Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

ФИНКИ, ФЕИТ, ПМФ или УГД ?

DemoUser

Баниран/a
27 април 2010
1.457
1.632
Скопје / Автокоманда
Озбилно, вие што плукате по факултетите тука, успеавте во животот? Еве ја читам темава и смешно ми е, а уствари за плачење сме

Јас на пример на факултет научив полно работи кои ги користам во реални проекти и што не верувам дека ќе се научат без здраво за готово да го разлисташ материјалот. Има цели книги напишано за тие проблематики, не ми е јасно како може некој да го негира факултетот.

Има полно што напишале скрипта и се нарекуваат програмери... А незнаат како работат алгоритми за графови и слично кој се основа за секое интервју во асолна компанија како гугл и слично.

if, else i for секој знае, дури и на медицински факултет ги учат тие работи.

Доста е од тие so called програмери што учат од туторијали

Мој совет е до секого кој го интересира нешто повеќе и реално сака да научи нека се запише на ФИНКИ, нека учи редовно, нека си прави вежби и слично сам и нека ги применува тие работи во реален живот. На финки една тема од предмет ја поминуваме три пати. Еднаш Предавања( Со професор ), еднаш Аудиториски вежби ( Со асистент), еднаш лабораториски вежби - за кој сме оценувани. Океј, некој работи се учат површно, но тоа ти е добра основа ако се заинтересираш за нештата и си речеш дај бе да земам да го пробам нештово да не лежам и да чекам на готово. Ох да и да плукам по државата на крај да гледам да избегам во Америка и да читам јавни ВЦ...
Другар ако си за она знаењето е сила знањето е моќ да не влагаме во таа тема дали некој ќе чисти вц или не и тоа е работа некаде платена некаде не а има и деца кои прават пари од седење на пц кликање на фасебоок и ред други работи на кои им фаќа кликерот така да џабе ќе се маваме ние со тоа кој ќе бега од државава кој не и кој е патриот а кој не јас сум со средно кликерот ми фаќа сум работел на повеќе места кај што ми ја ваделе маста направив математика 9000 плата до 12000 илјади од кои после државата ме тера да плаќам плус 2000 денари за лечење недајбоже и ред други работи кои сите ги знаеме да не влагам во друга тема се што сакам да кажам има луѓе кои се самоуки и да ти кажам искјрано знаат 100 пати повеќе од тебе и од мене него ти со дипломата така да џабе ќе се објаснуваме кој што како направил постигнал кога праиме за просечна плата во македонија од 9000 до 12000 илјади а кај ти се трошковите и ред други работи само што јас кога го пишувам ова моментално се нервирам дека ние сме големи патриоти а сите од озгоре не мочаат а паметните ќе си избегаат и ќе видат што е живот. ....извинете за ндвор од тема муабет ама се нервирам понекогаш многу на вакви коментари кога некој ќе ми каже факултетот е многу важен.

3 ноември 2012
868
1.896
Area 51
Трајче Дрварчето's setup  
Processor & Cooler
Intel 8088, 4.77MHz
Storage
dual 160KB 5.25-inch disk drives and 10 MB HDD
RAM
16K on-board RAM
Video card
Monochrome Display Adapter
Audio
1-channel PWM
Monitor
IBM 3270
OS
PC-DOS v1.0
Озбилно, вие што плукате по факултетите тука, успеавте во животот?
Да, во војска не научиаја на некои работи... :)
Денес кога факултетот е изрекламиран како чајна паштета, кога се запишуваат сите, а сето тоа е така добро изрекламирано само заради да се полни нечиј скинат џеб...
Кој факултет? Некој поскап или поевтин? Која диплома, од каде купена?
На битпазар:
- Ајмо повелете дипломи, ајмо дипломи!
- Шо дипломи имаш?
- Па еве, имам од Правен, од Економски имам, од Фон, од ПМФ...
- Колку кошта од Правен?
- 1800 евра.
- Ех, дај да прајме пазар, дај од Правен за 1600 евра!
- 1600 евра за диплома од Правен... хм... ќе прајме пазар, ама ќе те потпрашам две три прашања...

