Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

ФИНКИ, ФЕИТ, ПМФ или УГД ?

CrAzY_MaN

hello world
27 јули 2009
59
8
tutorijali.mk
Здраво на сите,

Ми дојде редот и на мене за запишување на факултет. Од овој форум сигурно има членови кои што се на овие факултети па би ми претставувало задоволство доколку споделат свои искуства и совети.

Заинтересиран сум за компјутерска графика и дизајн. Колку што можев да забележам на сите фак. не е многу опфатено ова, повеќе се оди кон ор. програмирање. Кој го препорачувате за ова ?

Сакам да идам на ФИНКИ, но голем број од студентите што се таму велат "Јадам по пат за да имам време дома да учам.." и дека математика била многу тешка таму. Искрено не ми оди математика, и ова ме плаши, да бегам на УГД ? Што мислите вие ?

Поздрав,

xenon

εικονοκλάστης
15 јануари 2011
4.696
12.540
Skopje
www.wemaxa.com
Ако сакаш реално да заработиш од дизајн и графика, запиши се на најлесниот факултет што постои во земјава колку да имаш диплома (и да си ја закачат мама и тато кога ќе бидат стари на ѕид па да се фалат на комшиите и роднините) а во меѓувреме симни туторијали од Lynda и сите останати што ќе ги најдеш по торенти за Illustrator, Photoshop, CSS и учи како што би учел за на факс едно 2 години. Потоа 2 години "стажирај" со тоа што ќе работиш за малку пари од дома, крени сајт - wordpress, joomla било што и нуди услуги за 5 пари. За 4 години има да испечеш занат + ќе имаш диплома од некој Филозофски, Социологија, Педагошки или ватевер, макар било 6.00 просек.

Верувај вака само има леб да видиш во земјава. Со факс ќе имаш диплома и никакво практично знаење, ќе молиш по ВИП, 3ДХ, Сивус и слични пи*дарии да им бидеш слуга за 200 до 500 еура (ова второво за ултра талентирани после 6 години работа).

Дизајн не се учи на школо со тон глупи предмети, губење време со пријавување испити, учење мртва материја, носење кравати и оделца и сл. Оваа земја е далеку од Запад, џабе се преправаме и копираме некои стилови и принципи што владеат таму.

Знам дека нема да послушаш :) ама сети се на постов после 4-5 години. ;)

Necromancer

poweruser
24 февруари 2012
4.233
5.546
Скопје
Имам многу близок другар кој го направи ова што го пиша погоре xenon. Се запиша на машински па се префрли на ПМФ/Електро за да научи она што сакаше. Викаше дека ги учеле глупости и не му се допадна факултетот. Не го ни заврши. Во меѓувреме симна и купи едно брдо материјали и дома сам учеше и работеше. Не работам на тоа поле и не можам да зборам, но типот е ѕвер. Ги батали нашиве фирми после некоја година и работеше нешто преку VPN, онлајн, а моментално е во Луксембург.

Сакам и јас да кажам дека она што xenon ти го пиша е одличен начин за стварно да научиш, се разбира доколку искрено тоа го сакаш и те влече. И да се запишеш на факултет за графика тука, обавезно практикувај некоја пракса преку лето или кога и да можеш, макар и за без пари или мали пари. Тие пар лета безделничење во маало мислам дека ќе ги уновчиш подоцна.

Поздрав и со среќа.

Borsa

user
10 октомври 2011
1.183
907
Скопје
Borsa's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 AM4
Motherboard
B450M-HDV R4.0
Storage
500MB HDD + 256GB M.2 SSD
PSU
Cooler master GX 550W
RAM
16GB DDR 4 3200Мhz
Video card
Radeon RX580 4GB
Case
XIGMATEK
Mouse
SteelSeries Rival 600
Keyboard
AULA ASSAULT
Audio
SPEAKER DLS 2115
Monitor
Benq GW2470
OS
Windows 10
Друже ја сум на машински поточно на производна информатика.Се учи се општо од програмирање до веб дизајн,анимација и сл.Колку да имаш основа.Ако сакаш да се усовршуваш тоа само дома ниеден факултет нема да те научи се профи да правиш.Како што напоменаа погоре запишисе на најлесниот колку за основа и усовршисе дома.!

