Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Електричен уницикл во Македонија | Electric Unicycle (EUC)

Gappo

Gaining Experience
20 јануари 2016
164
213
Доста се популаризираа електричните тротинети кај нас, но до сега немам видено тема за електричен уницикл (освен една стара 2 години кај што нема никаква дискусија).

За тие што не знаат, електричен уницикл е балансирачко возило што се вози на едно тркало и се управува со нозете. Според мене, има многу предности пред тротинет бидејќи има поголема батерија (поголем домет), поголем мотор (поголема брзина и моќност), е многу полесно пренослив за во рака, а да не зборам што ти ги остава рацете слободни и изгледа презабавен за возење.

View: https://youtu.be/XGOvSBJq-Bg

Муабетот е што нема од кај да се купи во Македонија. Барем јас не сум нашол и се надевам дека некој овде можеби ќе ме просветли. Од пребарувања по интернет сум ги нашол само Ninebot Macedonia кои не враќаат на пораки и изгледа дека не постојат веќе. Низ Скопје до сега имам два пати начекано луѓе што возеле, но не сум ги начекал од блиску да ги прашам.

Што мислите, има ли можност да се популаризираат електрични уницикли во Македонија и да ги заменат тротинетите?

Gappo

Gaining Experience
20 јануари 2016
164
213
Мислам и Телеком ги имаа/т
Освен тротинети, друго не наоѓам кај нив на сајт.
Има некое вакво, ама со седиште? Се yште си ги сакам забиве.
Има и такви ама веројатно ќе треба да потстануваш за секоја дупка, а во Скопје тоа е 90% од возењето. Инаку, немам јас пробано за жал, ама луѓе што возат, по форуми и по јутуб видеа викаат дека многу потешко е да се падне со уницикл во споредба со тротинет бидејќи има многу поголемо тркало и е себе-балансирачко.

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.063
1.380
Скопје
Ми беа едно време интересни најнбот па гледав за нив информации пред неколку години.
А сега прошарав... и аууууу, ептен збеснале :), гледам уницикли што одат до 140км/ч во фри спин, ваљда докај 100км/ч товарени.
Лудило, го возиш со репетиран пиштол у едната рака, ако летнеш бар брзо да завршиш работа пред да се приземјиш и да се претвориш у слагалица :).

petkotrajko

Unstoppable
16 јуни 2017
2.069
2.312
Ми беа едно време интересни најнбот па гледав за нив информации пред неколку години.
А сега прошарав... и аууууу, ептен збеснале :), гледам уницикли што одат до 140км/ч во фри спин, ваљда докај 100км/ч товарени.
Лудило, го возиш со репетиран пиштол у едната рака, ако летнеш бар брзо да завршиш работа пред да се приземјиш и да се претвориш у слагалица :).
Чек малце, и ова е легално да се продава во таква форма?
Мислам на ова со едно тркалце, шо можи да го возиш со сто на сат?!

Испратено од телефоно.

acikaaa

Practice makes perfect
22 октомври 2018
1.094
1.063
Скопје
Овие не би ги возел повеќе од 20км/ч, а 100км/ч е за самоубијци по брза постапка да се реши

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.063
1.380
Скопје
Чек малце, и ова е легално да се продава во таква форма?
Мислам на ова со едно тркалце, шо можи да го возиш со сто на сат?!

Испратено од телефоно.
Веројатно не се регулирани сегде, немат доволно изгинато. Во УК колку што разбрав е забрането по јавни патишта да се возат, али имаш едно чудо видеа како возат покрај коли во други држави, и со моментално достапните уницикли ги гледам по 70-80км/ч ги пичат.
А тој што го спомнав со 140км/ч е приордер сеуште - InMotion unveils 'fastest in the world' 87 MPH V13 Challenger electric unicycle

А што е најјаката работа, кочењето им е електронско(моторно), a имаш такви со батери пакови сериски поврзани. Во таква конфигурација ако откаже еден од батери паковите при возење добиваш дигање ручна :). А и уште некоја заебанција имале по која што некои од прозводителите се познати дека често им се дешавало, те откажувало нешто и го губи балансирањето на тркалото. И во двата случаја садиш фаца во асфалт :).

