Стани премиум член, добиј куп бенефити и поддржи ја работата на IT.mk!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Фискална каса на сериски порт конверзија во УСБ?

toshex

the fool
18 септември 2013
6.322
7.907
Мелмак
Дечки пред да одам некој шо не се разбира да ми вели не знам, или пак да проба да ме одере - да ми кажете ако знаете дали може фискална каса со некое телефонска жица кабле кое завршува со телефонски џек за у касата и сериски приклучок за у компјутер да се конвертира во УСБ со некој ваков адаптер, и дали и какви драјвери треба за тоа (универзални или мора тие шо ги поврзуваат касиве со софтвер - валјда од кај шо е купен софтверот - да ни дадат драјвери)?

usb-serial-base.jpg

Чисто инфо барам ако имате искуства секако деновиве ќе се иде и кај овие со софтверот за продукти и кај сметководство, денес бевме ама тие шо беа на смена во сметководство немаа појма.

boro1

Practice makes perfect
13 август 2009
1.711
1.446
boro1's setup  
Processor & Cooler
i5-12600KF @ 5GHz
Motherboard
Gigabyte Z690 UD D4
Storage
1TB Samsung 980 Pro / 2TB Samsung 970 Evo Plus
PSU
CM V750 V2 Gold
RAM
32GB (2x16GB) Kingston Fury Renegade 3600MHz CL16
Video card
Gigabyte GTX 1660 Super 6GB
Case
Fractal Design Meshify 2 Compact White TG
Mouse
MX Master 3 / Razer Viper Mini
Keyboard
Razer Blackwidow Lite
Audio
Razer BlackShark V2 / Panasonic SA-HT500
Monitor
DELL P2414H
OS
Windows 11 Pro 64-bit

toshex

the fool
18 септември 2013
6.322
7.907
Мелмак
За на лаптоп е, ко шо гледаш кабелот го нема на лагер. И тотално не ми беше прашањето кај да купам кабел, туку дали може да се изведе на USB да иде а не да ставам картици во лаптопот шо не е изводливо. Значи малку барем да прочитате пред да коментирате... не мора многу... малку.

boro1

Practice makes perfect
13 август 2009
1.711
1.446
boro1's setup  
Processor & Cooler
i5-12600KF @ 5GHz
Motherboard
Gigabyte Z690 UD D4
Storage
1TB Samsung 980 Pro / 2TB Samsung 970 Evo Plus
PSU
CM V750 V2 Gold
RAM
32GB (2x16GB) Kingston Fury Renegade 3600MHz CL16
Video card
Gigabyte GTX 1660 Super 6GB
Case
Fractal Design Meshify 2 Compact White TG
Mouse
MX Master 3 / Razer Viper Mini
Keyboard
Razer Blackwidow Lite
Audio
Razer BlackShark V2 / Panasonic SA-HT500
Monitor
DELL P2414H
OS
Windows 11 Pro 64-bit
Никаде не си пишал дека е за лаптоп :)

Pane24

Mariovec
31 октомври 2012
6.257
6.874
Скопје
www.facebook.com
Го имам истиот кабел, бар од претоходно да емулира сериска порта од усб порт не сум успеал. Не ми беше земен за принтер, за друга намена на која што ми требаше сериски порт заради поновите матични што го немаа.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.322
7.907
Мелмак
Никаде не си пишал дека е за лаптоп :)

Ама пишав дека барам УСБ решение, така?
Мислењето е автоматски споено:

Го имам истиот кабел, бар од претоходно да емулира сериска порта од усб порт не сум успеал. Не ми беше земен за принтер, за друга намена на која што ми требаше сериски порт заради поновите матични што го немаа.

Тоа е и мојата секиранција. Мислам дека сигурно треба некои драјвери, ама кој знае дали универзални драјвери (пошо има некои од виндоус) би вршеле работа или треба некои ОЕМ специфични за касата и софтверот...

Затоа мислев некој истово ако го има правено и потврди кое од сценаријава шо ги мислам е веројатно, или ако не ко шо кажав ќе си бараме чаре преку сметководство и овие шо го прават софтверов - коа ќе ги најдеме достапни.

EDIT: Еве ова се некои УСБ сериски драјвери од мајкрософт, и ако емулираат сериска порта перфектно тогаш би требало да работи со нив... ама пак ќе кажам којзнае дали самиот уред коа ќе се конектира на сериска порта користи официјални протоколи или не...

dbozhinoski

Intern
14 март 2023
32
10
За која каса се работи?
Драјверите за касата обично ги има на нивната официјална страна (освен ако се работи за дуна). http://www.gigabel.mk/driver.htm Разгледај тука. Конекторчиња имаш скоро секаде, има во анхоч колку што знам.

измена: Free Download - Тригер ДООЕЛ

toshex

the fool
18 септември 2013
6.322
7.907
Мелмак
Касата е некоја си од Акцент компјутери. Ќе видам се ова благодарам. Тие од Акцент завчера коа бевме да ја активираат касата или шо и да и прават нишо не спомнаа за драјвери.

dbozhinoski

Intern
14 март 2023
32
10

toshex

the fool
18 септември 2013
6.322
7.907
Мелмак

Ти благодарам уште еднаш!!!
Мислењето е автоматски споено:

ЕДИТ: Дури и сликичка ставиле као „да - ви треба адаптер и драјвериве со него“

Уше чичо гугл коа гуглав да ми го дадеше пејџов ко резултат хаха или ја да бев паметен да копам по страната на акцент да го најдам.
Фала уше еднаш значи Божиноски!!!
1680723958855.png

• Ми се допаѓа
Реакции: Ceco

Astro

Epic
20 јуни 2012
9.037
13.958
@toshex зависи и од адаптерот, нема да работи со сите. На времето кога работев во Акцент, тестиравме со PF500 и PF550 ама не работеа сите конвертори. Имаше едни што коштаа 4 евра и други што коштаа 12 евра. Со тие од 12 евра работеше, со другите не. Исто така имаше и разлика во драјверите, постарите драјвери работеа, поновите не. Така да може да треба да смениш некој модел додека најдеш некој што работи. Во Акцент имаат конвертори, ако не знаеш каков да земеш, земи од Акцент.

Necromancer

Unbeatable
24 февруари 2012
3.895
5.002
Скопје
Пипава работа, едно време се ебавав со тие. Имаше и едни конвертори од Soyal што работеа добро, ама сега гледам дека други биле, не со RS232. Како и да е, ми текна дека ваков некој драјвер идеше со нив, Prolific, треба да му наместиш и кој COM порт ќе го користи.

1680768662723.png

Земи нешто поасално, еве еден линк од Логинг. Ако може да се проба, уште подобро.

toshex

the fool
18 септември 2013
6.322
7.907
Мелмак
Благодарам на дополнителново инфо, затоа и пишав на форум пошо и те како значи има варијации во работава. Сега барем знам на што да внимавам, што да барам, и имам инфо за справување и со какво инфо и да ми дадат сега од Акцент ако им одам со каса, и овие со софтверот и сметководство и све :)

Фала ви уште еднаш!!! Форум for the win!

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
45.673
Мислења
947.005
Членови
34.145
Огласи
2.013
Најнов член