Шала на страна, ако те волесва (бидува) од некоја област, има мали шанси да успејш (зборуваме за без лепење плакати).
Ако не те волесва, колку сакаш дреми на факултет, со тоа дипломана ни бурек не можиш да завиткаш.

Дискутабилна тема, факултет или не? Јас би рекол вештина.

vlavot

poweruser
29 октомври 2009
3.150
3.090
vlavot's setup  
Processor & Cooler
Intel® Core™ i5-2500k (4.6Ghz OverClocked) + Corsair H80i
Motherboard
Asus Sabertooth P67 B3 Rev 3.0 TUF Military-Grade
Storage
Samsung 840 pro 256 GB + WD5000AAKX SATA3 500GB Blue
PSU
Chieftec APS-650CB A-135 80PLUS
RAM
Kingston Hyper X Genesis 2X4GB DDR3 1866Mhz Dual-Channel
Video card
Asus Radeon R9 290 4GB + NZXT KRAKEN G10 & Corsair H55
Case
Cooler Master CM Storm Trooper
Mouse
Corsair Vengeance m95 White
Keyboard
Cooler Master Storm Trigger Z Cherry Mx Brown
Audio
Marantz PM6005 + Wharfedale Diamond 9.6
Monitor
Dell UltraSharp U2414H 24''
OS
Windows 10 Pro X64
Секако дека вреди да имаш завршено факултет, ама само поради тоа што е неповратна карта за надвор од МКД.
Особено факултет кој што има недостаток на кадар надвор од МКД.
И секако Бугарски Пасош.
А за во Мкд и така и така.

E

emet_

Гостин
каков е тој успех ако работите на крајот се сведат на бугарски пасош или партиска книшка?

GreenRoot

user
1 октомври 2011
1.039
1.008
Охрид
mvpring.com
GreenRoot's setup  
Processor & Cooler
i5 4200U
Storage
Samsung Evo 850 240gb
RAM
8GB
Video card
AMD 8670m
Monitor
15,4''
OS
Windows 7 Home Premium
Никој неможе да ме убеди дека програмирање и графички дизајн ќе научиш подобро на факултет. Предност е тимската работа и контактите. Толку.

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.696
12.540
Skopje
www.wemaxa.com
Ќе биде интересно периодов, како што е интересно во Србија, Хрватска, Бугарија, Грција и Словенија, каде услов за преживување е задолжување на мртвите џаболебарски економии кој сега е проследен со клаузула: администрација е аут, бркајте од работа 30%+ легачи. Па цела жетва факултетлии што мисли научила нешто без разлика колку партиски книшки има во фамилија (од секоја боја по една за секој случај нели) ќе неможе работа да најде и ќе се соочи со неверојатната опција да мораат сами да се снаоѓаат, дали по надвор дали аутсорсинг од тука.

Е тогаш ќе се види колку се бара аналитика на графикони, логаритми и интеграли, работи што несомнено се битни и се бараат за фирми како Гугл за одредени позиции, но верувајте на прсти се бројат оние кои ќе дотуркаат до место во Силиконската Долина.

98% ќе мора се помири да работи една од професиите кои се нудат локално на пазарот, а тоа е:

- Шивус, мифус и остала багра со макс 400Е плата и аргатлук до бесвест, со создадено 0, *НУЛА, реални контакти, каде цела работа ја сервира и парсира некој локален шериф без да имате увид како вработен на што, за кого, за колку и како работите, т.е. никогаш не сте во контакт со работодавецот, никогаш реално нема да ви се вреднува и соодветно награди трудот.

- Фриленс програмер, веб дизајнер, продукт сапорт (под услов добро да владеете некој странски јазик), remote мрежен администратор, одржување на датабази и сл. За било која од овие работи, доколку не сте го печеле занаетот барем 2-3 години, не сте креирале контакти, копале референци, граделе портфолио итн., дипломата вреди повторно 0, *НУЛА. Го заболе некој во ХХХ земја за вашиот просек и сл. доколку не може да се снајдете во проектот, не можете времено да го опслужите, немате контакти за целосна реализација (контакт со друг програмер, дизајнер, сервер администратор итн).

