Стани премиум член, добиј куп бенефити и поддржи ја работата на IT.mk!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Факултет со најдобри услови

Статус
Затворена за нови мислења.

Alexandar

Gaining Experience
21 мај 2007
2.514
90
Според Вас, кој факултет нуди најдобри услови за студирање од приватните и државните?

Alexandar

Gaining Experience
21 мај 2007
2.514
90
Не мислев баш на тоа, туку на можностите кои му се нудат на студентот да напредува.

reng

Intern
13 август 2007
683
19
Ако гледаме во поглед на тоа кој дава највеќе откако ќе завршиш тоа е европски универзитет, бидејќи имаш светски признаена диплома, а притоа е наефтин од приватните универзитети.

Jaia^^

Intern
22 април 2007
146
2
Nekako pologicno e deka kade sto poveke se placa i uslovite se podobri...Mada sepak moj favorit se drzavnite fakulteti, pokonkretno Prorodno-matematicki, jas sum mnogu zadaovolna od se: od uslovite za rabota od nastavniot kadar i od programite za nastava, za drugi fakulteti ne znam...

StenmarC

Intern
16 април 2007
716
13
stenmarc.blog.com.mk
Ако гледаме во поглед на тоа кој дава највеќе откако ќе завршиш тоа е европски универзитет, бидејќи имаш светски признаена диплома, а притоа е наефтин од приватните универзитети.

Жити се? Дипломата не е признаена кај нас, па камо ли во свет

reng

Intern
13 август 2007
683
19
Може тука не е ама во светот е барем со акредитацијата што ја добија.
Природно математички беше катастрофа незнам сега ако успеале нешто да сменат. Јас кога се запишав требаше да утепам 2 години на математика а после да изучам една скапана насока и да речам дека сум завршил факултет по информатика.

Jaia^^

Intern
22 април 2007
146
2
Природно математички беше катастрофа незнам сега ако успеале нешто да сменат. Јас кога се запишав требаше да утепам 2 години на математика а после да изучам една скапана насока и да речам дека сум завршил факултет по информатика.

Ne zborime samo za informaticka nasoka....tuku opsto za fakultetite.Ako e taka togas i koledz Aleksandrija nudi za edna godina ili za dve da si ucis toa si sakas i da si polagas koga si sakas...ama 2000 evra godina... :tainstven:

reng

Intern
13 август 2007
683
19
Па затоа тие од Александрија се вработуваат на најдобро платените места во фирмите. Во банките предност имаат тие што завршиле во Александрија, бидејќи имаат соодветно знаење за потребите на банката. За разлика од оние на пмф кои само учат на памет и после како изгубени се. Незнаеле што учеле 4 години, освен ако самите не се заангажирале и научиле повеќе.

Alexandar

Gaining Experience
21 мај 2007
2.514
90
Ne zborime samo za informaticka nasoka....tuku opsto za fakultetite.Ako e taka togas i koledz Aleksandrija nudi za edna godina ili za dve da si ucis toa si sakas i da si polagas koga si sakas...ama 2000 evra godina... :tainstven:

Имам еден пријател кој пред неколку години замина да работи во Канада. Имаше завршено електро-технички факултет, на кој студираше 7-8 години и некоку месеци пред да замине положи сертификат од Alexandria. И кога отишол таму успеал да се вработи со помош на сертификатот, а за дипломата неговите работодавци не сакале ни да чујат. Па сега видете сами зошто на ФЕИТ една година е 200 евра а во Alexandria е повеќе од 2000 евра. Инаку јас студирам на ЈИЕ Универзитетот и сум мнофу задоволен и од наставниот кадар и од условите за работа. Дипломата е далеку попризнаена отколку на некој од државните факултети. И за разлика од државните, односот студент-професор е многу подемократски и попријателски.

reng

Intern
13 август 2007
683
19
Колку пари толку музика. Знаеш сеуште во Македонија постои таа фама дека плати па земи диплома. На запад ако судираш на најскапиот факултет тоа е нешто најценето. Не заради парите туку заради кадарот што е во него и знаењето што може да го добиеш од истиот. Сега незнам колку може знаење да се добие на државните факултети со изморени професори и старовремски книги, знам дека некој сега ќе рече дека не е така, не е така со само 10% од државните за разлика од приватните или странските факултети каде тој процент е 90%. Па сега може да се види разликата помеѓу приватните и државните нели.

