Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Филтрирање на видеа!?

D

Администратор
31 март 2007
3.970
4.135
www.aqtos.com
Чисто како дискусија...
Како мислите дека YouTube врши филтрирање на видеата? Како препознава дека видеото е со несоодветни содржини и го отстранува?

Дали и какви алгоритми користи, image recognition?

_EAX

Intern
17 август 2007
827
6
www.rutix.byethost17.com
image recognition - ova malce mi e neprifatlivo....da prepoznae nesto sto ne treba da go ima....ama pa koa ke se razmisli podobro, ke trebaat 234235345234 luge da pregleduvaat sto se uploadira ... taka da seta ovaa rabota mi e malce cudna .... no idea

DynamicMK

премиум член
11 април 2007
1.646
196
Мислам дека луѓе ги проверуваат видеата.
Клипот после уплоадирањето и пред да се најде во индексот на сајтот побарува повеќе од 8 часа (за мене оваа процедура траеше многу повеќе од 8 часа). Доколку беше автоматска скрипта ова ќе се извршуваше веднаш по аплоадирањето...
_EAX напиша:
ke trebaat 234235345234 luge da pregleduvaat sto se uploadira
Дневната бројка на аплоадирани клипови на јутјуб е околу 70,000, да земеме просечна должина на еден видео клип од 5 минути тоа се околу 90 видео клипа прегледани од една личност во перод од едно просечно работно време од 8 часа... или потребни се околу 770 вработени (по 385 во две смени) да го прегледат вкупниот број на дневно аплоадирани видеа... тоа и не е така голема бројка... oва се груби проценки...

Плус поради големата брзина со која се проверуваат видеата постои и голема можност за пропусти... верувам дека баш поради ова е додадена и опцијата за пријавување на клипови со недозволена содржина од страна на корисниците „Flag“
44010703qq5.png

Image recognition ми е ептен футуристичко... пошто се работи за видео освен систем за препознавање на слики потребен е и систем за препознавање на говор, текст... огромна вештачка интелигенција и бар уште 20-30 години... Би било ептен дрско од страна на YouTube да користат ваква технологија за овие намери...

M

Mr.Alien

Гостин
Image Recognition...убава замисла. Но, софтверот би требало да содржи и алгоритам за препознавање на...оваајј...и различни големини и облици на предефинираните "објекти", како и различни типови на акција.
Voice recognition ми е поблиску до реалноста. Сепак, поради огромниот број видеа кои се upload-ираат, верувам дека не постои некоја особена проверка, освен летимична, "во лет" што би се рекло, со опција за пријавување на нелегална содржина (аналогно на тоа и казни, пријави). Таму законот функционира на поинаку отколку кај нас....

S

pwnz0r1lla
8 март 2007
1.550
52
www.it.com.mk
Integritet na uploadirani fajlovi, proverka za dali sodrzhat malicionzni kodovi koi iskoristuvaat, shto ja znam, nekoi greshki vo razni software-i (browseri, playeri...) i verojatno se vrshi avtomatski, a "realnata sodrzhina" odnosno slikite na videata stvarno neznam kako bi mozhelo avtomatski da se proveruva... Barem ne sum slushnal za nekakov metod do sega. Interesna ideja definitivno!

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
48.883
Мислења
1.002.544
Членови
36.638
Најнов член
Dina M