П.с. Денарот е на фиксен курс т.е. не ја апсорбира стапката на инфлација во однос на еврото, односно 15 години * 4% = 60%, т.е. тие 400Е вредат како 400-60% т.е. 160Е односно 320 дојч марки пред 15 години, односно платата во нашата земја е замрзната на реални 9-11000 денари последниве уммм 65 години :). Односно потребни се 40 години каде двајца вработени во една фамилија да можат да купат стан од некои 55м^2.

Последна промена:

kirev

senior
31 мај 2010
9.034
7.705
Шемава на зенон со римоут тезгарење е топ. Ама ако имаш струка што не може да работиш римоут (за да набилдаш референци и контакти), тогаш мораш со факултет. У секој случај, факултетот за информатика може да ти даде пошироки погледи и на алгебра, и на логика, и на геометрија, бази, графика... што нема баш да го најдеш у објасненијата на готовиот код на StackOverflow. Ама конечно и чуму ти е, од многу знаење боли глава, освен ако не конкурираш за у Гугл, а за таму докторат и тоа од некој побољи факултет од нашиве.
(за илустрација, ѕирнете ги онлајн курсевите на Стенфорд и сл. институции)

SiPy`

poweruser
23 јуни 2015
3.115
5.321
П.с. Денарот е на фиксен курс т.е. не ја апсорбира стапката на инфлација во однос на еврото, односно 15 години * 4% = 60%, т.е. тие 400Е вредат како 400-60% т.е. 160Е односно 320 дојч марки пред 15 години, односно платата во нашата земја е замрзната на реални 9-11000 денари последниве уммм 65 години :). Односно потребни се 40 години каде двајца вработени во една фамилија да можат да купат стан од некои 55м^2.
Курсот се одржува со помош на девизни резерви. А целата наша економија се знае каква била...а каква ќе биде и до кај сме у г*мна ќе се види(можда) после изборите. Кога ќе имаме извештаи кои нема да бидат монтирани.
п.с. За све друго се слагам и дека работиме ко црнци за гарсоњера.

dastaner

hello world
3 ноември 2013
112
68
На финки освен програмските јазици друго нема ништо корисно, дури ни HTML не ги учат студентите како што треба.
Пример: прв семестар правиш веб страна со вметнување табела во табела ... мислам дека предметот се викаше вовед во "Вовед во интернет" може го смениле незнам дали сеуште се вика така предметот, за во
втор семестар "Веб дизајн" да ти кажат дека тоа што сме го учеле да го избришеме од глава зашто ке летале 5ки ... која глупост значи.
друга работа те учат на нај можните глупи програми кој никогаш во животот нема да ги користиш: Gipm, ImageMagick , scribus итн... барем да купеа лиценци за фотошоп па да не научеа нешто, ама нее кој ти дава пари за лиценци кога имаш толку глупости за беспари :)

И нешто највише што ме изнервирало на финки е професорот по ДМ2 со неговото ласерче што им свети на студентите во чело и во оци за да станат на табла за да ги понижува...

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
На финки освен програмските јазици друго нема ништо корисно, дури ни HTML не ги учат студентите како што треба.
Пример: прв семестар правиш веб страна со вметнување табела во табела ... мислам дека предметот се викаше вовед во "Вовед во интернет" може го смениле незнам дали сеуште се вика така предметот, за во
втор семестар "Веб дизајн" да ти кажат дека тоа што сме го учеле да го избришеме од глава зашто ке летале 5ки ... која глупост значи.
Зошто те учеле таблеи?

И мене ме учеа да правам лејаут со табели, па после пу-пу неважи. Ама не е се така како што ти изгледа.
- Првиот комерцијлен сајт на кој имав прилика да работам беше прилично постар и таму целиот лејаут беше изграден со помош на табели. Епа да ме учеа само HTML 5 и CSS ја немаше да се снајдам во кодот... не така лесно и брзо.

