Стани премиум член и добиј попуст на 2000+ производи и куп други бенефити!
  • Важно
    Имате проблем со најава или регистрација на it.mk?
    Побарајте го решението на вашиот проблем ТУКА!

Еко Логистик (ELS)

flashgordon007

Practice makes perfect
15 септември 2012
988
1.070
На форумов има тема за Алиекспрес, за Тему, за Македонска Пошта, за ВиаПост, ама овие Еко логистик (ELS) не ги удостоивме со башка тема.

Последниов месец-два (октомври - декември 2024 година) се актуелни заради преземањето и доставувањето на пратките од Алиекспрес (само пратките кои се пратени со Aliexpress standard shipping) и Тему.
На почетокот секоја пратка имаше бројче за следење во облик ECSC00AAMK000XXXXX, а во последниот 1/2 месец имаат облик ELS725543XXX1MK. Алиекспрес сеуште го има првиот облик (подолгото бројче), додека пак Тему се префрли на пократкото бројче.
Незнам вие со кој сервис ја следите состојбата со пратките, мене ми ги прикажува:

веб:
17track.net (сите броеви)
postal ninja (само долгите броеви од Алиекспрес)
Parcelapp (Universal Parcel Tracking - Global Package Tracking сите броеви) и

андроид апликации:
17track.net
postal ninja
Aftership
Parcels

Разбравме дека ELS нема капа цитет да ги навреме достави до крајната адреса сите нарачки (посебно сега пристигнатите нарачки од црниот петок и компјутерскиот понеделник) - во бизнис калкулацијата на газдата му е да намали трошоци за работници, па тие малкуте пензионери ќе ги гњави до смрт, односно нема намера да вработи повеќе работна слика, ама дали забележавте дека се губат некои состојби:
Имено, добив состојба на пратка (пример за илустрација):

Детални информации за состојбата​

ДатаСостојбаЛокација / КурирОпис
09 Dec 2024, 22:29:03Креирана нарачка
10 Dec 2024, 08:00:12Јавено на курир за прием
11 Dec 2024, 21:46:36Во магацинСкопје - Југ - Headquarter

за при следниот преглед да се изгуби последниот ред, на некои пратки се изгубија два, па и сите редови освен првиот ред.

Еве, состојба по 10-тина минути од копирање на податоците за пратката за илустрација, сега се појави оваа состојба:

недостасува последниот ред...

Да напомнам дека состојбата со бројот за следење на пратките ја добивам преку нивната веб страна: ELS Track | ECSC00AAMK001XXXXX

Дали имате и вие такво искуство?

mankanos

Intern
30 септември 2017
78
23
Многу е рандом, највероватно зависи која е крајната дестинација, зависи таму во магацин која корпа ја земале, дали пратката ќе ти биде обработена денес или утре, малце среќа треба. Претежно стигаат 2-7дена
Мислењето е автоматски споено:

Да надополнам за сликата погоре, ми беше отворен табот ама кога рефреширав се избришаа двата реда исто.. изгледа нешто се случува

Атачменти

• IMG_1496.jpeg
    IMG_1496.jpeg
    405,5 KB · Прегледи: 61

kloki

Gaining Experience
24 јули 2015
253
57
На форумов има тема за Алиекспрес, за Тему, за Македонска Пошта, за ВиаПост, ама овие Еко логистик (ELS) не ги удостоивме со башка тема.

Последниов месец-два (октомври - декември 2024 година) се актуелни заради преземањето и доставувањето на пратките од Алиекспрес (само пратките кои се пратени со Aliexpress standard shipping) и Тему.
На почетокот секоја пратка имаше бројче за следење во облик ECSC00AAMK000XXXXX, а во последниот 1/2 месец имаат облик ELS725543XXX1MK. Алиекспрес сеуште го има првиот облик (подолгото бројче), додека пак Тему се префрли на пократкото бројче.
Незнам вие со кој сервис ја следите состојбата со пратките, мене ми ги прикажува:

веб:

андроид апликации:
17track.net
postal ninja
Aftership
Parcels

Разбравме дека ELS нема капа цитет да ги навреме достави до крајната адреса сите нарачки (посебно сега пристигнатите нарачки од црниот петок и компјутерскиот понеделник) - во бизнис калкулацијата на газдата му е да намали трошоци за работници, па тие малкуте пензионери ќе ги гњави до смрт, односно нема намера да вработи повеќе работна слика, ама дали забележавте дека се губат некои состојби:

за при следниот преглед да се изгуби последниот ред, на некои пратки се изгубија два, па и сите редови освен првиот ред.

