ќоше на интернетот. Веб страни, форуми, платформи за комуницирање, САМИТЕ игри, гејмери се собираат и ја пропагираат оваа култура.

Најголемата, најрелевантната, најкометитивната и технолошки најнапредната субкултура на гејмери се именува како:

PC Master Race.
PC Master Race - A place where all enthusiasts of PC, PC gaming and PC technology are welcome!

Големиот дел од верници се гејминг ентузијасти кои им придаваат значење на највисоките резолуции, refresh rate, advanced graphics, free online play, variety of games, backwards compatibility, modifications, upgradability, customization, lower cost-over-time, open standards, multitasking, performance, итн. То ест, се потенцира супериорноста на ПЦ систем како краен систем за гејмање.

Нашите светци се батиња како Terry Crews, Henry Cavill, итн. Aко си љубител на гејминг без компромиси и уживање во играта како експресија на 3д уметникот, нема што да гледаш во streaming платформи или конзоли. Ќе изградиш систем којшто може да ја прикаже сликата како што била замислена од студиото што ја создало играта. Се преостанато е како да гледаш уметничко дело преку извалкан прозор.

Кој не би бил? Позајми ми нешто пари и не е проблем, ќе влезам во тој свет :)
Фала богу дека е подобар. Но ова ми изгледа на луѓе кои не ги плаќаат сметките дома :)

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.142
5.146
Битола
Кој не би бил? Позајми ми нешто пари и не е проблем, ќе влезам во тој свет :)
Фала богу дека е подобар. Но ова ми изгледа на луѓе кои не ги плаќаат сметките дома :)
Да направиш квалитетен систем е скапо. Но, скапо е и да плаќаш месечно за cloud gaming услуга бидејќи мора да плаќаш за квалитетен интернет, месечни претплати за самата услуга, игри што ќе играш, итн. Ако веќе ти се даваат пари месечно, земи компјутер на рати и плаќај така бар да играш како што треба.

Компјутерот е потреба во денешно време бидејќи не е само за гејминг туку за секој аспект од дигиталниот живот, така што подобро е да направиш квалитетен компјутерски систем којшто ќе ти ги задоволи И гејмерските потреби покрај се друго, него дополнително да купуваш луксуз како конзола или ваков streaming service и да не играш како што треба.

Последна промена:

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.285
6.396
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Гејмери се собираат од зачетокот на гејминг културата. Првично по флипер кафичи за да играат PacMan до денес во секое ќоше на интернетот. Веб страни, форуми, платформи за комуницирање, САМИТЕ игри, итн... се собираат и ја пропагираат оваа култура.

PC Master Race.

Големиот дел од верниците се гејминг ентузијасти кои им придаваат значење на највисоките резолуции, refresh rate, advanced graphics, free online play, variety of games, backwards compatibility, modifications, upgradability, customization, lower cost-over-time, open standards, multitasking, performance, итн. То ест, се потенцира супериорноста на ПЦ систем како краен систем за гејмање.

Нашите светци се батиња како Terry Crews, Henry Cavill, итн. Aко си љубител на гејминг без компромиси и уживање во играта како крајна експресија на 3д уметникот, нема што да гледаш во streaming платформи или конзоли. Ќе изградиш систем којшто може да ја прикаже сликата како што била замислена од студиото што ја создало играта. Се преостанато е како да гледаш уметничко дело преку извалкан прозор.

Брат колку ми е некако елитистички напишано ова или како да кажам, некако надмено звучи, да малце ми се кења.

Разбирам ентузијазам и све тоа ама да величам некоја си "мастер раса" и све друго да омаловажувам и дискредитирам е малце глупо. Јас лично на пример највеќе придавам значење на добра игра и забавно гејминг искуство, макар да играм и на тетрис.
Нормално дека секој сака најдобра графика и све тоа ама тоа не значи дека мора да биде само така и никако поинаку. Стриминг технологиите стануваат све подобри и ќе овозможат одлично искуство за голем број на луѓе.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.142
5.146
Битола
Јас лично на пример највеќе придавам значење на добра игра и забавно гејминг искуство
Има такви
ама тоа не значи дека мора да биде само така и никако поинаку
Ама има и вакви елитисти
Стриминг технологиите стануваат све подобри и ќе овозможат одлично искуство за голем број на луѓе.
За оние коишто сакаат да се релаксираат со casual gaming ова е таман. За тие што сакаат да ја играат играта на макс сетингс со најновите технологии и да ја видат оригиналната замисла на артистот, не е. AAA Студијата обично прават игри со одредена резолуција на текстури, со современи системи за осветлување, со ХДР мастерирање, овозможуваат high refresh rate, широки резолуции, итн. Ако гејмаш на систем којшто не може да ја извади оригиналата авторска замисла, играш осакатена игра.