тотето

lurker
4 октомври 2011
694
673
Битола/Скопје
Јас бев средно стручно (техничко) и учевме многу малце математика, а и тоа што учевме имав 2ка през целата година и на крај ќе изваев 5ка на годишниот и ќе ми пишеше 4ка. Шо значи математиката и не ми одеше баш.

Се запишав на ФИНКИ насока КНИ (најмногу пријавени имаше тука) и бев при крајот на списокот шо значи за малце немаше ни да влезам.

Прв семестар го завршив без ниаков проблем, еден ден пред колоквиум седнував и го учев материјалот. Калкулус (потешката математика) ќе треба да одиш неколку часа на спремање приватно за ако не сфатиш лимеси, изводи, интеграли... да ти ги објаснат. Дискретна Математика (теоретска математика) треба да научиш на памет низа постапки и положваш.

Втор семестар, малце е потешко. Ако немаш разбрано то шо се учеше Калкулус 1 прв семестар, нема да можиш да решаваш ништо Калкулус 2. Јас седнав 1 недела пред секој колоквиум, решив сите колоквиумски задачи и го поминав. Дискретна Математика 2 исто ти е учеше на памет постапки. Но да не се лажиме, не поминвав со 10ки...

Кој те има лажено дека е многу тешко на ФИНКИ, или многу е глуп или глумец е за да го жалиш. Е сега има многу колеги кој поминваја со сите 5ки средно, влезени во државна квота, и пак испопаѓаа предмети, е можи другар ти е еден од овие бубалици кој средно му пишеа оценки на стара слава и бубале на памет.

Барем првите 2 семестри еве мене ми е многу опуштено. По сите предмети имаш 2 колоквиуми, и ако не поминиш преку нив имаш уште 3 испитни рока. Да би бирал пак, би избрал пак ФИНКИ смер Мрежни Технологии, бидејки предметите се исти, а имаше многу помалку пријавени таму и се влегваше и во државна кфота без јак просек.

The_Man

poweruser
18 ноември 2009
2.341
2.044
^ ако бил толку лесен калкулус немало да фрлаш пари на спремање приватно .:p

На темата. Ако си се решил ИТ струга уште одма да си знаеш дека факултетот ќе ти донесе 10% знаење(основа) и 90% лифче (кое денес се бара за вработување ) . Така да што и да упишеш исто е . Ако не учиш додатно тешко дека ќе работиш ит струка.

тотето

lurker
4 октомври 2011
694
673
Битола/Скопје
^ ако бил толку лесен калкулус немало да фрлаш пари на спремање приватно .:p

Финтата е шо средно учевме математика многу малку (имавме само еден час неделно), а и то што го учевме јас не го учев.

Shutter

hello world
29 декември 2010
350
121
Скопје
Јас завршив во гимназија, општествено А, и еве уште Калкулус 2 ми остана за во август/септември, едноставно немав веќе живци да учам и го оставив за наредната испитна. Така да се сложувам со тотето, факултетот не е толку тежок како што изгледа. Имам доста познаници на Електро и можам да увидам дека е далеку потежок од ФИНКИ.

Creed_Bratton

hello world
6 август 2007
285
330
EU
на кој било факултет (финки,феит,пмф) нема ништо корисно да научиш. ако сакаш да знаеш нешто шо ке ти се најде за работа или професија, ке мора да го научиш сам. на факс ке ти кажат 3000 глупости шо се предаваат колку да се држи предмет. за искомплексирани професори/асистенти да не почнувам.

ИСКРЕНО ТЕ СОВЕТУВАМ: запиши приватен факултет ако можеш, ако не запиши некој полесен државен, на пр машински, угд или сл, колку да земеш диплома. седни дома сам учи графика/дизајн/програмирање, или шо и да ти е при срце, или земи некој краток курс по приватниве школи. на работа никој не ти бара диплома, само знаење. познавам многу колеги и пријатели кои работат во добри фирми, не дека завршиле "тој и тој" факултет, туку дека ги бива. некои работат и со средно.

