Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Ако имаш проблем со најава или регистрација на IT.mk, побарај го решението тука!

ФИНКИ, ФЕИТ, ПМФ или УГД ?

Mr.Jack

lurker
9 февруари 2008
761
503
Мoментaлнo сум четвртa гoдинa и пoпoлекa рaзмислувaм кoј фaкултет дa гo oдберaм. Сaкaм нештo сличнo кaкo сoветите нa xenon и слични истомисленици, oднoснo дa зaвршaм некoј пoлесен фaкултет, кoлку дa се кaже декa имaм диплoмa, и пoтoa дa стaнaм фриленсер. Е сегa, кoј сегмент oд IT ќе биде нaјбaрaн вo блискa иднинa? Дaли C++, python или некoј друг јaзик? Сaкaм пoпoлекa дa пoчнaм дa "инвестирaм" вo себе, дa стaнaм сaмoук прoгрaмер и имaм гoлемa желбa дa успеaм вo тoa. Секoј дoбрoнaмерен сoвет oдпoискусните е дoбредoјден.
Ако имаш пари - приватен факултет. Ако немаш пари - диспензирани факултети во Велес/Прилеп и не знам каде на друго место имаше (ФИКТ)

Јас би те советувал да не бираш програмски јазик според тоа што ќе биде најбарано, подобро разгледај ги сите и одбери го тој највеќе што ќе ти „лежи“. И најмутавиот програмски јазик да е, пак ќе биде баран некаде. А и фриленсер ако планираш да бидеш секако ќе најдеш работа за било кој програмски јазик

which-programming-language-should-i-learn-first-infographic.png

Enigma

user
1 септември 2012
1.132
565
Enigma's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 1600AF 3.2GHz
Motherboard
ASUS PRIME B450M-K
Storage
Samsung 850 EVO 250GB / WD Caviar Blue 2TB/500GB
PSU
MS 600W
RAM
G.Skill Ripjaws V 16GB DDR4 3200MHz
Video card
ASUS PH GTX 1050 Ti 4GB
Case
MS Monster
Mouse
CM
Keyboard
CM
Audio
Delux
Monitor
ASUS VG249Q + VW195S
OS
Win 10 Pro 64-bit
Ако имаш пари - приватен факултет. Ако немаш пари - диспензирани факултети во Велес/Прилеп и не знам каде на друго место имаше (ФИКТ)

Јас би те советувал да не бираш програмски јазик според тоа што ќе биде најбарано, подобро разгледај ги сите и одбери го тој највеќе што ќе ти „лежи“. И најмутавиот програмски јазик да е, пак ќе биде баран некаде. А и фриленсер ако планираш да бидеш секако ќе најдеш работа за било кој програмски јазик

which-programming-language-should-i-learn-first-infographic.png
Реaлнo гледaнo, сo мaтемaтикaтa сме скaрaни oд првa гoдинa и едвaј вaдaм двoјкa oвие некoлку гoдини. А знaм декa мaтемaтиките нa инфoрмaтичкиве фaкултети се дoстa пoтешки и не би сaкaл дa се зaмaрaм пo првaтни прoфесoри и нервите дa си ги трoшaм нa неa. Мнoгу битнa е мaтемaтикaтa зa прoгрaмирaњетo, мнoгу јaснo, нo јaс би сaкaл дa ги нaучaм сaмo oние делoви oд неa кoи се круцијaлни зa прoгрaмирaње, a не се и сештo. Зaтoa би oдбрaл фaкултет нa кoј немa мaтемaтикa, или бaрем некoјa пoлеснa, кoлку дa се рече дека сум зaвршил фaкултет.

E

emet_

Гостин
факултет за информатика без математика не постои.
тогаш тоа е факултет за туризам, филолошки или за фискултура.

нема да бидеш ниту прв и ниту последен што земал приватни часови по математика.
погледни ја програмата на машински факултет колку математики учат и направи споредба со информатичките факултети. тогаш ќе забележиш дека имало и повеќе! :D

без математика, алгоритми и без одредени области од физиката (сигнали и системи) или комплетна физика, не може да се признае факултетот за информатика. факултетот мора да исполни никакви норми за програмата да биде признаена, во спротивно тој факултет не може да биде признат кај нас и пошироко.