Последна промена:

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.285
6.396
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Има такви

ама има и вакви и тоа во огромен број. Елитисти се, да.

За оние коишто сакаат да се релаксираат со casual gaming ова е таман. За тие што сакаат да ја играат играта на макс сетингс со најновите технологии и во изворен мастериран извор не е. AAA Студијата обично прават игри со одредена големина на текстури, со современи системи за осветлување, со ХДР мастерирање. Овозможуваат high refresh rate, широки резолуции, итн. Ако гејмаш на систем коишто не можат да ја извадат оригиналата авторска замисла, играш на осакатена игра. Чудно ти е што има луѓе што сакаат така да играат?

Значи мене не ми е воопшто чудно ништо, напротив тебе изгледа како да ти е чудно што има луѓе што сакаат едноставно само да играат, точка. :)
Ти си тој што наметнува во темава дека има само еден единствен и најдобар начин да се играат игри и од старт ги отфрлаш стриминг сервисите.
Еве гледам на пример дека ни имаш 4К монитор, ни имаш графичка што може да извади 144 фрејма во 4К резолуција. Тоа значи дека играш осакатени игри по твојата логика и затоа воопшто не треба ни да ги играш.

Да додадам и дека ако имам слаб компјутер а сакам да играм некоја нова игра на макс графика тоа ќе можам да го искусам преку стриминг и ќе имам многу подобро визуелно искуство отколку истата игра да ја играм на low локално. Размисли малце.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.142
5.146
Битола
дека ни имаш 4К монитор, ни имаш графичка што може да извади 144 фрејма во 4К резолуција.

Ќе имам за месец и пол - 2, си стои таму убаво. Секако досега немаше карта што може да турка 4к како што треба. Ќе излезат за 2 месеци. Како што играм моментално е далеку подобро од streaming сервисите. А и не знам што се префрлаш директно на 4к кога измеѓу имаш 1440п што е двапати посмут од 1080.

Мене не ми е чудно дека има луѓе што сакаат casual gaming, затоа се продаваат конзоли и луѓе се претплатуваат на вакви game streaming сервиси, НО, тоа не значи дека го играат најдоброто што може да се игра.

Последна промена:

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.325
5.205
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 9 5900x + be quiet! Pure Loop 280
Motherboard
MSI MAG X570 Tomahawk
Storage
Samsung NVME 970 Evo Plus 500, Synology DS 920+
PSU
Cooler Master V750 Gold v2
RAM
2x16GB G-Skill 3200 CL16
Video card
EVGA RTX 3080Ti FTW3 Ultra
Case
be quiet! Silent Base 802
Mouse
Razer Basilisk v3 Pro, Logitech Master MX 3
Keyboard
Мало е полето за набројување
Audio
Presonus Eris 3.5, Mackie CR8S
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
KDE Neon

Ја не би после ваква покана...

6% од играчите на стим имаат 1440p дисплеј. Да, се сложувам дека PCMR е advanced graphics, free online play, variety of games, backwards compatibility, modifications, upgradability, customization, lower cost-over-time, open standards, multitasking, performance, итн ама PCMR не е „1440p 144Hz or go home“. И баш поради тоа, луѓе не се осмелуваат. Не сите гејмери се компетитивни мултиплеери. Има многу што играат RPGs. Има луѓе што играат авантури, новели, хентаи с*ања, емулирани игрици, флипери, point&click, стратегии, turn based итн итн. Никој со PS/Xbox/Switch нема да ти рече "8k телевизор со атмос озвучење, се друго требаше да умре во 2010" и затоа имаат и ќе имаат повеќе луѓе во нивните табори.

Како што е тргнато со конзоливе, PS ќе си ги присвои сите играчи што не играат battle royalle zombie fighting moba survival MMORPGR или како и да се викаат денес игриве што се засноваат на микротрансакции, глупи денсови и пцуење мајки. Најдобрите игри годинава и лани излегоа за PS4...

И верувај (бар од лично искуство), доаѓа ден кога ќе те интересира само дали играта ти се сфиѓа, а не дали ја играш на PC, PS, Switch или на Абакус. Јас играм игрици на PC од 386 навака, и прв пат годинава највеќе игри изиграв на Свич, па на PS4 па на PC затоа што мислам дека беше најлоша година за PC игрици во историјата.

