Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Excel функција за count

Steff_92

Gaining Experience
28 јули 2017
262
179
Куманово
Се обидувам да направам евиденција на работно време во ексел и ми треба помош ако може некој околу функција за count на Google Spreadsheet.

Screenshot_5
Пополнета колона со датум и користам функција WEEKNUM за да ми се пресмета автоматски број на недела.

Screenshot_6
Ги бројам деновите со COUNTIF функција од една до друга ќелија со параметар различно од 0 затоа што во некои од полињата може да се пополни и текст (боледување и слободен ден).

Screenshot_7
Ги сумирам часовите внесени од првиот sheet со SUMIF каде што првиот параметар е range на денови недела, вториот со кој да направи match и третиот од кој range да го прави сумирањето за тој match.

И сега последното е каде што сакам да ги избројам деновите на одредена недела.
Се обидувам со COUNTIF и COUNTIFS, ама не се снаоѓам.

Атачменти

• Screenshot_5.jpg
    Screenshot_5.jpg
    60,1 KB · Прегледи: 36
  • Screenshot_6.jpg
    Screenshot_6.jpg
    20,4 KB · Прегледи: 36
  • Screenshot_7.jpg
    Screenshot_7.jpg
    22,3 KB · Прегледи: 36

Паланчански

On your way to fame
18 август 2019
840
752
Не сум некој стручњак за Excell, имам само некои основни познавања. Функцијата COUNT ги брои само броевите (мислам дека и датумите ги третира како броеви). Ако во некоја ќелија пишува текст („Боледување“), нема да ја брои. За COUNTIF треба да се зададат прецизни параметри. Може да брои „поголемо од“, „помало од“ или „еднакво на“. Притоа овие параметри можат да бидат зададени директно или да постојат во некоја ќелија, па да ги споредува со неа. Ова ми останало во сеќавање од Excell 2003, мислам дека поновите верзии се само надоградени, па треба и кај нив да функционира.

Инаку, баш и не сфатив што треба дефинитивно Excell да пресмета.

Steff_92

Gaining Experience
28 јули 2017
262
179
Куманово
На count ако му дојде текст, враќа грешка, па затоа користам COUNTIF.
Тоа е средено.

Сакам да пресметам денови во недела. Пример колку дена бил присутен во 14, 15, 16 недела од год.

Паланчански

On your way to fame
18 август 2019
840
752
Во Excell 2003 COUNT ако наиде на текст не враќа грешка, туку едноставно прескокнува.

Со датуми не сум работел, па тука не можам да помогнам.

moongose

Unbeatable
19 јули 2013
4.209
5.184
Ако добро разбрав што сакаш да постигнеш, многу поедноставно е да направиш пивот табела. Така ќе добиеш извештај по денови, недели, месеци, по вработени и по секој друг критериум од основната табела. Автоматски ќе ти брои денови, ќе сумира часови итн.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.347
Мислења
1.010.086
Членови
36.677
Најнов член
Kazanizam
На врв Дно