инаку двојката по математика не значи ништо. барем бројките не се мерило за квалитет и тоа нека не те плаши (ова ќе го осознаеш и осетиш на било кој факултет), но треба да се одлучиш дали навистина сакаш информатика.

wolverine

user
27 јуни 2012
1.340
1.576
Голема Македонија
wolverine's setup  
Processor & Cooler
Intel i5-13600K / Arctic Liquid Freezer II 360
Motherboard
Gigabyte Z790 GAMING X AX
Storage
1x 2TB 980 Pro | 2x 980 PRO 500GB | 1x 1TB MX500
PSU
NZXT C750
RAM
2x32GB G.Skill TridentZ 6400
Video card
ASUS 7800 XT 16G
Case
Phanteks Eclipse P600s
Mouse
Logitech G502
Keyboard
IBM Model M / F12 Kailh BOX White
Monitor
2x Dell 27" S2721DGFA 166Hz
OS
Fedora (GNOME)
-Веб Девелопмент ( PHP, Python, C# како бекенд јазици и JS, Angular, jQuery за фронтенд) е шриок поим. Така да тешко кој може на сите одеднаш да се посвети али ти треба да си одбереш со кој ќе почнеш, за сите тие има работа.
- Различни Патерни ( MVC и друи )
- Мобилни Апликации ( Java, C#, Swift - Android, iOS)
- Бази на податоци ( Планирање, релации - релациона алгебра, ер диаграми, тригери, погледи - тоа што нема да ти го кажат на курсевите)
- Алгоритми и Податочни структури ( Различни алгоритми кои се користат секојдневно, Дрва и Графови - тоа што нема да ти го кажат на курсевите )

Тоа е тоа.

ChemicalAngel

lurker
24 ноември 2008
822
230
Реaлнo гледaнo, сo мaтемaтикaтa сме скaрaни oд првa гoдинa и едвaј вaдaм двoјкa oвие некoлку гoдини. А знaм декa мaтемaтиките нa инфoрмaтичкиве фaкултети се дoстa пoтешки и не би сaкaл дa се зaмaрaм пo првaтни прoфесoри и нервите дa си ги трoшaм нa неa. Мнoгу битнa е мaтемaтикaтa зa прoгрaмирaњетo, мнoгу јaснo, нo јaс би сaкaл дa ги нaучaм сaмo oние делoви oд неa кoи се круцијaлни зa прoгрaмирaње, a не се и сештo. Зaтoa би oдбрaл фaкултет нa кoј немa мaтемaтикa, или бaрем некoјa пoлеснa, кoлку дa се рече дека сум зaвршил фaкултет.
Најдобро ти е да си одбереш наставна насока на некој информатички факултет, може има некоја математика но таа е колку да ја има во програмата и многу е полесно да се помине.

n1kola18

hello world
21 мај 2018
77
21
Ми дојде и мене времето за на факултет.. Уште од 7мо одд сум одлучен да се запишам на ФИНКИ, некој некое искуство да ми прикажи, уписи, предмети, професори, општо некои работи за факултетот.

Испратено од ТУШ преку IT.mk форум апликација

Cika

poweruser
8 декември 2009
2.768
1.636
Ми дојде и мене времето за на факултет.. Уште од 7мо одд сум одлучен да се запишам на ФИНКИ, некој некое искуство да ми прикажи, уписи, предмети, професори, општо некои работи за факултетот.

Секој различно ќе ти каже и тоа на него како му одговара. Затоа запиши се и не му ја мисли, само учи и вежбај.

DrMTR

senior
27 март 2014
7.921
8.414

1. Факултетот кубури со простории. Има да бидеш со 500 души во просторија, по неколкумина на комјутер.
2. Професори, некои од ПМФ и остатокот од ФЕИТ.
3. Предмети - беспотребни математики, кои за мрежен инженер или веб прогремер се тотално беспотребни.