Сакам да кажам дека некогаш е добредојдено и знаењето од застарената технологија, не е се во тоа да трчаш по најновото/најдоброто.

друга работа те учат на нај можните глупи програми кој никогаш во животот нема да ги користиш: Gipm, ImageMagick , scribus итн... барем да купеа лиценци за фотошоп па да не научеа нешто, ама нее кој ти дава пари за лиценци кога имаш толку глупости за беспари
Направи ми resize евентуално rotate на 1500 слики за сите од нив да бидат со резолуција 800x600 landscape.
1. Колку време ке ти треба во фотошоп?
- Фотошоп налага да работиш слика по слика.... и ако трошиш по 10 секунди за слика тоа ке му дојдат 15 000 секунди т.е. 250 минути т.е. 4 часа.

2. Во image-magic доволна ти е една линија код и остави го компјутерот да си ја заврши работата.
- Ке биде готово за неколку минути.

Уште мислиш дека image magic е бескорисен?

Поентата ми е дека не постои знаење кое е бескрисно.
- Можеби во моментов ти изгледа така, и јас едно време мислев како тебе ама го променив ставот.

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.608
1.563
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Направи ми resize евентуално rotate на 1500 слики за сите од нив да бидат со резолуција 800x600 landscape.
- Фотошоп налага да работиш слика по слика.... и ако трошиш по 10 секунди за слика тоа ке му дојдат 15 000 секунди т.е. 250 минути т.е. 4 часа.

Off topic - Photoshop Action - снимаш една акција и после само Play ;)

On topic - Сум завршил факултет, осигурување, колку ради реда. Работам дизајн од 2004, активно.
Факултет ко факултет, кој и да е, ќе ти ја даде само основата (понекогаш и погрешно ќе те насочи). Додека сам не седниш да работиш на пректи, соработуваш со други, пратиш се што се случува.... и работа работа работа... дипломата можеш да си ја закачиш на ѕид и само за тоа да служи.

Професор на факултет - за жал важи за многу од нив - човек што завршил школо со висок просек, ама не му се работи и никогаш не работел од областа. Теорија без пракса, заеби....

ImTheDude

Careful man, there’s a beverage here!
31 октомври 2011
740
1.247
ImTheDude's setup  
Processor & Cooler
i7 11700KF
Motherboard
ROG STRIX Z590-E
Storage
512GB M.2 NVMe™ PCIe® 3.0 SSD + 8TB HDD
PSU
750W 80+ Gold
RAM
2x16GB DDR4
Video card
AMD RX 6900 XT RedDevil
Case
Asus ROG GC35
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Gigabyte K83, Logitech F710, XBox 360
Audio
Focusrite Scarlett 2i2 2nd
Monitor
LG 34" UltraGear OLED WQHD 1440P 240Hz
OS
Win 11
Озбилно, вие што плукате по факултетите тука, успеавте во животот? Еве ја читам темава и смешно ми е, а уствари за плачење сме

Да, задоволен сум од сопствениот успех. Само малку ти погрешно си не сфатил.
Не знам за другите, ама јас не го кажав тоа неосновано, јас бев Феит студент. Го плукам факултет зошто после толку вложени пари и време во него - успехот кој сум го постигнал не бил ни 5% заради Феит. Тие 4 години да ги вложев во било што друго во мојата професија (game dev), сигурен сум сега ќе бев уште позадоволен од себе. Тоа е целата поента, не вреди факултет за парите, времето и трудот кои ги вложуваш во него.

E

emet_

Гостин
факултетите се исти како и секоја друга институција во државава.
колку таа се грижи за нив, толку можат да ви понудат.

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
Офф топик:
Off topic - Photoshop Action - снимаш една акција и после само Play ;)
Може Photoshop Action да одпредели дали сликата ми е во landscape или portrait и соодветно да ми ја ротира доколку е потребно?
- Не користам фотошоп, незнам.

