Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Фенкојлери + клими

A$AP-Rocky

Intern
27 февруари 2016
59
18
Македонија
A$AP-Rocky's setup  
Processor & Cooler
Inte i3-8100 @ 3.60GHz (4 CPUs)
Storage
500 GB
RAM
16 GB
Video card
nVidia GeForce GTX1660
Mouse
White Shark Galahad
Keyboard
White Shark Commandos Elite
Audio
Sennheiser
Monitor
Samsung 32"
OS
Windows 11
Здраво луѓе,

Читав постоечки теми коишто беа многу конкретни за одредени ситуации и не можев да дојдам до заклучок никаков, а не се разбирам многу на оваа тема и сакам да чујам мислење и од вас.
Размислувам за стан кој е 76 квадрати голем (3 спални соби) и има инсталирано фенкојлер и клими во спалните соби.
Освен ако не одлучам да сменам нешто во тоа, јас не би имал никаков дополнителен трошок.
Дaјте ми мислење, дали ова задоволува потреби за греење и ладење.
Дали е изводливо и економично, во споредба на традиционално греење на само инвертери или парно на пример итн.
Ве молам да споделите реално мислење и работи што би требало да ги имам в предвид.

FatCat

Gaining Experience
4 март 2022
153
83
зависи кај се наога станот какви се температурите таму и ветер.
изолација каква има дали е опколен со други станови или е поткровје и кош.

потребите ке ти ги задоволи само зависи колку ке потрошат.

A$AP-Rocky

Intern
27 февруари 2016
59
18
Македонија
A$AP-Rocky's setup  
Processor & Cooler
Storage
500 GB
RAM
16 GB
Video card
nVidia GeForce GTX1660
Mouse
White Shark Galahad
Keyboard
Audio
Sennheiser
Monitor
Samsung 32"
OS
Windows 11
опкружен е со други станови од сите страни, а не е на приземје туку на прв спрат.

Меѓудругото дали и финансиски е исто, поефтино или поскапо сакам да разберам како функционира системов.
Релативно нови се ваквиве системи и не можам да најдам човек кој осетил на своја кожа да даде мислење и пример.

Разбрав за човек во куќа 100тина+ квадрати (горен и долен спрат) наводно лани зимото плаќал 12-13к а сега околу 9к. Разликата е што нема фенкојлер тој човек туку само мултисплит клими али и општо самата квадратура. Инаку, нон стоп си имал пуштено греење (колку што разбрав) и ако не ме излажале

FatCat

Gaining Experience
4 март 2022
153
83
па чим е опколен не се исплати да инвестираш, јас исто сум со фенкојлер у дневна и клими во спални. во едната спална не сум ја уклучил на греење никад, само малце да лади летос кога е најтоппло. 2-3к плакав сметка дек јан.

A$AP-Rocky

Intern
27 февруари 2016
59
18
Македонија
A$AP-Rocky's setup  
Processor & Cooler
Storage
500 GB
RAM
16 GB
Video card
nVidia GeForce GTX1660
Mouse
White Shark Galahad
Keyboard
Audio
Sennheiser
Monitor
Samsung 32"
OS
Windows 11
па не би инвестирал вака за самиот систем пошто веќе постои, станот е новоградба и досега барав само со централно парно греење но сега се запрашав дали да си "дозволам" и ваков стан.

Колкав ти е тебе станот во површина? Колку души сте? Дали имаш бебе дома па да ти треба и тоа екстра греење за да му биде и него погодено? (Колку за контекст, немам ни јас ама така би било претпоставувам кога во иднина би имал).

FatCat

Gaining Experience
4 март 2022
153
83
71 со две спални, опколен од сите страни, нова градба, мислам нема потреба парно за нов стан,
деновиве фенкојлерот во дневна ми е угасен топло е, 22 степени е моментално без никаво греење.
само во 1ната спална што е на надворешна страна климата ми е на 20 преку ден не ја слушам да работи само ноќес може се пали.

A$AP-Rocky

Intern
27 февруари 2016
59
18
Македонија
A$AP-Rocky's setup  
Processor & Cooler
Storage
500 GB
RAM
16 GB
Video card
nVidia GeForce GTX1660
Mouse
White Shark Galahad
Keyboard
Audio
Sennheiser
Monitor
Samsung 32"
OS
Windows 11
Јасно. Во ред, фала ти на мислењето!

dashbog

On your way to fame
24 јуни 2008
470
659
dashbog's setup  
Processor & Cooler
i5 6500
Motherboard
Asrock B250 Pro 4
Storage
1TB NVME + 3TB HDD
PSU
Cooler Master 650W
RAM
8GB
Video card
RX580 8GB
Case
SAMA Yuhui
Mouse
Logi M310
Keyboard
Logi K540
Audio
Logitech Z333
Monitor
Dell 27"
OS
Windows 10
па не би инвестирал вака за самиот систем пошто веќе постои, станот е новоградба и досега барав само со централно парно греење но сега се запрашав дали да си "дозволам" и ваков стан.

Колкав ти е тебе станот во површина? Колку души сте? Дали имаш бебе дома па да ти треба и тоа екстра греење за да му биде и него погодено? (Колку за контекст, немам ни јас ама така би било претпоставувам кога во иднина би имал).

За бебе не ти треба екстра греење. И тоа се грее со твоето греење. :)
Значи колкава температура за тебе, толку и за бебето, не ти треба нешто дополнително.

A$AP-Rocky

Intern
27 февруари 2016
59
18
Македонија
A$AP-Rocky's setup  
Processor & Cooler
Storage
500 GB
RAM
16 GB
Video card
nVidia GeForce GTX1660
Mouse
White Shark Galahad
Keyboard
Audio
Sennheiser
Monitor
Samsung 32"
OS
Windows 11
За бебе не ти треба екстра греење. И тоа се грее со твоето греење. :)
Значи колкава температура за тебе, толку и за бебето, не ти треба нешто дополнително.

Не знам кој како, ама мене 20 и некој степен ми се таман, ама замислувам дека бебето би го бањал и чувал на потопла температура, а не таа што е таман за возрасен човек и има веќе изграден организам.

A$AP-Rocky

Intern
27 февруари 2016
59
18
Македонија
A$AP-Rocky's setup  
Processor & Cooler
Storage
500 GB
RAM
16 GB
Video card
nVidia GeForce GTX1660
Mouse
White Shark Galahad
Keyboard
Audio
Sennheiser
Monitor
Samsung 32"
OS
Windows 11
Исто така на интернет читав дека животниот век им е околу 20 години, што подоцна? Некако како истражувам станувам по скептичен што знам..

FatCat

Gaining Experience
4 март 2022
153
83
Исто така на интернет читав дека животниот век им е околу 20 години, што подоцна? Некако како истражувам станувам по скептичен што знам..
Не знам кој како, ама мене 20 и некој степен ми се таман, ама замислувам дека бебето би го бањал и чувал на потопла температура, а не таа што е таман за возрасен човек и има веќе изграден организам.

ако ти треба поголема температура го појачуваш само додека се бања на 25, после па го вракаш.

за 20 години да бидеме здрави и живи, 2-3к евра ке ги смениш у најлош случај, којзнае какви модели ке има тогаш.
замисли сега некој да користи модели од пред 20 години....

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.219
Мислења
1.007.924
Членови
36.674
Најнов член
Zl4tk0

ит маркет