Vlecka

hello world
28 јуни 2013
461
247
Vlecka's setup  
Processor & Cooler
i5-3570k w/ stock
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB EZEX
PSU
Cooler Master B Series 600W
RAM
2x4GB Kingston HyperX Blue 1600 MHz
Video card
Nvidia GT1030
Case
Cooler Master N200
Mouse
A4Tech X-748K
OS
Windows 7 Ultimate

Има нови смерови кои за просечниот студент се подобро направени. КНИ ти е КН сега и не е main смер, местото му го зема СИИС со по една од двете математики (Калкулус vs. Калк1 и Калк2 на КНИ пример). Кај добрите професори/асистенти на предавање/вежби често нема место и знае да има ситни проблеми со снемување место пред компјутер, ама ретко. Знае да биде нервозно сепак, не викам не. Вака на кратко и набрзинка, ако сакаш многу математика КН, средно СИИС и скоро ич ПИТ. Другите смерови се стариот ИКИ, мислам КИ е сега и ИМБ т.е. стариот мрежи. За тие не знам што да ти речам.

Општо земено, исто срање ти се секаде професорите, и станува многу небитно после некое време. И то.

alumen :)

user
6 јануари 2012
1.122
594
Скопје
@DrMTR
1. Точно е дека има недостаток на простории, ама нема 500 души во просторија (не доаѓаат толку на факултет), гужва се прави само кај добрите професори ама ако се има желба за слушање место се наоѓа.
3. Математиките со новите смерови мислам дека ги средија и намалија, ама за ова не сум многу сигурен.

@Vlecka
Во лабораториите термините се распределени точно за студенти, таму може да нема место само доколку некој дошол во термин што не е негов.

Запиши се на ФИНКИ, слободно.
За уписи нема што да ти се каже, одиш во термините кои што се за уписи даваш докоменти, чекаш и те примаат (квотата е околу 950 души, а околу 750-800 се запишуваат, така да биди сигурен дека ќе те примат).
Ќе се сконцентрираш на задолжителните предмети за да не ти заостанат и да ти влечат предмети и години.
Тоа за професори е различна работа за секој, може некој „лош“ професор тебе да ти е многу океј, а на некој да не му одговара. Имав еден асистент за кој што постари колеги ми викаја дека не знае да објасни, јас одев кај него и научив многу работи од него и го положив предметот на колоквиуми, така да со тоа не се замарај. Дури имаш можност на почеток од семестар да испратиш молба за промена на професор (доколку терминот не ти одговара, приватна работа...).
Според мене не треба да си способен да научиш на факултетов, туку да си способен да ги разбираш работите, исто мора и да си упорен, секоја наредна година има се повеќе и повеќе откажани (20% секоја година се скратува бројот).

Не ми текнува нешто друго што би ти кажал, ако ти треба некоја подетална информација пиши туку или ПП ќе се потрудам да ти објаснам.

Bagata

hello world
21 август 2010
59
51
Ниеден, земи си еден посаглм курс и терај, на факултетот реално ке се измачиш а ќе научеш многу малку од тоа шо се користи во реално време

DrMTR

senior
27 март 2014
7.921
8.414
веќе никој работодавец не те зема на работа само затоа што имап диплома. Ти дава практични задачи. Ако ги решиш те зема ако не чап пријатно. Не сме 95' година па дипломата да значи нешто. Ја би асален курс за да научиш перфектно она што те интересира и сакаш да го работиш пред било кој факс. На факултет никогаш нема да научиш она што навистина сакаш да го работиш !

Sonic.01

hello world
5 јули 2016
214
642
Здраво на сите,

Ми дојде редот и на мене за запишување на факултет. Од овој форум сигурно има членови кои што се на овие факултети па би ми претставувало задоволство доколку споделат свои искуства и совети.

Заинтересиран сум за компјутерска графика и дизајн. Колку што можев да забележам на сите фак. не е многу опфатено ова, повеќе се оди кон ор. програмирање. Кој го препорачувате за ова ?