Alexandar

Gaining Experience
21 мај 2007
2.514
90
Уште еден пример од Македонија. Еден постар колега, кој почнал да студира на ПМФ па потоа се префрлил на ЈИЕУ, имал средба со иста професорка и на едниот и на другиот факултет (професорката не сакам да ја именувам). Кога дошол од ПМФ на ЈИЕУ, не можел да поверува дека е истата професорка која му предавала на ПМФ поради нејзиниот сосема поинаков однос. Ама работата е во тоа што на едниот факултет зема плата 4 пати поголема отколку на другиот.

Jaia^^

Intern
22 април 2007
146
2
Mislam deka mozebi ne se izraziv najdobro ili pogresno me sfativte, jas Aleksandrija koledzot mnogu go cenam zatoa i go navedov kako primer, samo problemot e toa sto mnogu od lugjeto nemaat sredstva za da si go priustat toa obrazovanie :( Profesorite od mojot institut (za biologija) rabotat na fakultetot samo od ljubov kon naukata a ne zaradi plata i toa e zalno zasto navistina se mnogu slabo plateni a sepak vlozuvaat se od sebe.Za institutot po informatika ne mozam da zboram zasto ne znam kakov e odnosot...sepak ima poveke mesta kade sto se uzicuva informatikata (pmf ,Ekectro, mashinski , plus privatnite koledzi) a cista biologija samo na edno.Pa spored toa ubavo rekovte kolku pari tolku muzika, i profesorite od informaticite smerovi mora da bidat povnimatelni vo odnesuvanjeto za plata pogolema 4 pati na privaten koledz od taa na drzaven,zasto ne e seedno.

StenmarC

Intern
16 април 2007
716
13
stenmarc.blog.com.mk

Акредитирани приватни колеџи кај нас се сите. Мене не ми значи ништо тоа. Ми значи кога ќе ја имам да не ме одбиваат од работа и да фаворизираат државни универзитети. Искрено, мислам дека е јасна причината поради која го прават тоа... и со право. Не секогаш, но во повеќето случаи да.

reng

Intern
13 август 2007
683
19
Мислам дека времето ќе покаже кој факултет ќе биде најдобар сега има конкуренција што значи и државниот ќе треба да се реформира. Порано беше исто скапо да студираш на државниот доколку не си во државна квота, па иста беше ситуацијата што значи секогаш и не е до парите.

Commie

Gaining Experience
27 октомври 2007
4.720
221
www.foxmediahouse.com
Ne navistina odnosot profesor-student na SEEU e mnogu dobar profesorot non stop prasuva dali na nekomu nesto ne e jasno davaat bonus poeni za aktivnost i normalno za razlika od skopje kade na nekoj fakulteti ne im e vazna prisutnosta ovde taa ti vleguva vo finalnata ocenka so okolu 10 ili 20 % zavisno od profesorot.

reng

Intern
13 август 2007
683
19
Тука грешка си по новиот систем и редовноста влегува во оценката, колку што сум информиран. Па ако несакаш 10 секаде не е важна присутноста.

graf

Intern
9 април 2007
67
2
Mozebi nema Nekoi Uslovi no eve poleka poleka pocnaa da gi sreduvaat laboratoriite (so Pc) no mislam deka ima Odredeni Licnosti od Nastavniot Kadar koj se za Pocit i koj se trudat da naucis neso toa sto ima Matematika po 2 u Semestar toa e mnoguuu loso a i ucime Matematiki od Angliski Knigi, stvarno ne ja svakam taa potreba tolku golema od Matematikite ama eve poleka poleka sega sum 2godina na PMF-Institut za Informatika, A kolku samo da znaete Mislam deka Mnogu raboti Se ucat Na toj fakultet ama kako sto rekov pogore tie raboti ke gi naucis od odreden Nastaven Kadar no ne od SITE zs ima kako sto znaeme kako na sekoj Fakultet i LEVI Prof.
Pozzzz