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.608
1.563
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Во комбинација со "automate -> fit image" можеби може да се среди. Во спротивно, 2 посебни акции, една што ќе важи за landscape, една што ќе важи за portrait - тука ти одлучуваш за ориентација.

Добра алтернатива, посебно бесплатна, за фотошоп не постои, зборувам за професионалци...

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Зошто те учеле таблеи?

И мене ме учеа да правам лејаут со табели, па после пу-пу неважи. Ама не е се така како што ти изгледа.
- Првиот комерцијлен сајт на кој имав прилика да работам беше прилично постар и таму целиот лејаут беше изграден со помош на табели. Епа да ме учеа само HTML 5 и CSS ја немаше да се снајдам во кодот... не така лесно и брзо.

Сакам да кажам дека некогаш е добредојдено и знаењето од застарената технологија, не е се во тоа да трчаш по најновото/најдоброто.

2. Во image-magic доволна ти е една линија код и остави го компјутерот да си ја заврши работата.
- Ке биде готово за неколку минути.

Уште мислиш дека image magic е бескорисен?

Поентата ми е дека не постои знаење кое е бескрисно.
- Можеби во моментов ти изгледа така, и јас едно време мислев како тебе ама го променив ставот.

Е така, табелите намерно ги форсираат не дека нешто е застарено али да не знаеш една хтмл табела е срамота.

MrAndrej20

hello world
6 мај 2015
69
94
Не сум сигурен за ова, но повеќето веб страни што обработуваат слики на интернетов( уплоадирај и смени големина,crop,филтер и сл ) имаат имплементирано ImageMagick преку PHP. Така да и не е баш некорисно, треба да се знае.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
Јас пред некој месец се најдов во небрана позиција, работев на фриленс проект нешто со Ларавел за еден клиент со компанија со околу 30 вработени, во тимот бевме 5. И сега тој имаше интерест неговата фирма да се прошири тука за да се работи некои аутсорсинг проекти што вклучуваа развивање на системи за некакво сметководство, секако за во нивни услови. Е сега арно ама услов му беше да имам факултет за да можам да ја водам тим и општо целата компанија и со тоа фактички јас е изгубив работата, си кажав поштено дека се уште студирам и крај.

Значи се има повеќе пати десено клиенти да бараат некое ниво "Bechalor of Science", и со тоа автоматски испуштам многу добри понуди, и се разбира тоа е многу фруструрачки. До диплома имам многу малце, али дипломата би ми отворила многу патишта. Тоа ми беше муабетот. Занатот како занат се бара повеќе, никаква диплома не може да ти надополни ако не те бива, но некогаш дипломата е неопходна.

goranzoran

poweruser
21 јануари 2011
3.316
2.808
скопје
Јас пред некој месец се најдов во небрана позиција, работев на фриленс проект нешто со Ларавел за еден клиент со компанија со околу 30 вработени, во тимот бевме 5. И сега тој имаше интерест неговата фирма да се прошири тука за да се работи некои аутсорсинг проекти што вклучуваа развивање на системи за некакво сметководство, секако за во нивни услови. Е сега арно ама услов му беше да имам факултет за да можам да ја водам тим и општо целата компанија и со тоа фактички јас е изгубив работата, си кажав поштено дека се уште студирам и крај.

Значи се има повеќе пати десено клиенти да бараат некое ниво "Bechalor of Science", и со тоа автоматски испуштам многу добри понуди, и се разбира тоа е многу фруструрачки. До диплома имам многу малце, али дипломата би ми отворила многу патишта. Тоа ми беше муабетот. Занатот како занат се бара повеќе, никаква диплома не може да ти надополни ако не те бива, но некогаш дипломата е неопходна.
Или знаеш нешто да го работиш или незнаеш, тоа нема врска со парче хартија.
За да заработиш незначи дека мора да работиш.
Знам дека ова се коси со се што те учеле од дома, односно народната "мудрост"но тоа е тоа.