Сакам да идам на ФИНКИ, но голем број од студентите што се таму велат "Јадам по пат за да имам време дома да учам.." и дека математика била многу тешка таму. Искрено не ми оди математика, и ова ме плаши, да бегам на УГД ? Што мислите вие ?

Поздрав,
За ФИНКИ мој совет е да не идеш пошто дебело ќе се заебеш, се трошимногу време на непотребни ствари, многу од работите што се учат се или школски или застарени наместо да те спремаат за професионална работа како што треба. Да не зборам што крш им е цел систем, се касни со распореди, резултати и информации. Што се тиче до УГД немам лично видено како е ама многу луѓе што се префрлија таму викаат исто срање како ФИНКИ само по лабаво е за оцени и присуства. Мање више не вреди дипломата за тоа некој 4 (во најдобар случај) години да те тормози, да се изживљава со тебе и на крај да немаш никакво корисно знаење.
Штом те интересира компјутерска графика моја препорака е да идеш во Сивус на академија, имаат одлича програма за учење мултимедија, исто така опција ти е и Семос ако сакаш конкретно Adobe Photoshop, Illustrator, Indesign и Corel Draw. Исто така ти ги препорачувам M3DS таму можеш да ги учиш тие ствари плус game design со Maya, Zbrush и Unreal engine 4, дечките се стварно топ и ако се покажеш може да ти бараат проекти за работа.

BlueBaron

hello world
19 јануари 2016
288
253
Скопје

Како што повеќето спомнаа, сите си имаат свои искуства и мислења за факултетот. И јас како тебе пред да се запишам лани скитав по форуми и барав мислења и искуства, но некој го фалеа и галеа ФИНКИ, други се жалеа итн.

Ако сакаш да бидеш само обичен програмер или графички дизајнер, лично би ти препорачал да идеш на некој курс. Ќе завршиш за многу пократко и без премногу стрес. Ако те интересира целата наука на компјутери, нема подобро место од ФИНКИ (макар колку и да има лоши работи за факултетот.)

На ФИНКИ ќе учиш МНОГУ работи кои сигурно нема да те интересираат и можда нема да ти требаат (поготово во прва и втора година). Е сега никој неможе да ти даде искуства за новите смерови бидејќи ти ќе бидеш дел од првата генерација на тие смерови. Но знам дека ќе ти биде МНОГУ полесно, пример наместо 5 математики сега има 2-3 - но со скратен материјал, и други слични измени.

Факултетов има многу добри работи, тие сам ќе ги видиш доколку се запишеш. Но ќе споделам некој лоши работи кој би можеле да ти го сменат мислењето:

-Материјалот за учење (во старите струки барем), е пренатрупан со теорија. Значи премногу теорија имаш а премногу малце пракса. Повеќето предмети се поделени на теорија и задачи/практичен дел. Теоријата можда ќе ја научиш само за на испит и лесно ќе ја заборавиш, праксата ќе ти остане до крајот на животот. Ама истото е мислам за сите факултети во Македонија, едноставно немаме пракса на факултетите воопшто.

-Ептен лоша организација. Кога имаш толку енормен број на студенти а немаш ни зграда, биди сигурен дека организацијата ќе биде катастрофална. Каснат со известувања, каснат со распореди. Испитот/колоквиумот ти е од 9 саат, вие почнувате во 10. Седиш да полагаш на некој компјутер и сфаќаш дека во тој компјутер немаш интернет, или не работи тастатурата, не работи глувчето, програмата што треба да ја искористиш на испит ја нема на тој компјутер. Додека се наместиш тебе ти поминува пола од времето за испит.

-Професорите и асистентите. Сега да бидам искрен, секој си има свое мислење за ова. Јас ја немав таа среќа да ми се паднат подобрите професори, но може ти ќе ја имаш. Многу е мал бројот на професори и асистенти што навистина се трудат и се мачат да ги научат нивните студенти на нешто ново. Поголемиот дел се мрзливи, не се мачат воопшто, доаѓаат на предавања/аудиториски и само читаат од слајдови и толку. Имаш и такви типови што само за 1 бод те паѓа на испит, имаш и такви типови што за ептен мали грешки ти одзимаат МНОГУ бодови на испит (за многу мала грешка, ти намалува цела оценка).

