Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Филтрирање на вода за пиење

masterwu

On your way to fame
11 февруари 2016
842
768
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Пред некој ден разговарав со пријател за филтрирање на вода за пиење, и сега фејсбук ме отепа со реклами за системи со реверсна осмоза. Бидејќи користам флаширана вода, почнав да размислувам да си набавам ваков систем. Изгледа има бајаги марки/модели, а најистакнати кај нас изгледа се некои турски брендови. Zepter Edel Wasser гледам како бајаги поскапа алтернатива, ама тоа ми е некако оверкил, а исто така прочитав и негативни искуства со нивните сервисери.

Има ли некој тука да сподели искуства и препораки?

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.622
15.104
Прво и основно, зошто ти е флаширана вода? Не ти треба, сосем си е океј водата од водовод освен ако не живееш во некоја батал зграда/куќа која создава проблем со водата. Муабетите со бигорот и со камењата во бубрези заборави го, тоа е рекла казала и нема врска едно со друго од медицински аспект.

Второ, ако веќе си наумил, земи си. Водата се познава дека е пречистена и дека нема воопшто бигор. Јас лично пијам чешмовка, а водата од филтерот ја користам само за пегла и за прскалка за во кола за шофершајбна. Жена ми купила додека јас бев на пат, иначе немаше да имам потреба.

Од сервиси во принцип не е потребно сервисирање, освен промена на филтри еднаш во годината. Промената на филтрите не е никаков проблем, едноставна е. Само не знам сеуште од каде можат да се набават филтрите без да мораш да ги купиш од тука. Мојот го местеше некоја фирма по име Аквабренд и едното единствено искуство што сум го имал со нив е катастрофално лошо. Типовите се преваранти прва класа, стојте подалеку од нив. Детали во ПП.

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.555
1.440
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
i5-2500K Quad 3.3GHz LGA 1155 6MB + Cooler Deepcool Gammaxx 200
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
Се согласувам со @Astro
Скопската вода е една од најквалитетните во Европа, со природна филтрација од 30 години (Виенската мислам беше 100г), поради што е и тешка вода, богата со бигор. Бигорот освен на уреди за домаќинство, на здравје не смета, посебно не на камења во бубрези... Камења во бубрези се добиваат од непиење доволно вода или претерување со одредена храна богата со оксалати - сум го поминал тоа еднаш, пред 20тина години...

Водата се проверува на дневна база и се знае точен нејзин состав. Како што кажа Астро, единствена контаминација може да биде од некои стари цевки во прастари згради и слично...

Флаширана вода - богата со микро пластика, често несоодветно чувана на сонце и слично... а далеку полош избор од чешмовача...

Незнам дали беа од Аквабренд или некој други преварантски фирми, што шетаат од стан до стан и нудат понуда која може да се прифати само тогаш без размислување, не важи за утре... Идат со едно апаратче за мерење на TDS и оп големи бројки, што е нормално за тешка вода, па потоа на таа вода со едно уредче за елетролиза добиваат разни бои и оп еве со што се труеш... а РО водата останува чиста при електролиза, што е нормално, меѓудругото бидејќи не е добар проводник на електрична струја и нормално е да нема реакција... Значи далеку од точен и прецизен е начинот на одредување на квалитет и состав на вода само врз база на TDS и електролиза...

@masterwu ако веќе си решил да пиеш филтрирана вода, тогаш избери квалитетно нешто. Не само да добиеш чиста вода, туку таа вода треба да помине низ други филтри за нејзина минерализација... РО вода, донесена на 0, не е добра за пиење...

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.622
15.104
Се согласувам со @Astro
Скопската вода е една од најквалитетните во Европа, со природна филтрација од 30 години (Виенската мислам беше 100г), поради што е и тешка вода, богата со бигор. Бигорот освен на уреди за домаќинство, на здравје не смета, посебно не на камења во бубрези... Камења во бубрези се добиваат од непиење доволно вода или претерување со одредена храна богата со оксалати - сум го поминал тоа еднаш, пред 20тина години...

Водата се проверува на дневна база и се знае точен нејзин состав. Како што кажа Астро, единствена контаминација може да биде од некои стари цевки во прастари згради и слично...

Флаширана вода - богата со микро пластика, често несоодветно чувана на сонце и слично... а далеку полош избор од чешмовача...

Незнам дали беа од Аквабренд или некој други преварантски фирми, што шетаат од стан до стан и нудат понуда која може да се прифати само тогаш без размислување, не важи за утре... Идат со едно апаратче за мерење на TDS и оп големи бројки, што е нормално за тешка вода, па потоа на таа вода со едно уредче за елетролиза добиваат разни бои и оп еве со што се труеш... а РО водата останува чиста при електролиза, што е нормално, меѓудругото бидејќи не е добар проводник на електрична струја и нормално е да нема реакција... Значи далеку од точен и прецизен е начинот на одредување на квалитет и состав на вода само врз база на TDS и електролиза...