Еве, состојба по 10-тина минути од копирање на податоците за пратката за илустрација, сега се појави оваа состојба:

Да напомнам дека состојбата со бројот за следење на пратките ја добивам преку нивната веб страна: ELS Track | ECSC00AAMK001XXXXX

на инстаграм е пуштен оглас за вработување во елс дали колку е веродостојно незнам, но ако газдата(ите) мислат со малку работна сила да испорачуваат енормно голем број пратки кои и допрва ќе пристигнуваат веднаш пријава до агенција за пошти да му се одземе лиценца за работа. преку мкд пошта ги чекаме 3 месеци и подолго сега и овие ли исто или подолго. Негов(и) се проблем тие пратки тоа е основна дејност, јас или ние треба да им сугерираме како да се организираат сакал(е) приватно да се занимава со овој бизнис и да зема некој си поголем ќар е па батки тоа ви е ваша работа истиот проблем го има и мкд пошта им недостигаат работници или несакаат да работат. други дејности да споредуваме може ли например здравство (закажуваш термин и доаѓаш во закажано време ти праќаат и порака за потсетување за терминот).ако си регистриран во нивен систем и имаш некој број тешко ли им е да се јавуваат или со порака да известат каде е пратката кога ќе ви се достави или само одтаму и таму да си ја земете.или пак со тој број секој да си ја зема пратката по реден број. ете владата ќе дава субвенции за бизнис на млади до 29 години(ако има нешто од тие останато тука) нека отворат и тие вакви фирми па ќе се зголеми конкуренција и намали ваков метеж. извинете за ваква долга дискусија но треба ли да повторувам како ли се справуваат испраќачите на овие пратки низ цел свет.(кога тие можат за 5-7 дена „ме боли газот за овие примачи овде“ извинете на израз ќе си се организирате како знаете и умеете ако не казни и одземање лиценца за работа.зошто некој да си дава за право да ми ја присвојува задржува мојата сопственост. ако земаме оштета од испраќачите би требало според некој си ред да го имаме и од овие овде превземачи и испорачатели ненавремено. треба ли да кажам пример одпорано во мкд пошта поштарот си ја задржал пензијата на близок роднина и ја чувал со напомена му требале за свадба дома. итн. незнам колку е вредно праќање на мејл до нивна грижа за корисници само е губење време иако и тоа е направено во мој случај.треба ли да отидам лично до газдата(ите) и да се однесувам некултурно безобразно и да се расправам со нив кој што сум и дали треба некој си приоритет да имам како и некаде на други места. или како што постојат служби(фирми) кои истотака испорачуваат пратки но и сакаат да наплаќаат и преку она што е веќе наплатено.

flashgordon007

Practice makes perfect
15 септември 2012
988
1.070
@kloki Те молам, најпријателски, твојата мисла од последната порака на оваа тема да ја преформулираш со склад со правилата на македонскиот литературен јазик користејќи ги интепункциските знаци, голем и мали букви, делењето на мислите во реченици, пасуси...
Никој од нас не е дојден на форумов за да прави форензика на текстот, ниту пак да чита туѓи мисли.
Ајде, биди добар дечко, употреби го знаењето од основно школо за те да разбереме што мислиш.

kikomir

Gaining Experience
30 јуни 2015
165
190
Моето искуство со ЕЛС е ужасно и пратки ми дремат кај нив по 2-3 недели откако ќе стигнат кај нив. Државната пошта ми ги носеше побрзо. Кој одлучил карго да носи пошта...нека се преиспита (кажано во многу блага форма).

Titanium

Gaining Experience
1 март 2024
182
74

веб:

андроид апликации:
17track.net
postal ninja
Aftership
Parcels

Не си ни прв ни последен.
Дали можеш да постираш тракинг од праткава на 17Track од каде може да се види дали последниот статус "Arrived at local delivery center" кој е еквивалентен на статусот "Во магацин" е регистриран?
Таму не може да се изгуби.

psyside

Rising Star
4 септември 2008
30.328
31.567
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
Моето искуство со ЕЛС е ужасно и пратки ми дремат кај нив по 2-3 недели откако ќе стигнат кај нив. Државната пошта ми ги носеше побрзо. Кој одлучил карго да носи пошта...нека се преиспита (кажано во многу блага форма).

ELS Не се цвеќе за мирисање, ама се и поготово беа 3x подобри од сите други.

Gligorov

Intern
25 февруари 2021
38
42
И на мојата пратка статусот „Во магазин“ се изгуби. 4-5 дена беше во магазин Скопје сега ја нема.
Често ги посетувам ЕЛС, бидејќи секој ден поминувам пред нивните простории и пратките ги земам од таму, и според тоа што го гледам, станува хаотично.
Куповите пратки се зголемуваат, беа на рафтови, па во големи картонски кутии, сега истурени и по подот. Очигледно газдата ги преценил своите можности, нема вработени кој ќе ги процесуираат куповите.
Доцнат и локалните пратки, скоро прочитав известување мислам од Лаптоп Македонија дека има доцнење на испорака поради ЕЛС.
А последните 2 кинески ги добив за 7 и за10 дена, штотуку се израдував „се цивилизиравме“ ме вратија во реалноста, некаде во средината на 19 век. Кинеска пратка стои во магазин 5 дена па ја снемува, пратка од Скопје пратена во понеделник, стига во Кавадарци во петок.

flashgordon007

Practice makes perfect
15 септември 2012
988
1.070
Не си ни прв ни последен.
Дали можеш да постираш тракинг од праткава на 17Track од каде може да се види дали последниот статус "Arrived at local delivery center" кој е еквивалентен на статусот "Во магацин" е регистриран?
Таму не може да се изгуби.

Еве што јавува 17-ката (цут, цопи и пасте)

CNG0069802121XXXX
In transit (13 Days)
ChinaCainiao
Macedonia

DestinationOrigin- Sync Time: 2024-12-14 19:43:38 (GMT+01:00)
2024-12-11 16:00
[MK] Arrived at local delivery center, Carrier note: Arrived at local delivery center
2024-12-09 23:02
Received by local delivery company, Carrier note: Received by local delivery company
2024-12-09 14:40
Leaving transit country/region, Carrier note: Parcel outbound from transit facility
2024-12-07 21:58
Arrived in transit country/region, Carrier note: Arrive attransit country or district.
2024-12-07 15:13
Arrived at linehaul office, Carrier note: Arrived at linehual office
2024-12-07 08:35
Departed from departure country/region, Carrier note: Left from departure country/region
2024-12-07 00:35
Leaving from departure country/region, Carrier note: Leaving from departure country/region
2024-12-03 15:36
Arrived at departure transport hub, Carrier note: Arrived at departure transport hub
2024-12-03 09:34
[Shatian Town] Departed from sorting center, Carrier note: Outbound in sorting center
2024-12-03 05:37
[Shatian Town] Processing at sorting center, Carrier note: Inbound in sorting center
2024-12-02 16:29
Received by logistics company, Carrier note: Accepted by carrier

Еве од нинџата:

Dec 02, 2024, 16:29
Cainiao
Received by logistics company. Accepted by carrier

Dec 03, 2024, 05:37
Cainiao
Processing at sorting center. Inbound in sorting center
Shatian Town
Dec 03, 2024, 09:34
Cainiao
Departed from sorting center. Outbound in sorting center
Shatian Town
Dec 03, 2024, 15:36
Cainiao
Arrived at departure transport hub

Dec 07, 2024, 00:35
Cainiao
Leaving from departure country/region

Dec 07, 2024, 08:35
Cainiao
Departed from departure country/region. Left from departure country/region

Dec 07, 2024, 15:13
Cainiao
Arrived at linehaul office

Dec 07, 2024, 21:58
Cainiao
Arrived in transit country/region

Dec 09, 2024, 14:40
Cainiao
Leaving transit country/region. Parcel outbound from transit facility

Dec 09, 2024, 23:02
Cainiao
Received by local delivery company

Dec 11, 2024, 16:00
Cainiao
Arrived at local delivery center
MK

Како крај на пребарувањево што го нема овде... денес ја подигнав оваа пратка

Titanium

Gaining Experience
1 март 2024
182
74
Еве што јавува 17-ката (цут, цопи и пасте)

CNG0069802121XXXX
In transit (13 Days)
ChinaCainiao
Macedonia

DestinationOrigin- Sync Time: 2024-12-14 19:43:38 (GMT+01:00)
2024-12-11 16:00
[MK] Arrived at local delivery center, Carrier note: Arrived at local delivery center
2024-12-09 23:02
Received by local delivery company, Carrier note: Received by local delivery company
2024-12-09 14:40
Leaving transit country/region, Carrier note: Parcel outbound from transit facility
2024-12-07 21:58
Arrived in transit country/region, Carrier note: Arrive attransit country or district.
2024-12-07 15:13
Arrived at linehaul office, Carrier note: Arrived at linehual office
2024-12-07 08:35
Departed from departure country/region, Carrier note: Left from departure country/region
2024-12-07 00:35
Leaving from departure country/region, Carrier note: Leaving from departure country/region
2024-12-03 15:36
Arrived at departure transport hub, Carrier note: Arrived at departure transport hub
2024-12-03 09:34
[Shatian Town] Departed from sorting center, Carrier note: Outbound in sorting center
2024-12-03 05:37
[Shatian Town] Processing at sorting center, Carrier note: Inbound in sorting center
2024-12-02 16:29
Received by logistics company, Carrier note: Accepted by carrier

Еве од нинџата:

Dec 02, 2024, 16:29
Cainiao
Received by logistics company. Accepted by carrier

Dec 03, 2024, 05:37
Cainiao
Processing at sorting center. Inbound in sorting center
Shatian Town
Dec 03, 2024, 09:34
Cainiao
Departed from sorting center. Outbound in sorting center
Shatian Town
Dec 03, 2024, 15:36
Cainiao
Arrived at departure transport hub

Dec 07, 2024, 00:35
Cainiao
Leaving from departure country/region

Dec 07, 2024, 08:35
Cainiao
Departed from departure country/region. Left from departure country/region

Dec 07, 2024, 15:13
Cainiao
Arrived at linehaul office

Dec 07, 2024, 21:58
Cainiao
Arrived in transit country/region

Dec 09, 2024, 14:40
Cainiao
Leaving transit country/region. Parcel outbound from transit facility

Dec 09, 2024, 23:02
Cainiao
Received by local delivery company

Dec 11, 2024, 16:00
Cainiao
Arrived at local delivery center
MK

Како крај на пребарувањево што го нема овде... денес ја подигнав оваа пратка
Штом си ја подигнал се е ок. Според ова изгледа како да најсовремениот систем опишан на веб-сајтот ,,штуца" од време на време. Би било чудно ако автоматскиот систем дозволува рачни корекции од било кого во реално време нели?