А и не знам што се префрлаш директно на 4к кога измеѓу имаш 1440п што е двапати посмут од 1080.
Како тоа посмут? Како ја мериш смутоќата? На колкав монтиор? Ова е глупост жива. Ова е podobro e because 1440>1080. Контекст?

НО, тоа не значи дека го играат најдоброто што може да се игра.
Што да се игра? Кажи ми кои добри single player искочија за pc 2019/2020? И спореди со добри singleplayer за PS4. Зборам добри, не калоџути и GTA срања.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.142
5.146
Битола
Ја не би после ваква покана...

6% од играчите на стим имаат 1440p дисплеј. Да, се сложувам дека PCMR е advanced graphics, free online play, variety of games, backwards compatibility, modifications, upgradability, customization, lower cost-over-time, open standards, multitasking, performance, итн ама PCMR не е „1440p 144Hz or go home“. И баш поради тоа, луѓе не се осмелуваат. Не сите гејмери се компетитивни мултиплеери. Има многу што играат RPGs. Има луѓе што играат авантури, новели, хентаи с*ања, емулирани игрици, флипери, point&click, стратегии, turn based итн итн. Никој со PS/Xbox/Switch нема да ти рече "8k телевизор со атмос озвучење, се друго требаше да умре во 2010" и затоа имаат и ќе имаат повеќе луѓе во нивните табори.

Како што е тргнато со конзоливе, PS ќе си ги присвои сите играчи што не играат battle royalle zombie fighting moba survival MMORPGR или како и да се викаат денес игриве што се засноваат на микротрансакции, глупи денсови и пцуење мајки. Најдобрите игри годинава и лани излегоа за PS4...

И верувај (бар од лично искуство), доаѓа ден кога ќе те интересира само дали играта ти се сфиѓа, а не дали ја играш на PC, PS, Switch или на Абакус. Јас играм игрици на PC од 386 навака, и прв пат годинава највеќе игри изиграв на Свич, па на PS4 па на PC затоа што мислам дека беше најлоша година за PC игрици во историјата.

Како тоа посмут? Како ја мериш смутоќата? На колкав монтиор? Ова е глупост жива. Ова е podobro e because 1440>1080. Контекст?

Што да се игра? Кажи ми кои добри single player искочија за pc 2019/2020? И спореди со добри singleplayer за PS4. Зборам добри, не калоџути и GTA срања.

И јас играм игри од 384 па се до умирачка. Почнав со Starcraft 1 и сега ја инсталирав пак во чест на 10 годишнината од SC 2. Стратегија на конзола никогаш нема да искусиш.

Откако почнав на PC во 1998 не сум се префрлил на ништо друго и нема да се префрлам, бидејќи ништо друго не ја нуди слободата на перифериските уреди или квалитетот на сликата. Тоа е моето уверување, желба, ветување и прогноза.

PCMR визијата е максимум перформанс од current gen уреди и супериорност врз ограниченоста во контрола и квалитет на слика што го нудат други гејминг системи. Секогаш модерен компјутерски систем ќе нуди најдобра репродукција на визијата на артистот во споредба со се преостанато. Ако тебе ти се свиѓаат конзола игрици со џојстик, слободно играј си. Јас претпочитам висока резолуција, висок рефреш рејт и маус и тастатура.

Јас single player играм повеќе од компетитивен милтиплејер и излегуваат еден тон AAA секоја година. Од сите multiplatform игри што излегуваат, секогаш верзијата за PC е поимерсивна и полична со поубави текстури и post processing ефекти. За тоа кои се сите тие single player титлови, слободно изгуглај си ме мрзи да ти наоѓам листи. Се поголем број нудат и HDR и RTX поддршка што придонесува кон имерзијата.

Еве сега одвај чекам да ја играм Cyberpunk на 4K DLSS СО RTX ON правена од PC exclusive компанија којашто подоцна ги префрла игрите на конзоли за да извадат повеќе пари. Не е компетитивна multiplayer.

Значењето на smooth не знаеш што е?

polished, soft, without roughness or inequalities of surface, without discomfort or annoyance, suave

Епитетот smooth за резолуција упатува на тоа дека сликата е два пати почиста бидејќи 1440п има два пати повеќе пиксели од 1080 - отприлика.

