Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

формат ? [BIOS password]

Статус
Затворена за нови мислења.

samoil

Intern
1 мај 2007
53
0
Имам проблем со форматирање? Компјутерот на сестра ми треба да се форматира , но не можам да се снајдам бидејќи има ставено лозинка на биосот, а не ја знае. Е сега ме интересира како можам да ја најдам или некоја друга варијанта за форматирање ?

SwIPE

Intern
29 мај 2007
346
5
За поконкретно http://www.cgsecurity.org/cmospwd-4.8.zip

Работи на следниве BIOS верзии:

* ACER/IBM BIOS
* AMI BIOS
* AMI WinBIOS 2.5
* Award 4.5x/4.6x/6.0
* Compaq (1992)
* Compaq (New version)
* IBM (PS/2, Activa, Thinkpad)
* Packard Bell
* Phoenix 1.00.09.AC0 (1994), a486 1.03, 1.04, 1.10 A03, 4.05 rev 1.02.943, 4.06 rev 1.13.1107
* Phoenix 4 release 6 (User)
* Gateway Solo - Phoenix 4.0 release 6
* Toshiba
* Zenith AMI

Ако сакаш да ја дознаеш твојата BIOS верзија - во COMMAND PROMPT внеси ја командата systeminfo и побарај ја BIOS верзијата ;)

samoil

Intern
1 мај 2007
53
0
Ама не може да се стартува воопшто виндоусот, пишува:

Verifying DMI Pool Data.........
Error loading operating system_

loris

Gaining Experience
7 мај 2007
630
50
Велес - Скопје
Многу едноставно ќе го решиш проблемот или извади ја батеријата на матичната таа ги чува сите ПОСТ информации, а кога ќе ја извадиш ќе ти ја избрише и лозинката.
Другата опција ти е да го ставиш соодветниот jumper во соодветната позиција и тој сам ќе го ресетира пассвордот(Ако неможеш да најдеш кој е тој jumper земи го упатството од матичната плоча таму ќе го најдеш сигурно), а соодветно ќе имаш и објаснени повеќе за постапката.
Знам дека ќе треба да го исклучиш скоз комјутерот па мислам дури и од штек ама за посигурно прочитај си во упатството.
Ако не средиш пиши пак.

Electron

Баниран/a
23 април 2007
53
0
Многу едноставно ќе го решиш проблемот или извади ја батеријата на матичната таа ги чува сите ПОСТ информации, а кога ќе ја извадиш ќе ти ја избрише и лозинката.
Другата опција ти е да го ставиш соодветниот jumper во соодветната позиција и тој сам ќе го ресетира пассвордот(Ако неможеш да најдеш кој е тој jumper земи го упатството од матичната плоча таму ќе го најдеш сигурно), а соодветно ќе имаш и објаснени повеќе за постапката.
Знам дека ќе треба да го исклучиш скоз комјутерот па мислам дури и од штек ама за посигурно прочитај си во упатството.
Ако не средиш пиши пак.

Tocno taka i jas mislev da go napisam istoto...
ama ti bese pobrz

samoil

Intern
1 мај 2007
53
0
Ако не средиш пиши пак.

Го направив тоа со батеријата пошо немаше излез, ама сега не сака да се подигне ( boot from cd failed ) Дали не го чита цедето дали е нешто друго....

loris

Gaining Experience
7 мај 2007
630
50
Велес - Скопје
Треба сега најверојатно да го подесиш цд-ромот да ти first boot device, ако не ти е подесено кој ти е first boot device, пробај со друго цд ако не бива пиши пак, па ќе видиме.

Andrijeski

Gaining Experience
1 март 2007
2.599
65
andrijeski.net
Го направив тоа со батеријата пошо немаше излез, ама сега не сака да се подигне ( boot from cd failed ) Дали не го чита цедето дали е нешто друго....

Треба сега најверојатно да го подесиш цд-ромот да ти first boot device, ако не ти е подесено кој ти е first boot device, пробај со друго цд ако не бива пиши пак, па ќе видиме.

Yup, влези во BIOS settings и среди :)

samoil

Intern
1 мај 2007
53
0

Подесено си е се како што треба, затоа и ме чуди што не сака. Можно е и до цедето да е...........ај и тоа ќе пробам па ќе видиме.......Благодарам во секој случај

Electron

Баниран/a
23 април 2007
53
0

Epa штом му напишало boot from cd failed сигурно веке го има подесено... нешто друго ке да е......

CyberLord

Intern
16 април 2007
135
2
Ако во BIOS си подесил First Boot Device да е твојот CD-ROM уред, а компјутерот да неќе да се стартува со Windows CD, тогаш проблем може да биде ако имаш повеќе CD-ROM уреди. Ако имаш два, пробај стави го Windows CD-то во другиот CD-ROM. Ако пак немаш повеќе од еден CD-ROM, тогаш сигурно CD-то не е бутабилно.

samoil

Intern
1 мај 2007
53
0
Ако во BIOS си подесил First Boot Device да е твојот CD-ROM уред, а компјутерот да неќе да се стартува со Windows CD, тогаш проблем може да биде ако имаш повеќе CD-ROM уреди. Ако имаш два, пробај стави го Windows CD-то во другиот CD-ROM. Ако пак немаш повеќе од еден CD-ROM, тогаш сигурно CD-то не е бутабилно.

Еден уред имам а и цедето е бутабилно, таман тргна малце и еве што ми се појави:

CyberLord

Intern
16 април 2007
135
2
Еден уред имам а и цедето е бутабилно, таман тргна малце и еве што ми се појави:

Хмм... Ако пред ресетирањето на BIOS се ти е било во ред, тогаш побарај некој поискусен да ти ги среди подесувањата во BIOS. Или пак земи прелистај го прирачникот од матичната, таму би требало да најдеш упатства за подесување на BIOS, па потоа пак пробај да инсталираш OS.

efto

Gaining Experience
19 април 2007
330
268
Пробај во BIOS да ги наместиш L1 и L2 cache на Enabled.

Andrijeski

Gaining Experience
1 март 2007
2.599
65
andrijeski.net
Blue screen of death :)

Мислам дека е до CDто.
Ако се случува истото и со друго CD, како што кажа taranenik, јас би ти препорачал сите делови поврзани со матичната да ги извадиш зачистиш и повторно приклучиш..

M

Mr.Alien

Гостин
BSOD

Можеби доцна сум ја приметил темава, но ако сеуште е актуелна, тогаш добро.
Дали можеби имаш и onboard графичка, која не си ја исклучил во БИОС-от? Секако, ако користиш AGP или PCI-E, пожелно е onboard САТРАПОТ да го исклучиш, бидејќи честопати знае да прави срања при инсталација (како овој плав екран).
Исто така обиди се со друго бутабилно ЦД.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
47.578
Мислења
982.274
Членови
35.819
Најнов член