Едит
А може и да не е забрането во УК, него само препорака од продавачот за да си го покрие газот, тука го видов тоа - Veteran ABRAMS Electric Unicycle | 22 Inch | 3500W - WITH EUC UPGRADED CAPACITOR - Updated Firmware
*This product is not to be used on UK Public roads/footpaths/cycle lanes

Последна промена:

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
5.132
5.055
Скопје
hackitfree.github.io
Веројатно не се регулирани сегде, немат доволно изгинато. Во УК колку што разбрав е забрането по јавни патишта да се возат, али имаш едно чудо видеа како возат покрај коли во други држави, и со моментално достапните уницикли ги гледам по 70-80км/ч ги пичат.
А тој што го спомнав со 140км/ч е приордер сеуште - InMotion unveils 'fastest in the world' 87 MPH V13 Challenger electric unicycle

А што е најјаката работа, кочењето им е електронско(моторно), a имаш такви со батери пакови сериски поврзани. Во таква конфигурација ако откаже еден од батери паковите при возење добиваш дигање ручна :). А и уште некоја заебанција имале по која што некои од прозводителите се познати дека често им се дешавало, те откажувало нешто и го губи балансирањето на тркалото. И во двата случаја садиш фаца во асфалт :).

Едит
А може и да не е забрането во УК, него само препорака од продавачот за да си го покрие газот, тука го видов тоа - Veteran ABRAMS Electric Unicycle | 22 Inch | 3500W - WITH EUC UPGRADED CAPACITOR - Updated Firmware
*This product is not to be used on UK Public roads/footpaths/cycle lanes
Па што чекаш ! Приордер едно - пиштољ у руки и работи :ROFLMAO:

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.063
1.380
Скопје
Тие се наменети само за трки на соодветни писти, на регуларни патишта чинам дека се забранети.
Баш подразгледав сега, и различно е за различни земји. Прилично нова работа е и уште не скроз регулирана.
Негде се скроз забранети, негде се дозволени пошто им се поопширни законите за електрични возила за еден човек, негде се дозволени со одредена максимална брзина.
Кај нас гледам за тротинетиве дека е дозволено да се возат по велосипедски патеки со брзина не поголема од 25км/ч(но нема лимит за која смее да е максималната брзина на возилото) и по пешачки патеки 6км/ч. На улица јок. Али овие не спаѓаат во таа категорија пошто стои изричито во законот за безбедност на сообраќајот на патиштата дека треба да има 2 или повеќе тркала. Така да уницикливе се во сива зона сеуште кај нас.

acikaaa

Practice makes perfect
22 октомври 2018
1.094
1.063
Скопје
Скроз не безбедно за таа брзина да се вози уницикл немаш никава стабилност, и за тротонетиве исто е, на 25км/ч мала дупка да не ја приметиш отиде, додека кај велосипед можеш и побрзо, ама и таму веќе кога се вози над +50км/ч те дрма адреналин :)

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.063
1.380
Скопје
Скроз не безбедно за таа брзина да се вози уницикл немаш никава стабилност, и за тротонетиве исто е, на 25км/ч мала дупка да не ја приметиш отиде, додека кај велосипед можеш и побрзо, ама и таму веќе кога се вози над +50км/ч те дрма адреналин :)
Mислеле на стабилноста. Гледам Има уницикли со гуми до 22 инчи а и со амортизери. Опасност е у некоја дебела дупка ако влезеш, или да откаже сензор у вожња, или батери пак па да изгубиш нагло моќност.
Ипак се сеуше релативно нова работа и не им се испеглани сите ствари од безбедносен аспект. Мада идат напред, гледам во тој горе што го постирав најбесниот, додале и втор хал сензор за во случај да откаже еден.
А за адреналин можам да замислам, да лебдиш над улица со 70-80 или 100км/ч. Мотор одмара. :)

acikaaa

Practice makes perfect
22 октомври 2018
1.094
1.063
Скопје
Нее друже немаш стабилност, штом немаш поддршка со раце отиде по инерција на кочење :) велосипедист сум и знам таму како е стабилноста при кочење на поголеми брзини колку му треба време и како те носи инерција иако гиданот ти се топи од стегање со раце и седиштето го стегаш со нозе :)

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.063
1.380
Скопје
Нее друже немаш стабилност, штом немаш поддршка со раце отиде по инерција на кочење :) велосипедист сум и знам таму како е стабилноста при кочење на поголеми брзини колку му треба време и како те носи инерција иако гиданот ти се топи од стегање со раце и седиштето го стегаш со нозе :)
Нестабилноста на тротинетите што ја спомињаш е ради малите тркала.
А за кочење, на ова е електронско и се навалуваш наназад, така да не осеќаш инерција како што би осеќал со стандардни кочници и во фиксна положба на тело.

