• Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Форматирање на SATA HDD

MARTIN_MKD

Intern
27 ноември 2007
419
2
При форматирање на SATA HDD преку биос (стандард форматирање) со F6 нели треба да се внесе драјвер за биосот да го исчита хард дискот. Е сега ме интересира дали тие драјвери се стандард и исти за сите SATA дискови или секој си има посебен драјвер и дали може да се внесат преку USB или мора преку Flopy.

386ka

Gaining Experience
22 декември 2007
2.369
213
Mislam deka ne mora da vneses driveri za sata osven ako ne si gi instaliral prethodno. Jas koga go formatiram PC-to preku instalaciono cd ne vnesuvam nikakvi drajveri za SATA a imam SATA2 HDD.

MARTIN_MKD

Intern
27 ноември 2007
419
2
Да да мислев на SATA i SATA 2, значи ако ги имаш претходно внесено во оперативниот систем нема потреба од таа процедура
Tnx

Fatihh

Gaining Experience
14 април 2007
372
50
Скопје
saaf.mk
Fatihh's setup  
Processor & Cooler
Intel Core i7 - 6700
Motherboard
ASUS TUF
Storage
2TB Western Blue + 480GB SSD A-DATA
PSU
SPIRE SILENTEAGLE 550W REAL
RAM
4x 8GB DDR4
Video card
STRIX GTX 1050Ti 4GB
Case
Case Cooler Master K380
Mouse
Mouse Genesis kypton 500
Keyboard
A4 TEC B318
Monitor
Samsung 27" 4K
OS
win10
До чипсетот е тоа дали бара или не бара драјвер и мислам дека сите драјвери се исти, ваљда каков чипсет имате, незнам точно за кои чипсети бара драјвер!!!:S...и незнам дали мора преку флопи, пробај да го селектираш USB'то како секонд драјв...

386ka

Gaining Experience
22 декември 2007
2.369
213
До чипсетот е тоа дали бара или не бара драјвер и мислам дека сите драјвери се исти, ваљда каков чипсет имате, незнам точно за кои чипсети бара драјвер!!!:S...и незнам дали мора преку флопи, пробај да го селектираш USB'то како секонд драјв...

Ne be ovde nema vrska boot device, poso drajveri ne se instaliraat taka, a 99,9% sum siguren deka nema da ti bara SATA drajveri poso sum go formatiral milion pati PC-to so (so SATA HDD mi e) i nikogash ne mi pobaral drajveri!

FaOlaN

Intern
2 јануари 2008
8
0
Новите плочи не бараат driver за SATA одма со Bootable XP го наоѓаат хард дискот и си тераш обично како со обичен диск, некои постари плочи бараат driver за да го најдат SATA дискот ама секоја плоча си има свој driver за SATA.Поздрав!

M

Mr.Alien

Гостин
Проблемот е ако чипсетот побарува САТА драјвер, а тоа најчесто е кога истиот поддржува RAID. Второ, ако САТА дискот е на дополнителен чипсет, а не на SouthBridge. Тогаш, при форматирање со boot цеде мора да се уфрлат истите, за WINDOWS-от да ги најде. Тоа е преку флопи.
Некој на форумов постираше дека постои начин, со измена на некој фајл, истите да можат да се вчитуваат од ЦД, но во тој случај треба да се направи ново boot цеде. Молам, кој го знае тоа, нека постира овде.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
44.556
Мислења
926.075
Членови
33.172
Огласи
1.278
Најнов член