MARTIN_MKD

Intern
27 ноември 2007
419
2
Не би го препорачал ПМФ, не само за информатика туку воопшто целиот. Ретко да се најде некое професорче кое сака да пренесе знаење. Повеќето од професорите таму горе си бркаат работа со проекти од кои лапаат добра паричка а студентите им се на второ место т.е. ако имаат време. За материјали да не збориме, катастрофа откако поднаучија да гуглаат само трупаат и се натпреваруваат кој поголема книга, ова скрипта ќе издаде. И незнам неможам да разберам како еден Проф. Д-р може да ги труе студентите со толку непотребни материјали кои никогаш во животот нема да ги употребуваат (ова посебно го зборам за наставните насоки) а и тој знае дека тие како идни професори нити ќе можат нити ќе смеат да предаваат за тоа во средните училишта. Се зане програмата, однапред е утврдена и нема мрдање ни повеќе ни помалку. А пустиот студент нема кај да се пожалиш, а ако те разберат пак дека дигаш врева против нив, ни комисиско полагање не те спасува. Стави си 2-3 години плус за студирање.

milevskiz

Intern
9 април 2007
214
5
Не би го издвојувал ПМФ како еден од подобрите, но сепак во државните факултети може да се научи повеќе. Зошто е тоа така??? Поради тоа што мораш малку да се измачиш , како и во животот нели за да постигнеш нешто. А каква е ситуацијата на приватните. Плаќаш 2000 евра + незнам колку за едно, за друго и секако не седнуваш да учиш ништо. Оние кои учат нешто се само1 % кај приватните универзитети. Мислам дека ја пренесов поентата. До сега каков кадар излегол од државните, еве ке видите дека нема да излезе никаков од приватните, или ке се работата во фирмите на мама и тато и некој другке ја работи нивната работа :) Поздрав.

graf

Intern
9 април 2007
67
2
Kakko Fakultet DA ne e kako so treba se slagam so @MARTIN_MKD ama toa so ke naucis mnogu novi raboti mislam deka e SigURNO ama treba da se macis i toa mislam deka MNOGUU, no isto taka se slagam i so @milevskiz zaso toa e VISTINATA taka plakas ednostavno i zemas DIPLOMA, ama pak sepak mislam deka ima pameten narod vo nasata ni ubava MAKEDONIJA zatoa sto imam Sretnato Oglasi kade sto pisuva Baram Toa i TOa i tuka gledas vo Zagraada ( Da Nema Zavrseno na FON)
p.s Bez Navreda ako ima nekoj na Forumov so e na FON ama kazuvam kako imam sretnato po Oglasi
Pozzz

Alexandar

Gaining Experience
21 мај 2007
2.514
90
Некои работодавци уште не можат да сватат некои работи. Многу луѓе познавам што се експерти за програмирање а што имаат само средно или градежен (или земјоделски) факултет. Значи, тие никако не смеат да се вработаат како програмери. Најдобар начин на селекција на кандидати е тестирањето. Цел свет на тој начин работи (најдобар пример е шоуто на Доналд Трамп).

igorkrst

Intern
13 јули 2007
400
1
Луѓе! факултетот не е само да научиш да програмираш, туку да научиш да размислуваш, па се гради еснаф, се гради статус, не е само научиш да жонглираш со кецови и нули и толку. Тоа е еден вид животно школо. Тоа што сме завршиле по државните факултети не прави пожилави а не по-научени. На сите конференции и семинари ги гледам колегите, па разменуваш мислења, кај си што си... и тоа е факултетот.
И доста мешање на Александрија со факултет. Тоа ти е збир на курсеви што ги имаш и на други места само ти ги наредиле така да личат на некакви предмети.

Жалната вистина е тоа што факултетите не се веќе мерило за знаење и квалитет. ТРеба и други сертификати кои според мене треба да се добијат за време на студирањето. Мислам дека ПМФ веќе има таква програма, мислам дека таму студентите мора да идат на ЦЦНА, е сега ако си платат ке си полагаат за сертификат.

Статус
Затворена за нови мислења.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
45.598
Мислења
945.548
Членови
34.082
Огласи