@masterwu ако веќе си решил да пиеш филтрирана вода, тогаш избери квалитетно нешто. Не само да добиеш чиста вода, туку таа вода треба да помине низ други филтри за нејзина минерализација... РО вода, донесена на 0, не е добра за пиење...
Апсолутно се согласувам со секој збор напишан и тоа е вистина. Точно Аквабренд е компанијата која ги врши тие превари, што ветуваат гаранции, попусти на филтри а потоа од нигде никаде велат еј веќе тоа не важи, ние се предомисливме, буквално. Бараат да им дадете препорака до ваши пријатели, потоа одат таму и на истиот начин лажат ветувајќи ви попусти кои потоа нема да ви ги дадат. Немојте да наседнувате на нивните измами, имаше и на редит ако не се лажам стручно објаснето како методот со тестирање на „неквалитетот“ на скопската вода е тотално погрешен и како резултатите од тој тест се извртуваат во контекст да ве убедат да купите филтер.

masterwu

On your way to fame
11 февруари 2016
842
768
Струга
masterwu's setup  
Processor & Cooler
Intel i5 6600K, Cooler Master Hyper 212 EVO
Motherboard
Asus Z170 Pro Gaming
Storage
Samsung 840 Evo 250GB, 2TB WD Caviar Blue, 640GB WD Caviar Green
PSU
Cooler Master V550S
RAM
16GB (2x 8GB) G.Skill Ripjaws V DDR4 3200MHz
Video card
Asus Strix GTX 970
Case
Cooler Master CM690 III
Mouse
Logitech Proteus Core G502
Keyboard
Das Keyboard Model S (MX-Brown switches)
Monitor
Dell UltraSharp U2410
OS
Windows 10
Се согласувам со @Astro

За скопската знам дека мене воопшто не ми се допаѓа од аспект на вкус, но најверојатно тоа е затоа што сум навикнат на флаширана. Во секој случај, јас живеам во Струга, и појма немам колку се проверува кај нас водата. Неколку пати кога водата не била безбедна за пиење, каснеле со споделување на таа информација, па шубе ми е да ја конзумирам :D
Ова со минерализацијата е малку зезната работа. Од една страна читам дека минералите што се добиваат од храната се сосема доволни за да се пие РО вода (балансирана диета), ама од друга читам скроз спротивни работи. За минерализаторите пост филтрација исто наоѓам секакви скамови, а и да земам систем со минерализатор, без хемиска проверка на самата вода, пак не си на сигурно.

Astro

Illuminator
20 јуни 2012
9.622
15.104
@masterwu ти си бил од Струга мајсторе, не сум знаел. Во тој случај муабетот е друг, можеби и има смисла да ставиш филтер, не ги знам деталите за струшката вода. Не би било одговорно од моја страна да ти предложам пиво наместо вода.

gOJDO

Illuminator
23 јануари 2008
10.857
17.898
Skopje
www.insomnia.mk
gOJDO's setup  
Processor & Cooler
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Motherboard
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&#BGP5555PGBB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Storage
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#G5YY5PB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
PSU
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&GY!^:~7JJJJ??77777??JJY5PGB#&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
RAM
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@#5!: ..:^~~!7??JYYYYJJJJJJYYPG#&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Video card
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&5!. .^!?YPB&&@@@@@@@@@#B#@@@@@@@@@@&&&@@@@@@@@@@@@@@@@@
Case
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@&P7. :?5G#@@@@@&BGB@@@@@@@@PPP&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Mouse
@@@@@@@@@@@@@@@@@G7:.~. ^5@@@@@@@@&P5P#@@@@@@BPPG@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Keyboard
@@@@@@@@@@@@#&@@@@@@@@@@@@@@&BY7~^^!7YPGBBB#&&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Audio
@@@@@@@@@@@@@@#Y~~JG&@#Y^ .7G&@@@@@#PPPGB#BBP5PG&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Monitor
@@@@@@@@@@@@&PJ5#@@@@@@@@BY~. :75B&@@@&BGPPPPGB&@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Јас не се согласувам со горекажаново за скопската вода. Скопската вода би била ок кога не би имало околни загадувачи околу Рашче (вклучително и септички јами) и кога не би течела низ цевководи од пред Тита и пред Хирста. Ако сте виделе како изгледаат филтрите по 6 месеци употреба на салам уред за филтрација на вода мислам дека ќе се согласите со мене во поглед на квалитетот на скопксата вода која излегува низ чешма дома.

Нејсе, веќе повеќее од 5 години користам BlueWater, шведски најизвикан бренд кај нас, и не сум задоволен издржливоста на уредот и од цената на чинење на филтрите. Планирам да го сменам за друг уред со иста технологија и ефикасност на прочистување и минерализирање, но со поефтини филтри. Сеуште не сум направил истражување за да можам да изберам за себе и да препорачам. Но сум со нијет да го сменам, па така ако има некој знаење и лично искуство за другите системи на пазарот, добредојден е да сподели. Однапред благодарам.