ileste

user
26 јануари 2012
1.243
311
Ja mislam na freelancer na odesk sega upwork i ostlai takvi strani ako nemas srejka seto ti e iskoristuvajne za ic pari ke si rabotes.
Baska na odesk prosecno e 2-3 proekti mesec da fates ima eden kup proekti koj sto taka si stojat pu pu ne vazi mu teknalo na klientot ne mi treba sega i ti za cabe si gubel vrmee da apliciras i si potrosil od tie nivni krediti ili uste poloso klientot da te zamoli daj napraj neso test pa da vidam i taka ke si izgubes nekoja den rabota i moze da ti rece cao.
Za nekoi raboti lokalno vo mk mozes da mu napaltes pari ako imas kontakti otkolku na odesk na nekoj avstralijanec ili amerikanec.
Diploma realno ti treba za stranstvo ako sakas da odes zaso so freelancer tesko se zivee, inaku na fakultet sto me naucija seto mi e useless zaso so toa voopsto ne rabotam i ne mozam da rabotam kako freelancer.
Znaci ako sakas neso korisno samo Finki ostanuva ili ako sakas samo diploma ostali fakulteti UGD i privatni samo so polesno da si pomines i cao.

Fatal1ty_

Großmeister
28 февруари 2008
23.783
33.891
roka.mk
Ja mislam na freelancer na odesk sega upwork i ostlai takvi strani ako nemas srejka seto ti e iskoristuvajne za ic pari ke si rabotes.
А што мислиш ти, ако се Американци или Австралијанци нафта пијат и ќе расфрлаат пари така ако незнаеш.
Diploma realno ti treba za stranstvo ako sakas da odes zaso so freelancer tesko se zivee,
И тоа како се живее со фриленсинг, ако имаш познавање.

Ваков моабет може само да се слушне од некој што бил еднаш за*бан и наместо да извлече поука од тоа и да биде подобар и да гази со следниот клиент он се фрустрира.

Не работиш за беспари бидејќи имаш факултет?

Еден совет од мене за да почнеш да заработувш и да бираш клиенти со кои ќе работиш, мора да се докажеш дека си мајстор на својот занает, и мора да напраи портофлио. А портфолио се прави со бесплатни работи или работи кои се слабо платени...така се прави и искуство.

ЗАПОМНЕТЕ
Ако нештот што го правите го правите со љубов и беспари, во истот тоа ќе бидете најуспешни кога ќе ви плаќаат за истото.

Daniel86

poweruser
28 мај 2013
4.284
11.776
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Aula Moon Slasher
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Asus TUF Gaming VG27AQ3A
OS
Windows 11 Pro
ЗАПОМНЕТЕ
Ако нештот што го правите го правите со љубов и беспари, во истот тоа ќе бидете најуспешни кога ќе ви плаќаат за истото.

^^^^^ Совет што вреди три факултети.

Enigma

user
1 септември 2012
1.132
565
Enigma's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 1600AF 3.2GHz
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250GB / WD Caviar Blue 2TB/500GB
PSU
MS 600W
RAM
G.Skill Ripjaws V 16GB DDR4 3200MHz
Video card
ASUS PH GTX 1050 Ti 4GB
Case
MS Monster
Mouse
CM
Keyboard
CM
Audio
Delux
Monitor
ASUS VG249Q + VW195S
OS
Win 10 Pro 64-bit
Мoментaлнo сум четвртa гoдинa и пoпoлекa рaзмислувaм кoј фaкултет дa гo oдберaм. Сaкaм нештo сличнo кaкo сoветите нa xenon и слични истомисленици, oднoснo дa зaвршaм некoј пoлесен фaкултет, кoлку дa се кaже декa имaм диплoмa, и пoтoa дa стaнaм фриленсер. Е сегa, кoј сегмент oд IT ќе биде нaјбaрaн вo блискa иднинa? Дaли C++, python или некoј друг јaзик? Сaкaм пoпoлекa дa пoчнaм дa "инвестирaм" вo себе, дa стaнaм сaмoук прoгрaмер и имaм гoлемa желбa дa успеaм вo тoa. Секoј дoбрoнaмерен сoвет oдпoискусните е дoбредoјден.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно