1. Здраво и добредојдовте на форумот на IT.mk.

    Доколку сеуште не сте дел од најголемата заедница на ИТ професионалци и ентузијасти во Македонија, можете бесплатно да се - процесот нема да ви одземе повеќе од 2-3 минути, а за полесна регистрација овозможивме и регистрирање со Facebook и Steam.
    Сокриј

Функции и процедури, паскал.

Дискусија во форумот 'Генерална ИТ дискусија' започната од goodboy, 24 Март 2009.

  1. goodboy

    goodboy
    Intern

    849
    21
    12 Јануари 2008
    Вчера барав некој да ми ги објасни функциите во C. Сега ми се јасно функциите но не ми се јасни процедурите и "крстењето" на функциите и процедурите.
    Пример, да ми го објасни кодот чекор по чекор.

    program eden;
    var e,e1,e2,e3,o,p,a,b,c,d,z,w,h,j,f,g:integer;
    function nzd(x,y:integer):integer; // функцијава ми е јасно, го одреуваме најмалиот заеднички делител, така ?
    begin
    if x=0 then nzd:=y
    else nzd:=nzd(y mod x,x);
    end;
    procedure kratenje(z,w:integer;var z1,w1:integer); // процедура ? Што ке ни треба ?
    var r:integer;
    begin
    r:=nzd(z,w);
    z1:=z div r;
    w1:=w div r;
    end;
    Begin
    writeln('vnesi go broitelot'); readln(a);
    writeln('vnesi go imenitelot'); readln(b);
    kratenje(a,b,f,g); // зошто вака ?
    writeln('dropkata skratena e',f,'/',g);
    writeln('vnesi broitel na vtorata dropka'); readln(c);
    writeln('vnesi imenitel na vtorata dropka'); readln(d);
    kratenje(c,d,h,j); //зошто вака ?
    writeln(h,'/',j);
    writeln('gi sobiram dvete dropki');
    e:=g*j;
    e1:=f*j;
    e2:=h*g;
    e3:=e1+e2;
    kratenje(e3,e,o,p);
    writeln('sobrana i skratena e',o,'/',p); readln;
    end.
     
  2. StenmarC

    StenmarC
    Intern

    716
    13
    16 Април 2007
    Друже ти математика знаеш? Знаеш зашто се кратат дропки?
     
  3. goodboy

    goodboy
    Intern

    849
    21
    12 Јануари 2008
    Види ги редовите каде што сум пишал коментари.
    Внесувам две променливи, читам четири. Не ми е јасно.
    Тука не сум за да се курчам туку да научам :)
     
  4. delix

    delix
    Intern

    702
    23
    7 Април 2007
    Машко
    не внесуваш 2 променливи туку 4, провери си го редот kratenje(e3,e,o,p); од главнта програма,
    продцедурите се разликуваат од функциите по тоа што можат да имат повеќе излезни параметри, не е стриктно како кај функциите да имаш една. Во почетокот се што ќе ти требат процедурите е да ја направиш програмата попрегледна, и ако имаш повеќе операции кои треба да ги извршуваш на едни исти вредности
    пример читаш две променливи, и треба да најдеш збир, разлика, производ итн но тие вредности ги понатаму користиш уште.. значи во почетокот процедурите ги користиш за лепе очи, понатаму ќе ти требаат при рекурзија највеќе

    ти штом учиш паскал си средношколец, побарај на некој од професорите учебник за 4та година, во програмата е да се учи паскал, има книга на македонски јазик во повеќе изданија (иако една е книгата од '92) таму е добро објаснето и има лесни едноставни примери, ти си се зафатил овој пример кој има употребено 3-4 потпрограми
     
    1 person likes this.
Слични теми
  1. AMD_fan
    Одговори:
    19
    Прегледи:
    2,301
  2. goodboy
    Одговори:
    8
    Прегледи:
    1,460
  3. killerlOOp
    Одговори:
    3
    Прегледи:
    1,201
  4. Xenor
    Одговори:
    6
    Прегледи:
    1,274
  5. &YL
    Одговори:
    11
    Прегледи:
    1,042
Вчитување...

Сподели

Вчитување...