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
Друже, остај баграва што те одвраќа од муабет. На факултетот освен знаење се прават и врските за понатаму, запознаваш луѓе кои имаат иста пасија/проблем како тебе, и во основа не е точно дека не се учи ништо. Мој совет е ФЕИТ, ако сакаш компјутери (дизајн, програмирање, хардвер). Бил Гејтс и Пол Ален никогаш немаше да се сретнат ако едниот учеше ветерина. На Џобс понудата за оперативен немаше да му ја дадат да беше запишан на правен.

Точно е дека спремноста е важна за наоѓање работа, али дур да објасниш дека ти си самоук и си најкомпетентен, а си завршил глума ради претходните постови, отиде позицијата на следниот кандидат.

Мој избор е ФЕИТ. Да се запишувам сега не мислам воопшто. Програмата веќе не е еднолична и можеш да бираш што да учиш повеќе, а што помалку. Тешко/нерешки зависи од тебе и среќата.

Како и да е курс/семинар/интернет-гомно-туторијали <<<<<<<< стучна школа. Учиш и работни навики, не да спиеш до 3 па да се фураш два саати на Линда.ком.

Земи го најтешкиот факултет зашто сега имаш сила, време и капацитет да го завршиш. Башка, еднаш го завршуваш и крај. Никој не те оспорува дека си администратор во банка а дупломата ти е Историја на уметност.

Се надевам ме развра и мојов пост не ти делуваше демотивирачки.

Creed_Bratton

hello world
6 август 2007
285
330
EU
momentalno FINKI e podobar od FEIT, najdobar kaj nas. vo sekoj slucaj ne se zaebancija, i dvata se teski fakulteti (si saka redovno ucenje i aktivnost).

bogev4eboy

hello world
30 април 2011
296
58
Прво на ПМФ веќе немаш ништо што е прврзано со компјутери.
Второ од мое искуство да не те боли глава, да не фрлаш пари за ѓабе најдобра опција според мене ти е Семос или било кој едункативен центар (само ако имаш желба да научиш нешто ново) за неколку месеци, ајде еве година нека биде ќе станеш човек.

На ФИНКИ ќе те замараат со математики што никогаш во животот нема да ти требаат или некои слични предмети, или пак како мене ке го положиш најглупиот предмет што постое на цел универзитет и нема да можеш да земеш оцена оти професорот си лече комплекси. Ако времето одвоено за учење на тој предмет го споредам со времето одвоено за учење на најтешкиот предмет на мојата насока тогаш ќе добијам двапати помал број на часови за најтешкиот предмет.

Ако сеуште сакаш да си се запишеш на ФИНКИ запиши се на најлесната насока со 3 години за подобро да си поминеш.

Сепак тоа што ќе го научеш на факултет немаш можност да го учеш на друго место :)

тотето

lurker
4 октомври 2011
694
673
Битола/Скопје
@Jimitar На приватен факултет да фрла 2000 евра годината и да не научи ништо (да не омаловажувам вие што сте на приватен, ама СИТЕ приватни се многу полесни од државните). Да се запиши на лесен државен, да помини 3/4 години да учиш уште погодлеми глупости? И работодавците гледат што факултет имаш, кога ќе види дисперзирани студии по информатика во некое селце одма фрла одма те одбива, не ни гледа потака.

За ПМФ не знам, ама можам да ти кажм дека ФИНКИ и ФЕИТ се доста спремни факултети, кој да го одбериш од овие двата нема да згрешиш.

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10
Ако сакаш реално да заработиш од дизајн и графика, запиши се на најлесниот факултет што постои во земјава колку да имаш диплома (и да си ја закачат мама и тато кога ќе бидат стари на ѕид па да се фалат на комшиите и роднините) а во меѓувреме симни туторијали од Lynda и сите останати што ќе ги најдеш по торенти за Illustrator, Photoshop, CSS и учи како што би учел за на факс едно 2 години. Потоа 2 години "стажирај" со тоа што ќе работиш за малку пари од дома, крени сајт - wordpress, joomla било што и нуди услуги за 5 пари. За 4 години има да испечеш занат + ќе имаш диплома од некој Филозофски, Социологија, Педагошки или ватевер, макар било 6.00 просек.

Верувај вака само има леб да видиш во земјава. Со факс ќе имаш диплома и никакво практично знаење, ќе молиш по ВИП, 3ДХ, Сивус и слични пи*дарии да им бидеш слуга за 200 до 500 еура (ова второво за ултра талентирани после 6 години работа).

Дизајн не се учи на школо со тон глупи предмети, губење време со пријавување испити, учење мртва материја, носење кравати и оделца и сл. Оваа земја е далеку од Запад, џабе се преправаме и копираме некои стилови и принципи што владеат таму.

Знам дека нема да послушаш :) ама сети се на постов после 4-5 години. ;)
Браво! Коментарот е екстра, јас да го пишував истото ке го напишев.
Не дека е лошо човек да се стекне со факултетска диплома, но дома ако не вежба и не се усовршува, како што напиша, дипломата нема да вреди ни пет пари без разлика од кој факултет да е. лично дплго време се бавам со вебдизајн и кога се запишав на факс веќе го омав испечено занаатот. Диломирав на ТФБ сега имам и диплома и знаење.

Bozter

Баниран/a
24 октомври 2011
1.399
695
Браво! Коментарот е екстра, јас да го пишував истото ке го напишев.
Не дека е лошо човек да се стекне со факултетска диплома, но дома ако не вежба и не се усовршува, како што напиша, дипломата нема да вреди ни пет пари без разлика од кој факултет да е. лично дплго време се бавам со вебдизајн и кога се запишав на факс веќе го омав испечено занаатот. Диломирав на ТФБ сега имам и диплома и знаење.

ВТФ е ТФБ? :annoyed:

artweb

user
5 март 2012
1.428
709
Скопје
artweb's setup  
Processor & Cooler
I5 6500 3,2Ghz, 6mb cache
Motherboard
HP EliteDesk 800 G2 795970-001
Storage
Patriot Blast SSD 120gb
RAM
8 DDR4 2133mhz
Video card
Intel GPU on board
Case
HP EliteDesk 800 G2 Tower case
Mouse
Gigabyte AIRE M60
Keyboard
A4Tech
Monitor
LG 24MB56HQ-B
OS
Windows 10

prichina

senior
24 мај 2009
7.888
5.212
Скопје
prichina's setup  
Processor & Cooler
i5 7500 | Z600 + NF-A15 Noctua
Motherboard
Gigabyte H110 D3A
Storage
Toshiba 128GB SSD M2 2280 SATA | Crucial M4 128GB | Samsung SSD 870 QVO 1TB | SK Hynix SSD 500GB | 1.5 TB Seagate во Cooler Master Xport 351 | WD Elements 1TB
PSU
EVGA G2 1000
RAM
2x8GB DDR4-2666
Video card
MSI RTX 3070 VENTUS 3X OC
Case
HAF 922 | Fan Control (PWM) DeepCool Rockman
Mouse
Razer Viper Ultimate | Gamepad's: 2xRumblepad 2 (wireless) + 1x Rumblepad 2(with wire) / Wireless kombo Тастатура + Mаус од A4Tech
Keyboard
A4Tech Wireless
Audio
X-FI Platinum + Remote | Tannoy Mercury F1 Custom | Marantz PM-44 SE mkII | Audio Technica m40fs
Monitor
Dell U2412M
OS
Windows 10 pro
сублимирај ги постовите од xenon и skullmonkey, тоа е патоказот :)

virt_

read-only
10 јули 2013
22
1
Пријателе, истиот случај го имам и јас како тебе, завршив средно во АСУЦ еј од Штип дојдов тамо дека слушнав полесно школо здравје го завршив седејќи во интернат. Сега и јас истото го сакам Графика и Дизајн, но што ќе ми е ТЕОРИЈА, ко ми треба ПРАКСА а на факс ќе учам некој непотребно глупости шо после од коа ќе завршам никогаш ни нема да ги сретнам повеќе. Имам овде едни другарчиња информатика се на УГД овде кај нас, полесно здравје, па решив да се запишам на УГД за да зеам диплома да ја имам за секој случај, а после на некој курс да се усовршам оти од факултетот само теорија ке набубам. Затоа дојди си овде ќе го завршиме зезајќи се како да имаме диплома да не сме без неа :p

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
... колку погрешни информации и хајп се води за факултетите... неверојатна работа ;D
Кој е бе тој кој убедува дека на факултет ништо не се учи...? Сеуште незнам како може да се подлажуваат луге дека со курс од два-три па и четири месеци ке има ист статус како некој кој учел 4 години :/
Греота што сте толку лошо насочени!