,,Автоматска обработка на пратки со комплетна евиденција поддржана од најсовремен систем www.customer.els.mk. Во системот се интегрирани најсовремените светски стандарди за поштенско работење и клиентите можат да ги следат пратките во реално време."

xhktw

x
2 август 2009
1.439
1.885
xhktw's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 7 5700X3D / Macbook Pro M4 14' 16/512
Motherboard
MSI B350 Tomahawk
Storage
Samsung 870 EVO 1 TB SSD
PSU
Gigabyte Odin 1200W PSU
RAM
G.Skill DDR4-3200 64GB
Video card
PNY 3090 24GB
Case
Logic Portos Case
Mouse
ROG Harpe Ace
Keyboard
AK820Pro / ROG Falchion / Custom 3D Printed
Monitor
34" MSI MAG342CQPV 100Hz / AOC 240hz IPS
OS
macOS Sequoia / Arch Linux
Само што ми донесоа пратка дома во 23:00 после 10 дена дремење кај нив. Во 23:00.

flashgordon007

Practice makes perfect
15 септември 2012
988
1.070
Штом си ја подигнал се е ок. Според ова изгледа како да најсовремениот систем опишан на веб-сајтот ,,штуца" од време на време. Би било чудно ако автоматскиот систем дозволува рачни корекции од било кого во реално време нели?

,,Автоматска обработка на пратки со комплетна евиденција поддржана од најсовремен систем www.customer.els.mk. Во системот се интегрирани најсовремените светски стандарди за поштенско работење и клиентите можат да ги следат пратките во реално време."
Тоа е башка искуство со превземањето на пратките...
Отидов по една пратка за која покажува дека е во local delivery center, се вратив со друга, која според бројчето за следење е во главен магацин југ...
Мислам дека немаат систем за лоцирање на пратките во local delivery center (расфрлани на под и на полица) и изгледа дека таму чмаат бааѓи пратки

mihovkris

Unstoppable
1 јуни 2016
3.894
3.437
Неготино

Ми се допаѓа линкот на страната :D
1734224272740.png

Perdita_Durango

Gaining Experience
13 декември 2020
87
50
ELS Не се цвеќе за мирисање, ама се и поготово беа 3x подобри од сите други.
3x подобри никогаш не биле или ај секој со различно искуство па да речеме дека биле кога имале трафик како и Ин-Пошта Радески кои од досегашното искуство сеуште си го држат нивото како и кога прв пат слушнав и ги користев нивните услуги. ELS се катастрофа од 2022 навака, кога зема замав онлај купувањето, не дека претходно чинеа ама да речеме дека беше до некаде прифатливо на ниво како и сите други. Едино ги вади што шоферите/доставувачите се доста ок, бар чичковците кои досега ми испорачувале во 3 различни реони-Скопје +1 Македонија. Преголем залак гризнаа а најверојатно малку ги плаќаат вработените, им предвидувам блескава иднина...

thrw

On your way to fame
3 декември 2021
698
575
Многу лошо искуство со дека не дојде Мик Мик да ја покрие Жирафа.
Ти се јавува и ти вели биди за 20мин или час дома или не ти ја носам. Ниту културно да ме праша кога да ја донесе, ниту да се договориме кога да ми ја примопредаде. После 3-тиот, 4-иот пат само кога ќе добиев порака од Жирафа зошто ги молев да ме известат кога ќе ја пратат во Скопје, тогаш јас им бев секој ден на телефонот се додека не се погодеа ѕвездите и да ми ја донесе во договореното време. Што пцовки не сум чул на телефонот ама така било, ќе биде и уште ќе биде во Македонија со достави.

psyside

Rising Star
4 септември 2008
30.328
31.567
psyside's setup  
Processor & Cooler
Ryzen 5 [email protected] + PCCooler X5
Motherboard
Asrock B450 HDV
Storage
970 EV0 Plus 500GB
PSU
Evga 750W BQ
RAM
2x8GB Hyper X Predator@ 3200
Video card
Asus RTX Dual EVO 2060 Super
Case
CM Masterbox E500 with ODD
Mouse
Cooler Master Storm Spawn + Corsair 140/Zalman ZM-F4
Keyboard
Logitech G910
Monitor
Asus PA328Q Pro Art
OS
WIN 10 Pro X64
3x подобри никогаш не биле или ај секој со различно искуство па да речеме дека биле кога имале трафик како и Ин-Пошта Радески кои од досегашното искуство сеуште си го држат нивото како и кога прв пат слушнав и ги користев нивните услуги. ELS се катастрофа од 2022 навака, кога зема замав онлај купувањето, не дека претходно чинеа ама да речеме дека беше до некаде прифатливо на ниво како и сите други. Едино ги вади што шоферите/доставувачите се доста ок, бар чичковците кои досега ми испорачувале во 3 различни реони-Скопје +1 Македонија. Преголем залак гризнаа а најверојатно малку ги плаќаат вработените, им предвидувам блескава иднина...