Едит:
И ја па више експерт станав, не дека сум пробал како е хехехе. Од што ги гледам шофериштана по јутјуб, а и од логика ми се заклучоциве.

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
5.132
5.055
Скопје
hackitfree.github.io
Нестабилноста на тротинетите што ја спомињаш е ради малите тркала.
А за кочење, на ова е електронско и се навалуваш наназад, така да не осеќаш инерција како што би осеќал со стандардни кочници и во фиксна положба на тело.

Едит:
И ја па више експерт станав, не дека сум пробал како е хехехе. Од што ги гледам шофериштана по јутјуб, а и од логика ми се заклучоциве.
Па каде ќе оди силата од инерција - кога ќе кочиш и назад ќе се навалиш што мислиш ? То седиштето ќе ти се набие у ... :ROFLMAO:

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.063
1.380
Скопје
Па каде ќе оди силата од инерција - кога ќе кочиш и назад ќе се навалиш што мислиш ? То седиштето ќе ти се набие у ... :ROFLMAO:
Знам ти, одма пајкански сакаш да правиш со тоа :D. Па со самото навалување назад нема да те тера да летнеш напред нели, компензираш. Ваљда мислеле. А веројатно ја и ти првпат ако се качиме не ни бега костозглобно по инерција :). Иначе кога ги гледаш дечкине на јутјуб ептен лесно изгледа, во реалноста сигурно има добар период пред тебе дур не се совлада возилото.

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.425
6.604
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Околу законите, само ќе кажам дека сите тие закони кај нас се само закони на хартија и никој не ги ебава.
Периодов секој ден со точак возам по Партизанска во период околу 17 часот и тие со тротинети прават што сакаат. Возат во обратен правец, ниеден не сум видел со кацига, за рефлективен елек па да не збориме (а нели и тоа е све во законот) се бутаат, ти сечат пат, забрзуваат лудачки итн.., истото важи и за велосипедите.
Значи и да почнат да возат вакви кај нас ќе донесат некои регулации онака колку да се каже а во пракса секој ќе си прави што сака.

Иначе би возел вакво, забавно и практично изгледа. Само и во тоа видеото погоре човекот спомна - steep learning curve, али кога ќе го научиш ти доаѓа лесно како одење. Нормално не со лудачки брзини, тоа е веќе екстремен спорт а не превоз :)

Nikola100

Unbeatable
30 септември 2019
5.132
5.055
Скопје
hackitfree.github.io
Знам ти, одма пајкански сакаш да правиш со тоа :D. Па со самото навалување назад нема да те тера да летнеш напред нели, компензираш. Ваљда мислеле. А веројатно ја и ти првпат ако се качиме не ни бега костозглобно по инерција :). Иначе кога ги гледаш дечкине на јутјуб ептен лесно изгледа, во реалноста сигурно има добар период пред тебе дур не се совлада возилото.
Тоа нозете треба цврсти да ти бидат како за скијање. Мислам инерцијата ако не оди во задник кога кочиш - тогаш на нозе треба да ја издржиш...
Мислењето е автоматски споено:

Иначе би возел вакво, забавно и практично изгледа. Само и во тоа видеото погоре човекот спомна - steep learning curve, али кога ќе го научиш ти доаѓа лесно како одење. Нормално не со лудачки брзини, тоа е веќе екстремен спорт а не превоз :)
Пред да се решиш да купиш - прво погледни некое видео каде паѓаат од тоа и какви повреди може да очекуваш.. Зглобови од раце , глава.. :LOL:
А реално супер изгледа и лесно за возење и брзо и лонг-ренџ...

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.063
1.380
Скопје
Тоа нозете треба цврсти да ти бидат како за скијање. Мислам инерцијата ако не оди во задник кога кочиш - тогаш на нозе треба да ја издржиш...
Гарант, во најмала мера бар ролери да си возел. Од тротинет и одма на ова не ќе да е баш најлесна транзиција.

