Harrabed
user
- 22 април 2013
- 1.370
- 1.542
на феит и финки е битно математика да ти оди, со другите предмети нема да имаш мака.
Совет?
Да одам или не после кога ќе завршам гимазија?
на феит и финки е битно математика да ти оди, со другите предмети нема да имаш мака.
Зависи колкава е твојата амбиција. Ако сакаш да можеш да си се наречеш себеси инженер .
Ако збориме за титули, титула можеш да стекнеш и да завршиш приватен факултет ти како што предложи, нели? Под инженер не мислев титула "дипломиран инженер по x" туку фигуративна претстава за твоето знаење.Тешко оној на кого титулата му е амбиција.![]()
Диплома од приватен факултет само ќе ти го деградира CVто. Толку.Ако навистина имаш познавање од она што го наброја , зборам да знаеш да изработиш целосен проектц а не некој задачки . Тогаш запиши приватен колку да имаш диплома и работи си на проекти од дома.
И на ФИНКИ се решаваат школски задачки.Ако знаеш само да решаваш некои школски задачки тогаш оди на финки.
Зависи колкава е твојата амбиција. Ако сакаш да можеш да си се наречеш себеси инженер и да имаш познавање од секоја област на информатиката, тогаш оди на факултет. Ако сакаш само да се вработиш, и само со курс лесно ќе најдеш работа.
На факултет се учи многу, но се учи само основата на многу теми.
Јас лично не би се двоумела за дали да одам на факултет или не, знаењето е непроценливо, а и дипломата е голем бонус.
P.S. Математика is a must, ако ти е слаба страна и имаш желба да се запишеш на технички факултет, најубаво ти е да седнеш да ја научиш цела средношколска математика што се учи на природно математички смерови пред запишување, многу ќе ти олесни. На факултет нема да имаш време да се навраќаш на основите.
Сега еве сега пуштив да се симнуват едно 20+ книги од дискретна математика и калкулус ќе ги исчитам па што сака нека биде.
Де препораки за други книги кој ќе ми дојдат од корист за понатаму(нешто математика или слично) не е битно дали ќе бидат Англиски или Македонски(само на овие 2 јазици ќе ги разберам,)
Dobro utre kje gi simnam sega sum na laptop. I use nesto sakam da znam, sto predmeti za matura da odberam za da mozam da odam na finki ili pak so bilo koj mozam da se zapisam?Не ти требаат 20+ книги, за секој предмет имаш линк на страната на финки и најдоле ти пишува литература. Овие две ќе ти требаат
H.Anton, I.Biven, S.Davis, Calculus Early Transcendentals
Kenneth H. Rosen, DISCRETE MATHEMATICS AND ITS APPLICATIONS, SIXTH EDITION
Dobro utre kje gi simnam sega sum na laptop. I use nesto sakam da znam, sto predmeti za matura da odberam za da mozam da odam na finki ili pak so bilo koj mozam da se zapisam?
Za ova mi treba pomos.
Финки или ФЕИТ, професор Владимир Трајковиќ е незаменлив.
Не ти требаат 20+ книги, за секој предмет имаш линк на страната на финки и најдоле ти пишува литература. Овие две ќе ти требаат
H.Anton, I.Biven, S.Davis, Calculus Early Transcendentals
Kenneth H. Rosen, DISCRETE MATHEMATICS AND ITS APPLICATIONS, SIXTH EDITION
Зошто подалеку?Што и да правите, подалеку од УГД.
Ако сакаш реално да заработиш од дизајн и графика, запиши се на најлесниот факултет што постои во земјава колку да имаш диплома (и да си ја закачат мама и тато кога ќе бидат стари на ѕид па да се фалат на комшиите и роднините) а во меѓувреме симни туторијали од Lynda и сите останати што ќе ги најдеш по торенти за Illustrator, Photoshop, CSS и учи како што би учел за на факс едно 2 години. Потоа 2 години "стажирај" со тоа што ќе работиш за малку пари од дома, крени сајт - wordpress, joomla било што и нуди услуги за 5 пари. За 4 години има да испечеш занат + ќе имаш диплома од некој Филозофски, Социологија, Педагошки или ватевер, макар било 6.00 просек.
Верувај вака само има леб да видиш во земјава. Со факс ќе имаш диплома и никакво практично знаење, ќе молиш по ВИП, 3ДХ, Сивус и слични пи*дарии да им бидеш слуга за 200 до 500 еура (ова второво за ултра талентирани после 6 години работа).
Дизајн не се учи на школо со тон глупи предмети, губење време со пријавување испити, учење мртва материја, носење кравати и оделца и сл. Оваа земја е далеку од Запад, џабе се преправаме и копираме некои стилови и принципи што владеат таму.
Знам дека нема да послушашама сети се на постов после 4-5 години.
![]()
Озбилно, вие што плукате по факултетите тука, успеавте во животот? Еве ја читам темава и смешно ми е, а уствари за плачење сме
PHONE CHARGER XIAOMI HYPERCHARGE (USB-A) 67W charging cable not included, BHR07SKEU
880,00 ден
PASTE THERMAL ARCTIC ULTIMATE PerformanceMX-7 (8g) TC: 4.2 W / mk ACTCP00091A
610,00 ден
CPU AMD RYZEN 5 3400G, Quad Core, 4,2GHz 6MB s.AM4,Vega 11 Graphics , YD3400C5M4MFH TRAY
5.550,00 ден
UPS 1200VA / 600W POWERWALKER VI 1200 SH, 2xSHUKO, 2x IEC C13, USB, RJ11, 10120050
9.120,00 ден
GAMING WHEEL MONITOR STAND LITE NEXT LEVEL RACING, UP TO 55" NLR-A020
7.250,00 ден
HEADPHONES STAND FragON A1 Black FGLHH22BKWTOWER1K
830,00 ден