Creed_Bratton

hello world
6 август 2007
285
330
EU
jas imam zavrseno iki na feit, cvrsto stojam na stavot deka od se so se uci na faks, max 20% bi imalo korist za rabota. premnogu se povrsni fakultetite i mnogu malku prakticno se raboti, ako ne ucis sam doma extra za toa so ti treba, nema da mozes ni praksa da najdes, a kamo li rabota. vo posledno vreme gledam deka se menuvaat rabotite, barem na finki.

skullmonkey

poweruser
25 април 2007
4.503
3.454
Скопје
www.gorast.com
jas imam zavrseno iki na feit, cvrsto stojam na stavot deka od se so se uci na faks, max 20% bi imalo korist za rabota. premnogu se povrsni fakultetite i mnogu malku prakticno se raboti, ako ne ucis sam doma extra za toa so ti treba, nema da mozes ni praksa da najdes, a kamo li rabota. vo posledno vreme gledam deka se menuvaat rabotite, barem na finki.
1. Ова е исто за се во животот. Кој факултет е таков да откако ке излезеш од него си мастермајнд а при тоа не те влечела приватно професијата и не си чепкал на страна?
2. Пишувај кирилица плиз ;D

Harrabed

user
22 април 2013
1.370
1.542
Да не го полнам форумот со нова тема ќе пишам тука. Значи ми треба предлог за факултет кој е најдобар и на кој највеќе се учи иако ги знам програмските јазици пошто како мал уште од 8 години седам на компјутер и знам Java, Javascript, Python, Php, Ruby и до пола сум со C++

Гледам овде се пишувало дека ништо не се учело на факултет па не сум сигурен дали да одам кога веќе знам...

И дали примат со слаби оценки пошто јас до 3 година го поминав по цел ден седење на компјутер и неучев срања како географија, историја и разни глупости пошто не ме ИНТЕРЕСИРАА. Подобро ќе прочитам некоја книга од областа на информатиката со 500+ страни отколку нешто што не ме интересира во никој случај.

Знам дека и некогаш не одев на школо заради таа моја страст на Компјутери. :D

Како оди со математиката на факултет кој математики се барат и колку е потребна што како ако може некој да објасни.

Ме интересира што е подобро Веб девелопер или програмер?

Каде повеќе се бара математика?

Фала однапред.

bokiscout

user
17 март 2011
1.727
2.035
Скопје
Дека не се учи е грешка, дека може да се учи повеке може но ете таква е ситуацијата и речиси се е оставено на свеста на студентот.

Иако ги познаваш сите тие програмски јазици на факултет ке се сретнеш со многу трик ситуации во ке треба здраво да седнеш и да размислиш за тоа како ке го напишеш кодот за да го реши проблемот.

Што се однесува на материалот од матемтика тој е ист и на електро и на финки. Разлика има само во распределбата на содржините во однос на предметите. Она што се учи во предметот Математика на електро, на финки се учи во два предмети калкулус и дискретна математика. Можеби е некоја олеснителна околност на почеток.

Колку многу ке ти користат матемтиките ако професионално се бавиш со програмирање или веб девелопер неможам да ти кажам зашто не сум стигнал до тоа ниво, мегутоа често сум имал потреба да отворам учебник да ги разгледам материјалот (да се потсетам) па тек потоа да испрогрмираш нешто. Генерално тоа зависи од намената на програмата што ја пишуваш.

Најбитно од се на факултет стекнуваш работна навика и запознаваш луге кои имаат исти интереси. Некои од нив се себични и користољубиви некои се отворени за помош. Генерално ке научиш да ги проценуваш карактери а со самото тоа утре ке можеш да избереш добар партнер за почнување на бизнис. Доколку седиш дома и учиш онлајн препушташ некои битни моменти.

Ако веке имаш толкаво знаење воопшто не се мисли дали да се запишеш бидејки лесно ке го поминеш, ке имаш доволно слободно време кое можеш да го искористиш да се надоградуваш со литература што не е застапена на факултетиве.

Creed_Bratton

hello world
6 август 2007
285
330
EU
на феит и финки е битно математика да ти оди, со другите предмети нема да имаш мака.

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно