Стани премиум член, добиј куп бенефити и поддржи ја работата на IT.mk!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

epson c48 pod win98??

DoomiX_MDK

Gaining Experience
9 април 2007
174
109
Vaka ... imam Epson Stylus C48 od koj sum si prilicno zadovolen. no sega mi se javi eden problem. Imeno imam programa koja raboti samo pod win 98, koj inace go imam instalirano pokraj xp, i nemozam da printam od nea posto epsonot mi raboti samo pod xp. prasanjeto moe e dali mozam da go iskonfiguriram Epsonot da raboti pod 98??barav drajveri za 98 na net, na driverguide.com i na nekoj drugi strani,no nekako neuspeav da se snajdam. Ima li nekoe resenie??

M

Mr.Alien

Гостин
Чекај....сакаш да инсталираш Windows 98, па принтерот под него?
Види, ако е само поради таа програма, обиди се неа да ја инсталираш под Compatibility Mode (START>All programs>Accessories>Program Compatibility Wizard). Зошто да се мачиш со dual boot ли слично?
Линкот од efto е тој што ти треба за драјверите:bravo:, ако веќе си запнал....

DoomiX_MDK

Gaining Experience
9 април 2007
174
109
Ne, komjuterot ima dual boot odamna, bidejki e postar i ponekogas mi treba i 98-kata. Programata u sustina e Dos programa koja tatko mi ja sluzi za rabota i koja koga ja startuvam u dos pod Xp blokira. Pod 98 go nema toj problem, samo printerot ne mi bese instaliran. No blagodarejci na efto zavrsiv rabota.(ma da e dosta glupo od moja strana so barav na site mozni strani za drajveri , a ne mi tekna da pobaram na oficialnata na Epson:S)U sekoj slucaj fala

M

Mr.Alien

Гостин
Супер штом си го решил проблемот, но има уште еден детал.
Windows XP не поддржува DOS. Затоа и апликацијата на ти стартувала.

DoomiX_MDK

Gaining Experience
9 април 2007
174
109
Супер штом си го решил проблемот, но има уште еден детал.
Windows XP не поддржува DOS. Затоа и апликацијата на ти стартувала.
Programata se startuva, samo sto pri naredba za printanje blokira, a pod 98 kulturno si javuva deka nema printer.Zatoa mi trebaa drajverite za Epson pod 98kata. E sega sigurno si mislis deka dos ne podrzuva USB printer, no izguglav malku i najdov programa za taa namena www.dos2usb.com.Dos2usb go prenasocuva printanjeto od bilo koja LPT porta na USB , mrezen ili bilo koj drug printer so go imas instalirano. raboti i pod XP i pod 98, samo momentalno imam mal problem da ja "licenciram" , bidejki e najnova verzija.

Alexandar

Gaining Experience
21 мај 2007
2.514
90
Programata se startuva, samo sto pri naredba za printanje blokira, a pod 98 kulturno si javuva deka nema printer.Zatoa mi trebaa drajverite za Epson pod 98kata. E sega sigurno si mislis deka dos ne podrzuva USB printer, no izguglav malku i najdov programa za taa namena www.dos2usb.com.Dos2usb go prenasocuva printanjeto od bilo koja LPT porta na USB , mrezen ili bilo koj drug printer so go imas instalirano. raboti i pod XP i pod 98, samo momentalno imam mal problem da ja "licenciram" , bidejki e najnova verzija.

И тој проблем со блокирањето има решение. Наједноставно е откако ќе му дадеш наредби да принта, излези од програма и одма почнува. Друго решение е да инсталираш еден принтер од оние од Microsoft што ти се понудени (мислам дека беше Unicode или Text) на LPT порта.

DoomiX_MDK

Gaining Experience
9 април 2007
174
109
И тој проблем со блокирањето има решение. Наједноставно е откако ќе му дадеш наредби да принта, излези од програма и одма почнува.
Mozebi ne bev dovolno jasen vo postot.Dos programata pri samata print komanda blokira momentalno pri sto nitu mozam da rabotam, nitu mozam da ja isklucam, nitu pak pecatenjeto pocnuva. Edinstvena opcija mi e "End now".
Друго решение е да инсталираш еден принтер од оние од Microsoft што ти се понудени (мислам дека беше Unicode или Text) на LPT порта.
Pretpostavuvam deka ima i drugo resenie, samo mene itno mi trebase printer pod dos. No i sega problemot mi e delumno resen. Taka da ako moze malku podetalno da objasnis za drugoto resenie so go navede so Microsoft printerite.

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
45.604
Мислења
945.623
Членови
34.092
Огласи
1.976