Имаат/имаа супер функционална поддршка на телефон за лоцирање на нарачки, неспоредливо подобри од други за следење и локација на пратки, само во последно време малце успори. Тоа за мене е клучен аспект и грото од пратки се во градот за доставување одма утре дента.

Perdita_Durango

Gaining Experience
13 декември 2020
87
50
Многу лошо искуство се дека не дојде Мик Мик да ја покрие Жирафа.
Какво искуство имате со МикМик? Само еднаш до сега требало тие да ми испорачаат, од жирафа сеуште немам нарачувано па затоа прашувам какво искуство имате, и ми ја изгубија пратката. Ме мафтаа со некои глупи муабети, дремев едно 40тина минути у магацинот во Славија и си се спакував и си отидов

thrw

On your way to fame
3 декември 2021
698
575
Какво искуство имате со МикМик? Само еднаш до сега требало тие да ми испорачаат, од жирафа сеуште немам нарачувано па затоа прашувам какво искуство имате, и ми ја изгубија пратката. Ме мафтаа со некои глупи муабети, дремев едно 40тина минути у магацинот во Славија и си се спакував и си отидов
Во ред за сега со нарачките со Жирафа. Можеби не се баш достапни секогаш ама имаат добри доставувачи. Ќе се погоди чат пат некој што знае само Албански да збори па чекаш да го најде Македонскиот колега ама ако си шетал или си имал прилика да работиш со фирми од Полошкиот, Дебарскиот и Струшкиот регион, нема ништо различно со тоа.

Titanium

Gaining Experience
1 март 2024
182
74
Да прашам, царинеле до сега некој за пратка преку ЕЛС што надминува праг на ДДВ и за колку?

fis1976

Practice makes perfect
15 март 2016
653
1.258
Скопје
Може не се цвеќиња и они ама во споредба со Пошта се милиони години напред, од Али пратки што сум порачал пред 4 месеци сега ми стигаат, последната пратка од Али со достава преку ЕЛС ми стигна за 15 дена, од влез во Македонија до дома за 5 дена. Имам една кај нив во магацин (статус: Предадено на курир за достава) , да видам кога ќе ја достават, од нарачка до сега се поминати 11 дена. Како и да е неспоредливо побрзо со претходните достави од Али, за Македонија не знам како е, до сега се сум испраќал со Карго Експрес, пратките стигале за 1-2 дена макс.

fis1976

Practice makes perfect
15 март 2016
653
1.258
Скопје
Да се надоврзам на муабетот од прееска, пратките ми ги доставија, нарачани на 03.12, испратени од Кина на 05.12, стигнати во Македонија на 11.12, доставени на адреса на 16.12, не мора да е побрзо од ова :) . Го прашав доставувачот за испораките, вика се што е нарачано од Тему оди преку нас и дел од Али (Али standard shipping)

Perdita_Durango

Gaining Experience
13 декември 2020
87
50
во споредба со Пошта се милиони години напред, од Али пратки што сум порачал пред 4 месеци сега ми стигаат, последната пратка од Али со достава преку ЕЛС ми стигна за 15 дена, од влез во Македонија до дома за 5 дена.
Муабетов не држи вода пошто пратки од Али почнаа да се чекаат по 4+ месеци откога одат преку Маџарите (UBxxxxx пратки), кога одеа преку Литванија иако не дека стигаа брзо ама 2-3 месеци беше максимумот. За тие прет Литванија и да не спомнувам SingapurPost, HK post, NL post, пошта нема никаква врска мислам со начинот/поштата на испораката

Нови мислења

Последни Теми

Онлајн членови

Статистика

Теми
48.416
Мислења
994.746
Членови
36.446
Најнов член
Kiro