Испратено од OnePlus 5T преку IT.mk форум апликација

Последна промена:

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.325
5.205
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI MAG X570 Tomahawk
Storage
PSU
RAM
2x16GB G-Skill 3200 CL16
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
KDE Neon
Откако почнав на ПЦ ВО 1998 не сум се префрлил на ништо друго и нема да се префрлам, бидејќи ништо друго не ја нуди слободата на перифериските уреди или квалитетот на сликата. Тоа е моето уверување, желба, ветување и прогноза.
Ќе праиме муабет за 2-3 години.

За тоа кои се сите тие single player титлови, слободно изгуглај си. Погледни ги сите RTX титлови ме мрзи да ти наоѓам листи.
Не, не те мрзи, а и не барам да ми најдеш, знам да си најдам. Само, многу добро знаеш дека подобри single player игри имаше за PS4 во 2019/20 него ли за PC, ама си премногу 14 годишњак да признаеш.
RTX? Кои RTX? Metro и Control? Па твојата конфигурација не ги вози ни едната ни другата на 60FPS max, не па на 144. Не се партали.

Еве сега одвај чекам да ја играм cyberpunk на 4к Dlss СО RTX ON правена од PC exclusive компанија којашто подоцна ги префрла игрите за конзоли за да извадат повеќе пари. Не е компетитивна multiplayer.
Сите ја чекаме. Не само вие од PCMR Вистинска.

Значењето на smooth не знаеш што е?

polished, soft, without roughness or inequalities of surface, without discomfort or annoyance, suave

Епитетот smooth за резолуција упатува на тоа дека сликата е два пати почиста бидејќи 1440п има два пати повеќе пиксели од 1080 отприлика.
1080p на 24" се подобри од 1440p на 40". Побарав контекст, не дефиниција за зборот smooth од вебстер. 1440p има два пати повеќе пиксели од 1080p ама тоа воопшто не значи дека 1440 резолуција е секогаш подобра од 1080p. Знаеш што е посмут од 1440? 4к. Знаеш што е уште по смут? 8к. Знаеш што е ултимејт? 8к на 65 инчи олед телевизор. Исто коа споредуваат деца која кола колку кубика е... ОК е дечко.

Јас имам 40" 4k телевизор што има скоро ист pixel density како твојот убер leet монитор. Дали мојот телевизор е по смут за играње?

PS: 386 е, не 384.

Последна промена:

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.142
5.146
Битола
Дрскоста да ми кажеш што ми се допаѓа и ќе ми се допаѓа е ароганција до бесвест. Јас барем ти го дозволувам задоволството да гејмаш на инфериорни системи.

1440п е два пати посмут на исто инчен панел во споредба со 1080п, на тоа мислев, и си реков барем до толку ќе прочиташ меѓу редови и ќе скопчаш наместо да карикираш за тема која ми е попозната од тебе.

Навикнат си да се силиш со телевизор висока резолуција бидејќи гејмаш на конзола и не ти требаат ни низок респонс тајм, ни VRR технологија, ни висок рефреш рејт (одлики коишто обичен телевизор не ги поседува, а пружаат уживање во игрите). Навикнат си на лоша слика и се колниш во гејмплејот. Еј, твој избор, свршувај на што сакаш. Јас секако моментално на системот што го имам вадам подобра слика отколку која и да било конзола, а и како што споменав погоре (нешто што изигнорира да споменеш), купувам Ampere и нов монитор за два месеци што уште повеќе ќе ме оддели од конзола селјаците.

Слободно уживај во Cyberpunk на џојстик со инфериорна слика, без RTX -- игра којашто е правена за PC. Големо fuck you за оние што ја правеле играта.

А тоа дали биле добри или не игрите за оваа година е прашање на вкус. Голем дел од оние што ти ќе ги спомениш биле префрлени и на PC со подобра слика.

Последна промена:

dekomote

Скептик
11 ноември 2014
2.325
5.205
Скопје
dekomote's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
MSI MAG X570 Tomahawk
Storage
PSU
RAM
2x16GB G-Skill 3200 CL16
Video card
Case
Mouse
Keyboard
Audio
Monitor
Dell S2721DGF 165Hz HDR
OS
KDE Neon
Дрскоста да ми кажеш што ми се допаѓа и ќе ми се допаѓа е ароганција до бесвест. Јас барем ти го дозволувам задоволството да гејѓаш на инфериорни системи.

1440п е два пати посмут на исто инчен панел во споредба со 1080п, на тоа мислев и си реков барем до толку ќе прочиташ меѓу редови наместо да карикираш до бесвест.