DeJaVu

Practice makes perfect
21 ноември 2010
1.063
1.380
Скопје
View: https://youtu.be/77WFrQYfytg
:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:
Кај ќе возиш 140 со ова бе - види каков wobble се јавува кога ќе забрзаш...1.36 во видеото :eek:
Па ко ќе паднеш тоа јуницајк-лот шиба по улица - 4 жени на тротоар ќе собере :ROFLMAO:
Одма да се усере забава. Остај не да си праиме муабет да му се сневиди, и онака никој од нас нема да купи :ROFLMAO:

Тоа ти е, ипак не е кола, истото воблање и на мотор се случува. Не џабе у фул моторџиска опрема ги возат, и нормално ќе имаш и такви по маичка и папучи што ги тераат.
Мислењето е автоматски споено:

Го изгледав видеово, и голем дел од паднатиове борци се нубови(а не како нас експерти), добар дел што летаа им се одлепува нога од педалите пошто не користат падови(додатна опрема) што додаваат место кај што можеш да ја "закачиш" патиката да не ти се одлепува нога, па дури и да скокаш со него. Имаш некои од пренавалување напред што го јадат.
А има и такви што им се дешава оној моментон што го спомињав погоре, нагло губење моќност(cutout) ради пад на волтажа дали од откажување на батери пак, дали од преоптеретување на пакот, од тоа нема спас ако ти се деси.
Така да голем дел е корисничка грешка. Но во секој случај сеуште не би рекол дека се безбедни. Би требало да има мерки за безопасност што би минимизирале корисничка грешка, како тоа пренавалувањето напред, моментот со волтажата и слично. Али јебига, уште е тазе работа и со сите тие мерки веројатно би коштале многу повеќе, а и сега не се ефтини, гледам и по 4000-5000$ идат најнапредните модели. А и самиве возачи што ги читам по форуми викаат "We are the crash test dummies" :).
Така да ќе си почекаме ние уште 5 години, нека ги истестираат убаво :). Иначе сигурен сум дека иднината е во вакви или слични превозни средства, така да не ни бегаат, кад тад.

Последна промена:

NecrotoX

Undead
4 март 2013
5.425
6.604
Скопје
www.youtube.com
NecrotoX's setup  
Processor & Cooler
AMD Ryzen 5 2600 @ 3.40GHz & Cooler Master MasterAir G100M
Motherboard
ASUS PRIME B450M-A
Storage
Samsung 980 Pro 1TB NVMe SSD | WD10EZEX 1TB 7200 RPM HDD | WD Blue 1TB 5400RPM External HDD
PSU
Cooler Master MWE 500
RAM
32GB Kingston FURY Beast DDR4 @ 3200 MHz
Video card
EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING 12GB
Case
Cooler Master MB520
Mouse
Razer Basilisk V3 | Razer Cobra
Keyboard
Cooler Master CK530 Gateron Brown
Audio
Logitech Z333 2.1 Speakers | Genesis Gaming Argon 200 Black Headphones
Monitor
Dell U2518D 25" + Dell U2419H 24" + XP-Pen Artist 22 Pro
OS
Windows 11 Home
Пред да се решиш да купиш - прво погледни некое видео каде паѓаат од тоа и какви повреди може да очекуваш.. Зглобови од раце , глава.. :LOL:
А реално супер изгледа и лесно за возење и брзо и лонг-ренџ...
View: https://youtu.be/77WFrQYfytg
:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:
Кај ќе возиш 140 со ова бе - види каков wobble се јавува кога ќе забрзаш...1.36 во видеото :eek:
Па ко ќе паднеш тоа јуницајк-лот шиба по улица - 4 жени на тротоар ќе собере :ROFLMAO:
Значи овде збориме за нормален градски превоз како дечкото во првото видео што си вози лагано, не за екстремни спортови како во видеово што го пушташ. Така ако гледаш и со точак прават салта, скокаат од платформи итн.. па паѓаат и истите повреди па и полоши ги добиваат. Нормално дека јас кога би земал не би го возел вака со скокање или па со 140 на саат лол. Јас кола над 60 не возам во град не па ова.

Нови мислења

Последни Теми

Статистика

Теми
49.374
Мислења
1.010.470
Членови
36.676
Најнов член
Kazanizam
На врв Дно