И friendly tip од мене, факултетот е тежок да. НО, учи РЕДОВНО. Немој работите да ги оставиш 1-2 недели пред колоквиум или испит. Замилси имаш 5 предмети. За секој предмет имаш 6 лекции за колоквиум, а секоја лекција има минимум 40 слајда (тие 40 слајда на книгата ќе ти биде +50 страни). Само за Архитектура и Организација на Компјутери имаш 300 страни за колоквиум, а некој други факултети книгите им се 300 страни за цела година. :D Замисли сето тоа да го бубаш 1-2 недела пред испит. Затоа само редовност и ќе немаш проблем.

Одлуката е твоја сега. Каква и да е ја сепак ти посакувам среќа.

Vlecka

hello world
28 јуни 2013
461
247
Vlecka's setup  
Processor & Cooler
i5-3570k w/ stock
Motherboard
Gigabyte Z77-DS3H
Storage
Western Digital Caviar Blue 1TB EZEX
PSU
Cooler Master B Series 600W
RAM
2x4GB Kingston HyperX Blue 1600 MHz
Video card
Nvidia GT1030
Case
Cooler Master N200
Mouse
A4Tech X-748K
OS
Windows 7 Ultimate
А, да, кога веќе спомна колегата горе - за секој предмет имаш краток pdf фајл каде што е дадена книгата по која се работи курсот. УЧИ ОД НЕА. Јас пример неможев да дремам на предавања од досада и на интернет учев калкулус. Иако интересно, реално е различен курс и на моменти бев во стил wtf ова не постои во калкулус. Не мора да одиш на предавања (на вежби обавезно оди), ама учи од нивните материјали, ептен лесно ќе си поминуваш.

И колку и да звучи клише, учи константно. Пред колоквиум недела две учење = ќе извадиш 6-7. Константно = веќе влегуваш во 8-9-10 рангот затоа што пред колоквиумска двете недели може да вежбаш потешки задачи пример.

mrmarko4fun

hello world
26 јули 2017
219
229
Куманово
За ФИНКИ ќе ти треба многу трпение, кои се на него знаат зашто зборувам. Треба да се организираат повеќе како што е на ФЕИТ со токени бидејќи е општа хаварија кога ќе дојде колоквиумска/испитна сесија, посебно кога се полага на компјутер. Се случувало да чекам и по еден сат после мојот термин за полагање да влезам во просторија бидејќи почнале кој кога сака. Исто така немој да те чуди ако те нема на список, оној колоквиум имаше екскурзија од 30тина студенти, шетаа горе долу и ги немаше на списокот, а фул беа просториите и мораа да чекаат и по два термини подоцна да полагаат. Се надевам ќе биде за година, година ипол и новиот факултет и сите овие проблеми ќе се решат со организацијата. Е сега факултет како факултет ќе ти даде основа но ќе ти треба и дополнителен курс каде што ќе ти даваат задачи кои утре ќе ти бидат поставени на работно место, тоа на факултет нема да го работиш. На вежби би ти препорачал топло да одиш бидејќи се неопходни за разлика од предавањата. Во некои од презентаациите намерно прават грешки да одат студентите на предавања и да им се посочат таму но тоа не е толку страшно може и од дома да учиш. Имаш доволно материјали на курсеви, и по фејсбук страни кои ќе ви ги пинуваат на почеток за полесно снаоѓање. Лабораториски ќе мора да одиш имаш право на 2-3 отсуства и повеќето се услов за добивање потпис, така да се обавезни. Некои ќе ги работиш и од дома и ќе одиш на проверка, поради недостаток на лаборанти.

XGeorge27

hello world
13 декември 2018
97
89
www.youtube.com
Здраво ме интересира нешто повеќе околу смерот ПИТ некакви искуства ?
Прифаќам секакви мислења !

Последни теми

Последни огласи

ит маркет

На врв Дно