Навикнат си да се силиш со телевизор висока резолуција бидејќи гејмаш на конзола и не ти требаат ни низок респонс тајм, ни VRR технологија, ни висок рефреш рејт. Навикнат си на лоша слика и се колниш во гејмплејот. Еј, твој избор, свршувај на што сакаш.

Јас секако моментално на системот што го имам вадам подобра слика отколку која и да било конзола, а и како што споменав погоре (нешто што изигнорираа да споменеш, купувам Ampere и нов монитор за два месеци што уште повеќе ќе ме оддели од конзола селјаците.

Слободно уживај во Cyberpunk на џојстик со инфериорна слика, без RTX. Големо fuck you за оние што ја правеле играта.

Ти не си ме разбрал изглеа... Ја не викам дека подобро е на конзола. Ја реков дека подобри игри искочија за конзоли 2019/2020.
Иначе, јас иам RTX од 26.01.2019 година и ги изиграв сите RTX титли до сега :) Ама ај да не ти го одземам громот...

И се извинувам за hijack на темата. Ваквов тесноглед елитист бев јас. Само си се лишуваме од искуства и добри игри.

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.142
5.146
Битола
Ти не си ме разбрал изглеа... Ја не викам дека подобро е на конзола. Ја реков дека подобри игри искочија за конзоли 2019/2020.
Иначе, јас иам RTX од 26.01.2019 година и ги изиграв сите RTX титли до сега :) Ама ај да не ти го одземам громот...
Можев да имам и јас RTX, меѓутоа, поседувам доволно разум да знам дека НИКОГАШ не се купува нова технологија ПРВА итерација, бидејќи не е испеглана, нуди слаби перформанси и е еден вид на BETA TEST за масите. Нвидиа ги турнаа Turing картите со RTX за да бидат први на пазарот со RTX за конзумери.

RTX 2.0 се предвидува дека ќе нуди x4 перформанси повеќе од Turing. Залудно потрошени пари се RTX 1.0 за мал број игри. Сега поради тоа што и AMD влегуваат во RayTracing со BigNavi, повеќе и повеќе компании започнуваат да имплементираат RTX поддршка во игрите и е најдоброто и вистинското време за купување на вистинска RTX карта т.е. Ampere.

„Само си се лишуваме од искуства и добри игри.“

Си се просветлил важно и сеа уживаш на се од тетрис до шаховска табла. Јас ако не ти смета, дај дозволи ми да уживам во највисок visual fidelity на вистинска гејмерска машина. Дека си се поставил како пророк што смета дека треба во се да уживаме, па барам дозвола.

Последна промена:

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.285
6.396
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3
Keyboard
Audio
Monitor
OS
Windows 11 Home
Стварно не ми е јасна дискусијава :D

@Rikimaru другар никој не ти брани да уживаш ти на супериорна гејмерска машина со највисок "visual fidelity". Биди елитист и гордеј се со твојата супериорност врз останатите "кежуал" гејмери. Ама забораваш дека ти си тој што почна да плука по сервисиве како не чинеле и све што се испод највисоките сетинзи и фрејмови во една игра не ни вреди да се игра, па дури е и навреда за девелоперите на игрите. Па сега му викаш на декомоте TEБЕ да ти дозволи? LOL

уште повеќе ќе ме оддели од конзола селјаците.

Ако не тролаш тогаш си најарогантниот и најдигнатиот човек на форумов. Не можам да поверувам дека постојат луѓе што meme-от console peasants vs pcmr го сфаќаат за озбилно еј! :eek:h:

Rikimaru

Даскал
26 март 2016
3.142
5.146
Битола
Ете има и такви. Некому меме, некому вистина.
Стварно не ми е јасна дискусијава :D

@Rikimaru другар никој не ти брани да уживаш ти на супериорна гејмерска машина со највисок "visual fidelity". Биди елитист и гордеј се со твојата супериорност врз останатите "кежуал" гејмери. Ама забораваш дека ти си тој што почна да плука по сервисиве како не чинеле и све што се испод највисоките сетинзи и фрејмови во една игра не ни вреди да се игра, па дури е и навреда за девелоперите на игрите. Па сега му викаш на декомоте TEБЕ да ти дозволи? LOL

Ако не тролаш тогаш си најарогантниот и најдигнатиот човек на форумов. Не можам да поверувам дека постојат луѓе што meme-от console peasants vs pcmr го сфаќаат за озбилно еј! :eek:h:

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.285
6.396
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
Video card
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3
Keyboard