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.327
2.083
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
За скопската знам дека мене воопшто не ми се допаѓа од аспект на вкус, но најверојатно тоа е затоа што сум навикнат на флаширана. Во секој случај, јас живеам во Струга, и појма немам колку се проверува кај нас водата. Неколку пати кога водата не била безбедна за пиење, каснеле со споделување на таа информација, па шубе ми е да ја конзумирам :D
Ова со минерализацијата е малку зезната работа. Од една страна читам дека минералите што се добиваат од храната се сосема доволни за да се пие РО вода (балансирана диета), ама од друга читам скроз спротивни работи. За минерализаторите пост филтрација исто наоѓам секакви скамови, а и да земам систем со минерализатор, без хемиска проверка на самата вода, пак не си на сигурно.
Слободно пиј си од чешма ич не се секирај :)))))

Daniel86

Epic
28 мај 2013
3.843
10.506
Скопје, Карпош 1
www.facebook.com
Daniel86's setup  
Processor & Cooler
i5 11400 & Deepcool AK620
Motherboard
Gigabyte Z590 UD AC
Storage
Samsung 980 Pro NVMe 500GB & Samsung 980 PRO NVMe 1TB & WD Blue WD10EZEX 1TB
PSU
Asus Rog Strix 850W
RAM
2X 16GB DDR4 3200MHz Kingston Fury Beast CL16 RGB
Video card
Intel UHD730 & Asus RX5700XT OC 6GB
Case
Deepcool Tesseract SW Black/Blue
Mouse
MX Master 3
Keyboard
Coolermaster Devastator 3
Audio
Kenwood KRF-V5020 + Kenwood LS76
Monitor
Philips 222EL
OS
Windows 10 Pro 64bit
Нереални се тврдењата дека скопската вода е добра. Можеби да се пие кратко време е ок, ама на подолг период не би препорачал, само колку хлор има во неа, а за другите глупости да не ни зборуваме ич, од причини што ги наведе @gOJDO погоре. Сопругата со камења во бубрези најдобро проценува вода, после престанок на пиење на обична скопска вода и преоѓање на пролом и роса, веднаш чувствува позитивни ефекти, до тој степен што и јас почнав да пијам флаширана кога гледам што се случува, иако најслатка ми беше од чешма.

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.555
1.440
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage
WD 1ТB SATA3 Caviar Black 7200rpm 64MB + SSD 2.5" Samsung 850 Evo 250GB
PSU
460W Gigabyte Superb Real Power
RAM
2x4GB DDR3 1866Mhz Kingston CL11 HyperX Genesis
Video card
Sapphire ATI PCX R9 270X 2GB GDDR5
Case
Gigabyte LUXO X140
Mouse
Zalman ZM-M300 Black
Keyboard
Sweex Illuminating
Audio
DeLux 2.1
Monitor
Dell UltraSharp U2311H 23" e-IPS
OS
Win 8.1
@masterwu комшии сме биле :)
За Струга незнам од каде ја добивате водата... Охрид преку зима е во главно од кај Билјанини Извори, а преку лето мислам дека беше над 60% од езеро :) Затоа помалку мочајте везеро :)
За жал заштита на изворите постои само на хартија, во пракса е лоша состојбата. Билјанини изворите, тие што течат во паркчето, најчесто се загадени со бактерии од фекални канализации од населбите над нив... ко дете многу често грло не болело кога сме пиеле вода од таму, а сме мислеле дека е од ладната вода :)

JamesKirk

Unstoppable
12 февруари 2015
2.327
2.083
Струга
www.facebook.com
JamesKirk's setup  
Processor & Cooler
i3 1215u
Motherboard
Lenovo
Storage
Solidigm P41 Plus 512gb + Samsung QVO 870 1tb
RAM
16GB
Video card
Intel UHD Graphics
Mouse
MSI
Keyboard
Genius
Monitor
Samsung LS24C310EAUXEN
OS
Windows 11 PRO
@masterwu комшии сме биле :)
За Струга незнам од каде ја добивате водата... Охрид преку зима е во главно од кај Билјанини Извори, а преку лето мислам дека беше над 60% од езеро :) Затоа помалку мочајте везеро :)
За жал заштита на изворите постои само на хартија, во пракса е лоша состојбата. Билјанини Извори, тие што течат во паркчето, најчесто се загадени со бактерии од фекални канализации од населбите над нив... ко дете многу често грло не болело кога сме пиеле вода од таму, а сме мислеле дека е од ладната вода :)
Порано може и од езеро се земало вода ама денес не е сигурно од езерото. Билјанини Извори одавно е канализација иако како дете имам пиено од таму.
Струга водата иде од Шум и од изворите Горна Белица па затоа чим заврне дожд, снег ...водата е кал.

Taurus

Модератор
13 октомври 2007
2.555
1.440
dribbble.com
Taurus's setup  
Processor & Cooler
Motherboard
Gigabyte Z68P-DS3
Storage